Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 sty 2025, o 19:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Monitoring
PostNapisane: 16 lis 2013, o 10:52 
Użytkownik

Witam. Włamali mi się do sklepu. Pierwszym razem jakoś to przebolałem, pomyślałem, że drugi raz nikt na takie coś się nie zdecyduje. No i się pomyliłem. Włamali się po raz drugi i nie mam zamiaru czekać na trzeci. Sklep, znajduje się około 100m od domu. No i teraz rozważam różne sposoby, żeby się przed takim czymś obronić. No i pierwsza myśl to monitoring. Oczywiście dzień/noc, i nikt nie będzie siedział całą noc przed monitorem, żeby sprawdzać czy coś się dzieje więc byłby potrzebny chyba jakiś rejestrator. Jako, że jestem niestety totalnie zielony w tej sprawie więc piszę z nadzieją, że ktoś mi coś podpowie rozsądnego, w rozsądnych pieniądzach bo interes się nie będzie się opłacało dalej prowadzić. Może nie koniecznie monitoring? detekcja ruchu i tutaj jakieś rozwiązanie, żeby odstraszyć klienta albo poinformować mnie o intruzie. Jakieś pomysły?

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Monitoring
PostNapisane: 16 lis 2013, o 11:26 
Użytkownik

Moze cos takiego? electropark.pl/optyczne-ruchu/4074-sensor-czujnik-ruchu-180-st09-czarny.html
Wtedy mozna zrobic np. czujke.

PostNapisane: 16 lis 2013, o 11:29 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Dokładnie, minimum to czujki ruchu.

Skoro masz 100 metrów odległości to jesteś w stanie szybko na alarm zareagować.

PostNapisane: 16 lis 2013, o 11:39 
Użytkownik

W sumie to nie powinno byc problemu ze zrobieniem alarmu na takiej czujce. Tylko ze wtedy trzeba zrobic/kupic sterownik do alarmu.

PostNapisane: 16 lis 2013, o 11:43 
Użytkownik

Najtańszy koszt to np: MICRA firmy Satel http://www.satel.pl/pl/cat/2#cat428. masz tam mini centralkę z modeme GSM możesz podłączyć czujniki ruchu i monitorować to po SMS taki mini alarm świetna sprawa. Montuje takie systemy.

PostNapisane: 16 lis 2013, o 12:28 
Użytkownik

Jaglarz napisał(a):
Dokładnie, minimum to czujki ruchu.

Skoro masz 100 metrów odległości to jesteś w stanie szybko na alarm zareagować.

Jakbyś zareagował na alarm, gdy banda 5 dresów okrada Twój sklep? Zadzwonić na policję? Zanim przyjadą to dawno tamci uciekną... Bez kamer dobrej jakości nie dowiesz się kto to, a i tak mogą mieć kominiarki.

Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD

PostNapisane: 16 lis 2013, o 13:03 
Użytkownik

Najpierw trzeba się zastanowić co chcemy osiągnąć.

Alarm czasami zdaje egzamin ale pierwsze co to do 'odstrzału' leci sygnalizator.
Sposoby mają różne włącznie z miską wypełnioną pianką poliuretanową przymocowaną na sygnalizatorze :).
W tym wypadku sprawdza się powiadomienie GSM które przekaże informację że coś się dzieje.

janusz napisał(a):
Najtańszy koszt to np: MICRA firmy Satel http://www.satel.pl/pl/cat/2#cat428. masz tam mini centralkę z modeme GSM możesz podłączyć czujniki ruchu i monitorować to po SMS taki mini alarm świetna sprawa. Montuje takie systemy.

Micra niekoniecznie jest najtańsza na rynku ale jest dobrym rozwiązaniem.

Co do systemu CCTV to bywa z tym różnie.
Trzeba wydać więcej niż na alarm a i tak na koniec okaże się że masz nagranie z włamania, ale tak jak już wyżej kolega napisał - będą w kominiarkach czy też maskach.

