Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 lut 2025, o 21:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 paź 2013, o 20:59 
Nowy

Hej,
od dziś zacząłem zabawę w mikrokontrolery. Wszystko było ok. Program MkAVRcalculator wykrywał procka ale do czasu wgrania pierwszego programu przez Eclipsa.
Program nie wiem czy sie wgrał ale jak teraz próbuję sprawdzić procka w MKAVR to wyskakuje następujący komunikat
dodam że procek to atmega88 :)

Kod:
avrdude.exe: set SCK frequency to 93750 Hz
avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude.exe: Device signature = 0x000000
avrdude.exe: Yikes!  Invalid device signature.
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07

avrdude.exe done.  Thank you.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 paź 2013, o 21:07 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rc=-1 najczęściej świadczy o problemach z połączeniami, stykówka czy pcb?

PostNapisane: 14 paź 2013, o 21:07 
Nowy

Problem rozwiązany. Źle w zakładce AVRdude ustawiony był procesor. Przestawiłem na Atmege88 i działa. Sorry za posta :)
Kosz :)

PostNapisane: 14 paź 2013, o 21:59 
Moderator

Karuzelek napisał(a):
Problem rozwiązany. Źle w zakładce AVRdude ustawiony był procesor. Przestawiłem na Atmege88

Taka praktyka doprowadzić cię może kiedyś do czarnej rozpaczy :(

niestety ale procka to ZDECYDOWANIE warto albo nawet trzeba wykryć ŻÓŁTYM klawiszem o nazwie "Sprawdź podłączony AVR" jeśli chcesz majstrować w fusebitach a nie wybierać procka z listy ... zresztą już widzisz że taki ZONK ci się pojawił, a kiedyś może być gorszy zobaczysz.

dlatego zapamiętaj raz na zawsze ten klawisz ;)

Obrazek

PostNapisane: 16 paź 2013, o 20:49 
Nowy

Witam,
Jako że poniekąd mam podobny problem jak opis w temacie oraz to że nie chciałem zaśmiecać forum i zakładać nowego wątka napisze tu.

Ustawiłem fusy uproszczone wewnętrznego oscylatora na 128kHz. Po zapisaniu tego mikrokontroler już więcej nie odpowiada i pokazuje mi tylko takie okienko :D

Obrazek

Z tego co się orientuję to w przypadku zablokowania kontrolera przez ustawienie taktowania na zewnętrzny kwarc wystarczy podpiąć kwarc i odzyskamy kontrole... Ale co w przypadku zablokowania fusów wewnętrznego oscylatora?

PS. Proszę o wyrozumiałość jestem początkujący w tych klockach a to jest mój pierwszy post tutaj ;D

Pozdrawiam

PostNapisane: 16 paź 2013, o 20:55 
Moderator

Jaki masz programator ? może warto coś takiego podać jak się zadaje takie pytanie ;)

skoro ustawiłeś sobie taktowanie na TAK NISKI poziom to teraz panie kochany o ile masz USBASP to nie klikaj żółtego klawisza tylko:

1. ręcznie wybierz procka z listy
2. ustaw ODCZYT - FUSEBITY
3. Ustaw SLOWSCK z tego rozwijanego pola na wartość na SAMYM DOLE - NAJWOLNIEJSZE CLK na ISP
4. kliknij zielony klawisz

odczytasz wtedy procka - potem zmień w zakładce fusebity na 8MHz albo na zewn kwarc jak wolisz i zmień pkt.2 na ZAPIS - FUSEBITY oraz kliknij zielony klawisz ;)

procek ruszy

a potem już się nie baw tak brzydko :lol:

PostNapisane: 16 paź 2013, o 22:41 
Nowy

Mam taki programator USBasp.
Obrazek
Po wybraniu kontrolera z listy i ustawieniu ODCZYT w operacja AVR, rodzaju pamięci - FUSE BITY, kliknięcia Slow SCK na ostatnią pozycje ...500 Hz oraz wciśnięciu przycisku WYKONAJ otrzymałem takie coś:

Cytuj:
avrdude: set SCK frequency to 500 Hz
avrdude: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
avrdude: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.

avrdude done. Thank you.

Compiled special for http://forum.atnel.pl (v5.11.1)

Następnie dałem Sprawdź podłączony AVR i wyskoczyło mi takie okienko

Cytuj:
avrdude.exe: set SCK frequency to 187500 Hz
avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude.exe: Device signature = 0x000000
avrdude.exe: Yikes! Invalid device signature.
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07

avrdude.exe done. Thank you.

