Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2026, o 18:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 lis 2013, o 09:09 
Moderator

MrWeb123 --> widzisz ... trzeba uważać co się mówi bo potem będzie afera jak z zegarkami ministra Nowaka :lol:

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lis 2013, o 17:17 
Użytkownik

AKTUALIZACJA
Dzisiaj się trochę pomęczyłem z virtualną maszyną (fajnie to brzmi :D) ale nic z tego nie wyszło. Za żadne skarby nie mogę nawiązać połączenia (nie pojawia się przychodzący tekst). W VM mam 2 porty COM więc próbowałem nawiązać połączenie przez te dwa porty używając PuTTy 0.60 i TERMINAL ale nic się nie pojawiło. Jako ciekawostkę, powiem że program PuTTy już nie pokazywał, że nie może się połączyć portem COM tak jak to miało miejsce podczas pomocy Pana Mirka.
W rzeczywistym systemie mam połączenie (odebrane znaki) ale tylko w programie TERMINAL są one wyświetlane poprawnie. W PuTTy są krzaki.

Wiem, że to i tak docelowo będzie pracowało na tym "laptopie" :lol: ale jeśli komunikacja nie działa mi na głównym komputerze, to coś jest nie w porządku...
Mi się skończyły pomysły. A właściwie to mam tylko jeden -format C :twisted:

PostNapisane: 21 lis 2013, o 18:38 
Moderator

MrWeb123 napisał(a):
-format C

:lol: - coś w tym jest

PostNapisane: 21 lis 2013, o 19:28 
Użytkownik

jeśli już toczy się dyskusja w temacie PuTTy to może się podepnę ... Mój problem polega na tym że po każdej modyfikacji programu mikrokontrolera muszę restartować putty żeby zaczęło gadać. Chciałbym tylko zapytać czy to normalne.

PostNapisane: 21 lis 2013, o 19:33 
Moderator

krzysztof napisał(a):
jeśli już toczy się dyskusja w temacie PuTTy to może się podepnę ... Mój problem polega na tym że po każdej modyfikacji programu mikrokontrolera muszę restartować putty żeby zaczęło gadać. Chciałbym tylko zapytać czy to normalne.

No ale co ma Putty wspólnego z programem w procku ? On tylko nasłuchuje co przylatuje na port COM na który został ustawiony ... więc po drugiej stronie - czochra go co się dzieje czy tam jest procek czy może kawałek drewna do kominka ;)

jak ja nawiążę połączenie putty z przejściówką USB/RS232 - to wsio - to co dalej pyttego nie obchodzi - on tylko musi widzieć port COM w windows - albo sprzętowy albo virtualny

więc - raczej robi kolega coś dziwnego albo ... hmm no może rozłącza przejściówkę czy jak?

PostNapisane: 21 lis 2013, o 19:38 
Użytkownik

nie używam przejściówki kupiłem kiedyś specjalnie płytę główną w której mam gniazdo RS232 , podobnie w zestawie uruchomieniowym więc podłączam się kablem 1 do 1. Chodziło mi tylko o to czy nie jest to przypadkiem normalny objaw żeby "nie tłuc głową w ścianę". Kolejny babolek w kodzie :)... Dzięki za odpowiedź.

PostNapisane: 21 lis 2013, o 19:48 
Moderator

no to powiem tak - jak się ma sprawny windows - to do sprzętowego COM1 na płycie głównej możesz mieć NIC nie podłączone - a Putty się połączy i będzie OK - tzn będzie czekał aż coś przyleci albo będzie próbował wysyłać gdy będziesz klikał w klawisze

jeszcze raz podpowiem - nie ma to NIC wspólnego z tym co się dzieje po drugiej stronie portu com

PostNapisane: 21 lis 2013, o 19:50 
Użytkownik

zrozumiałem, dzięki Mirku :)

PostNapisane: 26 lis 2013, o 19:51 
Użytkownik

AKTUALIZACJA
Trochę dzisiaj "popracowałem" robiąc po kolei kilka rzeczy
1. Format laptopa i instalacja czystego WinXP
2. Wrzucenie programu PuTTy 0.60 i odpalenie go
3. Wrzucenie programu konfiguracyjnego do uC Atmega 32 wew 8MHz, baud 9600 8, n 1
4 podłączenie przejściówki RS232 z komputerem i płytką uruchomieniową
5. Oodpalenie komunikacji przez PuTTy na porcie COM2 (mam LPT1 i COM2)
6. ZONK! :)

