Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 16:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 maja 2012, o 16:08 
Nowy

Witam
Nie wiem czy w odpowiednim dziale piszę wiec proszę o wyrozumiałość, bo nie wiem czy to problem programu czy może AVR. Dorzeczy.
Dzisiaj odczytywałem program z AVR-ka, a dokładnie z atmegi16. Gdy program został odczytany w 93% mkAVR Calculator się zawiesił i nie reagował. Wcisnąłem Alt+Ctrl+Delete aby otworzyć menadżera i zamknąć program mkAVR. Po tej operacji uruchomiłem ponownie mkAVR ale nie mogę połączyć się z AVRkiem. Wszystkie połączenia są ok. Zmieniałem też na drugi programator i to samo (usbasp i programator na ft232). Za każdym razem wywala mi jeden błąd:
Cytuj:
avrdude.exe: BitBang OK
avrdude.exe: pin assign miso 3 sck 5 mosi 6 reset 7
avrdude.exe: drain OK

ft245r: bitclk 4800 -> ft baud 2400
avrdude.exe: ft245r_program_enable: failed
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.00s

avrdude.exe: Device signature = 0x000000
avrdude.exe: Yikes! Invalid device signature.
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07
avrdude.exe: reading signature memory:

Reading | ################################################## | 100% 0.00s

avrdude.exe: writing output file "C:\Documents\mkAVRCalculator\sig_tmp.hex"

avrdude.exe: safemode: Fuses OK

avrdude.exe done. Thank you.

Podejrzewam że AVR-ek się zwiesił lub coś jest z programem :?
Czy ktoś może moje obawy potwierdzić i napisać co się stało?

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 maja 2012, o 16:12 
Moderator

Pomożemy - ale może napisz najpierw jakiego sprzętu używasz bo to bardzo ważne.

Jakiś zestaw ATB ? czy płytka stykowa? zestaw uruchomieniowy innej firmy ? - jakiej?

Jeśli własny układ to pokaż schemat jak to łączysz może - bo nieco za mało informacji - OK?

PostNapisane: 4 maja 2012, o 16:21 
Użytkownik

Mialem już taki błąd przy używaniu ATB V1.03 wystarczyło przytrzymać przycisk reset przez chwilkę puścić i w mkAVR Calculator kliknąć Sprawdzi podłączony AVR i za którymś razem zaskoczy :) I żeby było ciekawie to tez używałem Atmega16 chyba 10min się męczyłem przyciskając ten przycisk i puszczając do momentu kiedy zaskoczył. I mkAVR pokazał Atmega16 :)

PostNapisane: 4 maja 2012, o 16:26 
Moderator

osa1313 napisał(a):
Mialem już taki błąd przy używaniu ATB V1.03 wystarczyło przytrzymać przycisk reset przez chwilkę puścić i w mkAVR Calculator kliknąć Sprawdzi podłączony AVR i za którymś razem zaskoczy :) I żeby było ciekawie to tez używałem Atmega16 chyba 10min się męczyłem przyciskając ten przycisk i puszczając do momentu kiedy zaskoczył. I mkAVR pokazał Atmega16 :)

Oj ale tobie chyba się pomyliło z programem MkBootloader - bo to tylko przy nim jest konieczność resetowania procesora. Jeśli chodzi o MkAvrCalculator to nie.

PostNapisane: 4 maja 2012, o 16:36 
Użytkownik

To nie wiem ale po przytrzymaniu przycisku reset Atmega16 była rozpoznawana tylko z nią miałem takie problemy. Potem spróbowałem Atmege 32 i wszystko elegancko zadziałało.

PostNapisane: 4 maja 2012, o 16:39 
Moderator

osa1313 napisał(a):
To nie wiem ale po przytrzymaniu przycisku reset Atmega16 była rozpoznawana tylko z nią miałem takie problemy. Potem spróbowałem Atmege 32 i wszystko elegancko zadziałało.

No tak ale to co piszesz to typowe zachowanie MkBootloadera. Jak się kupi zestaw - to za każdym razem jak klikniesz klawisz INFO to działa i wykrywa procka - ale jak już wgrasz własny wsad i nie zrobisz programowej obsługi resetowania to wtedy trzeba np nacisnąć klawisz RESET na zestawie żeby zaskoczył bootloader w procku ;)

PostNapisane: 4 maja 2012, o 16:40 
Nowy

Nie wiem co ma do rzeczy czy to zestaw czy płytka stykowa. Ale jak prosisz to napiszę
Płytka jest to prototyp mojego autorstwa i schematu brak. Program który był w środku avr-ka działał poprawnie, a jest to zwykły termometr na bazie termopary K i układem max6675.
Wiele razy odczytywałem wsady z AVR-a i nie było problemów. A tu proszę dzisiaj trafiła kosa na kimań.
Czasami uda mi się połączyć z AVR-kiem ale jest to 1 na 30-40 prób ale brak możliwości programowania.

