Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 wrz 2026, o 00:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lis 2013, o 22:41 
Użytkownik

Opisałem to wyraźnie w moim poście wczoraj rano a potem jeszcze w następnych postach wyjaśniałem. Chodzi, że w kodzie na początku obsługi przerwań w pliku d_led.c (ćwiczenie dotyczące multipleksowania wyświetlaczy ledowych) jest kod wygaszający wyświetlacze, który na płycie DVD ma postać:
Kod:
ANODY_PORT = (ANODY_PORT & 0xF0);   // wygaszenie wszystkich wyświetlaczy
Końcówka powinna być odwrotna: 0x0F i tak też było w erracie do ćwiczeń tej książki.
Poza tym, ja nie mówiłem o błędzie w książce, ale na płycie dvd.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lis 2013, o 22:50 
Użytkownik

F0 = 0b11110000
0F = 0b00001111
Wszystko zależy od tego jakim stanem portu sterujesz anoda.
A co do błędu który opisujesz. Proponuje dokładnie przeczytać ten fragment książki i się nad nim zastanowić.
Jest tam mowa o negacji bitów i ciut wyżej jest to wytłumaczone.

PostNapisane: 9 lis 2013, o 23:09 
Użytkownik

Mipsa napisał(a):
F0 = 0b11110000
0F = 0b00001111
Wszystko zależy od tego jakim stanem portu sterujesz anoda.
A co do błędu który opisujesz. Proponuje dokładnie przeczytać ten fragment książki i się nad nim zastanowić.
Jest tam mowa o negacji bitów i ciut wyżej jest to wytłumaczone.

Wyżej bardzo dokładnie wyjaśniłem, jak jest sterowana anoda i tak w książce jest napisane, że anody są sterowane przez tranzystory pnp. Zatem jeśli z portu sterowana jest baza tranzystora, i na niej wystąpi "zero", to tranzystor przewodzi i podaje +5V na anodę wyświetlacza, nieprawdaż? Więc zero na porcie, nie wygasza wyświetlacz, ale zasila go.
Nie rozumiem, co masz na myśli o negacji bitów. Tutaj jest napisana linia kodu, w której nie mówi się o żadnej negacji. Wydaje mi się, że mylisz sprawę zmiennej licznik, która jest rzeczywiście negowana, ale tutaj nie ma mowy o niej.

PostNapisane: 9 lis 2013, o 23:18 
Moderator

rysiekm55 napisał(a):
Końcówka powinna być odwrotna: 0x0F i tak też było w erracie do ćwiczeń tej książki.
Poza tym, ja nie mówiłem o błędzie w książce, ale na płycie dvd

No faktycznie biorąc pod uwagę tę linię:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

to rzeczywiście na wejściu do przerwania wygaszenie 4 wyświetlaczy powinno wyglądać tak:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

a nie tak:

Cytuj:
ANODY_PORT = (ANODY_PORT & 0xF0);

Jest jednak nadal na stronie

http://atnel.pl/uaktualnienia-programow-do-dvd.html

dostępne uaktualnienie z erratą do kodów do DVD ... czyli owszem przedostał się ten błąd na DVD ponownie do nowego wydania książki. Gorzej - przedostał się jeszcze inny bo okazuje się, że akurat cały projekt 03_Multi_LED ma załączony profil DEBUG i przez to wielu czytelników całkowicie początkujących ma kłopot z jego pierwszą kompilacją ..... (a sam nie wiem jak to się stało) .... nie mniej jednak jestem tylko człowiekiem a nie robotem.

Ale dziękuję za zwrócenie uwagi.

