Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2025, o 08:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 gru 2013, o 14:47 
Użytkownik

Pamiętam jak Mirek miał jeszcze starą stronę. Był tam jakiś bim bam sms czy jakoś tak ;) Ogólnie nic ciekawego dla mnie. I nie wiem jakim cudem ta strona trafiła do moich zakładek. Po pewnym czasie strona się zmieniła, doszły chyba jakieś zapowiedzi rewolucji, później Mirek pokazał swoją ATB na elektrodzie... Jak tylko się pojawiło info o forum atnel, niezwłocznie się zarejestrowałem jako 13 w kolejności szczęśliwy użyszkodnik :lol:

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 gru 2013, o 15:38 
Moderator

ale ciekawe historie ;) aż się fajnie czyta

PostNapisane: 1 sty 2014, o 01:33 
Użytkownik

Początkowo oglądałem różne projekty DiY na elektrodzie. Po jakimś czasie zacząłem się interesować programowaniem mikrokontrolerów i szukałem jakiś pomocy książki/fora itp. podczas tych poszukiwań trafiłem na stronę atnel.pl, ale szybko po zobaczeniu Wesołego Pana po lewej stronie przyszła mi myśl, że to strona jakiegoś gabinetu stomatologicznego :lol: więc wyłączyłem kartę, lecz po jakimś czasie znów po szukaniu fraz mikrokontrolery, zestawy uruchomieniowe trafiłem na Atnel i jak widać zostałem. :)

PostNapisane: 1 sty 2014, o 02:04 
Moderator

MeSSer napisał(a):
ale szybko po zobaczeniu Wesołego Pana

jak to dentysta ? ;) to jest Pan Herrrman ;) w różnych postaciach - zobacz tutaj:

topic1266.html

PostNapisane: 1 sty 2014, o 02:10 
Użytkownik

Poradnik widziałem, ale umknęło mi, że to jest Pan Herrrman ;)

PostNapisane: 1 sty 2014, o 13:19 
Użytkownik

A ja trafiłem równolegle z dwóch miejsc. Na pierwsze trafilem, gdy szukałem materiałów dot. mikrokontrolerow AVR (jak zacząć), żeby zainteresować tym tematem moich pracowników. A na drugie podczas przeglądania opinii na jednym z wydawnictw gdzie ktoś wypowiedział się na temat książki Mirka. A że lubię sprawdzać osobiście to i tutaj trafiłem :)

Sent from my mobile.

PostNapisane: 2 sty 2014, o 16:20 
Użytkownik

Ja kiedyś widziałem jak Mirek na elektrodzie się udzielał, ale to nie stamtąd tutaj trafiłem ^^ zaczęło się od kupienia książki z chęci "bo w końcu trzeba coś się nauczyć" i tak siadłem do komputera, wpisałem AVR w wyszukiwarkę na popularnym serwisie do kupowania i kupiłem BB poprzez sortowanie po najpopularniejszych. Później odkryłem, że Pan z książki ma stronę internetową, forum itp itd i tak oto tu się znalazłem :) Przez rok tylko czytałem, aż się w końcu zarejestrowałem i czasami coś się odezwę.

PostNapisane: 5 sty 2014, o 15:00 
Użytkownik

A ja sobie siedziałem na fb i szukałem jakiegoś fan page'a o AVR'ach i wyskoczyła mi reklama bluebooka, no to klik i już bylem na stronie atnela a ks siedziała w koszyku :)
Na forum to przypadkiem wszedłem bo mi się komp zwiesił jak przeglądałem stronę atnel.pl i po chwili byłem w zakładce forum :)

PostNapisane: 6 sty 2014, o 04:50 
Użytkownik

Ja wam opowiem moja historię odkrycia Forumingu - bo tak go nazywam, jak i książek Mirka i całego dobra jakie stworzył o :)

