To jest fragment kodu który ma mi zczytać numer ID z jednego DS18b20 i wyświetlić ten numer na lcd, prubuje kombinuje wklejam różne przykłady, kompiluje i za cholore nie wychodzi. Wydaje mi sie że to jest mały fragment kodu, nigdy nie moge znaleźć działającego.
Miejcie litośc na demną jestem mega początkujący. Jak znajde jakiś kod to rozumiem go dopiero wtedy jak w każdej linijce mam //i znaczenie tej linijki.
Mogł by ktoś z was podać przykład takiego kodu, tylko byle by działał.
no własnie musze sobie kupić, tylko troche przeraża mnie cena, przeszło stówke:/ boje sie że kupię tą książkę i dalej bedzie taka lipa jak jest do tej pory.....
Jeśli to jest działający kod do odczytu id to jak go mam wyświetlić na lcd???
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
to nie jest lipa ? .... gdy to widzę u kogoś w kodzie - szczególnie u początkującego to już wiem, że błądzi w koci sposób na bazie przedziwnych kursów niestety
... po prostu działasz bardzo po omacku - poczytasz po troszku to tu - to tam... i próbujesz składać coś na zasadzie "wyjdzie czy nie wyjdzie" - zamiast pisać kod ze zrozumieniem ...
Książki nie musisz od razu kupować - możesz wypożyczyć gdzieś w bibliotece - wiele bibliotek już je ma i sobie ocenić
a i kupić można sporo taniej jeszcze wydanie I-sze sporo taniej ... nawet na naszym forum co i rusz jakiś kolega odsprzedaje a ceny bywają bardzo zachęcające - wystarczy troszkę poszukać
alvarofun napisał(a):
no własnie musze sobie kupić, tylko troche przeraża mnie cena, przeszło stówke:/ boje sie że kupię tą książkę i dalej bedzie taka lipa jak jest do tej pory.....[/color]
uwiez mi, nie bedzie lipy. nigdzie niema tak super wytlumaczonych podstaw jak tam. tez sie wachalem czy kupic ale kupilem i nie zaluje. chyba nikt nie zaluje. z nia jestes w stanie nauczyc sie wiecej i szybciej anizeli uczac sie samemu.
no oki, przekonaliście mnie, obiecuje że po wypłacie kupie tą niebieską V2, a tymczasem niech mi ktoś pomoże dokończyć ten kod, zebym widział temperature i id tego deesa na lcd
pomoże mi ktoś z wyciągnięciem tego kodu z scratchpada??, napewno macie tam na swoich komputerach przykłady, jak pobrać temperature i serial number deesa, temperature juz pobrałem i wmiare rozkminiłem, ale z tym serialem nie ogarniam
No ale nie ogarniasz - bo nie chcesz się podstaw C nauczyć - i z uporem godnym podziwu forsujesz sprawę ... zamiast sięgnąć (jeśli nie do bluebooka) to gdzieś do innej książki na temat C ... do rozdziału o tablicach, o typach i wskaźnikach ... po to żeby zobaczyć w jaki sposób można przekonwertować na HEX wartości zapisane w tablicy przechowującej ID twojego DS'a i następnie przez podanie do jakiejś funkcji wskaźnika do tejże tablicy sparsować dane i wyświetlić je czy to na terminalu czy na LCD - gdzie chcesz ...
No ale nie ogarniasz - bo nie chcesz się podstaw C nauczyć - i z uporem godnym podziwu forsujesz sprawę ... zamiast sięgnąć (jeśli nie do bluebooka) to gdzieś do innej książki na temat C ... do rozdziału o tablicach, o typach i wskaźnikach ... po to żeby zobaczyć w jaki sposób można przekonwertować na HEX wartości zapisane w tablicy przechowującej ID twojego DS'a i następnie przez podanie do jakiejś funkcji wskaźnika do tejże tablicy sparsować dane i wyświetlić je czy to na terminalu czy na LCD - gdzie chcesz ...
