Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 gru 2024, o 20:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 gru 2013, o 01:16 
Użytkownik

Witam.

Czy może ktoś podpowiedzieć jak wykonać własne przewody połączeniowe??? Chodzi mi głownie jakie podzespoły zakupić, począwszy od zaciskarki po przekroje przewodów i piny/styki. Bo takie co można zakupić to na ogół 20cm, ja chce inne jakieś takie 30cm i w różnych konfiguracjach.
Bardzo bym prosił o opinie.

Pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2013, o 08:44 
Użytkownik

O, to ja chętnie się przyłączę, sam kiedyś próbowałem szukać i nie znalazłem nic konkretnego, lub suche informacje bez linków etc. a z żargonu czasem trudno się połapać

PostNapisane: 29 gru 2013, o 08:54 

k_mirek napisał(a):
Czy może ktoś podpowiedzieć jak wykonać własne przewody połączeniowe???

Ale konkretnie o jakie przewody chodzi? Do płytek stykowych, tasiemki zaciskane itd. bo co typ i rodzaj przewodu czy pinów to inne narzędzia potrzebne. Np. dla złącz idc zaciskanych na taśmie to np. to jest dobre http://www.tme.eu/pl/details/ht-214/zac ... ozostale/# (ale też wystarczy imadełko i odrobina wprawy). Inne przykłady zaciskarek to np. http://www.tme.eu/pl/katalog/zaciskarki ... ek_100115/
Zacznij od tego jakie przewody (średnica) i jaki rodzaj pinów/złacz potrzebujesz. W domowych warunkach wystarczą delikatne kombinerki (tzw. bocianki), lutownica, oczywiście kupione piny i złącza, małe imadełko jakieś narzędzie do odizolowywania przewodów.

Ostatnio edytowano 29 gru 2013, o 08:58 przez wojtek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 29 gru 2013, o 08:58 
Użytkownik

kupiłem z allegro te tanie chinole , one nawet nie sa lutowane , tylko konczóweczka tego kabelka jest jakąś czarną mazia polłączona z goldpinem
i działa . czyli etap lutowania w tej metodzie mozna usunąć .
Co do przewodów to bardzo dobry jest 'kynar' napewno nie nadaje sie skretka .

PostNapisane: 29 gru 2013, o 12:10 
Użytkownik

Tak jak napisałem, przewody połączeniowe do płytek stykowych/ATB. Na te piny/szpilki mi chodzi jakie to są dokładnie złącza, jakie do tego dobrać przewody no i jaką zaciskarkę polecacie???

PostNapisane: 29 gru 2013, o 12:23 

k_mirek napisał(a):
Tak jak napisałem, przewody połączeniowe do płytek stykowych/ATB
Ano teraz dopiero wiadomo o co chodzi. ;)
Kup w tme np. takie złacza:
1. NSR-01 (pojedyncze) https://www.tme.eu/pl/details/nsr-01/li ... we/ninigi/
2. NSR-04 (poczwórne) https://www.tme.eu/pl/details/nsr-04/li ... we/ninigi/
3. NSR-08(osiem) https://www.tme.eu/pl/details/nsr-08/li ... we/ninigi/
4. piny do nich NDR-T https://www.tme.eu/pl/details/ndr-t/lis ... we/ninigi/

Przewody 22 do 28AWG np. taka tasiemka kolorowa http://www.tme.eu/pl/details/3302-14/pr ... dd2407bdfc
Zaciskarek nie potrzebujesz - polutuj je.

PostNapisane: 29 gru 2013, o 12:38 
Użytkownik

Ale mając zaciskarkę, chyba znacznie szybciej złożyć odpowiednią liczbę przewodów? :) Ja np jestem leniuch i chciałbym zaciskarkę :D

PostNapisane: 29 gru 2013, o 12:47 

arturf209 napisał(a):
Ja np jestem leniuch i chciałbym zaciskarkę

No to poszukaj sobie odpowiednią do swoich pinów i przewodów, i kup ;) - szkoda kasy na jednorazowe użycie.
Tu masz ich dużo http://www.tme.eu/pl/katalog/zaciskarki ... ch_112742/ - zwróć uwagę na ceny

PostNapisane: 29 gru 2013, o 12:56 
Użytkownik

Tak, lutowanie to dobry pomysł, przy okazji można skilla złapać.

PostNapisane: 29 gru 2013, o 13:05 

arturf209 napisał(a):
przy okazji można skilla złapać

Chciałeś powiedzieć "dojść do wprawy", "wprawić się" ?
Ludzie używajcie polskich słów, bo czasami można zgłupieć.

PostNapisane: 29 gru 2013, o 13:15 
Użytkownik

Zaciskarke kupilem na 1 razowy uzytek w robocie mialem 2400 pinow do upiecia zajelo to w 2 osoby 2 dni robocze po 8h kazdy. W tym wypadku dla firmy 250 zl wydatku ok. Dla siebie bym nie kupil. Przy zaciskaniu niektore przewody wypadaja. No ok po 3setnej sztuce doszedlem do wprawy. A i tak sadze ze warto je polutowac. Ok zacisnac wpiac i zostawic. Ale jak bedziesz czesto wypinal przepinal te zlacza to bardziej oplacalne jest lutowanie. No ba kasa zaoszczedzona na zaciskarce ktora i tak pozniej wlozysz do szafy moze isc na wieksza ilsc pinow. Ot takie moje doswiadczenie.