W praktyce miałem 2 takie przypadki gdy zgrywałem Policji dane z rejestratorów.
Pierwszy to Audi Q7 zaparkowane na podjeździe przed domem centralnie pod kamerą.
Włam do auta włącznie ze zdemontowaniem siłowników bramy wjazdowej trwał 12-13 minut (3 w nocy). Jeden otwierał i odpalał auto, drugi kierowca. Obydwaj w kominiarkach.
Auto zabezpieczone fabrycznie, przecież parkuje pod kamerą - nic bardziej mylnego!

Drugie to było włamanie do domu centralnie w południe.
Dwóch gości z maskami na twarzy (takie plastikowe jak na halloween) centralnie przed kamerami weszli do domu, powynosili co chcieli i na koniec ukradli jeszcze zasilacz od rejestratora bo ten był w zamkniętej szafce.

W obu przypadkach kamery nie zdały egzaminu.

Trochę się rozpisałem ale to tylko dlatego żeby naświetlić temat.
Ludzie myślą że jak mają alarm czy kamery to już nie trzeba się niczym przejmować.

Ze sprzętem do monitoringu CCTV czy alarmów i klientami mam do czynienia na co dzień.
Historii zasłyszanych od instalatorów czy klientów znam dużo więcej ...

PostNapisane: 16 lis 2013, o 13:20 

Ale to nie znaczy że mamy się z tym pogodzić. Jakoś zabezpieczać trzeba.

PostNapisane: 16 lis 2013, o 14:57 
Użytkownik

Wielkie dzięki za zainteresowanie się tematem. Macie zupełną rację, że monitoring jest tutaj złym wyjściem. Pieniądze jak dla mnie duże, żeby mieć jakiś konkretny sprzęt a i tak wejdą w kominiarkach i nic nie zobaczę.

I faktycznie zdecyduję się na alarm, czujniki ruchu, jeżeli coś się będzie działo to dostane sms, mam też możliwość skorzystania z sygnalizatora. I wszystko wskazuje na to, że kupię tak jak janusz podpowiada Micre firmy Satel. Koszt jak na moje potrzeby to około 1200-1300 zł. Opinie pozytywne więc nie ma się co zastanawiać.

Myślę, że jest to najlepsze rozwiązanie. Wielkie dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

P.S A co do tych 5 dresów to będzie sygnalizator, będzie on zamontowany w trudno dostępnym miejscu więc myślę, że nic mi z nim nie zrobią a takie coś powinon ich skutecznie odstraszyć.

PostNapisane: 16 lis 2013, o 15:53 
Użytkownik

Myślę że do takiego zadania wystarczy w zupełności CA-10 Satela. Sygnalizator jeden na zewnątrz, drugi w środku. Trudny dostęp pomaga. Osobiście na sygnalizatorach montuję jeszcze migającą diodę sygnalizującą działanie alarmu i włączam diode w czujkach ruchu żeby sygnalizowały ruch nawet w dzień przy wyłączonym alarmie

Co do powiadomienia to lepiej jakaś ochrona. Szybsi od policji.

PostNapisane: 16 lis 2013, o 17:35 
Użytkownik

A ja mysle, ze mozna jeszcze zamontowac atrapy kamer i do tego diodke czerwona zamontowac.
Do tego mozesz zamontowac naklejke "obiekt monitorowany. <nazwa firmy>".

Ostatnio edytowano 29 lut 2016, o 00:49 przez LogTeam, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 16 lis 2013, o 18:27 
Użytkownik

Daj sobie spokój z atrapami to działa na 4 latki.
Mikra satela to niezłe rozwiązanie ale jest lepsze np NEO-PS z firmy Ropam.
Możesz do niej podpiąć tzw frame grabera czyli urządzenie które przechwytuje klatkę z obrazu wideo i wysyła przez GSM. Ma wiele możliwości konfiguracji jak wykrywanie ruchu czy aktywacja wyjściem, wejściem etc. dużo by pisać najlepiej zerknąć do instrukcji.
Zaleta jest to ze nie potrzebujesz klawiatury wszytko możesz zrobić z telefonu, w razie potrzeby możesz też założyć klawiaturę. nie potrzebujesz też stacji monitorowania i płacenia nie potrzebnych opłaty darmozjadom z solidu, bety czy Bóg jeden wie jakiej firmy pseudo ochroniarskiej.
Co do sygnalizatora zewnętrznego musi być jako straszak ale raczej mało kto już na nie reaguje, a i obejść go łatwo.

Bardzo popularnym rozwiązaniem (przynajmniej w Irlandii) jest podłączenie do stacji monitorowania z weryfikacja wideo.
Jest to system kamer i głośników rozmieszczonych na obiekcje. Operator stacji wrzeszczy na ewentualnych włamywaczy.
Można to zrealizować na kamerach IP i darmowym oprogramowaniu MILESTONE.

Wszytko zależy od kasy jaką chcesz wydać .

PostNapisane: 16 lis 2013, o 18:59 

icer_cmg napisał(a):
Co do powiadomienia to lepiej jakaś ochrona. Szybsi od policji.

Co masz na myśli szybsi? W Krakowie przyjeżdżają po 20 minutach.

Przez ten czas można obrobić każdy obiekt.

PostNapisane: 16 lis 2013, o 19:03 
Użytkownik

icer_cmg napisał(a):
Osobiście na sygnalizatorach montuję jeszcze migającą diodę sygnalizującą działanie alarmu i włączam diode w czujkach ruchu żeby sygnalizowały ruch nawet w dzień przy wyłączonym alarmie...

Dioda sygnalizująca uzbrojenie/rozbrojenie systemu systemu nie jest dobrym rozwiązaniem.
Pewnego dnia zapomnisz uzbroić system i będzie to widać od razu :)
Co najwyżej diodka niech sobie miga cały czas.

Migająca dioda w czujnikach ruchu jest dobra ale tylko do ich testowania.
Dla potencjalnego złodzieja to niezła wskazówka dla zbadania martwych stref i wymyślenia sposobu jak 'obejść' taki czujnik :)

Atrapy kamer są dobre na dzieciaków kradnących batoniki w sklepie :lol:

pikczu napisał(a):
....
Można to zrealizować na kamerach IP i darmowym oprogramowaniu MILESTONE.

Tutaj chętnie poznałbym temat trochę szerzej.

PostNapisane: 18 lis 2013, o 22:25 
Użytkownik

Sonix zobacz na:
http://www.milestonesys.com/Software/XProtect-IP-Video-Surveillance/xprotectgo/
Darmowa wersja z ograniczeniem do 12 miesiecy.
Potężna maszyna bardzo popularna w Irlandii z bardzo dobrym wsparciem i ciągle się rozwija ma możliwość integracji z wieloma systemami kontroli dostępu itp itd.

PostNapisane: 18 lis 2013, o 23:23 
Użytkownik

Osobiście umieścił bym też czujki w miejscach nie widocznych z zewnątrz, nie wiem jak teraz, ale parę lat temu w pobliskiej szkole skradziono kilka komputerów w taki sposób, że z za okna uruchamiano kilka razy czujkę jakimś laserem (nie znam sie na tym), i za którymś razem gdy policji nie chciało się już pędzić do kolejnego fałszywego alarmu to się włamali. Co do kamer :) to u mamy w pracy kiedyś właśnie ukradli kamery, to ich skusiło, do budynku nawet nie weszli :D

PostNapisane: 19 lis 2013, o 00:03 
Użytkownik

Jeżeli chcesz umieścić czujkę na zewnątrz, to musisz zastosować specjalną czujkę. Tak abyś nie miał fałszywych alarmów i się na darmo nie denerwował :D
Coś w tym stylu:
http://www.e-alarmy.pl/1095p-bosch-od-8 ... ruchu.html

Przy zastosowaniu tańszych czujek lub nie odpowiednich na 100% będziesz miał fałszywe alarmy- nieuzasadnione wzbudzenie alarmu.