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

Dlatego teraz już ląduje uaktualnienie tego przykładu tym razem w taki sposób, począwszy od zdefiniowania MASKI w pliku d_led.h

język c

a w procedurze obsługi przerwania będzie tak:

język c

PostNapisane: 9 lis 2013, o 23:38 
Użytkownik

No ok . Ja popatrzyłem szybko do mnie do książki(pierwsze wydanie) i u mnie tego błędu nie znalazłem(chyba już dziś za dużo soczku jabłkowego wypiłem) i przez to napisałem o tej negacji myślałem że po prostu pomyliłeś wiersze w książce.
Albo już po prostu nie wiem co pisze hehe

PostNapisane: 10 lis 2013, o 00:03 
Użytkownik

Cieszę się, że sprawa się ostatecznie wyjaśniła. Akurat tego drugiego błędu nie zauważyłem, ponieważ, gdy robię ćwiczenia z książki, to nie robię na dokładnych kopiach projektów, ale tworzę swoje własne projekty z plikami pod tymi nazwami,a potem wklejam kod w plików oryginałów, dzięki temu mam większą kontrolę nad tym co robię.

Rzeczywiście ten uaktualniony sposób z maską anody jest znacznie bardziej czytelny.

PostNapisane: 10 lis 2013, o 16:51 
Użytkownik

Od paru dni rozgryzam ćwiczenie dotyczące obsługi LCD. W pliku nagłówkowym zdefiniowałem, które porty mikrokontrolera mają być podłączone do linii LCD. Mam malutki problem, płytka na której zamierzam ćwiczyć ma linię RW nie podłączoną, czy w takiej sytuacji będzie działać kod z tej lekcji, czy muszę coś w nim zmieniać?

PostNapisane: 10 lis 2013, o 16:55 
Użytkownik

W pliku lcd44780.h musisz ustawić -
język c

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 10 lis 2013, o 17:24 
Użytkownik

acid3 napisał(a):
W pliku lcd44780.h musisz ustawić -
język c
Dzięki kolego. To było wyraźnie napisane, chyba byłem ślepy, że nie zauważyłem tego.

PostNapisane: 10 lis 2013, o 21:24 
Użytkownik

W końcu działa zadanie z LCD! Potwierdza to dołączona fotka. Testowałem to na płytce audio procesora, do którego w najbliższej przyszłości chciałbym napisać oprogramowanie, o czym już wcześniej wspominałem.
Wcześniej udało mi usprawnić mój programator. Dobudowałem w nim możliwość zasilania programowanej płytki (przepraszam Mirek, ale ukradłem pomysł z twojego programatora), dodatkowo rozdzieliłem zasilanie procka programatora i reszty dokładając dodatkowe kondensatory filtrujące.
Obrazek

PostNapisane: 10 lis 2013, o 22:05 
Moderator

rysiekm55 napisał(a):
przepraszam Mirek, ale ukradłem pomysł z twojego programatora

Wiesz, gdybym ja skrzętnie ukrywał schematy swoich modułów jak to robią niejednokrotnie niektórzy producenci - to mógłbyś tak powiedzieć :lol: ... a ja właśnie specjalnie je udostępniam bo wolę aby ludzie korzystali ze sprawdzonych rozwiązań i cieszę, się że się przydało ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

a, no i dzięki za pozdrowienia z LCD z fotki :lol: - SUPER!

PostNapisane: 12 lis 2013, o 20:25 
Użytkownik

Jeszcze pozostaję przy ćwiczeniu o LCD, gdyż chciałbym dokładnie przestudiować i zrozumieć wszystkie funkcje obsługujące LCD zawarte w pliku lcd44780.c. W książce jest napisane, że można napisać procedurę, za pomocą której uzyskuje się przemalowanie kodów dla standardu np WIN1250.
Czy można dowiedzieć się coś więcej jak dałoby to zrobić?

PostNapisane: 12 lis 2013, o 20:54 
Moderator

No a zobacz przykład z przemalowaniem kodów 0x80-0x87 na kody 0x00-0x07 ;) .... po to dałem ten przykład - i na podobnej zasadzie można zrobić z kodami WIN1250

PostNapisane: 12 lis 2013, o 23:19 
Użytkownik

Dziękuję, spróbuję to zrobić jak napisałeś. Pozdrawiam

PostNapisane: 15 lis 2013, o 07:07 
Użytkownik

Wciąż nie mogę zrozumieć, dlaczego była konieczność przemalowania kodów 0x80-0x87 na kody 0x00-0x07, a nie można było użyć bezpośrednio kodów 0x00-0x07 do wywoływania własnych znaków.