PostNapisane: 4 maja 2012, o 17:03 
Użytkownik

wygląda na to że ewidentnie masz coś nie tak z połączeniami, kwarcem przy medze , zasilaniem procka ??
sprawdź wszystko jeszcze raz od kabelków przy programatorze , aż po same piny procesora , może ci nawet podstawka nie stykać
zwłaszcza jak użyłeś taniej chińskiej

oczywiście pamiętasz o zmianie programatora w mkcalku jak używasz usbasp lub ftdi ??
że nie wspomnę o zworce Slow SCK na usbasp jeśli procek jest taktowany wewnętrznym 1Mhz

PostNapisane: 4 maja 2012, o 17:26 
Moderator

Witam,

o tyle to ważna informacja odnośnie sprzętu - że MkAvrCalculator działa z programatorem opartym o FT232 tylko albo w wersji DEMO/FREE (ale wtedy nie działałby ci w ogóle z ATmega16) .... albo tylko z zestawami ATB - wtedy mógłby działać z ATmega16

więc być może masz taką jakąś wersję hmmm nieteges tego programu - wtedy nie jestem w stanie pomóc dalej - bo już widziałem takie shakowane wersje z netu które co najmniej bardzo dziwnie działały :(

Generalnie tak czy inaczej - obojętnie jaką wersję masz - a wcześniej ci to działało z m16 to teraz z komunikatów można wywnioskować że tak jak pisze SunRiver masz ewidentny problem z połączeniami .... bo tylko 1 promil dałbym na to że coś z prockiem się stało

PostNapisane: 4 maja 2012, o 17:27 
Nowy

SunRiver Taktowanie procesora jest wewnętrzne więc problem kwarcu odpada. Podstawka jest ok sprawdzałem, zasilanie jest na ACC i AVCC, co do przestawiania programatora i podobnych rzeczy to wiem :)
mirekk36 Program jest zarejestrowany na mnie. Kupowałem go u ciebie, a raczej licencję. :)

PostNapisane: 4 maja 2012, o 17:33 
Użytkownik

hmmm.... no to już nie mam pojęcia

spróbuj jeszcze przez avrdude wbić do procka z CMD komendą : avrdude -c usbasp -p m16 -t -F
i spróbuj wydać mu po połączeniu z prockiem komendę ERASE
a potem połączyć się tak samo ale bez -F

PostNapisane: 4 maja 2012, o 18:28 
Nowy

Nic się nie zmieniło. Chyba procek jest uszkodzony i będę musiał kopić nowego. Trudno.

PostNapisane: 4 maja 2012, o 18:41 
Użytkownik

to znaczy ?? wklej screeny z konsoli , jak mam pomóc jak tylko piszesz ze nic sie nie zmieniło , to co dostałeś na ekranie zawiera ważne informacje
których nie umiesz czytać wiec wrzuć screeny ... zobaczymy co avrdude napisał przy próbie połączenia bez -F i z -F
i będzie wiadomo.

Jeszcze jedno pytanie ile razy i od jak dawna katujesz procka ?? bo może po prostu skończyła ci się liczba cykli R/W flasha
trochę by to dziwne było , ale może ....

PostNapisane: 15 sie 2012, o 00:12 
Nowy

Mam identyczny problem co kolega. Posiadam Orginalny zestaw Mirka, razem z licencją na mkAVRcalculator.
Wcześniej nie było problemu. Problem pojawiał się stopniowo, najpierw kilka razu wyrzucało błąd ,a później już nie byłem w stanie mikrokontrolera zaprogramować. Ostatnia operacja to próba komunikacji RS232 z mikrokontrolera przez puTTy. Pomyślna co prawda. Potem podłączyłem silnik bipolarny i mikrokontroler nie dał się już zaprogramować.

Nie wiem co może być przyczyną sprawdziłem połączenia i są na 100% poprawne.
Proszę o pomoc bo już mi ręce opadają.

Posiadam Atmega32, programator Ft232Rl

Obrazek

Obrazek

Edycja:

Udało mi się wczytać kontroler dzięki wyjęciu i włożeniu kabla zaraz po pokazaniu błędu. Za którymś razem pokazał że mikrokontroler zlokalizowany ale jak zapuściłem mu erase: wszystkigo to nie wykonał tego.

Jest za to taka wiadomość:

Obrazek

Teraz pytanie czy używając rs232 mogłem zablokować sobie port ?? bo gdzieś w książce o rs232 coś takiego wyczytałem.

