Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 23:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 gru 2013, o 08:30 
Użytkownik

Witajcie.
Czy ktoś z Was kiedyś używał takie "cudo" jak transoptor analogowy?
Zastanawiam się nad odseparowaniem mierzonego napięcia na wejściu ADC. W ofercie różnych firm są transoptory analogowe - tylko że cena powala. Czy ktoś z Was ich używał. Czy istnieje inny sposób separacji niż optoizolacja?
Jeśli chodzi o sygnał zero jedynkowy to transoptor, a co możemy dać przy pomiarze napięcia na ADC?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 gru 2013, o 08:37 
Użytkownik

Daj sobie CNY17 jak już musisz , albo któryś z serii AN

i będzie dobrze

PostNapisane: 13 gru 2013, o 08:44 
Użytkownik

Ale to jest zwykły transoptor z wyjściem tranzystorowym.
to jeśli tak można to może PC817 też można zastosować?
Bo ja miałem na myśli coś takiego
Obrazek

PostNapisane: 13 gru 2013, o 09:07 
Użytkownik

można ...
a to że ma wyjście tanzystorowe w niczym nie przeszkadza :)
oczywiście musisz odpowiednio szybki dobrać i będzie git

PostNapisane: 13 gru 2013, o 10:43 
Użytkownik

Dzięki za info, ale zgłupiałem już.
Mam mierzyć napięcie od 0 do 3,6V

Jeśli na wejściu opto pojawi się napięcie 0,1V to przecież dioda się nie zaświeci i na wyjściu będzie nic bo tranzystor się nie otworzy
Jeśli dam 0,5V to to samo. Powiedzmy, że od 1,2V się dioda zapali więc wtedy tranzystor będzie lekko otwarty więc wzmocnienie prądowe będzie małe, ale napięcie będzie 0 bo tranzystor NPN podaje masę po otwarciu.. Od 2V zacznie przewodzić tranzystor i będzie w pełni otwarty, ale potem do 3,6V przecież nie będzie zwiększał napięcia na wyjściu - bo to jest NPN więc tylko puści GND.
Chyba, że to jest jakiś specjalny tranzystor - ale dalej to jest NPN a nie PNP więc dalej będzie mogło być tylko GND na wyjściu z Opto.

PostNapisane: 15 gru 2013, o 08:32 
Użytkownik

Sa tez transoptory z jednym LEDem nadawczym i dwoma tranzystorami odbiorczymi. Jeden uzywasz po stronie 'pierwotnej' a drugi po 'wtórnej'. Dzięki temu znasz charakterystyke (ktora jest nieliniowa) danego egzemplarza i konstruujac odpowiednio czesc analogowa masz separacje galwaniczna sygnalu analogowego.
Oczywiscie mozna tez zrobic separacje interfejsu szeregowego przetwornika A/D jak wspominal kolega PKoz

Sent from my mobile.

PostNapisane: 15 gru 2013, o 10:14 
Użytkownik

Przetwornik ADC nie rozwiąże problemu bo musi być wspólna masa (tak mi się wydaje).
Przy prądzie zmiennym można sobie poradzić stosując transformator 1:1 który separuje oba przewody, ale tutaj mamy prąd stały i transformator nic nie da

Transoptor analogowy IL300 z 2 diodami jak zaznaczyłem wyżej na schemacie może i by się nadał, ale mam wątpliwości czy to będzie dobre - dlatego pytam Was. Kosztuje nie tak mało, ale jeśli się sprawdzi to go kupię tylko mam wątpliwości czy w ogóle się sprawdzi. A dlatego mam wątpliwości ponieważ krok pomiaru na ADC jest powiedzmy co 20mV a po takiej konwersji OPTO może to się zagubić. Poza tym dioda sama w sobie ma spadek napięcia więc te wyniki będą przekłamane.

No nic - skoro nikt tego jeszcze nie próbował to spróbuje samemu. Tylko wykorzystam 2 transoptory z diodami - jeden potem do komparatora na wzmacniaczu operacyjnym a drugi transoptor do wyjścia - zobaczę co z tego wyjdzie.

Wysłane z mojego KM1060G przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 15 gru 2013, o 10:31 
Użytkownik

Dlatego pisalem, ze nalezy skonstruowac dodatkowo czesc analogowa do tych podwojnych transoptorow. Da sie nimi wtedy mierzyc termopary :)

Sent from my mobile.

PostNapisane: 16 gru 2013, o 08:55 
Użytkownik

micky napisał(a):
nalezy skonstruowac dodatkowo czesc analogowa do tych podwojnych transoptorow. Da sie nimi wtedy mierzyc termopary :)

Możesz rzucić jakieś przykłady gotowych rozwiązań? nie bardzo wiem jak zmusić fototranzystor do liniowego "przesyłania" napięcia.

PostNapisane: 16 gru 2013, o 09:41 

Odrobina szukania i jest http://www.elportal.pl/ea/crozukl004.html

Wszystko też zależy jaka dokładność, co układ ma mierzyć, jaka ma być docelowa separacja (tj. ile kV).
Sam bym podszedł dziś do tematu troszkę inaczej ;). Zrobił bym cały układ pomiarowy, a potem wynik wysyłał po UART separowanym galwanicznie, wtedy po pierwsze możemy uzyskać dokładność jaką chcemy, nie trzeba się martwić o linearyzację. No i samego UARTa mozna już puścić na tańszych transoptorach.

PostNapisane: 24 gru 2013, o 23:14 
Użytkownik

A może sposób jaki stosuję się w modułach analogowych w sterownikach PLC: przetwornik a/c mierzy napięcie np na jakimś kanale a cała komunikacja i odczyt wartości cyfrowych z przetwornikiem odbywa się poprzez transoptory. Zasilanie przetwornika realizowane jest za pomocą małej przetwornicy izolowanej DC-DC.

PostNapisane: 25 gru 2013, o 08:24 

Dokładność IL300 w układach jak podał link kolega wyżej jest wystarczająca, swego czasu stosowałem taki układ w torze pomiaru temperatury w aparatach medycznych. Teraz tak już nie robię - separacja robiona jest na drodze cyfrowej, już po przetworzeniu sygnału analogowego i po wykonaniu na nim wszelkiego rodzaju "obróbki cyfrowej".

Strefa czasowa: UTC + 1