PostNapisane: 15 lis 2013, o 07:23 
Moderator

rysiekm55 napisał(a):
a nie można było użyć bezpośrednio kodów 0x00-0x07 do wywoływania własnych znaków.

ależ można ;) jak najbardziej ... ale myślę, że pominąłeś w opisie w książce WAŻNY MAŁY SZCZEGÓŁ. Najpierw jednak dwa słowa wyjaśnienia.

1. przykład ten ma pokazać jakiś sposób (jeden z wielu) na w ogóle przemapowywanie znaków w locie
2. przykład ten ma pomagać w unikaniu przerywania stringów ;)

skupmy się na pkt.2

wyobraźmy sobie że nie ma tego przemapowania i posługujemy się kodami znaków od 0 do 7 OK ?

czyli prosty przykład - definiujesz sobie np pod znakiem o kodzie 0 (zero) literkę 'ą'

no i teraz chcesz wyświetlić napis "kącik"

jak to zrobić - no proszę np tak:

język c

wiesz chyba że \x00 to zapis HEX wewnątrz stringa kodu znaku ... ale widzisz chyba że to kod znaku = 0 tak ?

więc co to za string ? zastanowiłeś się ? pamiętasz jak działa string w C ? - string zawsze kończy się zerem .... a zatem typowa pętla wysyłająca string czy to na LCD czy na UART czy gdziekolwiek jak się zachowa ?

język c

jeśli rozumiesz działanie tej pętli to chyba widzisz że zatrzyma się ona na końcu stringa - jego koniec to znak 0 a zatem zamiast napisu "kącik" na swoim LCD zobaczysz napis

Cytuj:
"k"

i to wszystko ;) zrób sobie najlepiej test na własnym LCD - ja zwykle gdy mi coś nie może zaskoczyć w głowie - to zaraz robię test na żywca ... wystarczy tylko wyłączyć tą konwersję znaków 0x80-0x87 na 0x00-0x07

Owszem możesz powiedzieć - ale przecież nie muszę tak wyświetlać znaku 'ą' pod kodem = 0 - mogę to zrobić tak:

język c

możesz - jak lubisz ;) sprawdź jednak ile to zajmie pamięci flash i pomyśl tylko ile musiałbyś się nakombinować chcąc wtedy wpisać np takie dwa wyrazy:

Cytuj:
"żółtą gęślą"

:lol:

a tymczasem dodają jeszcze konwersję np na WIN1250 - ja mogę sobie napisać wręcz tak:

język c

bezpośrednio w kodzie swojego programu .... to jest NAJWYGODNIEJSZE i będzie działać ;) .... owszem to też ma swoje wady ale nie o tym teraz mowa - czasem się BARDZO BARDZO przydaje

PostNapisane: 15 lis 2013, o 21:08 
Użytkownik

Dziękuję Mirku za tak dokładne wyjaśnienie. Podziwiam Cię, że opisując to tak dokładnie poświęcasz tyle swojego cennego czasu dla mnie, który tylko kupił od Ciebie książkę i czasami udziela się tutaj na Twoim forum, które uważam za jedno z najlepszych w tej dziedzinie, wydaje mi się, że nawet lepsze od znanego anglojęzycznego AVRfreak.
Wracając do meritum sprawy, wcześniej domyślałem się, ale nie byłem w 100% pewny, że chodzi o ten adres "zerowy", który dla stringów jest zarezerwowany do zakończenia go.
W ten weekend zamierzam sie pobawić się przemalowywaniem adresów znaków, a także wypróbuję większy wyświetlacz 4x40, tym razem na większym procku (potrzebna dodatkowa druga linia E)