------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]

NCIS napisał(a):
Osobiście umieścił bym też czujki w miejscach nie widocznych z zewnątrz, nie wiem jak teraz, ale parę lat temu w pobliskiej szkole skradziono kilka komputerów w taki sposób, że z za okna uruchamiano kilka razy czujkę jakimś laserem (nie znam sie na tym), i za którymś razem gdy policji nie chciało się już pędzić do kolejnego fałszywego alarmu to się włamali. Co do kamer :) to u mamy w pracy kiedyś właśnie ukradli kamery, to ich skusiło, do budynku nawet nie weszli :D

Ja często stosuję takie rozwiązanie:

Czujki zewnętrze wywołują cichy alarm. Sygnalizator nie jest aktywowany. Właściciel dostaje SMS typu: "Alarm ogród"

Czujki wewnętrzne zamontowane w domu wywołują głośny alarm-uruchamiają sygnalizator i powodują akcję wysłania SMS typu: "Alarm dom"

Takie rozwiązanie zapobiega fałszywym alarmom od czujek zewnętrznych co ma często mijsce, przy słabszej jakości czujek. Zapobiegnie sytuacji takiej jak przedstawił kolega NCIS. Oraz da dużo większą pewność, że intruz wtargnął do obiektu.

Jeżeli właściciel dostanie 2 SMS za sobą "Alarm ogród", następnie "Alarm dom" to może być raczej pewien, że ma nieproszonych gości :D

PostNapisane: 19 lis 2013, o 00:17 
Użytkownik

Nie czytalem calego tematu ... jestem w branzy i powiem ze w 70% kurtka policji juz duzo mowi potem cisna gada i sie przyznaje by miec miejszy wyrok

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 19 lis 2013, o 08:32 
Użytkownik

LogTeam napisał(a):
A ja mysle, ze mozna jeszcze zamontowac atrapy kamer i do tego diodke czerwona zamontowac. No bo jak beda sie wlamywac te dresy to i tak poniesiesz koszty np. za wybita szybe. A tak gdy beda atrapy to moze sie wycofaja. Zreszta atrapy sa tanie.
Do tego mozesz zamontowac naklejke "obiekt monitorowany. <nazwa firmy>".

Atrapy kamer są bardzo często testowane przez złodziei w ten sposób, że wewnątrz zaklejają je gumą do żucia, plastrem albo czymkolwiek i czekają na reakcję. Za dwa dni sprawdzają, czy taśma jest dalej na atrapie obiektywu. Kamery zewnętrzne już bardziej brutalnie: bejsbolem w kamerę i w "krzakach" obserwują, czy jest jakakolwiek reakcja. Jak nie ma, to wchodzą.

PostNapisane: 19 lis 2013, o 08:52 

U nas w siedzibie pomogło dopiero wstawienie szyby antywłamaniowej zaraz za nią stalowych solidnych krat wewnątrz i opłacenie Alan-a. Oczywiście alarm też jest, ale w sumie jest po to by narobić hałasu i jest powiadomienie dla Alana na nim.
Nie wiem, czy jak masz faktycznie sporo warty sprzęt, jest sens ryzykować własne życie, przyjdzie ci paru kiziorów i szkoda zdrowia.

PostNapisane: 19 lis 2013, o 17:52 
Użytkownik

Czujki będą tylko w środku. Widzę, że koledzy macie spore z tym doświadczenie i dużo pomysłów. Ograniczają pieniądze niestety, dlatego myślę, że Micra to będzie najlepsze rozwiązanie.

To na 100% nie jest 5 dresów. Mieszkam raczej w spokojne okolicy, raczej wieś niż miasto. Ludzi mało a ten kto to zrobił na pewno jest mi dobrze znany. I jestem prawie przekonany, że to jest jedna osoba, nie więcej, przynajmniej do budynku wchodzi jedna. Poradzę sobie z nimi nawet jakby ich było dwóch. jest sąsiad, dwa domy dalej rodzinka także się nie boję. No ale na takie rzeczy pozwolić nie mogę, muszę się zabezpieczyć. Poza tym to totalna amatorka.. nie będę opisywał szczegółów bo to nie miejsce i czas ale na pewno z fachowcami do czynienia nie mamy ;).

