Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 lut 2025, o 11:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 maja 2012, o 19:11 
Użytkownik

Witam. Kilka szybkich pytań:
1) czy książka w zestawie SCORPIO http://sklep.atnel.pl/pl/p/Pakiet-SCORPIO/7 jest z wydania 1 czy drugiego?
2) czy wydanie drugie książki to wydanie pierwsze + errata http://atnel.pl/errata_01.pdf czy coś jeszcze poza tym?
3) jak rozpoznać wydanie drugie książki np. w bibliotece czy księgarni? Ponoć nadal widnieje tam informacja o wydaniu 1.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 maja 2012, o 20:14 
Moderator

1. na 100% w naszym sklepie nie ma już książek z wydania I-go i to od dawna

2. wydanie II książki to takie wydanie trochę nieoficjalne - tzn właśnie, widnieje w nim nadal wpis że to wydanie I-sze, ale różni się ono od poprzedniego:

a.) tym że errata umieszczona na naszych stronach już nie obowiązuje bo są wprowadzone poprawki
b.) książki były drukowane już w nieco innym ciut mniejszym formacie i masz to napisane w naszym sklepie na stronie książki, cytuję:

Cytuj:
w książce nadal wpisane jest wydanie I. Wymiary nowej książki to dokładnie 16cm x 23cm.
Poprzednie wydanie miało 16,8cm x 23,8cm

więc jeśli gdzieś trafisz w bibliotece czy księgarni na te większe nieco wymiary to możesz być pewien że to pierwotne wydanie. Ale myślę że na dzień dzisiejszy to można je już tylko w bibliotekach spotkać bo wszystkie księgarnie od dawna zaopatrują się w to drugie poprawione wydanie

PostNapisane: 7 maja 2012, o 20:22 
Użytkownik

Dzięki za odpowiedź.

Czyli co, mam z linijką chodzić? Nie różni się to jakimś numerem ISBN czy rokiem wydania? :)

Czyli wydanie drugie nieoficjalne to wyd. 1 + errata + nieco zmniejszony format i to wszystko, tak?

Właśnie planuję się zaopatrzyć w książkę z biblioteki i nie chcę mieć potem problemów bo coś nie będzie działać. Sorry za natrętne pytania. ;)

PostNapisane: 7 maja 2012, o 20:50 
Moderator

ej tam ;) nawet jak weźmiesz książkę z biblioteki z wydania I-go to co ? myślisz że coś ci nie będzie działać ? Przesadzasz ;) .... poza tym jak byś nawet wziął z biblioteki tą książkę z I-go wydania to co za problem pobrać netu Erratę - tam i tak większość to literówki ..... w tekście a nie błędy w kodzie - no może kilka jest w kodach w książce ale po to masz dołączoną płytę DVD ze wszystkimi kodami źródłowymi - ale masz też aktualizacje do kilku drobiazgów - bo i na DVD wkradły się jakieś małe bugi - spójrz tutaj:

topic27.html

jakoś ludzie kupili wydanie I-sze i nikt się nie skarżył że mu coś nie działa - bo są jakieś błędy w książce. Owszem mówię - małe drobiazgi mogą się zdarzyć ale żeby zaraz - to miało wpływać na to że książka co do wyrzucenia ?

zresztą nie wiem w czym problem jak masz możliwość ją wypożyczyć z biblioteki za free - wystarczy poczytać. Merytoryczna wartość książki jest w najlepszym porządku a reszta to tylko kosmetyka.

PostNapisane: 7 maja 2012, o 21:10 
Użytkownik

Ok. Nie to, żeby książka miała być do wyrzucenia, nie zrozum mnie źle, po prostu mam takie zboczenie, że zawsze staram się wypożyczać/kupować jak najnowsze wydanie z danej pozycji. Uspokoiłeś mnie, dzięki. Kupię w takim razie zestaw bez książki i dokupię od razu kabelki i co tam będzie trzeba, tylko muszę się upewnić najpierw czy w bibliotece te książki mają dołączoną płytę DVD bo różnie z tym bywa - czasami ktoś sobie "niechcący" pożyczy. Jeno trzeba poczekać, aż jakaś sztuka wróci na półkę, bo (powinno być to dla Pana komplementem) wszystko doszczętnie wymiecione z kilkudziesięciu egzemplarzy. :)

PostNapisane: 7 maja 2012, o 21:19 
Użytkownik

Odpowiedź dotyczy do ...Mirka,
Pierwsze wydanie twojej książki jest "SUPER",.... kupuję drugą książkę,.... czekam na dalsze "SUPER" wydanie trzeciej książki :D