PostNapisane: 23 lis 2013, o 22:06 
Użytkownik

Witam ponownie tutaj po małej przerwie, ale miałem inne sprawy do zrobienia. Dziś uruchomiłem swój drugi zestaw uruchomieniowy AVT3505 z Atmega162. Podłączyłem do niego wyświetlacz 4x40 i dołączyłem drugą linię E nazywając ją E1. Dla tej drugiej linii wprowadziłem dodatkowe linie kodu, np w funcjach przesyłania półbaita i całego bajta, użyłem warunku sprawdzającego w której linii jest aktualnie znak, jeśli są 2 dwie pierwsze linie, to jest sterowana oryginalna linia E, jeśli zaś jest w wierszach 3 i 4, to sterowana jest linia E1.
Zaś w funkcji inicjacyjnej skopiowałem linie kodu z sygnałem E i zmieniając E na E1:Według mnie teoretycznie powinno działać, ale niestety działają tylko dwie linie wyświetlacza, dwie pozostałe pozostają z ciemnymi kropkami, co wydaje, że ta część wyświetlacza nie została nawet zainicjowana.

Sprawdziłem, nie działał, ale wymieniłem na drugi i teraz się inicjuje się druga część wyświetlacza.
Dziś przeglądałem forum i znalazłem, że ten temat był już rozgryzany na początku roku, w tym wątku topic2276.html, i jeden z kolegów już napisał przerobiony kod do obsługi takiego wyświetlacza, muszę przestudiować i zastosować u siebie.
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 24 lis 2013, o 15:07 przez rysiekm55, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 lis 2013, o 15:02 
Użytkownik

Zastosowałem kod kolegi jwalentek z wyżej wspomnianego wątku, jedynie w części inicjacyjnej lcd dodałem kod dla trybu 8 bitowego ustawianie linii E2 (zmieniłem pierwotne E i E1 na E1 i E2), a także dodałem kod odczytu baitu na podobnej zasadzie jak zapisu, uzależniając od zmiennej e, z użyciem switcha, dla wartości e=1 ustawiając linię E1 i dla e=2 linię E2.
Wyświetlacz działa na wszystkich wierszach, tylko mam mały problem z ustawianiem kursora np dla wiersza 3 i 4, gdy wpisuję np lcd_locate(3,0) kursor ustawia sie od połowy wyświetlacza. Może należy zmienić gdzieś adresowanie?

------------------------ [ Dodano po: 14 minutach ]

Gdy wpiszę lcd_locate(3, -16) to zaczyna od początku linii. To samo dzieje sie dla linii 3. Można to zmienić w funkcji locate, dla linii 3 i 4 poprzez wcześniejsze wpisanie do x liczby -16, ale może jest jakiś inny ciekawszy pomysł?

PostNapisane: 24 lis 2013, o 18:55 
Użytkownik

Obrazek

PostNapisane: 24 lis 2013, o 18:56 
Moderator

O! i poszło ;)

PostNapisane: 24 lis 2013, o 22:12 
Użytkownik

Dzięki Mirek.
Doszedłem co było przyczyną, że tak źle mi przesuwało znaki w 2 dolnych liniach, w kodzie z książki dla 3 i 4 wiersza były inne adresy pierwszych znaków niż dla wiersza 1 i 2, a powinny być dokładnie te same.
Dla mojego wyświetlacza 4x40 adresy dla 1 i 3 linii mieszczą się między 0x00 i 0x27, a dla linii 2 i 4 adresy znaków są w przedziale od 0x40 i 0x67

