Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 19:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 gru 2013, o 22:29 
Użytkownik

Witam
Mam takie pytanie.
Znalazłem sporo potrzebnych mi modułów na tej popularnej stronie http://www.tme.eu/pl/
Nigdy z tej strony nie kupywałem (zawsze na allegro i atnel). Na pewno ktoś z was kupywał na tej stronie. więc proszę o wytłumaczenie przy każdej z przedmiotów pisze ilość min. To znaczy że ja muszę kupić aż tyle sztuk?? Czy można kupywać w kilku sztukach??? Jak to z tym jest??
Może to głupie pytanie ale chcę się dowiedzieć od ludzi co tam kupywali jak to jest. O czym warto wiedzieć.
Np taki przypadek, zwykły rezystor smd http://www.tme.eu/pl/details/crcw040200 ... 0000z0ed/#
Ilość[szt] Cena netto [PLN]
100+ 0.035
300+ 0.025
1000+ 0.015
10000+ 0.007
Ilość min.:
100
Wielokrotność:
100
O co w tym chodzi?? że jedna sztuka kosztuje 0.035zł a muszę ich kupić minimalnie 100??
Nie wiem jak ma to rozumieć :(
Proszę o dobre wytłumaczenie :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 gru 2013, o 22:35 
Użytkownik

TME to nie sklep detaliczny. Jak kupujesz to musisz kupić minimalnie tyle ile tam jest napisane. Pamiętaj że cena podana jest bez podatku.

Nie wiem tylko jak jest z wysyłką bo zazwyczaj tego samego dnia odbieram osobiście.

Autor postu otrzymał pochwałę

Ostatnio edytowano 13 gru 2013, o 22:36 przez pawcio0928, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 13 gru 2013, o 22:35 
Użytkownik

Generalnie, wydaje mi się, że jest tak jak mówisz.

Powiem szczerze - bardzo podoba mi się ich sklep, dużo elementów, duży wybór, ale te ilości... :-(

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 13 gru 2013, o 22:55 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Tak, obowiązuje ilość minimalna. Ale bez przesady, rezystorów SMD nie kupuje się na sztuki. ;-)

I wcale nie jest tak strasznie. Bardzo dużo elementów można kupić tam od 1 sztuki.

PostNapisane: 13 gru 2013, o 23:22 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Sporo rzeczy można kupić na pojedyncze sztuki np. atmelki. Czasami tam kupuje ale nie za bardzo sie to opłaca. Mają drogo i wysyłko droga chyba tylko kurier. Jak tylko jest to możliwe to korzystam z lispolu - szybko tanio ( wysyłka do 350 g to 6 zł lub 7 priorytet). No i szybko bo zazwyczaj mam już następnego dnia zamówiony towar. Są i inne sklepy wysyłkowe ale zazwyczaj wysyłka droga.

PostNapisane: 13 gru 2013, o 23:36 

Sam w sumie kupuje głównie w TME i farnell, nigdy jeszcze nie zamówiłem rezystorów SMD mniej niż 100szt ;). No chyba że 0.1% to wtedy po 10szt zamawiam.
Ogólnie, dla detalu to są inne sklepy. Trzeba też sprawdzać ilości na magazynie, bo czasem możemy się zdziwić.

PostNapisane: 14 gru 2013, o 01:25 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

TME jest OK, ale raczej w hurcie.
Fakt można tam dostać takie elementy, których gdzie indziej nie znajdziesz i wtedy warto kupić, bo szukanie na zagranicznych aukcjach się nie opłaca.
Jednak jak chcesz kupić w detalu to polecam lispol: http://www.lispol.com/ i Artronic http://www.artronic.eu/, ale od nich kupowałem poprzez allegro, bo ich strona to porażka ;-).

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

PostNapisane: 14 gru 2013, o 03:13 
Użytkownik

Jest jeszcze North ; Inter Chip ; i parę innych ciekawych firm...
TME było "od zawsze"w tej chwili to już można uznać za legendę .

PostNapisane: 14 gru 2013, o 06:43 
Użytkownik

Witam.
pawcio0928 napisał(a):
Pamiętaj że cena podana jest bez podatku.

Jak założysz konto to po zalogowaniu są ceny brutto (przynajmniej jak jesteś dopisany jako osoba fizyczna).
Cytuj:
Nie wiem tylko jak jest z wysyłką bo zazwyczaj tego samego dnia odbieram osobiście.

To mają w regulaminie - wszystkie zamówienia złożone (z tego co pamiętam) do godziny 16 masz kurierem nastepnego dnia (oczywiście te piątkowe są w poniedziałek).
Jeszcze nigdy mi się nie zdażyło żeby zawalili termin wysyłki.
Moim zdaniem to jest największa zaleta tego sklepu. Jak Ci bardzo zależy na czasie to tu masz pewność, że o ile jest na stanie (a to można sprawdzić) to wiesz kiedy to dostaniesz. Inne sklepy zazwyczaj też wysyłają dość szybko ale równie dobrze mogą wysłać za kilka dni i nie masz na to wpływu. Przesyłka kurierska standardowa kosztuje coś ok 18 zł brutto - dość sporo więc warto składać większe zamówienia. Ja zazwyczaj jak muszę na szybko coś pojedynczego zamówić to sobie szukam jeszcze takich "uniwersalnych" rzeczy które akurat mi się kończą a zawsze są przydatne.
Co do cen to jak koledzy pisali najtańszy nie jest a co do ilości minimalnych to x10 czy x100 to są do drobnicy gdzie nawet cena za te 100 szt. nie przekracza kilku złotych. Jak już rezasurmar pisał nikt rezystorów SMD na sztuki nie zamawia :) Droższe rzeczy jak najbardziej można zamawiać na sztuki.
Pozdrawiam
Jarek