Nie miej mi tego za złe, powiem tylko dwa zdania, ale to Ty chcesz żebym stał sie wyśmienitym programistą, który będzie wysysał z palca problemy i rozwiązania. Żeby przejechać 10m autem nie trzeba wiedzieć w jaki sposób wymienić pasek rozrządu, nawet w tym aucie paliwa nie musi być bo taką odległość można pokonać przekręcając kluczyk na biegu i rozrusznik będzie przemieszczał nasze auto, logiczne jest że 100km w taki sposób sie nie pokona..., albo z innej beczki, żeby skosztować kotleta de volaille to czy musze kupić, koze która da mi mleko z którego zrobie ser???
Ja tu nie prosze nikogo o jakieś cuda, pełno przykładów jest na necie zwiazanych z ds18b20 temp + serial, lecz wszystko w bascomie, postanowiłem sobie dać poprzeczke nieco wyżej dlatego oglądnąłem wszystkie te Twoje krótkie kilkunastominutowe jak zapewniasz filmy, które w rzeczywistości trwają przeszło godzinę, ale spoko, zapodajesz w nich fest wiedzy która jest mega oswajalna choć by dla dziecka, hmmm choć by np ten przykład z napięciem, tych 3 gości, który widzim jak napięcia. Gościu masz taki zajebisty przekaz że jak byś był jakimś nauczycielem, albo wykłądowcą to mega osób by uczęszczało na Twoje zajęcia.
Niewiem czy dobrze rozumiem, wiem że Ty tez masz żonę jak pewnie wszyscy inni, macie dzieci, a dzieci wołają że są głodne, wymyśliłeś sobie sposób by w tak fantastyczny sposób przekazywać laikom dzieciaką wiedze, żeby to ogarniali bez problemu, SZACUN dla Ciebie, jak wcześniej wspomniałem, kilka postów temu, zakupię tę twoją niebieską książkę, choc bym sobie miał niewiem co tam odmówić, choć pewnei po kilku miesiącach minie mi zapał i będzie ozdobą na półce, ale to szczegół.
Chyba się nie porwałem łajbą na ocean, montując wyswietlacz diode czujnik temp do procesora, bez kompletnej znajomości języka C, choć może się mylę. Wkażdym bądź razie może to dla was są jakieś małe gówniane sukcesy, ale nawet to że sam sobie zrobiłem tą głupią diode co mryga, w której moge ustawić czas zapalenia czas zgaszenia i wszytsko w pętli dla mnie jest ogromnym sukcesem. To w porównaniu tak jak by dla Was, gdybym dał wam niwelator, czy teodolit, i kazał Wam pomierzyć działkę. pierwsze to byście wpisali google.pl co to jest i wogóle jakieś przykłady, jak mierzyć i wogóle
Przeglądnąłem już tyle przykładów, może i masz rację chaos się od tego wszystloego robi, a najgorsze jest to że ktoś kto ma wiedzę, specjalnie blokuje, nie podaje w całości kodu, albo odpowiadając na czyjąś prośbę pisze żeby sie zaczął uczyć od podstaw. jest tyle rozpoczętych problemów, w których niema zakończenia. i właśnie ktoś z zerowym doświadczeniem trafia na taką minę i zaczynają się pytania.
A miałem tylko dwa zdania powiedzieć, dobra sorry za ten offtopic, nawiązuje zpowrotem do tego przykładu odczytu temp i serial z 1 ds, ma któs z was taki przykład i chce pomóc??
żaden oftopic - tylko zrozum mnie - ja na siłę nie chcę wcisnąć ci książki broń boże - dlatego przecież (chyba widzisz) w poście wyżej że piszę abyś spróbował sięgnąć do może innej którą masz pod ręką - albo gdzieś nawet do netu - podpowiadając ci co jest potrzebne żeby to sobie zrobić ...