Komunikacja nie działa. Nie wiem czemu

ale (!) za każdym razem gdy resetuje układ guzikiem na linii reset, to zostaje odebrana poprawna ramka danych! Tzn przy długim tekście wszystko się krzaczy ale gdy zmieniłem tekst wysyłany w Eclipse na 'UART' to ten napis się pojawia.
Za każdym razem gdy resetnę układ mam poprawnie napisany UART :D
Pobawiłem się trochę tym i za każdym razem nie ważne czy długo trzymam reset czy krótko odbieram dane a potem krzaki...
Macie jakieś pomysły?
Sorrki za skladnię, na telefonie się ciężko pisze.

Tapnięte ze smartfona :)

Ostatnio edytowano 26 lis 2013, o 20:00 przez MrWeb123, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 26 lis 2013, o 19:59 
Moderator

a jaką ty masz przejściówkę ? jakie połączenia ? może jednak od tego trzeba było nam zacząć ? ;) jakiś schemat ? zdjęcia ?

PostNapisane: 26 lis 2013, o 20:02 
Użytkownik

Obiecuję że wszystko opiszę, ale jutro bo dzisiaj się muszę uczyć na sprawdzian... Przejściówkę może pan znaleść w moich tematach. Chyba 'kilka drobnych elementów' Jutro albo to odpalę albo zbieram na przejściowe USB RS232 !

Tapnięte ze smartfona :)

PostNapisane: 26 lis 2013, o 20:04 
Moderator

spokojnie jak już masz swoją to doprowadźmy ją do porządku ;) najpierw

PostNapisane: 27 lis 2013, o 17:31 
Użytkownik

Dobra dzisiaj mam trochę wolnego czasu to się odezwę :P
Ze sprawdzianu dostałem 4 :)

Ale do rzeczy...
Przejściówka to takie coś
Obrazek

Schemat poniżej. Nie wrzucam całego od mojego "MWTB" :P bo myślę, że nie ma potrzeby. Tak wyglądają połączenia na schemacie, i w rzeczywistości. Wiem, wiem schemat do wyrzucenia...
Obrazek
Obrazek

Sygnały są "zcrossowane", widać to na zdjęciu. Co prawda słabo, ale widać :)

Nie wiem do końca co mają dać te zdjęcia, ale chcecie to wrzucam.

Ostatnio edytowano 27 lis 2013, o 19:09 przez MrWeb123, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 27 lis 2013, o 18:20 
Moderator

dżizes ;) czyżbyś podłączył do procka jednocześnie i ATB-BTM222 i przejściówkę na MAX232 ?

PostNapisane: 27 lis 2013, o 18:55 
Użytkownik

Co? Nie! Na schemacie jest gniazdo pod btm'a tak na przyszłość. Gniazdo ma wyprowadzone piny tak samo jak btm, dlatego użyłem bibliotekę z ATNEL'a. Połączyłem uC z PC za pomocą przejściówki pokazanej na 1 zdjęciu.

EDIT
Arrr... jutro sprawdzian :evil: Jutro nie dam rady bo andrzejki i imprezka, więc piątek sobota niedziela ostatecznie się rozprawię z tą przejściówką. Bo się już za długo ciągnie.
Poprawiłem schemat w moim poście powyżej.

PostNapisane: 27 lis 2013, o 19:27 
Moderator

ale wiesz z tego schematu powyżej to nie widać jednak JEDNOZNACZNIE jak ty łączysz linie Rx i Tx z przejściówką ? czy je krzyżujesz czy nie ? ...

tzn liczę na to że tak .... ale jak już będziesz miał czas i sprawdzisz to wtedy wszystko opisz ;)

PostNapisane: 1 gru 2013, o 09:01 
Użytkownik

Wczoraj postanowiłem nagrać filmik na którym będę po wszystko kolei podłączał ale ku mojemu zdziwieniu nie było problemów :D Jutro wrzucę filmik pokazujący jak wszystko robiłem.
A teraz krótkie streszczenie:
Podpinam normalnie programator (dla zasilania układu), potem przejściówkę, potem odpalam putty i widzę krzaki...
ale po pewnym czasie krzaki się porządkują, układają w linie i zaczynają zamieniać się w widoczny tekst...
po czym pojawiają się napisy !!! :D (od 172 do 192) a potem znowu krzaki. I tak w kółko :)

