No, gdybyś odpowiedział że używasz AVR Studio 5 albo 6 - to w ogóle z moją wcześniejszą zapowiedzią już bym przestał dalej podpowiadać
ale ok ...
nie mniej jednak - pomyśl sobie ilu ludzi już jest szczęśliwych którzy korzystają dzięki mojej książce z Eclipsa - popytaj na forum. Wiem wiem - ogromna ilość ludzi boi się Eclipsa bo najczęściej zraża się do niego tak jak ty - że to ciężka kobyła trudna do skonfigurowania itp ....
ale niestety - prawda jest taka, że te wszystkie problemy o których napisałeś , które spotkały cię przy konfiguracji Eclipse na potrzeby pracy z ARM'ami to właśnie związane były głównie z wykorzystaniem tego "darmowego środowiska dla ARM'ów" - i więcej tam problemów miałeś ze wszystkim co dotyczy przygotowania środowiska dla ARM a nie związanych z samym ECLIPSE
dlatego uwierz mi - że tak samo jak książka jest łatwa i przyjemna tak ja poświęciłem na prawdę dużo czasu żeby na DVD przygotować już konkretną i preinstalowaną wersję Eclipsa i to z już gotowym i zainstalowanym do działania PlugInem dla AVR - a cała INSTALACJA, której się tak obawiasz sprowadza się do
COPY & PASTE
jednego folderu z DVD na własny dysk twardy i już masz .....
dodatkowo specjalnie na te potrzeby nakręciłem specjalne poradniki/lekcje VIDEO , które masz na DVD i nie wiesz jak mi smutno, gdy wielu ludzi nawet do nich nie zajrzy - a po pół roku czy po roku od zakupu książki gdy ew kogoś przekonam do obejrzenia albo gdy ktoś sam dopyta czy tam aby coś wartościowego jest - to potem sam sobie pluje w brodę że wcześniej nie zajrzał
toż dzięki tym filmom video oraz przygotowanym i preinstalowanym wersjom eclipsa (bo masz aż 2 albo 3 na DVD) możesz z niego zacząć korzystać tak szybko i wygodnie jak ze wspomnianego LPC EXpresso
spróbuj proszę
a jest jeszcze jeden szczególny powód który przemawia żebyś jak najszybciej zaczął z ECLIPSE - bo niestety przez korzystanie z AVR Studio sam się wpędzasz w babole co ci zaraz udowodnię i może to też cię przekona żeby chociaż spróbować DOBRZE ????
jeśli uznasz po tych filmikach i wykonaniu instrukcji z nich, że to nadal do niczego - to trudno - nie ma problemu - ja przynajmniej próbowałem
BABOLE:
mieszasz znaki slashy i backshlasy szczególnie przy użyciu plików nagłówkowych - zdaję sobie sprawę że w AVR Studio ciężko to zauważyć bo nie ma żadnego kolorowania składni czy też podpowiedzi konktekstowych dzięki którym nawet nie trzeba ręcznie tego wpisywać tylko klikasz CTRL+SPACE i samo się pojawia (masz to pokazane w jednym z filmików) ....
w jednym ze swoich plików zdaje się uart.c masz taki błąd ....
kolejne rzeczy:
NIE TWORZYSZ folderów na biblioteki żeby tematycznie ładnie podzielić tak dla siebie cały PROJEKT - wiem wiem - AVR Studio ci tego nie ułatwia a nawet gorzej - praktycznie wymusza to od początku i pomimo że można tam robić foldery tak jak się należy to rzadko kto wie i zadaje sobie trud żeby to sprawdzić a potem wychodzą takie tasiemce jakie mi podesłałeś w ZIP'ie
przez to wszystko już nie trudno się domyśleć dlaczego nie radzisz sobie z pewnymi pozostałymi kwestiami - bo jak mówię poruszanie się po już paru plikach projektu i bez żadnych udogodnień i bez kolorowania składni to po prostu katorga
ale znowu do rzeczy - jak się już napisze taki projekt to zgodnie z tym co piszę w książce przede wszystkim trzeba go jak najszybciej uporządkować a u ciebie co ??? patrzę jak sroka w kość i widzę jakieś pliki do obsługi LCD
a nie są wykorzystane w programie ... gdybyś mi podesłał projekt w Eclipsie to pewnie już dawno skorzystałbyś i wiedział co to znaczy taka przyjemna opcja jak "EXCLUDE FROM BUILD" i byś ją zastosował na tych plikach - chociaż jeszcze lepiej - na folderze do LCD - a wtedy komuś komu wysyłasz do analizy program też już byłoby łatwiej i mniej czasu tracił na sprawdzanie - a tym bardziej, że to bardzo zmodyfikowana biblioteka i najpierw myślałem że tam może coś nieteges - ale za chwilę widzę że w programie głównym w ogóle się do nie nie odwołujesz a zatem to jakaś pozostałość albo wykorzystujesz ją tylko do celów DEBUG
idźmy dalej - już dochodzę do sedna - jak masz już taki większy projekt to spróbuj się nauczyć robić to co ja zrobiłem właśnie czyli taki "Reverse engineering" .... jeśli coś nie działa w całości - to:
1. zrób kopię zapasową projektu
2. podziel go na mniejsze kawałki i testuj np - podziel na logiczne dwie połówki i sprawdź w której występuje ten błąd
3. jak ją złapiesz tą połówkę a błędu konkretnego jeszcze nie widzisz to podziel ją na kolejne dwie logiczne połówki i sprawdź w której występuje błąd
4. patrz punkt wyżej
idąc tą drogą nie ma siły żeby ktoś sam nie dotarł do błędu - za to zdaję sobie sprawę że to dzielenie na logiczne połówki zaczyna być czymś dziwnym tzn o czym ja tu mówię ??? .... ale znowu uczepię się Eclipsa - znowu przydatna tu ogromnie opcja "EXCLUDE FROM BUILD" za pomocą której pięknie i bez kasowania czy przekopiowywania można wyłączać pewne fragment kodu źródłowego z kompilacji co znacznie przyśpiesza ten proces o którym mówię
i dlatego zamiast na końcu wskazać ci gdzie masz GŁÓWNEGO BABOLA - naprowadzę cię tylko OK ? (jeśli uznasz że to zły pomysł to daj znać - wtedy od razu ci go wskażę) .... ale z punktu widzenia dydaktycznego i dla samego siebie lepiej gdybyś sam doszedł na podstawie wskazówek co jest nie tak
Zatem to że mówię abyś dzielił umiejętnie projekt na kawałki - spróbuj wyłączać na początek niektóre pliki projektu z działania i obserwuj co się będzie działo z tym błędem i daj znać jak ci idzie - pomogę oczywiście na każdym etapie poszukiwania ale fajnie jakbyś to męczył w Eclipse - bo wtedy mielibyśmy to samo przed sobą
aha i w jednym filmiku masz pokazane jak prosto robi się import projektów z AVR Studio do Eclipsa
PS .... jeszcze jedno zmień przynajmniej do celów testowych zawsze prędkość transmisji UART bo używasz jakiejś MEGA KOSMICZNEJ co nie ma Jak mi się zdaje (ale może się mylę) ŻADNEGO realnego uzasadnienia a może ci czasem przeszkadzać - daj sobie 9600 i wystarczy a w praktyce jak dasz 115200 to już i tak zwykle będzie aż za dużo do takich celów
no! to wszystko