PostNapisane: 21 sty 2014, o 11:36 
Nowy

Do sklepu najbardziej nadaje się monitoring wizyjny. O coś takiego
http://www.teletechnika-system.pl/zasto ... ng-sklepu/

Masz wtedy możliwość poglądu obrazu, zapisu nagrań, no i masz możliwość przechowywania nagrań

PostNapisane: 21 sty 2014, o 13:14 
Użytkownik

Ja bym Ci też polecał kamerkę i rejestrator nagrań. Alarm się włączy - ty zanim wstaniesz i wyjdziesz po gościu już nie będzie śladu.
A Kamerka przynajmniej nagra kto to był. Dla Policji też to się przyda.
Możesz zrobić na 2 sposoby. Zwykła kamerka (około 100zł) i rejestrator obrazu za około 250zł. Kamerka leci po Analogu, a rejestrator mozesz przeglądać po sieci lub
Kamerka internetowa za niecałe 200zł i ona ma w sobie wbudowany serwer i co prawda nic nie zapisuje w sobie, ale w chwili wykrycia ruchu wysyła zdjęcia (lub film) na określony adres email lub na dysk (np Dysk Google)
Polecałbym tą drugą metodę. Kamerka też sama w sobie ma możliwość podpięcia alarmu - więc po wykryciu ruchu włączałaby np syrenke - ale czy to działa prawidłowo to nie wiem (mam takie coś na zewnątrz, ale kamerka się włącza nawet jak mgła się robi - ruch cząsteczek wody we mgle kamerka wykrywa jako poruszenie się.

PostNapisane: 21 sty 2014, o 23:16 
Użytkownik

TE ceny to jakieś bardzo minimalistyczne ?
Podałeś ceny zabawek ?

rejestrator obrazu za około 250zł.

woow z jaką jakością on nagrywa ? 1kl/100s ? przy rozdzielczości 240 x 120 ?
no kamera to też dobra cena 100 zł ?

podaj linki ? :) powiem szefowi może więcej zacznie zarabiać na robotach :)

PostNapisane: 21 sty 2014, o 23:48 
Użytkownik

Przecież nie mówimy tutaj o super profesjonalnym sprzęcie do ochrony Banku NBP i Policji razem wziętych.
Mówimy o zwykłym podstawowym monitoringu.

Ale do rzeczy - Kamery takie kupowałem niedawno - parę miesięcy temu na promocji w AATT w Krakowie. Czarno białe, ale w zupełności do moich celów wystarczyły i klient zadowolony.

Rejestrator Raiden 7304 kupowałem bez promocji za 257,07zł w firmie Aldom w Krakowie w październiku 2013 - i klient - tutaj ja - jestem zadowolony. Co prawda wykorzystałem do moich celów kolorową kamerkę z bardzo mocnym podświetleniem do 30m (a takich nie ma do 100zł), ale w sklepie takiego mocnego podświetlenia nie potrzebuje - (179zł netto). Na Alledrogo kupowałem bratu kamerę za rzędu 100zł i w zupełności wystarcza np DZIEŃ/NOC 700TVL IR 20M ICR 7118 za 119zł.
Nie chcę tutaj powiedzieć, że wszystko co tanie to dobre, bo sam naciąłem się na jedną kamerkę w której producent podawał 600linii i IR do 20m, a w rzeczywistości w nocy było takie ziarno, że ciężko było rozpoznać cokolwiek, ale można trafić na dobrą kamerę w przyzwoitej jakości.

Dla drugiego wariantu: Kamera obrotowa kolorowa WiFi z wbudowanym serwerem : AC5912 w cenie 179zł kupowałem rok temu w lutym.
Bardzo podobną znalazłem dzisiaj na alledrogo za 199zł http://allegro.pl/kamera-ip-wifi-rtx-funkcja-p2p-2-kolory-super-cena-i3865534217.html

I teraz jeszcze info dla "lajkoników" Kamery droższe mają oprócz lepszej optyki oprogramowanie, które spełnia określone funkcje - a za te nowinki trzeba zapłacić słono, np rozpoznawanie tablic rejestracyjnych, rozpoznawanie twarzy i potem mamy w jakimś rogu np samą tablicę rejestracyjną czy twarz - jak ktoś potrzebuje prosty monitoring to szkoda na te buzery pieniędzy. Złodziej wejdzie w kominiarce i do niczego ta funkcja się nie przyda, natomiast w monitoringu miejskim jak najbardziej do inwigilacji osób :) Do systemu monitorowania pojazdów itp.