PostNapisane: 7 maja 2012, o 21:52 
Użytkownik

Ledes napisał(a):
Ok. Nie to, żeby książka miała być do wyrzucenia, nie zrozum mnie źle, po prostu mam takie zboczenie, że zawsze staram się wypożyczać/kupować jak najnowsze wydanie z danej pozycji. Uspokoiłeś mnie, dzięki. Kupię w takim razie zestaw bez książki i dokupię od razu kabelki i co tam będzie trzeba, tylko muszę się upewnić najpierw czy w bibliotece te książki mają dołączoną płytę DVD bo różnie z tym bywa - czasami ktoś sobie "niechcący" pożyczy. Jeno trzeba poczekać, aż jakaś sztuka wróci na półkę, bo (powinno być to dla Pana komplementem) wszystko doszczętnie wymiecione z kilkudziesięciu egzemplarzy. :)

Nie bądź zgredem kup książkę razem z zestawem, na pewno nie pożałujesz ;)
Ja swoją już drugi raz czytam, w sumie w plecaku cały czas noszę, bo czasem w drodze do/z pracy sobie poczytam, a jak w robocie luźniej to też zdarzy się zajrzeć ;)

PostNapisane: 7 maja 2012, o 22:01 
Użytkownik

Co za różnica czy kupię czy wypożyczę - za bibliotekę płacę a biblioteka też musiała zakupić książki. ;) Poza tym ja to biedny student elektroniki jestem. ;)

PostNapisane: 7 maja 2012, o 22:09 
Użytkownik

kirex napisał(a):
Ledes napisał(a):

Nie bądź zgredem kup książkę razem z zestawem, na pewno nie pożałujesz ;)
Ja swoją już drugi raz czytam, w sumie w plecaku cały czas noszę, bo czasem w drodze do/z pracy sobie poczytam, a jak w robocie luźniej to też zdarzy się zajrzeć ;)

Też czytam drugi raz i chyba to jest rozsądne, popieram twoje myśli.

PostNapisane: 7 maja 2012, o 22:13 
Użytkownik

Ledes napisał(a):
... za bibliotekę płacę a biblioteka też musiała zakupić książki ...

Niby tak ale biblioteka zapłaciła raz za książkę a czyta ją x osób. Nie mówię, że to źle ale akurat w przypadku tej książki warto mieć własną. Zresztą sam zobaczysz, że często będziesz zaglądał, bo nie sposób wszystkiego na raz zapamiętać ;)

PS. Biblioteka to taki legalny torrent :D

PostNapisane: 7 maja 2012, o 22:21 
Użytkownik

U nas w bibliotece uczelnianej można wypożyczyć książkę na 6 miesięcy z pięcioma przedłużeniami po miesiącu czyli na 11 miesięcy - prawie jak własna. ;)

PostNapisane: 7 maja 2012, o 22:24 
Użytkownik

Ledes napisał(a):
Co za różnica czy kupię czy wypożyczę - za bibliotekę płacę a biblioteka też musiała zakupić książki. ;) Poza tym ja to biedny student elektroniki jestem. ;)

Sam musisz wybrać, co jest dobre, a co jest złe. Włącz np: Radio Maria .

PostNapisane: 7 maja 2012, o 22:29 
Moderator

Ledes napisał(a):
Ok. Nie to, żeby książka miała być do wyrzucenia, nie zrozum mnie źle, po prostu mam takie zboczenie, że zawsze staram się wypożyczać/kupować jak najnowsze wydanie z danej pozycji. Uspokoiłeś mnie, dzięki.

No właśnie w tym celu ci tłumaczyłem że nie ma tu ogromnych różnic - żeby uspokoić. Spokojnie możesz wypożyczać ;)

Ledes napisał(a):
Kupię w takim razie zestaw bez książki i dokupię od razu kabelki i co tam będzie trzeba, tylko muszę się upewnić najpierw czy w bibliotece te książki mają dołączoną płytę DVD bo różnie z tym bywa - czasami ktoś sobie "niechcący" pożyczy.