PostNapisane: 28 gru 2013, o 10:36 
Użytkownik

Po wielu dniach bojów w końcu doszedłem do końca w pisaniu programu do przedwzmacniacza audio z udziałem kości TDA8425, o którym kiedyś wspominałem. Program ma jeszcze pewnie wiele błędów logicznych, jak na razie udało mi usunąć te wszystkie wykrywane przez kompilator. W programie jest wykorzystana obsługa LCD oraz programowa obsługa I2C. Z tym drugim miałem wiele problemów, żeby właściwie zastosować ją do sterowania kości TDA. Zastosowałem tez zapis do wewnętrznej pamięci EEPROM (pierwotnie była pamięć zewnętrzna komunikująca się przez I2C)
W pamięci EEPROM utworzyłem zmienną tablicową, do której zapisuję oraz odczytuję z niej z użyciem funkcji eeprom_write_byte() i eeprom_read_byte().
Mam pytanie, nie wiem jak włączyć opcję zapisu danych do pamięci EEPROM w czasie programowania, obecnie zapisuje dane tylko pamięci programu?

------------------------ [ Dodano po: 23 minutach ]

Już znalazłem i zrobiłem, należało we właściwościach programatora w zakładce Flash/EEPROM zaznaczyć opcję "Upload EEPROM Image from build"

PostNapisane: 28 gru 2013, o 13:09 
Moderator

rysiekm55 napisał(a):
W pamięci EEPROM utworzyłem zmienną tablicową, do której zapisuję oraz odczytuję z niej z użyciem funkcji eeprom_write_byte() i eeprom_read_byte().
Mam pytanie, nie wiem jak włączyć opcję zapisu danych do pamięci EEPROM w czasie programowania, obecnie zapisuje dane tylko pamięci programu?

------------------------ [ Dodano po: 23 minutach ]

Już znalazłem i zrobiłem, należało we właściwościach programatora w zakładce Flash/EEPROM zaznaczyć opcję "Upload EEPROM Image from build"

No to niestety idziesz od początku złą drogą ... i się zakałapućkasz na przyszłość ... szczególnie z tym co napisałeś na końcu że ładujesz od razu zawartość do eeproma po kompilacji ....

zobacz przecież na moim blogu masz w tym zakresie fajny poradnik - na prawdę warto go obejrzeć i wykorzystać w praktyce a zobaczysz jak się to powinno robić i jaką drogą iść ... bo zapisywanie pojedynczych zmiennych eeprom_write_byte() ... każdej z osobna czy ich odczyt to hmmm taka droga troszkę z Bascoma i szybko okaże się strzałem w kolano, ok obejrzyj to :

http://mirekk36.blogspot.com/2012/11/av ... iazek.html

gorąco polecam

PostNapisane: 28 gru 2013, o 21:00 
Użytkownik

Dzięki kolego Mirku, za cenne rady, chętnie obejrzę poradnik i nawrócę się na właściwą drogę.

------------------------ [ Dodano po: 31 minutach ]

Czy chodziło o ten poradnik "AVR-EEPROM Struktury"? http://mirekk36.blogspot.co.uk/2012/11/ ... iazek.html

PostNapisane: 29 gru 2013, o 14:59 
Użytkownik

Obejrzałem ponad 2 godziny poradnik. W związku z tym mam dodatkowe pytania. Jeśli chce zapisać jakieś dane w eepromie, to tworzę strukturę w programie i mogę potem zapisywać dane z tej struktury w pamięci eeprom za pomocą wymienionych funkcji. Potem po zapisie, przy starcie programu, mogę sprawdzać zawartość zapisanej struktury w eeromie, czy jest nie jest czasem pusta (ale któryś element nie jest pusty. za pomocą funkcji "check and load defaults", a także czytać zapisanej struktury w eepromie za pomocą innej funkcji.
W funcjach zapisu są adresy komórek (wskaźniki) w pamięci ram i pamięci eeprom. Czy muszę je znać, czy prostu je deklaruję pod odpowiednimi nazwami?

PostNapisane: 29 gru 2013, o 15:30 
Moderator

po to jest C żeby nie trzeba było znać żadnych tam wskaźników tzn cyfr/bezpośrednich adresów komórek .... no przecież w poradniku jest pokazane że operujesz już tylko na strukturze .... i jak trzeba to ją zapisujesz lub robisz update a jak trzeba to ją odczytujesz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1