Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2025, o 08:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lis 2013, o 10:07 
Użytkownik

Witajcie

Jakieś 2 lata temu kupiłem używane DVD Yamahy - podobne do tego
Obrazek

- używam go od święta (raz na dwa miesiące) ... ostatnio zauważyłem bardzo niepokojąca rzecz. Przestaje działać panel sterujący. Po włączeniu działa tylko przycisk STANDBY/ON pozostałe 4 niestety nie ... co dziwne problem ustaje po jakieś godzinie od przejścia ze standby do ON... pilot działa prawidłowo cały czas. Ktoś może pomyśleć po co mi jakieś kocie przyciski na panelu skoro działa pilot?!? Otóż nie ma na pilocie jednego ważnego przycisku - OPEN/COLSE :P

Wiecie jak zacząć szukanie błędu? Kwestia styków? Tak myślę, że może skończył się jakiś elektrolit i jak dostaje napięcie na dłużej i sprzęt się "rozgrzeje" to po chwili odzyskuje część pojemności i zaczyna trybić...

Ostatnio edytowano 7 lis 2013, o 10:19 przez NIEBO!, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lis 2013, o 10:14 

NIEBO! napisał(a):
Tak myślę, że może skończył się jakiś elektrolit

Dobrze kombinujesz ;)

PostNapisane: 7 lis 2013, o 12:05 
Użytkownik

:) Witam.

Najprawdopodobniej,bardzo dobrze kombinujesz!
Na Twoim miejscu wymienił bym wszystkie kond.elektrolityczne w przetwornicy i zobaczymy co dalej...
a cha..przeczyść jeszcze micro swicze najlepiej kontaktem do styków.

PS. Yamaha to dobry sprzęt ale,co szkodzi wym. kondzia. na nowe(dobrej jakości.)

PostNapisane: 7 lis 2013, o 17:21 
Użytkownik

Nie do końca może to być kondensator. Zwykle panele jak większość sterowania w takich sprzętach robione są na zasadzie dzielnika rezystorowego i odczytu ADC. Jeśli masz przerwę na początku dzielnika to żaden z kolejnych przycisków działać nie będzie.

PostNapisane: 7 lis 2013, o 17:55 
Użytkownik

To też jest racja,ale w takim razie co z tą kwestią..?

Tak myślę, że może skończył się jakiś elektrolit i jak dostaje napięcie na dłużej i sprzęt się "rozgrzeje" to po chwili odzyskuje część pojemności i zaczyna trybić...[/quote]
Przecież przerwa raczej sama się nie naprawi :( , no chyba,że jeszcze sprawdzić panel pod kątem tzw. zimnych lutów.

Ja bym jednak obstawiał kond. bo to kwestia filtracji zasilania uP i może w jakiś sposób zakłócać pracę procesora.

PostNapisane: 7 lis 2013, o 20:40 

W sumie elki to standard w kilkuletnich sprzętach, szczególnie na zasilaczu strona pierwotna główne elko to w sumie 80% przypadków, potem strona wtórna, bardzo rzadko się zdarza by reszta elektroniki szwankowała, czasem leci procesor obsługujący obróbkę wideo z racji kiepskiego chłodzenia, no i laser.

PostNapisane: 7 lis 2013, o 20:54 
Użytkownik

Fakt,szkoda tylko,że nie znamy modelu bo może schemat by wiele powiedział a tak to klops :(
Z drugiej strony to pierwotną stronę zas. raczej bym w tym wypadku wykluczył,chociaż... kto wie?

My tu gadu, gadu a Kolega NIEBO! coś buja w obłokach i się nie chce odezwać. :D

PostNapisane: 7 lis 2013, o 20:59 

Jak masz wyschnięte elko od strony pierwotnej to wcale nie musi oznaczać braku zasilania, czasem właśnie dzieją się cuda, np. w mantach nie czyta jednego rodzaju płyt DVD, bodajże + ;).
W thomphsonach był problem z wyszukiwaniem ścieżki w sony świrowało open/close ;).

PostNapisane: 7 lis 2013, o 21:07 
Użytkownik

Zgadza się bo sieje jakieś badziewie na wtórną i nie sposób wyfiltrować.

No ale tu mamy jednak sprzęt Yamahy bo moim zdaniem Th....n itp. to w tej chwili szrot jest (składany z części jakich popadnie)

PostNapisane: 7 lis 2013, o 23:11 
Użytkownik

Model to DVD-S661. Jest jeszcze jeden objaw. Jak już go włączę i sobie chodzi to co jakiś czas włącza się samoczynnie ni z gruszki ni z pietruszki PAUSE ja mu PLAY a on po 5sek PAUSE ... ja mu play a on po 4min pause... ja mu PLAY a on po 30min PAUSE - ruletka. Więc coś ewidentnie świruje PANEL. Rozbiorę go za jakiś czas i dam znać o rezultatach ... a BTW jakiś naiwniak byłem poprzednio bo kupiłem używkę za parę stówek a teraz widzę sprawny na alledrogo za 50zł :P Więc jak szybko nie naprawię ... dla własnej satysfakcji spróbuję ... to kupię i najwyżej przeszczep zrobię bo szkoda zachodu :D

PostNapisane: 10 gru 2013, o 21:37 
Użytkownik

Pełne powodzenie. Tak naprawdę nie wiem co pomogło, ale pomogło :) Początkowo byłem sceptycznie nastawiony do tego zeby to rozbierać - myślę sobie stopień skomplikowania nie na moje siły - ale odważyłem się i otworzyłem... ale było moje zdziwienie że 70% powierzchni tego sprzetu zajmuje ... blacha ... jeden mały PCB panelik jedna przetworniczka Made in China, płytka główna no i sam napęd DVD. Spisałem wszystkie elektrolity i stwierdziłem ze nie będę brał z magazynku tylko pojadę po świeże do elektronicznego ... na 105'C .... na wszelki wypadek ... zakup 7zł, ale wziąłem po kilka więcej z każdej wartości .... wiecie... tak na wszelki wypadek :)

Najpierw zgodnie z Waszą sugestią wymieniłem wszystkie C.EL. w przetwornicy - włączam ... działa ... ale tak samo czyli nie działa, ale tez nic nie wybuchło :)
Potem zauważyłem że są jeszcze 4 małe 10uF przy przyciskach ... no to wymienię je ... a co mi tam ... zanim się do nich dobrałem to trochę manewrowałem wiązką kabli i nie wiem czy to nie było zbawienne :idea: , ale nie włączałem w między czasie tylko wymieniłem te kondki ... włączam ... działa... działają przyciski! Bingo! Od dwóch tygodni wszystko ma się dobrze, a ja na święta zamiast kupować DVD czy yżywanego czy nowego mogę przeznaczyć parę stówek z budżetu na coś innego ... radość z naprawienia sprzętu własnymi ręcami za kilka złotych i szczęśliwa córeczka tańcząca SLASĘ przy dźwiekach z "niepausejącego" DVD -> BEZCENNE :lol:

Co mnie najbardziej zdziwiło po rozebraniu DVD YAMAHY? Że cały napęd. kieszeń, laser itd jest z logo ... UWAGA! .... SONY :P

Tak więc upewniliście mnie co do pierwszej myśli z pierwszego posta i się udało! :D
DZIĘKI ATNEL-FORUM :D

Strefa czasowa: UTC + 1