No właśnie - książka bez płyty DVD to na prawdę duża strata. Z drugiej strony w nowszych wydaniach jest także mocno zaktualizowana wersja DVD - więc już z tego puntu widzenia gdy się już pojawią środki to warto mieć nowsze wydanie

Ledes napisał(a):
Jeno trzeba poczekać, aż jakaś sztuka wróci na półkę, bo (powinno być to dla Pana komplementem) wszystko doszczętnie wymiecione z kilkudziesięciu egzemplarzy. :)

No rozumiem, cieszy mnie to, tylko żeby właśnie wszyscy później tak samo uczciwie podchodzili do tego, że jak zwracają książkę to nie zostawiają sobie kopii DVD ;) bo wtedy to właśnie wychodzi troszkę tak jak pisał kolega wyżej - że to jak nielegalny torrent. Dlatego tylko warto mieć na uwadze, że ktoś włożył też w to swoje czasem ostatnie pieniądze, ale i sporą pracę itp .... Dlatego uczciwe podejście - i tylko takie podejście jest dla mnie motorem do pisania ew. kolejnych książek. Ale i tak uważam że zaczyna być pod tym względem dużo i coraz lepiej. Staram się wierzyć ludziom. Aczkolwiek kilka miesięcy temu gdy zobaczyłem wysyp skanów książki na necie na kilku serwisach - to trochę odechciało mi się męczyć z pisaniem kolejnej :(

Ja z jednej strony bardzo dobrze rozumiem, że nie każdy ma środki od razu na zakup. Wszyscy żyjemy w ciężkich czasach. Więc nie mam nic przeciwko że student sobie wypożycza, po to są biblioteki. Ale jeśli książka go zainteresuje, spodoba się a co ważniejsze osiągnie dzięki niej jakieś sukcesy to warto później zawsze pomyśleć o zakupie książki do własnej biblioteczki - bo także jak piszą koledzy wyżej - ona nie jest napisana jak powieść czy kryminał, że raz się przeczyta i OK. Z nią się pracuje na co dzień ;) o ile jak mówię, ktoś uzna że ta książka jest dla niego dobra.

Przynajmniej ja też tak mam z książkami dobrymi ... tzn używam ich bardzo często, muszą być po prostu pod ręką.

PostNapisane: 7 maja 2012, o 22:32 
Użytkownik

Cytuj:
Z drugiej strony w nowszych wydaniach jest także mocno zaktualizowana wersja DVD - więc już z tego puntu widzenia gdy się już pojawią środki to warto mieć nowsze wydanie

Ło, w jakim sensie zaktualizowana?

Co do piractwa - tego się nie uniknie. Zresztą co komu po samej płycie? Poza tym nawet jak są skany w internecie to raczej jako "próbki" - przynajmniej takie mam wrażenie że większość ludzi to tak traktuje - bo kto lubi czytać z monitora? Ale dobre książki zawsze na siebie zarobią. Na przykład Symfonia C++ Grębosza. ;)

PostNapisane: 7 maja 2012, o 22:43 
Użytkownik

no wiesz ja lubię :) inaczej bym tyle czasu na forum nie spędzał :)

Dobrze skomponowana biblioteka podręczna to ważna rzecz , np mnie po części zwalnia Mirka książka z myślenia , mogłem wykasować zbędne tematy , i zrobić miejsce na głupie pomysły bezsensownych projekcików :) bo brakujące info wiem gdzie znajdę i jest na wyciągniecie ręki :) Przydaje się taka przypadłość zwłaszcza jak się pisze w kilku odmianach C na kilka różnych procesorów , często się składnia miesza niestety panowie , ile to razy spędziłem czas nad prozaiczna
funkcją i cały czas błąd -- a po prostu pomyćkałem ze składnia C18 dla PIC bo tych dużo w pracy używam :) i co łaps za książkę której spis treści już zakodował :) i co i kurcze przecinek nie tu gdzie trzeba :)

PostNapisane: 7 maja 2012, o 22:48 
Moderator

Ledes napisał(a):
Ło, w jakim sensie zaktualizowana?

Ano wprowadzone są już do kodów na DVD poprawki, które są opisane na tym forum.

Dodana kolejna i spolszczona wersja Eclipse

dodane rysunki w postaci dużych wyraźnych plików JPG, bo nie wszystkie rysunki i schematy są no dobrze widoczne w książce

są aktualizacje schematów i plików dla zestawów uruchomieniowych

i parę innych drobnych rzeczy.

