Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 lut 2025, o 10:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 gru 2013, o 15:47 
Użytkownik

Zainstalowalem najnowsze sterowniki ft232r i MkAvrCalc, ten tandem działa z ATB. Problem jest z Eclipsem, który nie pokazuje programatora z ATB w opcjach. Jak poprawnie skonfigurować środowisko Eclipse? Jakie dodatkowe programy musze najpierw zainstalować?
Dziękuję za pomoc

------------------------ [ Dodano po: 18 minutach ]

To prawdopodobnie wyjaśni sprawę:
http://mirekk36.blogspot.com/2013/05/mk ... pdate.html

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 gru 2013, o 16:36 
Moderator

No jeśli kolega na siłę nie chce oglądać moich poradników na youtube to rzeczywiście będą czasem problemy :( .... a mi akurat o wiele łatwiej pewne nowości rozgłaszać właśnie poprzez bloga ... a zresztą wtedy zajawki pojawiają się też i na forum na pierwszej stronie , na facebooku ... no tylko trzeba chcieć sięgnąć ;)

a dokładnie jak napisałeś po 18 minutach i tak jak ja wcześniej w innym wątku ci też o tym już mówiłem dokładnie - podałeś LINK na bloga który to właśnie zagadnienie wyjaśnia od A do Z

PostNapisane: 7 gru 2013, o 17:03 
Użytkownik

Filmy są niezwykle pomocne, jednak proszę uwierzyć, że jeśli nie śledziłem bloga na bieżąco, wtedy trudno jest wyszukać aktualne informacje na konkretny temat...
W tej chwili walczę już z innym problemem. Potrafię odczytać informacje z mikrokontrolera z użyciem MkCalca, jednak nie potrafię nic na nim zapisać ani z MkCalca ani z Eclipse. Co się mogło wydarzyć?

PostNapisane: 7 gru 2013, o 17:07 
Moderator

tooooomasz napisał(a):
Potrafię odczytać informacje z mikrokontrolera z użyciem MkCalca, jednak nie potrafię nic na nim zapisać ani z MkCalca ani z Eclipse. Co się mogło wydarzyć?

A nie sądzi kolega, że aby móc odpowiedzieć na takie pytanie to warto byłoby je najpierw dobrze przedstawić ? tzn jakiś zrzut ekranu co kolega robi? w którym momencie nie wychodzi? ... jaki jest ew komunikat ? .. itp itd ... bo tak to raczej pytanie do jasnowidza

PostNapisane: 7 gru 2013, o 17:17 
Użytkownik

Widok MkCalca po odczycie:
Obrazek
Po wyborze opcji wylaczenia interfejsu JTAG, zaznaczeniu FUSE bitów do zapisu i kliknięciu WYKONAJ nie ma postępu pracy, cały czas wynosi 0%.
Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

po kilku minutach dostaję komunikat:
avrdude: BitBang OK
avrdude: pin assign miso 3 sck 5 mosi 6 reset 7
avrdude: drain OK

ft245r: bitclk 230400 -> ft baud 115200
ft245r: bitclk 230400 -> ft baud 115200
avrdude: ft245r_program_enable: failed
avrdude: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.

avrdude done. Thank you.

Compiled special for http://forum.atnel.pl (v5.11.1)

PostNapisane: 7 gru 2013, o 17:57 
Moderator

no i teraz wszystko jasne ;) ....

a kolega po prostu niedokładnie obejrzał co niektóre poradniki ;) ale ok przypomnę co kolega robi nie tak

każdy procek z fabryki taktowany jest 1MHz ... zresztą widać to po fusebitach (wartości HEX na górze programu)

w związku z tym warto przestawić go jak najszybciej na wyższe taktowanie i nie będzie kłopotu np na wewn. Oscylator 8MHz albo zewn kwarc jeśli taki mamy podłączony

jak to zrobić ?

a widzi kolega po prawej taki ptaszek "slowsck" ???

chyba widzi ;) więc trzeba go zaznaczyć i wtedy da się przestawić fusebity i później już go nie będzie trzeba używać

co więcej - gdy procek będzie taktowany szybciej to i w Eclipse nie będzie trzeba WPISYWAĆ tego co robi ptaszek w programie czyli Eclips zacznie normalnie zapisywać wszystko do procka

PostNapisane: 7 gru 2013, o 19:01 
Użytkownik

Dziekuję za odpowiedź, przestawiłem taktowanie na 8MHz. Z zaznaczonym slowsck MkAvrCalculator ładnie działa, jednak kiedy wyłączę tą opcję czar pryska, Eclipse również nie pracuje poprawnie.

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

Problem rozwiązany, miałem ustawione wewnętrzny podział zegara przez 8. Dzięki za pomoc!

Strefa czasowa: UTC + 1