Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 lis 2024, o 00:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lis 2013, o 14:49 
Moderator

alvarofun napisał(a):
przyjdziecie do mnie jak czegoś nie będziecie mogli zrozumieć

Przysięgam ci, że ja w to wierzę, i życzę ci tego jak najszybciej .... szczerze ... bo ja się cały czas uczę ... a już mnie wielu czytelników prześcignęło. Uwierz to jest tylko kwestia czasu i jak będziesz CHCIAŁ to na pewno się nauczysz. A po drodze - jeśli jednak zechcesz się o coś zapytać na forum odnośnie podstaw C - to serdecznie zapraszam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lis 2013, o 15:16 
Użytkownik

echhh trudne te początki, same kocie okienka :roll:

Mówiąc po polsku, jeśli się mylę, proszę niech mnie ktoś poprawi, żeby pobrac id muszę najpierw:

1.wykonać inicjalizację deesa
2.odczytać rom (0x33)
3.odczytać pamięć scratchpada (0xBE) 9bajtów
4.zapisać te bajty w tablicy
5.wykonać inicjalizacje lcd
6.wyswietlić tablicę na lcd

tak ma to być???

PostNapisane: 15 lis 2013, o 16:31 
Moderator

Może mi nie uwierzysz - ale ja na dzień dzisiejszy choćbyś mnie tłuk, nie umiem odpowiedzieć na 3 pierwsze pytania - chociaż domyślam się że pewnie na każde odpowiedź będzie TAK

a dlaczego ? .... a dlatego że jak już się korzysta z gotowych i fajnych raz a dobrze napisanych bibliotek to nikt sobie głowy nie zawraca czy tam wysłać jakieś 0x33 czy 0x55 itp ... po co ?

Bibliotekę (zaznaczam dobrą bibliotekę) tak się pisze żeby była WYGODNA dla programisty - czyli ja tylko:

1. inicjalizuję 1wire - ale nie obchodzą mnie komendy 1wire - ot puszczam sobie funkcję np ds_init(); i po zawodach
2. potem to już mam dostępne w odpowiedniej tablicy dwuwymiarowej numery ID wszystkich czujników jakie są na magistrali
3. więc jedyne co muszę jako programista zrobić to kompletnie nawet nie mając pojęcia o tym co jest w środku tej biblioteki - po kolei pobrać bajty z numerem ID, zamienić je np na HEX i wyświetlić czy to na LCD czy na terminal

czy to oznacza - że mnie nie interesuje co jest w środku tej biblioteki ? ALEŻ NIE - najpierw ZACZYNAM nie tylko od jej poznania ale prawie próbuję sam ją napisać - żeby wiedzieć o co chodzi w każdej linii tej biblioteki ... a jak już wiem że zrozumiałem całość - to dopiero wtedy pozwalam sobie na błogie zapomnienie co było w środku .... ;) a gdyby kiedyś się zdarzyło że coś nie działa - to spokojnie sobie przypomnę - a nie będę MUSIAŁ się uczyć tego od nowa. To daje mi tę przewagę - że łatwo jest mi się nie tylko nią posługiwać ale w razie potrzeb wprowadzać jeszcze nieraz w niej zmiany.

I to dotyczy nie tylko bibliotek do 1wire .... to dotyczy wszystkich bibliotek ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

reasumują na wszystkie twoje punkty odpowiedź brzmi TAK ;)

PostNapisane: 15 lis 2013, o 17:05 
Użytkownik

Aha :) czyli to jest tak jak z tym kotletem :lol: :), że trzeba najpierw dobrze koze nakarmić, nasiec jej trawy żeby sobie dobrze pojadła, a później ona da mleko z którego zostanie zrobiony ser do tego kotleta de volaille :D :), zaczynam to pomału rozkminiać.

PostNapisane: 15 lis 2013, o 17:36 
Moderator

alvarofun napisał(a):
de volaille

jeśli mowa o C ... to chyba kotlet ... de ... volatile :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1