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 29 gru 2013, o 14:46 
Użytkownik

to może i ja dorzucę swoje trzy grosze, bo parę lat temu sam przeżywałem ból z własnymi przewodami, bo chciałem mieć ładne i porządne.

Najlepiej jako przewody spisuje się kolorowa taśma, szczególnie, jeżeli chcesz sobie zrobić wiązkę.
Próbowałem zaciskać żeńskie gniazda na przewodach za pomocą zaciskarki YATO: http://alejka.pl/yato-zaciskarka-yt-2255-do-koncowek-konektorowych.html - kompletnie się nie nadaje - złącza są zbyt małe i tą zaciskarką nie da się skutecznie zacisnąć. U mnie przewody bardzo często wypadały, więc przerzuciłem się na powolne ręczne zaciskanie za pomocą ostrych szczypiec płaskich i od tamtej pory nie mam problemu z wypadającymi przewodami.

Lutowania gniazd żeńskich goldpinów na przewodzie nie polecam, ponieważ później są problemy z założeniem plastikowej obudowy (takich jakie podał w swoim poscie wojtek).

Skończyło się na tym, że mam pudełko pełne kabelków i tasiemek z końcówkami i bez, a jak jakiś projekt rozgrzebuję to zawsze wyjdzie że potrzebuję jakiś inny, nowy i muszę sobie na szybko dorobić.

Jeżeli chodzi o kynar (taki cieniutki) to jako przewody do łączenia np między modułami wyposażonymi w goldpiny to się kompletnie nie sprawdza, jest zbyt cienki i delikatny, czasami się nawet ułamuje przy częstszym manipulowaniu i wyginaniu. Kynar stosuję tylko do napraw na płytkach PCB jeżeli mam jakieś uszkodzenia lub błędy w projekcie. Do prototypownia i łączenia ze sobą modułów najlepiej nadają się przewody giętkie z linką a nie drutem.

Odziwo większość przewodów w moim "arsenale" pochodzi ze skrętki komputerowej tylko takiej z linką a nie drutem. ostatni projekt z kilkoma modułami z RS485 połączyłem właśnie ta skrętką - zarówno zasilanie jak i magistralę.

PostNapisane: 29 gru 2013, o 14:56 
Użytkownik

Słuchajcie, przeglądając czeluście internetów natknąłem się na bardzo fajny poradnik, myślę że skorzystacie :)
http://majsterkowo.pl/jak-zrobic-kabelki-do-arduino-i-do-plytek-stykowych/

PostNapisane: 29 gru 2013, o 15:49 

BARTB napisał(a):
Lutowania gniazd żeńskich goldpinów na przewodzie nie polecam, ponieważ później są problemy z założeniem plastikowej obudowy (takich jakie podał w swoim poscie wojtek).

Nie ma żadnych problemów pod warunkiem, że się nie przesadzi z cyną.

PostNapisane: 29 gru 2013, o 17:30 
Użytkownik

Potwierdzam to co pisze @wojtek

Ja swoje i zacisnąłem i polutowałem
żadnych problemów nie mam z podłączaniem do goldpinów

PostNapisane: 29 gru 2013, o 20:18 
Użytkownik

Sam niewiem czy lutowanie to dobry pomysł. Tzn napewno dobry ale cza uważac, mi sie do kilku złączek "żeńskich" wlała odrobina cyny/topnika i już nie pasują jak powinny. Ale tematem postu było pytanie jakie kupić złączki, zaciskarkę i odpowiednie przewody. No napewno taką ktoś ma bo takie przewody przecież sa. Ja chętnie takie zamówię ale wg własnej konfiguracji.

PostNapisane: 29 gru 2013, o 20:53 
Użytkownik

Odpowiednich zaciskarek szukaj w Biallu - zaopatruja w nie cala Polske :)

Sent from my mobile.

PostNapisane: 30 gru 2013, o 07:21 

k_mirek napisał(a):
Ale tematem postu było pytanie jakie kupić złączki, zaciskarkę i odpowiednie przewody. No napewno taką ktoś ma bo takie przewody przecież sa.

No przecież takie odpowiedzi już dostałeś! Nawet podałem Ci linki.
Ja np. używam konkretnie do tego celu takie przewody (bo takie akurat mam :) ) http://sklep.vega-tronik.eu/przewod-wst ... p-623.html
Nie dziw się że nie dostajesz konkretnego typu zaciskarki bo to jest raczej stosowane w firmach niż przez hobbystów gdyż po prostu są za drogie w stosunku do ilości wykonanych na nich przewodów - nie kalkuluje się.
Ale jeśli chcesz koniecznie to co do typu konkretnej zaciskarki możesz zadać pytanie np. w Biall czy TME, że do wybranego przez ciebie typu styków potrzebujesz zaciskarkę i z pewnością Ci podadzą konkretny typ.

Co do lutowania takich pinów to ja robię tak:
- na deseczce mam przymocowaną poziomo listwe jednorzędową ze szpilkami
- na szpilki nasuwam piny do których będę lutował przewody
- odizolowuje sobie tak na 2mm końcówki przewodów, skręcam je i cynuję
- jeżeli podczas cynowania izolacja trochę się stopiła to docinam końcówke pocynowana na długość nie większą jak 2mm
- wsuwam to w pin i delikatnie lutuje niezbyt dużą ilością cyny (można wcześniej "zwilżyć" cyną pin)
- po ostygnięciu zaginam nielutowane "skrzydełka" na izolacji przewodu, nie wolno tego robić z miejscem lutowania, zostaje to otwarte.

Strefa czasowa: UTC + 1