Może mi nie uwierzysz - ale ja na dzień dzisiejszy choćbyś mnie tłuk, nie umiem odpowiedzieć na 3 pierwsze pytania - chociaż domyślam się że pewnie na każde odpowiedź będzie TAK
a dlaczego ? .... a dlatego że jak już się korzysta z gotowych i fajnych raz a dobrze napisanych bibliotek to nikt sobie głowy nie zawraca czy tam wysłać jakieś 0x33 czy 0x55 itp ... po co ?
Bibliotekę (zaznaczam dobrą bibliotekę) tak się pisze żeby była WYGODNA dla programisty - czyli ja tylko:
1. inicjalizuję 1wire - ale nie obchodzą mnie komendy 1wire - ot puszczam sobie funkcję np ds_init(); i po zawodach
2. potem to już mam dostępne w odpowiedniej tablicy dwuwymiarowej numery ID wszystkich czujników jakie są na magistrali
3. więc jedyne co muszę jako programista zrobić to kompletnie nawet nie mając pojęcia o tym co jest w środku tej biblioteki - po kolei pobrać bajty z numerem ID, zamienić je np na HEX i wyświetlić czy to na LCD czy na terminal
czy to oznacza - że mnie nie interesuje co jest w środku tej biblioteki ? ALEŻ NIE - najpierw ZACZYNAM nie tylko od jej poznania ale prawie próbuję sam ją napisać - żeby wiedzieć o co chodzi w każdej linii tej biblioteki ... a jak już wiem że zrozumiałem całość - to dopiero wtedy pozwalam sobie na błogie zapomnienie co było w środku ....
a gdyby kiedyś się zdarzyło że coś nie działa - to spokojnie sobie przypomnę - a nie będę MUSIAŁ się uczyć tego od nowa. To daje mi tę przewagę - że łatwo jest mi się nie tylko nią posługiwać ale w razie potrzeb wprowadzać jeszcze nieraz w niej zmiany.
I to dotyczy nie tylko bibliotek do 1wire .... to dotyczy wszystkich bibliotek
------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]reasumują na wszystkie twoje punkty odpowiedź brzmi TAK
www.youtube.com/mirekk36 ]