Tyle tylko że ty podchodzisz zdaje się do tego całkiem inaczej niż ja zrozumiałem i przez to może to nieporozumienie. Bo to nie jest tak że jak chcesz sobie zrobić kotlet to musisz najpierw sam utłuc kozę
ale myślałem że ty chcesz - sam to sobie napisać, dowiedzieć się o co chodzi? jak to działa ? tak aby radzić sobie samemu w dalszych takich sytuacjach .... Sorry ale ja mam takie zboczenie - może powiesz, że tak zwykle traktuję pytania tu pojawiające się na forum ...
tymczasem też pomyśl, że ty może źle sformułowałeś pytanie - trzeba było od razu napisać że chcesz aby podać ci gotowy kotlet z kozy a nie uczyć jak się go robi .... to jest różnica
tyle że niestety bardzo nieszczęśliwe porównanie - bo wiesz ale może nie wiesz właśnie - że ty na początku nawet nie zadałeś sobie trudu aby pokazać kod źródłowy którym się posługujesz - zakładając że wszyscy którzy tu zajrzą będą tak jak ty od razu wiedzieli jaki to kod, będą go znali na pamięć , ba - jakby na świecie był TYLKO JEDEN kod na obsługę DS18B20 ..... Sorki może się teraz mylę - ale być może wydaje ci się że jest tylko jakaś jedna jedynie słuszna biblioteka do obsługi DS'a ??? i w tym tkwi twój problem ....
bo zapytałeś o kotlet ale nawet nie powiedziałeś że ma być z kozy - żeby już posługiwać się przykładami jakie podajesz
No więc teraz tak .... z tego skrawka obrazka w pierwszym poście nawet nie wiadomo czy to ty sam próbujesz pisać taką funkcję czy jak ? zresztą zauważ że pytanie dotyczyło zupełnie czego innego ...
I teraz co ? jak na przykładzie nie wiadomo jakiego kodu podać ci przepis na odczytanie ID ? hmmm możesz spróbować to wyjaśnić ?
Więcej - chcesz odczytać go no dobra i widać jakiś skrawek funkcji z której tylko można próbować się domyślać że siedzi on w tablicy address[] ... ale skoro tak - no to już go masz ....
a pytasz jak go wyciągnąć ? ... tzn co to znaczy ??? nie pytam złośliwie - po prostu nie rozumiem
chcesz zobaczyć jakąś gotową moją funkcję - przystosowaną do mojego jakiegoś tam konkretnego projektu ? myślisz że to coś uniwersalnego co można wszędzie użyć ? proszę bardzo:
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
tylko proszę cię teraz nie zadawaj mi dodatkowych pytań do tego kodu bo jak tak dalej pójdzie to się okaże że będziemy musieli żeby to wyjaśnić - i tak przerobić od początku C .... a ty chcesz tego uniknąć - czyli nie chcesz nauczyć się C tylko dostać gotowca ? OK ... dobrze nie ma sprawy - tylko że znowu .... nie zdajesz sobie sprawy że to nie jest programowanie na PC gdzie każdy ma taką samą elektronikę pod maską i ten sam system np Windows .... wtedy można działać w oderwaniu od sprzętu
ale tu jest elektronika panie kochany - więc jak chcesz gotowca to podaj chociaż biblioteki jakie używasz .... ale też zadaj wtedy takie pytanie w naszym DZIALE RYBNYM bo on jest do tego .... Tam może się znajdzie osoba która akurat będzie chciała i miała czas aby napisać ci cały kod
Żeby przejechać 10m autem nie trzeba wiedzieć w jaki sposób wymienić pasek rozrządu,
ale że by to zrobić trzeba wiedzieć gdzie usiąść i jak te 10m przejechać
ujmę to tak ..... nie dam ci kodu i ci nie napiszę brakujacej treści bo leniwcem czuć na odległość ale podpowiem ...