PostNapisane: 14 gru 2013, o 08:47 
Użytkownik

i jeszcze fajna rzecz. Na Androida masz aplikację w sklepie google o dziwnie podobnej nazwie TME :)
Dodatkowo jeśli coś przeoczysz, że tego nie ma na stanie - to otrzymasz to w terminie późniejszym za darmo. Ostatnio dostałem kurierem paczkę z fakturą i dopłatą 1,27zł :)
I jak któryś z kolegów zauważył wszystko jest tak opisane, że potem nawet nie trzeba datasheetów przeglądać :) no żartuję oczywiście, ale np przy Mosfetach na woreczku podane są moce, amperaże, napięcia więc nie musisz na pamięć się uczyć co który potrafi tylko z woreczka odczytujesz.
I jeszcze jedno co do ilości - przy układach scalonych często jest np 10szt ilość minimalna, ale zobacz że bliźniaczy układ np. w innej obudowie lub z inną końcówką oznaczenia jest z ilością minimalną 1szt - więc tak przeważnie to obchodzę

Wysłane z mojego KM1060G przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 14 gru 2013, o 11:11 
Użytkownik

TME ma zalete tez taka, ze jak wszystko przychodzi ladnie popakowane i poopisywane naklejkami na torebkach. Przy duzych ilosciach jest to bardzo przydatne. Z jednego z wymienionych wyzej sklepow detalicznych przyslali mi wszystko popakowane ladnie, ale zero opisow. Jakos wole doplacic te pare zlotych na duzym zamowieniu i miec wszystko ladnie rozdzielone i opisane.
Botland tez ladnie sie w tym temacie sprawdzil.

PostNapisane: 14 gru 2013, o 14:46 
Użytkownik

Ja może robię błąd, ale projektując PCB, sięgam zawsze do Eagle, aby zobaczyć obudowę itp. Teraz problem jest w tym, że element, który wybrałem w danej obudowie, jest na przykład tylko w TME :) Czasem przy elementach SMD tak miałem, że np kondensatorki tantalowe dostępne bez problemu w TME, trudno dostępne są w innych sklepach.

Marzeniem byłoby znaleźć sklep, gdzie można kupić mniejsze ilości elementów, ale żeby był taki sam wybór jak w TME.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

O proszę - szybki przykład.

Robię PCB na zegar led. Wybrałem taką na przykład diodę Shottky'ego:

http://www.tme.eu/pl/details/bas81-gs18 ... d/vishay/#

Minimalna partia do zamówienia: 10 000 sztuk.
Cena za sztukę: 16 goroszy

Razem: 0,16 * 10000 = 1600 zł

Super...

PostNapisane: 14 gru 2013, o 18:18 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

No to wybierz inną, musi być akurat ta?

TME ma w ofercie 120 diod Schootky, jest z czego wybierać.

Wybierz konkretne parametry, a coś lepszego pewnie znajdziesz:

http://www.tme.eu/pl/katalog/diody-schottky-smd_112796/

PostNapisane: 14 gru 2013, o 18:38 
Użytkownik

Zawsze można kupić troszkę drożej w mniejszej ilość w sklepie, który zaopatruje się w tme. W łodzi takim sklepem jest Wekton.

PostNapisane: 14 gru 2013, o 20:23 
Użytkownik

Twoja dioda w TME:
http://www.tme.eu/pl/details/bas81/diod ... d/vishay/#
Według datasheet oznaczenia GS08 i GS18 to sposób pakowania w taśmy na rolce i ilość elementów w jednej paczce ;)

Osobiście często zamawiam w TME bo wszystko prawie można znaleźć, a farnell jest dużo droższy i trzeba mieć kartę kredytową. Z kolei kiedyś paczka szła przez tydzień bo się pomylili i paczka poleciała na Ukrainę ale to wina spedytora.

PostNapisane: 15 gru 2013, o 13:34 
Użytkownik

Niektóre przedmioty lepiej wziąć więcej niż mnie bo się lepiej opłaca.
Jak się lepiej poszuka to jest prawie wszystko.
Wielkie dzięki za pomoc

PostNapisane: 15 gru 2013, o 13:53 
Użytkownik

Jasne że tak, można wybierać inne elementy, ale tak jak mówiłem, popełniam świadomo błąd, bo szukam takich elementów, których obudowa jest w bibliotekach Eagla, żebym wiedział dokładnie, jak ten element wygląda (zdjęcia w TME), jakie ma rozmiary itp.

PostNapisane: 31 gru 2014, o 15:17 
Użytkownik

wg mnie i Conrad i Farnel sa dosc drogie. w TME biore juz zakupy od poczatku swojej przygody z elektronika i pozniej jest fajnie bo mozna dostac znizki :) a wtedy ceny wychodza taniej niz szukac gdzie indziej

Co do ilosci to tj koledzy pisali :) nie trzeba brac x10 000 , mozna zawsze znalezc alternatywe :D

Strefa czasowa: UTC + 1