PostNapisane: 1 gru 2015, o 13:34 
Nowy

Gdy mi się włamali do garazu to od razu montowałem kamery i alarm, bo własnie obawiałem sie powtórki. Korzystałem z usług tej firmy [url]................................................[/url] i bardzo dobrze mi wszystko zamontowali, ze widze każdy kąt :)

PostNapisane: 1 gru 2015, o 15:04 
Użytkownik

Marram napisał(a):
Gdy mi się włamali do garazu to od razu montowałem kamery i alarm, bo własnie obawiałem sie powtórki. Korzystałem z usług tej firmy [url]........................................[/url] i bardzo dobrze mi wszystko zamontowali, ze widze każdy kąt :)

A to reklama taka? Czy 1 kamerą wszystkie kąty zamietli?

Co za sprzęt ci zmontowali ? 4 kamery w każdym rogu czy jedną kamerkę sufitową 360 stopni z interfejsem google 3d ?

Moj wpis wcale nie ma na celu obrazic autora powyzszego postu poprostu adres do firmy która mu coś zainstalowała a tematem jest osprzęt a nie firma.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 1 gru 2015, o 18:51 
Użytkownik

Panowie przeciw włamaniu to alarm podstawa. Kamery ewentualnie. Mam 25 lat w branży i tak naprawdę alarm na włamania, kamery na napad.
Poza tym goście z reguły w kapturach albo zasłonięte twarze i bynajmniejnie pozują do kamery. Żeby go rozpoznać musi być do 3 m od kamery np 1mpx i patrzeć się prosto w obiektyw. W przeciwnym razie nic się nie zidentyfikuje.

PostNapisane: 1 gru 2015, o 20:35 
Użytkownik

north napisał(a):
Panowie przeciw włamaniu to alarm podstawa. Kamery ewentualnie. Mam 25 lat w branży i tak naprawdę alarm na włamania, kamery na napad.
Poza tym goście z reguły w kapturach albo zasłonięte twarze i bynajmniejnie pozują do kamery. Żeby go rozpoznać musi być do 3 m od kamery np 1mpx i patrzeć się prosto w obiektyw. W przeciwnym razie nic się nie zidentyfikuje.

11 lat w branży i nie wiem jakie obiekty macie ale co do tych 3 metrów przy 1 Mpx to toche przegięcie. Bo jak gość jest znany policji to i z 10 metrów przy 1 Mpx są w 100% pewni że to on. Fakt jak jest nie znany policji to im bliżej tym lepiej ale 3 czy moje 10 metrów od kamery to pojęcie względne bo wszystko zależy od zastosowanego obiektywu i czy ten obiektyw jest zmienno ogniskowy.

Mam obiekt gdzie przy 1 Mpx kamera 6 letnia identyfikuje tablice z tym ze obiektyw to 5 do 50.

Wiec tu nie ma co dyskutowac ogolnie wszystko zalezy od sprzetu i od tego co inwestor chce.

Sa tez tacy inwestorzy co z 1 kamery chcą widzieć całą sale a ty tłumaczysz on swoje a jak przychodzi co do czego to zadaje pytanie a da raze zrobic 25x zoom najlepsze jest to ze pytanie te tez pada przy starych poczciwych analogach ktore w tym roku umarly.

Namazane ze smarta.

Ostatnio edytowano 1 gru 2015, o 20:37 przez majster, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 1 gru 2015, o 20:36 
Użytkownik

Teraz jako nowinki Hikvision wpuścił kamerki z rozpoznawaniem tablic rejestracyjnych które widzą w nocy praktycznie bez podświetlenia
2 modele Hikvision Darkfighter i Hightfighter - tylko uwaga - domyślnie kamery nie mają wgranego tego firmware - przy zamawianiu trzeba to zgłosić. Włączając rozpoznawanie tablic wyłączamy niestety inne funkcje.
Rozpoznawanie tablic działa w pełni automatycznie - testowaliśmy to - kamera widząc dowolną ramkę w wybranym fragmencie zapisuje zdarzenie do pliku.
Można np w przypadku dużego osiedla zrobić automatyczny szlaban który się podniesie po rozpoznaniu tablicy (biała lista) i czarna lista - wywołuje alarm wyjścia jeśli rozpozna tablicę niechcianą.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1