Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 lis 2024, o 00:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 gru 2013, o 21:03 
Użytkownik

Witam,
Tworze bibliotekę goldpin 1.27mm, niestety po wykonaniu biblioteki po dodaniu elementu i przejściu do tworzenia PCB pady różnią się od tych stworzonych w bibliotece.
Przedstawiam poglądowe zdjęcia goldpinów podczas edycji biblioteki oraz w edycji płytki PCB:

ObrazekObrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 gru 2013, o 21:39 
Użytkownik

Przerabiałem ten temat niedawno i musiałem sobie sam stworzyć bibliotekę dla goldpin-ów 1.27 i 2.0 pod np. RFM12B. Postaram się wrzucić gotowce na forum jak biblioteki pozbieram do jednej tzw. kupy.

PS. Pokombinuj z opcją Eagle 'Change/Diameter

Ostatnio edytowano 10 gru 2013, o 21:50 przez Piotrek_P, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 gru 2013, o 21:43 
Użytkownik

Ja stworzyłem bibliotekę do RFM73D, tylko gdy umieszczam ją w edycji PCB to nie zgadza mi się rozmiar padów.

PostNapisane: 10 gru 2013, o 21:47 
Użytkownik

Rozmiar padów wiąże się z opcją "Drill" gdy powiązana jest przez "Auto" i prawdopodobnie stąd biorą się nieporozumienia.

PostNapisane: 11 gru 2013, o 17:53 
Użytkownik

Tylko ja przy tworzeniu biblioteki nie mam problemu z ustawieniem rozmiaru. Dopiero podczas przejscia do edycji PCB problem wystepuje.

PostNapisane: 11 gru 2013, o 18:36 
Użytkownik

marc90 napisał(a):
Tylko ja przy tworzeniu biblioteki nie mam problemu z ustawieniem rozmiaru. Dopiero podczas przejscia do edycji PCB problem wystepuje.

To jest rewelacyjne! Koledzy podpowiadają a Kolega na to "no ale przecież ja mam dobrze co ten program wyrabia?"
Po prostu pewne rzeczy działają w określony sposób i trzeba je przyjąć "z dobrodziejstwem inwentarza" albo poszukać innego programu ;-)

PostNapisane: 12 gru 2013, o 18:17 
Użytkownik

Spróbuje przedstawić mój problem jeszcze raz. Może nie przedstawiłem go dosyć jasno. Posiadam moduły RFM73D i chcę wykonać do nich przejściówkę. Dlatego tworzę bibliotekę która zawiera gniazdo goldpin o rastrze 1.27. W stworzonej bibliotece gniazdo ma poprawny rozmiar padów pod goldpin. Niestety gdy przejdę po dodaniu elementu na schemat i przejściu do tworzenia płytki PCB zamiast zdefiniowanych przeze mnie rozmiarów padów pojawiają się standardowe.

Cytuj:
To jest rewelacyjne! Koledzy podpowiadają a Kolega na to "no ale przecież ja mam dobrze co ten program wyrabia?"
Po prostu pewne rzeczy działają w określony sposób i trzeba je przyjąć "z dobrodziejstwem inwentarza" albo poszukać innego programu ;-)

Nie wiem gdzie szanowny kolega zobaczył zdanie że ja mam dobrze. Próbuje nakreślić swój problem którego nie potrafię rozwiązać, niestety kolega zamiast pomóc to wypisuje tego typu komentarze. Może kolega chce sobie postów nabić?

PostNapisane: 12 gru 2013, o 18:59 
Użytkownik

Pisałem wyżej, żeby sprawdzić właściwość "Diameter" w narzędziu "Change", ale autor wątku chyba nie doczytał mój post do końca albo nie sprawdził. :( Dodam że nie mając pojęcia jak ta właściwość jest zmieniana przez Eagle w trybie auto, musiałem dobierać eksperymentalnie wartości zanim trafiłem w tą odpowiednią. Skończyło się na wartości 0.032, ale to trzeba sobie sprawdzić, wydrukować i przymierzyć listwę goldpin. Jeżeli jest lepszy sposób na ustawienie w/w parametru, to chętnie poczytam, żeby wiedzieć na przyszłość. :)

PostNapisane: 12 gru 2013, o 19:03 
Użytkownik

Doczytałem, próbowałem rozwiązać ten problem na różne sposoby. Udało mi się to rozwiązać poprzez zmianę parametrów DRC. Okazało się że Eagle ma minimalne parametry które elementy muszą spełnić. Zmniejszyłem je i automatycznie element zmniejszył się do oczekiwanych rozmiarów.

Strefa czasowa: UTC + 1