Witam.
Zaczynam swoją przygodę z eaglem, a dokładniej w ogóle z elektroniką i projektowaniem płytek. Robię to używając, wersje free. Powstał już schemat elektryczny 1 pytki (drugiego podejścia. Pierwszego już się wstydzę
). A nawet board. I tu jest początek moich wątpliwości. Piszę na forum bo, mam pewne wątpliwości.
Czy mógłby ktoś na to spojrzeć i je rozwuać (lub nie) .
Wszelkie potrzebne materiały załączam:
schemat ideowy (odręczny)
schemat połączeń elektrycznych (eagle)
schemat płytki (eagle)
Układ ma za zadanie włączać i wyłączać żarówkę w okrelonych odstępach czasu oraz zczytywać napięcie i nateżenie prądu jakie „produkuje” ogniwo fotowoltaichne w czasie gdy zarówka jest włączona. Żarówka ma być włączana jedynie na czas ustabilizowania się pomiaru, tak by zminimalizować wpływ temperatury wytwarzanej na żarówce na pracę ogniwa.
Pytania:
1. Czy zasilanie ujęte w chmurkę (plik seria2_2d.pdf) jest zasadne, a jeśli jednak tak (tego się jednak spodziewam) to jak połączyć V2 pin 7 z V3 na pin 4. Mnie wyczerpały się pomysły. Może jakaś sugestja? Proszę .
2. Czy rozlokowanie kondensatorów filtrujących jest poprawne?
3. czy cos powinno być inaczej zrobione (to dość ogólne pytanie, ale chodzi mi o tzw "błędy grube")?
Z góry dziękuję
------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]może jeszcze widok z elementami na płytce: