Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 lis 2024, o 21:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 gru 2013, o 14:48 
Użytkownik

Witam,
Zamierzam zmontować układ do pomiaru wartości prądu płynącego w czterech różnych obwodach. Do tego celu chce wykorzystać przetwornik ADC wbudowany w mikrokontroler lub jeżeli jego dokładność będzie nie wystarczająca wykorzystać dedykowany układ scalony. Zamieszczam koncepcje mojego układu pomiarowego (nie wiem na ile jest ona poprawna i czy się sprawdzi):
Obrazek

W pierwszej kolejności chciałem symulować działanie układu do pomiaru prądu pobieranego przez układ. Do tego celu wykorzystałem wzmacniacz operacyjny na którym dokonuje pomiaru spadku napięcia na rezystorze bocznikowym. Zamieszczam poniżej symulowany układ:
Obrazek

Spadek napięcia otrzymany z symulacji i obliczony prze zemnie pokrywają się. Niestety już na wyjściu wzmacniacza operacyjnego spadek napięcia jest całkowicie inny. Zamieszczam również wyniki symulacji:

Napięcie wejściowe do wzmacniacza operacyjnego
Obrazek

Napięcie wyjściowe wzmacniacza operacyjnego
Obrazek

Dlaczego są takie rozbieżności?

Niestety, ze względu na pomiar w czterech różnych obwodach n nie mogę wykorzystać metody pomiaru przedstawionej w książce (bb) Pana Mirka ponieważ dokonywać pomiaru zamierzam z 4 rezystorów bocznikowych znajdujących się w różnych układach. Czy koledzy mają jakieś sugestie co do metody pomiaru?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 gru 2013, o 20:47 
Nowy

Ale przecież ten wzmacniacz procuje bez sprzężenia zwrotnego więc jak ma to działać? Dodatkowo jakiego typu wzmacniacz zamierzasz zastosować?
Jak już coś to pobaw się w symulacji tym klasyczny schemat.

Obrazek

PostNapisane: 24 gru 2013, o 22:33 
Użytkownik

A może tak attiny26, pomiaru dokonujesz na rezystorze bocznikowym a attiny26 ma wbudowany w strukturę razem z adc wzmacniacz różnicowy do tego możesz wzmocnić sygnał z bocznika x 20, jedyny minus że nie ma uarta.
Czy "minusy" wszystkich boczników są ze sobą połączone, rozumiem że pomiaru dokonujesz w tradycyjny sposób tj mierzysz spadek napięcia na rezystorze pomiarowym?, jeśli "minusy" boczników masz na różnych potencjałach to będzie trochę ciężki temat do przeskoczenia.

PostNapisane: 25 gru 2013, o 08:29 
Użytkownik

Cytuj:
Ale przecież ten wzmacniacz procuje bez sprzężenia zwrotnego więc jak ma to działać? Dodatkowo jakiego typu wzmacniacz zamierzasz zastosować?
Jak już coś to pobaw się w symulacji tym klasyczny schemat

Faktycznie masz rację. WO ma za duże wzmocnienie żeby go wykorzystać bez sprzeżenia zwrotnego. Dopiero teraz to sobie uświadomiłem jaką głupote robiłem. Spróbuje przesymulować twój schemat. Skąd go zaczerpnołeś?

Cytuj:
A może tak attiny26, pomiaru dokonujesz na rezystorze bocznikowym a attiny26 ma wbudowany w strukturę razem z adc wzmacniacz różnicowy do tego możesz wzmocnić sygnał z bocznika x 20, jedyny minus że nie ma uarta.

Tylko co dalej? Dokonam pomiaru w jednym obwodzie... Musiałbym wykorzystać 4 Attiny i przesyłać dane pomiarowe do głownego mk, który będzie je wyświetlał.

Cytuj:
Czy "minusy" wszystkich boczników są ze sobą połączone, rozumiem że pomiaru dokonujesz w tradycyjny sposób tj mierzysz spadek napięcia na rezystorze pomiarowym?, jeśli "minusy" boczników masz na różnych potencjałach to będzie trochę ciężki temat do przeskoczenia.

Tak, zamierzam wykorzystać rezystor bocznikowy i mierzyć na nim spadek napięcia. Masy obwodów są na tym samym potencjale.

PostNapisane: 25 gru 2013, o 22:44 
Użytkownik

Witaj.
Jak duży prąd będzie płynął w tych rezystorach?
Mierz różnicę napięcia na jednym i na drugim końcu rezystora względem masy. Oczywiście przez dzielniki napięć.
Będziesz wprawdzie potrzebował 8 kanałów ADC. Ale to będzie najprostsze...

Spokojnych Świąt.

Strefa czasowa: UTC + 1