PostNapisane: 16 paź 2013, o 22:51 
Moderator

Ras napisał(a):
avrdude: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update

a widzisz ten komunikat ?

Jak się ma taki najtańszy chiński programator to nie ma co się dziwić że np firmware w nim masz z epoki kamienia łupanego :( no i nie wspiera ono programowego SLOWSCK :(

więc spróbuj sobie podmienić firmware w tym swoim programatorze na najnowszy a wtedy nie będziesz miał problemów także w przyszłości ....

PostNapisane: 17 paź 2013, o 10:47 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
Ras napisał(a):
avrdude: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update

a widzisz ten komunikat ?

Jak się ma taki najtańszy chiński programator to nie ma co się dziwić że np firmware w nim masz z epoki kamienia łupanego :( no i nie wspiera ono programowego SLOWSCK :(

więc spróbuj sobie podmienić firmware w tym swoim programatorze na najnowszy a wtedy nie będziesz miał problemów także w przyszłości ....

Zdaje sobie sprawę że chyba nie ma tańszego programatora :D Przymierzałem się do ATB-USBASP ale niestety kosztował by mnie więcej niż wszystko co do tej pory kupiłem do zabawy z mikrokontrolerem. Chciałem na razie zobaczyć czy odnajdę się w w tym wszystkim a miałem bardzo ograniczone fundusze. Myślę że kupie na razie nowy kontroler ( kilka złotych jeszcze mam ;) ) i postaram się nie bawić w fusbitach w "chybił trafił" :D
Co do podmiany firmware w programatorze to odpada bo z tego co doczytałem potrzebuje jakiś inny programator którym wgram nowy firmware
No chyba że jest ktoś tutaj ze śląska kto mógł by pomóc przy tym ;P...

Tak czy inaczej dziękuje Panie Mirku za bardzo treściwe informacje,filmiki i porady które pan tworzy. Naprawdę świetna i przejrzysta baza wiedzy.
Pozdrawiam

PostNapisane: 17 paź 2013, o 10:55 

Z której części śląska jesteś, bo jak okolice Tychów to do mnie, jak Piekary to Anty, Wojtek. Reszta goroli to SunRiver np. ;).

PostNapisane: 17 paź 2013, o 11:07 
Nowy

rezasurmar napisał(a):
Z której części śląska jesteś, bo jak okolice Tychów to do mnie, jak Piekary to Anty, Wojtek. Reszta goroli to SunRiver np. ;).

Gliwice

PostNapisane: 17 paź 2013, o 11:57 
Moderator

Ras napisał(a):
Co do podmiany firmware w programatorze to odpada bo z tego co doczytałem potrzebuje jakiś inny programator którym wgram nowy firmware

no tak i może to być nawet "Simple programmer" zrobiony z 4 rezystorów !!! ;) podłączonych do portu LPT komputera - przecież. O ile oczywiście masz jeszcze port LPT w kompie. I już można sobie przeprogramować jak coś.

PostNapisane: 17 paź 2013, o 12:02 

Ras jak znajdę w gratach mojego STK500v2 (AVT5125) to ci go wyślę, przypomnij się wieczorem.

PostNapisane: 17 paź 2013, o 12:32 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Odnosnie chinskich USBASP, posiadam takowy i powiem że to totolotek na jaki firmware sie trafi, bo można dobrze i źle trafić.
komunikat
Cytuj:
avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
może świadczyć o (jak mirekk36 napisał) starym firmware, ale też może swiadczyć o nowym przez nich zmodyfikowanym firmware które to automatycznie dostosowuje predkość programowania do aktulanie podpietego porcesorka.

Ja właśnie testując ten mój chiński programator moge stwierdzić, że u mnie ten komunikat pojawiał, więc zmieniłem firmware na orginalne ze strony projektu.
Natomiast spostrzerzenia takie mam, że trafiłem na zmodyfikowany firmware, bo przed zmina programował szybciej niż po zmianie.

na allegro taki chiński USBASP jest tak reklamowany:

Cytuj:
Programator jest maksymalnie przyjazny dla początkujących użytkowników. Nie wymaga konfiguracji zworek, ani przełączników przed przystąpienie do pracy. Nowy innowacyjny firmware wykonuje całą pracę za nas. Automatycznie wykrywa taktowanie programowanego procesora i dostosowuje prędkość transmisji. Pozwala to na uzyskanie maksymalnej dostępnej szybkości programowania przy jednoczesnym zachowaniu najwyższego poziomu stabilności.