Działo się to w roku Pańskim 2013, za górami lasami pod Bydgoszczą ;) heh
Mianowice trafiłem tu przez RFM12 a w zasadzie całą komunikację radiową AVR, którą chciałem koniecznie odpalić w Bascom`ie, którego się najpierw uczyłem i wszystko szło świetnie, aż nie zapragnąłem właśnie tej komunikacji i trafiłem na opór w postaci tzw. modułu RFM12, a przed nim nadajników TX/RX które o dziwo odpaliłem ale bez kodowania, z którym nie mogłem sobie poradzić działały kiepsko. Na elektrodzie jest taki spory temat o nadajnikach RFM12, defakto pierwotnie chciałem uruchomić RFM01 i RFM02 próbowałem chyba wszystkiego nic nie szło, strony niemieckie coś, cuda na kiju 0 efektów. Temat zacząłem wałkować ja wiem w lutym/marcu zeszłego roku dalej przez kwiecień maj rwąc sobie włosy z głowy dostając coraz większej frustracji, depresji, nerwicy itp. O języku C nawet nie myślałem, widziałem owszem tam gdzieś kody nie patrzałem na nie bo i tak nie zrozumiem, czytałem też ludzi wypowiadających się na ten temat, komentujących je ale miałem wówczas przekonanie że C jest dla prawdziwych twardzieli takich "marines" co to miodu nie piją bo pszczoły żują ;) a już na pewno nie dla mnie.

No i na szczęście ja wiem jak manna z nieba, pojawiło się światełko w bardzo ciemnym tunelu aczkolwiek nie do końca jeszcze. Mianowicie na elektrodzie jak się czyta posty między nimi jest taki post Google - różne reklamy ale w kółko mi się przewijała ta "ATNEL Książka + DVD "Mikrokontrolery AVR Język C Podstawy programowania + Zestawy uruchomieniowe serii ATB" taki baner niebieski na pewno kojarzycie no i tak ja wiem z załamania nerwowego, depresji i braku pomysłów jak odpalić wspomniane nadajniki kliknąłem i za czołem czytać o Atnel, o języku C itd., uwagę zwrócił Greenbook i upragniona wymarzona transmisja radiowa. No ale nie znam C zanim się tego nauczę to mina wieki. No ale spróbować można, więc co rano książkę zamówić poczekać jeden dzień i zacząć się uczyć. No i tu muszę przyznać zrobiłem pewien błąd a nawet sobie krzywdę mianowicie z niecierpliwości jaki pory dnia bo w nocy znalazłem że można kupić sobie kupić inną książkę o języku "C" T. Francuza e-book, a że byłem naładowany chęciami "yes i can" do nauki C to niestety to zrobiłem zacząłem czytać i tylko się utwierdziłem w przekonaniach że to C to chaos, zło coś dla myślących inaczej itd. Dziś co prawda rozumiem co w niej napisane ale dla lika zaczynającego to jest to książka jak o czarnej magi. No i utwierdziłem się tylko w przekonaniach że C nie dla mnie.

No i uwaga teraz jest zwrot akcji :-) bo na całe szczęście pokazałem linka mojej koleżance, że jest taka książka firmy Atnel ale przekonania nie mam bo to całe C nie dla mnie jak pokazała literatura e-booka, a że zbliżał się 1 czerwca i Dzień Dziecka i nie wiem jak ona to wykombinowała ale to dostałem od niej Bluebooka w prezencie :-)

No i EUREKA!! REWELACJA!!! Bluebook przeczytany piędzikiem na szybko w Turobo expresie, ktoś w końcu o AVR C pisze jak dla zwykłych śmiertelników wciągnęło mnie jak w nie wiem sam już w co ale mocno chyba w 24h go przeczyłem całego robiąc już 1 ćwiczenia i kompilacje, a że książka mi się tak spodobała a w głowie te nadajniki to zaraz jak tylko zrobił się poniedziałek 3-ciego to Greenbook. No i co? nadajniki itd. nie cały miesiąc i działają :) CUD :) o tak własnie (było by ciut wcześniej ale miałem wersje RFM12B na 3,3V a chciałem opalić z wyświetlaczami LCD bez zabawy w konwertery napięć). A niedowiarki niech Mirka zapytają, myślę że historie mą datami zakupów potwierdzi ;-)

Na forum zarejestrowałem się przed otrzymaniem i przeczytaniem bluebooka jeszcze ale aktywnie zacząłem je czytać tak w połowie czerwca po wspomnianych lekturach jak i zwłaszcza kiedy odkryłem mini-chat i możliwość rozmawiania z osobami na żywo ;-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1