Kolejny blachy problem, ale probowalem znalezc jakis schemat w sieci, przesledzilem kilka postow na tutejszym forum i nie udalo mi sie uzyskac pozytywnego efektu.
Sprawa wyglada nastepujaco, po dodaniu kilku dodatkowych linii w programie RC5 decode z niebieskiej ksiazki udalo mi sie za pomoca pilota sterowac trzema PWM. W mysli mialem sterowanie dioda RGB i ustawianiu kazdego z kanalow osobno, ot tak dla zabawy. Wszystko dziala slicznie w zestawie uruchomieniowym, ale po przejsciu na diode RGB, kanal niebieski potrzebuje wiekszgo napiecia (w parametrach diody zasilac ja trzeba 12V). Mam jakis chinski zasilacz 11.5V okolo 2 A. Po podlaczeniu diody RGB poprzez rezystory kazdy kanal swieci mocno, tak jak byc powinno. Nastepnie podlaczylem diode poprzez tranzystor NPN po puszczeniu recznie sygnalu na baze kazdy kanal diody moge wylaczac/wlaczac.
Nastepnie chcialem podlaczyc sygnal PWM z atmegi na baze tranzystora no i tutaj zaczynaja sie klopoty.
Na licznych schematach widzialem wykorzystanie tranzystora MOSFET. Dodatkowo ostatnio polecono mi sterownik WS2801, ktory niebawem zakupie, ale w tej chwili dysponuje jedynie rezystorami, tranzystorami NPN i PNP, a bardzo chcialbym nacieszyc oko efektem sterowanym z pilota
Macie moze jakies proste i szybkie pomysly
? Wyprobowalem juz kilka schematow i nadal nic...
Zestaw uruchomieniowy zasilalem z USB (zworka na usb) a na plytce stykowej caly uklad zasilany z zewnetrznego zasialania 11.5 V. Zastanawialem sie czy niski sygnal z atmegi nie rozni sie przypadkiem od tego z zasilacza (komputer i zasilacz zasilany z tego samego gniazdka) ?
Dodatkowo pierwszy raz probowalem zasilic zestaw uruchomienioy z zewnetrznego zrodla, podlaczylem przewody z zasilacza do zlaczki i przestawilem zworke PWR SEL na pozycje EXT - w tym wypadku zestaw nawet nie mignal
.
Czy zrobilem cos zle ? Do tej pory zasilalem zestaw poprzez USB, wiec tak dla odmiany chcialem sprobowac zewnetrznego zasilania. Moze zasilacz na obudowie ma te 11.5 V, ale w rzeczywistosci napiecie jest ponizej 8 V ?
Dzieki za wszelkie podpowiedzi