nie widzę w twoim main.c
nic coby inicjowało magistrale 1Wire, nic coby wskazywało co chcesz na niej robić co czytać ....
a masz bibliotekę .... a na pewno nie chciało ci się nawet zobaczyć jakie ma dostępne funkcje a może nawet zajrzałeś , ale .... nie wiesz jak działa magistrala , jak działa biblioteka i jak z niej korzystać i podanie na tacy gotowca właśnie cię zniechęci ... bo dalej nie będziesz rozumiał co chcesz zrobić i jak coś sobie ubzdurasz to będzie post na forum ....... napiszcie mi jak właczać przekaźnik , jak migac diodą bo jak chcę to zrobić to nie muszę się uczyć programowania ....
Wybacz , albo chcesz choćby hobbystycznie pisać programy i coś robić na mikrokontrolerach , albo nie chcesz ale ta drogą daleko nie zajdziesz ...
_________________ [b]San Escobar! Patria mia! Tu eres como la salud.[/b]
Zauważyłem że co po niektórzy, to znakomicie mnie znają, wiedza co myślę i w ogóle, najchętniej to by za mnie odpowiadali. Napisałem że ten kod który wstawiłem jest do odczytu temperatury, i działa, oczywiście nie napisałem go, tylko zerznąłem z jakiegoś przykładu z internetu. w tej bibliotece oprócz funkcji odczytu temperatury niema nic innego, gdzieś tam na necie wyczytałem że do odczytu id code trzeba 9 razy powtórzyć: for(i=0;i<9;i++), wiem mniej więcej jak powinno wyglądać zapytanie o podanie adresu id, ale nie wiem jak go napisać w C, jeżeli to się nazywa "lenistwem", to może powiedz że ja jestem niedorozwinięty umysłowo, jeszcze kilka osób po tobie to powtórzy i będę sobie chodził z taką naklejką na czole....
Pan Mirek prosił żebym napisał co mam do tej pory, napisałem. Jeśli ktoś jest chętny dokończyć to co zacząłem o wpisy które oprócz tem pokażą id, będę bardzo wdzięczny.
Również będe wdzięczny jeśli ktoś poda przykładowy swój działający kod main.c ds18b20.c ds18b20.h
Jeśli się takowy nie znajdzie ok, poczekam jeszcze te dwa tygodnie na przelew kupię książkę Pana Mirka, nie po to by się uczyć na pamięć tych setek stron, a po to by uruchomić jedno głupie polecenie 0x55 czy jakoś tak, i tak samo zerżnę z niej przykład, pytanie tylko jaka jest różnica??? między tym że analizując wasz działający przykład dopasuję coś do swojego, czy jak będę miał w książce napisane to tak samo to wpiszę w eclipse?????, jeśli bym miał możliwość napisania tego w tym dziale rybnym, to już dawno bym tam to napisał, i zapewno 100 osób by już z tego co by tam było zapisane skorzystało, ale nie poco, może się jeszcze ktoś znajdzie kto zechce mi pocisnąć??? a nie pomóc.
ale troszkę niepotrzebnie brnie kolega dalej i się obraża - bo ...
sam widzisz jak wygląda nauka na przykładach gdzieś tam znalezionych w internecie ... których nie rozumiesz bo nie chcesz nauczyć się podstaw języka C - podstaw powiadam ....No to tak się nie da ...
zobacz dałem ci przykład - widzisz mój post wyżej ... i co? już powinieneś sobie śmignąć takie wyświetlanie - a ty co ? nawet nie zareagowałeś ....
zobacz sobie tutaj na przykład jak działa ten fragment kodu fizycznie na LCD - jak są wyświetlane ID tych 4 czujników na LCD
widzisz to czy nie widzisz ? ....
więc proszę cię - nie brnij dalej bo twoja podpowiedź w tym momencie że gdzieś na necie widziałeś że trzeba coś tam powtórzyć 9 razy w ten sposób: for(i=0;i<9;i++) .... to po prostu no coś strasznego ....