Nie mam pojęcia gdzie i co było źle zrobione ale komunikacja z PuTTy ożyła ! I działa całkiem nieźle.
Może Wy dojdziecie przyczyny takiego zachowania, ja wiem tylko że nagle wszystko się udało 8-)

Dziękuję wszystkim za pomoc, temat do zamknięcia.
Oczywiście kliknę "pomógł" zgodnie z wdrażającą się w życie nową tradycją forum :)

PostNapisane: 1 gru 2013, o 19:53 
Nowy

Witam serdecznie, żeby nie powielać gdyż temat podbiega pod mój problem.

Problem:
Krzaczki w putty. Przejściówka rozmawia ze sobą po zwarciu TxD i RxD.

Konkrety:
- Atmega16
- płytka stykowa zasilanie z programatora od ATNEL (+ kondensatorki)
- rezonator ustawiony na 8MHz
- przejściówka USB RS232 to AK7 (do płytki podłączone piny TxD RxD GND)
- program Mirkowy 07.MKUART, 9600 8n1 -> w putty to samo, nawet w ustawieniach przejściówki sprawdziłem,

Miał ktoś podobny problem?

Już się poprawiam. Na szybko machnąłem co mam w Visio.

Obrazek

Ostatnio edytowano 1 gru 2013, o 20:59 przez macos, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 1 gru 2013, o 20:02 
Moderator

schmat.... schmat.... schmat.... schmat.... schmat.... schmat.... schmat.... schmat.... schmat.... schmat.... schmat.... schmat....

do tego ew zdjęcie

bo te opisy to niestety nie żadne konkrety

PostNapisane: 2 gru 2013, o 15:45 
Nowy

I foto podłączeń. Faktycznie mało konkretne było moje pytanie. Jestem bardzo ciekaw co jest nie tak. Może to ta przejściówka? Kurcze nie mam portu COM w komputerze żeby to sprawdzić.

Obrazek

PostNapisane: 2 gru 2013, o 15:51 

Po pierwsze brak filtracji na nogach zasilania procesora!!!. Po drugie kup jakąś przejściówkę USB/RS232TTL bo tak daleko nie zajedziesz ;).

PostNapisane: 2 gru 2013, o 16:09 
Nowy

Posiadam przejściówkę USB - RS232 AK7 - jest ona pewnie najtańsza z najtańszych ale działała i według putty gada ze sobą po zwarciu TxD z RxD co napisałem wyżej.

I wygląda tak Obrazek

PostNapisane: 2 gru 2013, o 16:27 
Moderator

macos napisał(a):
i według putty gada ze sobą po zwarciu TxD z RxD

pewnie że gada - tylko że do kolegi pewnie nie dociera czym różni się standard RS232 (napięcia od -12V do +12) od standardu TTL napięcia od 0V do +5V. A wygląda na to że twoja przejściówka właśnie pracuje w standardzie RS232 a nie TTL - więc masz duże szanse nawet na usmażenie procka lub przejściówki .... nie chcą doczytać czym to się różni

a wystarczy np żebyś obejrzał info o tej przejściówce ale DOKŁADNIE:

http://mirekk36.blogspot.com/2013/10/at ... -jest.html

to sporo by ci się rozjaśniło.

PostNapisane: 2 gru 2013, o 17:46 
Nowy

Najszybciej napisać, że nie dociera, że nie czytał i nie wie o co pyta, tylko bach na forum gotowa odpowiedź i git.
Tylko, że czytałem o tej przejściówce i akurat ta miała pracować w standardzie TTL dlatego brnąłem w ten temat.

Dziękuję za wyprowadzenie z błędu.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i Ciebie Mirku wykonujesz kawał dobrej roboty, dzięki za niebieską książkę :)
A z moim problemem trochę się zapętliłem zamiast zrobić krok do tyłu i sprawdzić jeszcze raz, dzięki za dobre rady.