Ledes napisał(a):
Co do piractwa - tego się nie uniknie. Zresztą co komu po samej płycie? Poza tym nawet jak są skany w internecie to raczej jako "próbki" - przynajmniej takie mam wrażenie że większość ludzi to tak traktuje - bo kto lubi czytać z monitora? Ale dobre książki zawsze na siebie zarobią. Na przykład Symfonia C++ Grębosza. ;)

No, no nooo ... łatwo tak mówić. Bardzo łatwo - proszę porównać to co kolega nieco wyżej napisał, że :

Cytuj:
"ja wypożyczam bo jestem biedny student"

A ja to co ? może już nie student ale za to jakiś bogaty i ociekający kasą gościu, co to nie zbiednieje jak mu "parę" książek podprowadzą ci piraci ? ;) ..... eeeeeh tak to jest. W celach poglądowych kolega powiada że to skanują ;) no arcy ciekawe podejście .... już ja to widzę. Nikt nie czytałby z ekranu komputera ???? eeeej no panie kolego - proszę się rozjerzeć dookoła - a co mają inne duże wydawnictwa w ofercie - o ebookach kolega nie słyszał - toż to się czyta tylko z ekranu komputera albo tabletu czy telefonu - więc to nie prawda że dzisiaj nikt nie czyta z ekranu.

Polecam kiedyś samemu podjąć się takiego działania i w pojedynkę, wydać na to oszczędności swojego życia i z drżeniem serca patrzeć z miesiąca na miesiąc czy chociaż koszty się zwrócą czy nie..... A tu proszę, sporo ludzi pisze że książka się podoba - ale niestety - tak małe wydawnictwo nie ma siły przebicia jak duże wydawnictwa, które przykrywają je czapką. Więc nie można nigdy tak upraszaczać. Proponuję kiedyś samemu podjąć takie wyzwanie i zobaczyć co to znaczy - wtedy będzie kolega całkiem inaczej na to patrzał - gwarantuję to - oj gwarantuję.

PostNapisane: 7 maja 2012, o 22:59 
Użytkownik

Ok, odchodząc od tematyki piractwa - bo nie o tym temat i ja patrzę na to z innej perspektywy (a tak w ogóle to czy większości zysku ze sprzedaży książki nie ma wydawnictwo a nie autor?) - to co do tej płyty DVD to zasmuciło mnie to, bo wychodzi na to, że będę musiał dokupić tą książkę. :/ No ale jeszcze pomyślę. A nie myślał Pan nad udostępnieniem obrazu płyty w wersji elektronicznej via sklep Atnel? Tzn. zamiast kupować książkę z płytą - kupuję samą płytę (a raczej jej zawartość, którą można pobrać skądś, płatność np. SMS-em). Wiem, za dużo kombinuję. :D

PostNapisane: 7 maja 2012, o 23:05 
Użytkownik

I to jak koń pod górę :)

PostNapisane: 7 maja 2012, o 23:44 
Moderator

Ledes napisał(a):
Ok, odchodząc od tematyki piractwa - bo nie o tym temat i ja patrzę na to z innej perspektywy (a tak w ogóle to czy większości zysku ze sprzedaży książki nie ma wydawnictwo a nie autor?) -

No widzisz - lepiej 2x albo i 4x przemyśleć zanim się coś napisze czy wypowie jakiś osąd. Zobacz jaki stereotyp powielasz. Że to jakieś tam wyimaginowane wydawnictwo zarabia krocie i zdziera z biednych ludzi a autor też pewnie jest sponiewierany.

Tymczasem - zatrzymaj się na chwilę i zrozum - że ja porwałem się jak z motyką na słońce, (i dobrze to powiedzenie odzwierciedlają takie poglądy stereotypowe jak twoje) .... czyli wyobraź sobie że ja - jeden kurczę mały człowieczek - napisałem książkę i sam zabawiłem się w wydawnictwo - czy zdajesz sobie sprawę jakie to są koszta ? Oj chyba nie :( ..... mocno nie ..... (broń Boże nie chcę cię tu urazić nie zrozum mnie źle) .... Ale jakbyś chociaż raz się skupił i pomyślał jaki to wysiłek - spróbuj sobie wyobrazić że napisałeś chociaż jakieś małe opowiadanie i teraz :

1. hmmm jak to wydrukować ?
2. w ilu egzemplarzach
3. jak to wprowadzić do sprzedaży
4. jak to zareklamować żeby w ogóle ludzie się dowiedzieli o moim opowiadaniu
5. ile trzeba minimalnie egzemplarzy wydrukować żeby w ogóle jakaś drukarnia chciała rozmawiać poważnie i żeby mieć dobrą cenę
6. od czego w ogóle zależą takie ceny wydruku
7. jak to przetransportować
8. czy trzeba założyć działalność gospodarczą żeby to robić?
9. hmmm a czy trzeba jakieś podatki od tego płacić? a ZUS ?
10 .... i takich punktów mógłbym ci jeszcze ze 20 kolejnych wypisać

i wyobraź sobie że rzucasz się na to sam - że jakoś uzbierałeś kasę, że zapożyczyłeś się u rodziny, że jakoś się udało wydrukować - no i teraz dzwonisz uradowany po księgarniach i mówisz - mam dla was nowe opowiadanie do sprzedaży - będzie się super sprzedawać, dajcie mi za to tylko X złotych i zapłaćcie mi z góry a klienci na pewno to kupią .....