Także zmiana firmware nie zawsze jest na plus. Pozatym nie ma możliwości powrotu do chińskiego firmware bo w procesorze ustawili Lockbity.

PostNapisane: 18 paź 2013, o 12:13 
Nowy

OdeOn napisał(a):
Odnosnie chinskich USBASP, posiadam takowy i powiem że to totolotek na jaki firmware sie trafi, bo można dobrze i źle trafić.
komunikat
Cytuj:
może świadczyć o (jak mirekk36 napisał) starym firmware, ale też może swiadczyć o nowym przez nich zmodyfikowanym firmware które to automatycznie dostosowuje predkość programowania do aktulanie podpietego porcesorka.

Ja właśnie testując ten mój chiński programator moge stwierdzić, że u mnie ten komunikat pojawiał, więc zmieniłem firmware na orginalne ze strony projektu.
Natomiast spostrzerzenia takie mam, że trafiłem na zmodyfikowany firmware, bo przed zmina programował szybciej niż po zmianie.

Mój chińczyk miał w opisie między innymi coś takiego:
- Automatyczne ustawianie prędkości programowania (programator nie wymaga ustawiania zworek dla wolniej taktowanych mikrokontrolerów)
- Dzięki opcji SCK pozwala programować mikrokontrolery z niskim taktowaniem (<1,5MHz)
- ... (resztę podaruje sobie)

Mam nadzieję że wgrywając nowy firmware nie zepsuje go :D

rezasurmar napisał(a):
Ras jak znajdę w gratach mojego STK500v2 (AVT5125) to ci go wyślę, przypomnij się wieczorem.

Wiesz co spróbuje najpierw zmontować taki prosty LPT programator jak zasugerował Pan Mirek.
Jeśli jakimś cudem coś nie będzie mi działać to odezwę się. Port LPT na szczęście mam więc mogę się pobawić.

PostNapisane: 18 paź 2013, o 17:26 

Daj 74HC244 lub pochodny by nie uwalic lpt.

PostNapisane: 18 paź 2013, o 18:41 
Nowy

Do zrobienia Simple AVR ISP (schemat z http://mirekk36.blogspot.com/2011/05/ja ... etowy.html) wykorzystałem stary kabel z wtyczką gdzie tylko rozdzieliłem i podłączyłem kabelki według schematu
...w nagrodę moim oczom ukazał się piękny opis:D

Cytuj:
avrdude.exe: ser_open(): can't set buffers for "lpt1"

avrdude.exe done. Thank you.

mkAVRcalculator zareagował tak jakbym nic nie miał podpięte pod ten port.
Najgorsze w tym wszystkim jest to że coś banalnie proste w wykonaniu nie działa :D

PostNapisane: 18 paź 2013, o 19:23 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

W MkAvrCalculator jako programator wybierz bascom (ten co wybrałeś jest na porcie szeregowym). Pojawi się schemat i sprawdź czy masz tak samo. Jak pojawi się błąd dotyczący giveio to należy wejść do folderu gdzie avrdude został zainstalowany i uruchomić install_giveio.bat

PostNapisane: 18 paź 2013, o 20:19 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cytuj:
Do zrobienia Simple AVR ISP (schemat z http://mirekk36.blogspot.com/2011/05/ja ... etowy.html) wykorzystałem stary kabel z wtyczką gdzie tylko rozdzieliłem i podłączyłem kabelki według schematu
...w nagrodę moim oczom ukazał się piękny opis:D

Oj ja też jak nie miałem jeszcze USBASP posiedziałem kilka chwil nad programatorem Simple AVR ISP który nie to nie chciał współpracować i doprowadzał do szaleństwa, że prosta a nie chce współpracować. Na różnych stronach można różne wersje znaleźć, na szczęście w mkAVR Calkulator masz już sprawdzony przeze mnie "The simplest LPT programmer" w zakładce UTILS.
Składa się on prostego połączenia pin LPT - PIN ISP (poprzez rezystor 330 ohm) bez żadnych połączeń między pinami LPT.
Dla porządku podam:
SCK - pin 6 LPT
MOSI pin 7 LPT
RESET pin 9 LPT
MISO pin 10 LPT
GND jest na kilku pinach LPT od 18 pinu do ostatniego 25 pinu.