PostNapisane: 2 gru 2013, o 17:55 
Użytkownik

Niestety , ale problemem tanich przejściówek jest to -- że no właśnie

Przyjmijcie za zasadę iż jeśli przejściówka jest zakończona wtykiem DB9 (COM) to na 100% pracuje w standardzie RS232 czyl;i na poziomach +-12V i należy do atmegi czy innego mikrokontrolera podłączać ją przez MAX232x

-- Te pracujące na sygnałach TTL zawsze (ZAWSZE) mają wyprowadzone tylko piny - NIGDY NIE MAJĄ WTYKU/GNIAZDA DB9

Uprzedzając pytanie jest to oczywiste że zakończone DB9 przejściówki są produkowane w celu dołączania do USB urządzeń
pracujących na PORCIE COM czyli RS232 / RS232C

Dlatego istotne jest by odróżnić USB -> COM/RS232 od USB -UART
różnica jest subtelna -- ale właśnie to ona mówi co kupujemy i do czego

Użytkownik PC będzie szukał przejściówki USB - COM lub USB - RS232
Użytkownik uC będzie szukał przejściówki USB - UART

chyba że jego układ (poprzez MAX232) pozwala na pracę z RS232

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 2 gru 2013, o 18:00 
Moderator

SunRiver napisał(a):
Przyjmijcie za zasadę iż jeśli przejściówka jest zakończona wtykiem DB9 (COM) to na 100% pracuje w standardzie RS232 czyl;i na poziomach +-12V i należy do atmegi czy innego mikrokontrolera podłączać ją przez MAX232x

Kurczaki - szczególnie TO ZDANIE wyżej należałoby chyba gdzieś przybić GWOŹDZIEM żeby każdy je widział :lol:

PostNapisane: 2 gru 2013, o 23:34 
Moderator

Cytuj:
Proponowałbym najlepiej wrzucić tam jakiś element w którym co jakiś czas wyświetlałaby się inna złota myśl odnośnie AVRów Oczywiście losowo

dobra myśl muszę kiedyś o tym pomyśleć ;)

PostNapisane: 3 gru 2013, o 14:03 
Użytkownik

Chyba pseudo-losowo;) Żeby było losowo, to kobieta by musiała to wybierać;)

Wysłane z mojego GT-I9500 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 3 gru 2013, o 14:18 
Moderator

mikandrzej napisał(a):
Żeby było losowo, to kobieta by musiała to wybierać;)

Taaaak Kobiety to mają wzór randomizacji :lol: niejeden procesor mógłby się od nich uczyć.

PostNapisane: 8 gru 2013, o 12:54 
Użytkownik

AKTUALIZACJA - problem z dwukierunkową komunikacją...
Ostatnio mam za dużo zajęć i nie mogłem nawet powystawiać obiecanych tabletek ale już nadrabiam zaległości.
Terminal spisuje się na medal, laptop działa jako wyświetlacz a ja mam wielką frajdę z nowego narzędzia, którym potrafię się posługiwać :) które jest też moim nowym ulubionym narzędziem! :D Tutaj screenshot programu testowego.
Ale do rzeczy, dzisiaj wziąłem się za lekcję o kolorowym wyświetlaczu LCD - terminalu autorstwa pana Mirka i po kolei bawię się funkcjami przedstawionymi w filmie czyli tr_cls(), tr_attr(), tr_locate() itd... aż do końca filmiku, gdzie przedstawione jest pełnoprawne menu :shock:
I do tego momentu wszystko szło ślicznie, ja wysyłam laptop odbiera a banan z twarzy nie schodzi :P
ale gdy próbowałem odbierać dane od laptopa to niestety nie zadziałało...

Kod na którym pracuję jest chaotyczny, zawiera kilka nie użytych funkcji i zmiennych więc nie zdziwiłem się gdy nie zadziałało.

Dlatego też wyprowadziłem najważniejsze rzeczy do nowego kodu w którym staram się opanować dwukierunkową komunikację
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Po wgraniu powyższego listingu w terminalu otrzymuję takie coś...
Obrazek

Mimo tego, że nic nie wcisnąłem. Po resecie pojawia się lekki "szum" w linijce "ODEBRANO znak ". Pojawia się szereg krzaczków które następują po sobie. Między innymi... ?, 1, 5, J, a, D, [, m i kilka innych których nie jestem w stanie zauważyć. Po tym transmisja się stabilizuje i jest wyświetlany znak 'k' tak jak na print screen'ie. Nic się nie zmienia po wciśnięciu np. '1' lub 'a' (wyświetlanie nie reaguje na klawiaturę).

Nie wiem co może być nie tak, ale podejrzewam kodowanie (UTF-8 w terminalu i w pliku .c), problem z połączeniami lub błąd w kodzie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1