no i tu DOSTAJESZ pierwszego poważnego KOPA od rzeczywistości ..... i strach cię oblatuje czy zaraz się okaże że nie zbankrutujesz i nie stracisz całej kasy bo:

1. księgarnie mają GDZIEŚ jakiegoś nieznanego Kowalskiego, który mówi że ma świetną własną książkę
2. NIKT ci nie da złamanego grosza z góry - MUSISZ oddawać w KOMIS kochany i czekać ew czy się sprzeda czy nie
3. to trwa kilka ładnych miesięcy - a ty nie możesz spać po nocach - bo co będzie jak się okaże, że jednak ludzie nie chcą kupować, że opowiadanie ci jednak nie wyszło ???? Kicha co ???? .... ale ok - w jakiejś księgarni się coś sprzedało - dzwoni do ciebie Pani kierownik i mówi. Wystaw mi pan fakturę na 3 egzemplarze bo w ostatnich 2 miesiącach sprzedały się 3 opowiadania z 10 które nam pan przysłałeś ..... A wiesz ile księgarni potrafiło wziąć np po 10 egzemplarzy, sprzedać - a potem trzeba się z nimi po sądach ganiać bo nie chcą oddać kasy! .... a inne np zbankrutowały i dzwonisz po kasę a tam odbiera komornik ???? Panie kochany zejdź więc na ziemię - to JAKIEŚ TAM wydawnictwo to w moim przypadku też ja, ja autor i ja wydawnictwo. Dlatego tylko proszę zawsze każdego szanownego czytelnika o polecanie mnie dalej jeśli się książka spodobała - bo teraz mam drugi ciężki etap - reklama - i poinformowanie jak największej liczby ludzi że jestem na rynku - bo jak nie to w ciągu 2 lat zniknę z tego rynku jak wiele małych wydawnictw .... czego na pewno nie zauważyłeś do tej pory.... A często bywały perełki na rynku, tylko że albo bankrutują albo wchłaniają je giganci. Dlatego na drugi raz wykaż nawet minimum współczucia i dla autora, któremu książka nie wyszła. Bo łatwo mówić - a gorzej stracić - czasem to na prawdę poważne sprawy dla ludzi.

..... OK - KONIEC - tego horroru - na szczęście okazuje się powoli i to cały czas ku mojemu niesłabnącemu zdumieniu, że ludziom jednak zaczyna się podobać to co piszę i zaczynają kupować .... nawet już nieraz niektóre księgarnie gdzieś z Polski same dzwonią - czy mamy taką książkę itd

Ledes napisał(a):
to co do tej płyty DVD to zasmuciło mnie to, bo wychodzi na to, że będę musiał dokupić tą książkę. :/ No ale jeszcze pomyślę. A nie myślał Pan nad udostępnieniem obrazu płyty w wersji elektronicznej via sklep Atnel? Tzn. zamiast kupować książkę z płytą - kupuję samą płytę (a raczej jej zawartość, którą można pobrać skądś, płatność np. SMS-em). Wiem, za dużo kombinuję. :D

Po pierwsze - to płyta DVD - jest prawie pełna - wiesz ile to byłoby zasysania ???? ok pewnie - jak ktoś ma duże łącze to szybko by poszło.... ale pewnie nie bierzesz pod uwagę, że aby móc na jakimś hostingu postawić do zasysania tak duże ilości danych to to zaczynają być kolejne duże koszta. A pewnie jakbyś się dowiedział że za takie zassanie trzeba zapłacić oddzielnie - to pewnie zaraz by się okazało - że w zasadzie po co ? ;) ... a najbardziej podoba mi się pomysł na opłacenie SMS'em za pobranie płyty. Na której są m.in lekcje VIDEO super uzupełnienie do książki. .... A dowiadywałeś się kiedyś jaką prowizję się płaci firmie, która organizuje płatności SMS'ami ? Na pewno NIGDY się nie dowiadywałeś. Nie powiem ci jaką - ale powiem ci jedno - zaczęłoby się to dopiero opłacać jakby w ciągu miesiąca co najmniej 10tys osób pobierało płytę - to może bym w miesiącu na ZUS chociaż z tych SMSów zarobił a może i nie.