Te 4 rezystory nie musza być koniecznie 330 ohm.
Potrzeba jeszcze zasilania i można (ja tak uczyniłem) pobrać bezpośrednio z sąsiadującego gniazda USB

PostNapisane: 7 sty 2014, o 21:29 
Nowy

Witam, podczepię się pod temat, ponieważ posiadam ten sam problem, ale.
Atmega rozpoznana, fusebity ustawione w opcji zewnętrzny oscylator 3-8MHz(wsadzony jest 8Mhz w projekcie). Wgrało to co miało wgrać, ale przy kolejnym odczycie już pojawił się powyższy problem, bez wyciągania/ruszania procka. Można go jeszcze przywrócić do życia? Nie chce się procek odczytać(sygnatura) ani w układzie gdzie jest kwarc 8MHz, ani na płytce testowej gdzie jest kwarc 12MHz. Z góry dziękuje ;)

PostNapisane: 8 sty 2014, o 08:51 

Agnes napisał(a):
Witam, podczepię się pod temat, ponieważ posiadam ten sam problem, ale.
Atmega rozpoznana, fusebity ustawione w opcji zewnętrzny oscylator 3-8MHz(wsadzony jest 8Mhz w projekcie). Wgrało to co miało wgrać, ale przy kolejnym odczycie już pojawił się powyższy problem, bez wyciągania/ruszania procka. Można go jeszcze przywrócić do życia? Nie chce się procek odczytać(sygnatura) ani w układzie gdzie jest kwarc 8MHz, ani na płytce testowej gdzie jest kwarc 12MHz. Z góry dziękuje ;)

Używasz mkAVRcalckulatora? jeżeli tak, to wpisz z ręki opcje -B 400, czym większa liczba w -B tym wolniej odczytuje. Czasem może być problem z połączeniem, albo możliwe że coś z fusami i warto sprawdzić na najwolniejszym trybie.

PostNapisane: 8 sty 2014, o 09:38 
Nowy

Czy w takim przypadku istotne jest na jakiej płytce jest programowany/odczytywany procesor? Czy jak w fusebitach miał dodany zewnętrzny kwarc o jakieś wartości to musi był w płytce/układzie z tym kwarcem?

Niestety, sposób z -b 400 nie działa, dokładnie to samo jest.

PostNapisane: 8 sty 2014, o 09:46 

No płytka w sumie nie istotna, ważne by połączenia były. Sprawdź czy na pewno są dobrze połączenia ISP.
Masz zestaw ATB? czy ewentualnie inny procesor? by sprawdzić czy na pewno problemem nie są połączenia.

Ewentualnie kondensatory przy kwarcu mogą być problemem. Jeżeli nie jest namieszane w fusach to nie ma bata musi działać ;).

PostNapisane: 8 sty 2014, o 10:54 
Użytkownik

Agnes napisał(a):
Czy jak w fusebitach miał dodany zewnętrzny kwarc o jakieś wartości to musi był w płytce/układzie z tym kwarcem?

Jeśli dobrze rozumiem pytasz czy jeśli w fusbitach ustawiasz zewnętrzny kwarc t czy do prawidłowego działania uC musisz w układzie mieć ten zw. kwarc? Jeśli o to pytasz to TAK skoro wybrałeś zewnętrzny kwarc to musisz go podłączyć.

PostNapisane: 8 sty 2014, o 11:36 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
Masz zestaw ATB?

No właśnie bo w ATB jest możliwość za pomocą jumperków zielonych po lewej stronie procka podłączyć wszystkie możliwe sposoby taktowania

1. zewn. kwarc
2. zewn. oscylator RC
3. zewn. generator TTL

wtedy jeśli się ktoś rąbnie z fusebitami CKSEL - to nie ma siły żeby nie udało się odblokować procka ;)

PostNapisane: 8 sty 2014, o 11:39 

Nawet jak nie masz zestawu to można prostym programem wgranym do drugiego procka zrobić generator TTL :D.

PostNapisane: 8 sty 2014, o 13:20 
Nowy

W tym samym układzie(z kwarcem 8MHz) tak zaprogramowany procek(z ustawieniem fusebitów na 8MHz) nie działa przez usb asp, skleiłem programator na lpt i jakoś poszło, po jednokrotnym odczycie sygnatury i wgraniu programu ponownie przez lpt to i na usbasp działa wszystko, więc pewnie coś się nie do końca wgrało/jakiś błąd.

Skorzystałem z podłączenia zaprezentowanego przez OdeOn, może komuś się przyda info że to działa.

I dziękuje bardzo za pomoc wszystkim, bardzo życzliwe forum :)

Strefa czasowa: UTC + 1