Ostatnio edytowano 15 sie 2012, o 00:56 przez Chrisando, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 sie 2012, o 00:53 
Moderator

Chrisando --> nie za bardzo rozumiem w czym błąd u ciebie - może z nerwów za bardzo chaotycznie opisujesz

podałeś bowiem zrzut ekranu na którym widać że idzie jakiś odczyt z procka ???

odpowiedz lepiej na spokojnie na pytanie

1. czy jak odpalisz MkAvrCalculator (build 59) to jak naciśniesz w zakładce Programator AVR ten żółty klawisz "Sprawdź podłączony AVR" to wykrywa ci procka czy nie ?

2. jeśli nie - to wtedy pokaż co masz napisane w konsoli - bo z tego co pokazujesz to wygląda że jest OK albo nie wiem o co chodzi

Poza tym zamiast myśleć o opadaniu rąk - zawsze można się ze mną szybko skontaktować. Jak nie przez forum to na Skype albo nawet przez telefon i zawsze chętnie pomogę.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Nie stop - jednak w konsoli jest coś nie tak - w tym komunikacie co pokazujesz ale

to najczęściej wina niestety połączeń

wymień te 4 przewody połączeniowe na inne bo może niekontaktują

PostNapisane: 15 sie 2012, o 01:18 
Nowy

Już tłumaczę,

Mam dokładnie taki komunikat :

Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Wymieniłem te przewody kontaktowe wszystkie i nadal błąd.
Mam mkAVRcalculator build 57 a nie 59

I co oznacza ten komunikat : t245r_drain called but queue is not empty 2 ???

PostNapisane: 15 sie 2012, o 08:37 
Moderator

W takim razie:

1. pobierz najnowszą wersję programu MkAvrCalculator z naszej strony:

http://atnel.pl/mkavrcalculator.html

2. W tym pakiecie będziesz także miał program ATB Manager, odpal go i sprawdź czy rozpoznaje zestaw oraz na jakim porcie COM jest zainstalowany

3. na wszelki wypadek pobierz jeszcze raz sterowniki do FT232R ze strony producenta scalaka i je przeinstaluj, masz je na tej stronce:
http://www.ftdichip.com/Drivers/D2XX.htm
wybierz odpowiednie dla swojej wersji Windows

potem sprawdź wszystko ponownie, i opisz czy każdy krok powyżej przeszedł pomyślnie

PostNapisane: 15 sie 2012, o 11:57 
Nowy

Dzięki Mirku ,wygląda na to że to był jednak błąd programowy.
Zaprosiłem kolegę z tym samym zestawem i programatorem dodatkowo.
Okazało się że u niego też nie zadziałało. Potem zrobiłem jak powiedziałeś i ściągnąłem nowego mkAvRcalculator. i działa :) ... narazie działa... :P

PostNapisane: 15 sie 2012, o 13:04 
Nowy

Znowu coś nie tak, Zainstalowałem sterowniki ponownie do FT232, oraz nową wersję avrCalculator build 59.
Tym razem taki bład:

Obrazek

Wszystko wygląda na to że to jest nadal jakiś bład programowy, tylko jaki?

EDIT:

Sprawdziłem na innym komputerze, zadam może idiotyczne pytanie ale, jak powinny być ustawione zworki Rx i Tx?? Bo przy rozwartych udało się znaleść kontroler.

PostNapisane: 15 sie 2012, o 16:29 
Nowy

Rozumiem, tylko ja mam takie ustawienia dokładnie jak piszesz, czyli pokazuj duda'a tylko wtedy gdy jest błąd. A komunikat i tak się pokazuje.
Tobie chyba chodziło żeby nie pokazywał wogóle?
I wcześniej jak zworki TxD i RxD były zwarte to kontroler nie działał. Może to dlatego że bawiłem się już rs232 i zablokowałem port. Czy to możliwe?

Generalnie przy zdjętych zworkach wszystko śmiga idealnie.

PostNapisane: 15 sie 2012, o 22:33 
Moderator

Zworki Rx i TX oczywiście nie mają żadnego znaczenia ponieważ sygnały Tx i Rx nie biorą udziału w programatorze, i to jest zaleta tego rozwiązania, gdyż jednocześnie można korzystać i z programatora i transmisji.

Tak jak pisze kolega Gwyn, coś strasznie musiałeś namieszać - dlatego ja nie dojdę tego tu na forum przy takim troszkę może chaotycznym opisie błędów i co chwilę domyślanie się że to może jakaś zworka przeszkadza.

Ale zdecydowanie mogę ci bardzo szybko pomóc - tylko złap mnie ze słuchawkami i mikrofonem na Skype (nick: mirekk36) to w kilka minut załatwimy to tak jak ma być i będzie ci wszystko działać - nie ma innego wyjścia. ;)

PostNapisane: 16 sie 2012, o 00:54 
Nowy

Ok to będę polował:)

Strefa czasowa: UTC + 1