PostNapisane: 7 maja 2012, o 23:51 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
I to jak koń pod górę :)

Koń pod górę to ASM.
Ale ja go pcham.

PostNapisane: 8 maja 2012, o 06:24 
Użytkownik

Niech Pan wybaczy, zupełnie wyleciało mi z głowy że wydal Pan tą książkę własnymi siłami. Jeszcze raz przepraszam, nie chciałem nikogo urazić. Pozdrawiam. :)

PostNapisane: 8 maja 2012, o 07:12 
Moderator

Ledes napisał(a):
Niech Pan wybaczy, zupełnie wyleciało mi z głowy że wydal Pan tą książkę własnymi siłami. Jeszcze raz przepraszam, nie chciałem nikogo urazić. Pozdrawiam. :)

Nie, spokojnie nie poczułem się urażony, chciałem tylko zwrócić uwagę na pewne głeboko zakorzenione a błędne stereotypy po prostu.

PostNapisane: 8 maja 2012, o 16:44 
Użytkownik

Wydanie ze stycznia 2011 to które?

PostNapisane: 8 maja 2012, o 16:49 
Użytkownik

Te które wyszło w styczniu 2011 :P

a miałem nie być złośliwy :)

oczywiście że 2gie :)

PostNapisane: 8 maja 2012, o 16:53 
Moderator

No niestety po dacie nie dojdziesz :( - pozostaje tylko ta linijka .... bo nowe wydanie ma wymiary równe co do milimetra jak podałem

PostNapisane: 8 maja 2012, o 17:05 
Użytkownik

Dobra, kupię zestaw z książką. Za dużo kombinowania i jeszcze się dowiedziałem dziś w bibliotece, że raczej mają starsze wydanie (grzbiet 24 cm) i nie udostępniają ("na razie") płyty DVD...

PostNapisane: 8 maja 2012, o 17:41 
Użytkownik

heh wiedziałem że to podpucha .... :)

PostNapisane: 15 maja 2012, o 20:03 
Użytkownik

Czy druga książka też jest dedykowana do płytki ATB?

I jeszcze pytanko do samej płytki: czy zasilanie jest niezbędne z zasilacza? Czy wystarcza z samego USB? Można jednocześnie programować kablem USB i zasilać też kablem USB?

PostNapisane: 15 maja 2012, o 20:17 
Moderator

Ledes napisał(a):
Czy druga książka też jest dedykowana do płytki ATB?

Zdecydowanie tak. Ale to oznacza tylko i wyłącznie to, że kody źródłowe odpalane na ATB nie będą po prostu wymagały żadnych własnych zmian. W przeciwnym wypadku pewnie będzie trzeba się pomęczyć i pozmieniać niektóre rzeczy aby dopasować do innych zestawów czy też własnej płytki.

Ledes napisał(a):
I jeszcze pytanko do samej płytki: czy zasilanie jest niezbędne z zasilacza?

A dlaczego miałoby być niezbędne? To zleży co i jak robisz no i czy nie podłączasz przypadkiem do zestawu jakichś zewnętrznych urządzeń, które mogą pobrać zbyt dużo prądu i np uszkodzić port USB. Poza tym z USB masz tylko +5V a zasilając z zasilacza masz fajną przetworniczkę, i można ustawić napięcie albo 5V albo 3,3V do różnych testów.

Ledes napisał(a):
Czy wystarcza z samego USB?

Jak wyżej - w większości wypadków wystarcza

Ledes napisał(a):
Można jednocześnie programować kablem USB i zasilać też kablem USB?

Ależ oczywiście że można i to jest bodajże jedna z większych zalet przecież zestawów ATB ;) 3 w jednym czyli JEDEN kabel USB a masz:

1. zasilanie zestawu
2. programowanie
3. transmisję RS232

PostNapisane: 15 maja 2012, o 20:22 
Użytkownik

można , ale ja takiego rozwiązania nie kupuję ... ze względu na obciążalność portu USB

pomyśl ma na USB 500mA max -- a teraz chcesz zasilić programator , pół stada ledów , LCD z podświetleniem , do tego jeszcze multiplex na 7seg i ze 2 serwa

biedny port USB .......

zasilacz to zasilacz , zwykły 1.5A a nawet 2A dużo nie kosztuje a ile spokoju i przyjemności :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1