Najgorsze że ty do ciebie nawet nie dociera że tak nie da się pomóc .... panie kochany .... SunRiver wskazał ci babole w kodzie, i w zasadzie wszystko co opisał to prawda. To co napisał nie ma NIC WSPÓLNEGO z tym że niby jesteś niedorozwój umysłowy - przesadzasz i to na maxa .... z takimi tekstami ....
zresztą z takim także:
alvarofun napisał(a):
ok, poczekam jeszcze te dwa tygodnie na przelew kupię książkę Pana Mirka, nie po to by się uczyć na pamięć tych setek stron
sorry ale jakbym powiedział że tu piszesz głupoty to bym nie skłamał. A kto się niby uczy setek stron tej książki na pamięć ? wiesz co chyba tylko ktoś - kto W OGÓLE nie chce się nauczyć C .... tylko biadoli bzdury że nauka C to wkucie setek stron na pamięć - no sorki ale gorszych bzdur to jeszcze nie słyszałem jak żyję .... W tym momencie Sun miał po TRZYKROĆ rację że wychodzi z ciebie MEGA LENISTWO - tobie nawet nie chce się zajrzeć do źródeł na temat C ....
Wiesz co ? daj sobie spokój z zakupem Bluebooka bo z takim podejściem to będziesz jednym z tych którym książka nie przypasuje - od razu ci to mówię i stracisz pieniądze - po prostu wyrzucisz je w błoto .... Zanim ją kupisz - wejdź na Wikipedię i poczytaj o C na temat czystego ANSI C - za darmo bez kupowania książki .... oczywiście tak na sucho jest 1000x gorzej się uczyć C - przynajmniej mi ale też wielu osobom - dlatego sporo ludzi docenia Bluebooka bo jest w nim nie tylko suchy opis C ale jest on połączony z fajnymi ćwiczeniami praktycznymi na kodach źródłówych. To jest dopiero TO!
alvarofun napisał(a):
a po to by uruchomić jedno głupie polecenie 0x55 czy jakoś tak, i tak samo zerżnę z niej przykład, pytanie tylko jaka jest różnica??? między tym że analizując wasz działający przykład dopasuję coś do swojego, czy jak będę miał w książce napisane to tak samo to wpiszę w eclipse?????
No NIE! .... wiesz co ? .... powstrzymam się z pewnymi słowami które cisną mi się na usta [ cenzura ] .....
po pierwsze w C nie ma głupich poleceń 0x55 !!!! .... za to są takie głupie (delikatnie mówiąc) teksty człowieka który z uporem maniaka wręcz - nie chce zajrzeć do opisu C nawet na WIKIPEDII za darmo tylko pisze takie farmazony!
Jaka różnica ? ... chcesz wiedzieć jaka różnica jest pomiędzy ślepym i bezmyślnym - tak BEZMYŚLNYM panie kochany przepisanie fragmentu kodu znalezionego w necie a pisaniem kodu na podstawie książki - gdzie autor prowadzi cię i krok po kroku tłumaczy co oznacza każdy rozkaz który wykorzystuje, gdzie autor prowadzi cię od najprostszego kodu za rękę - do migania diodą LED .... i każdy od tego zaczyna - i każdy dzięki temu się uczy. W szkole jak było - pamiętasz? uczyłeś się najpierw literek alfabetu - po to aby potem nauczyć się czytać - zgadza się ? czy może w 1-szej klasie szkoły podstawowej od razu uczono cię budowy silników okrętów podwodnych a na matematyce od razu zamiast nauczyć cię dodawania 2+2 - wykładano ci teorę względności Einsteina ?
ale TY nie ...... ty chcesz się nauczyć C bez nauki C .... ty chcesz od razu zacząć od budowy Lamborgini nie mając pojęcia jak działa rower albo koło .....
tym rowerem albo kołem jest miganie diodą LED - a lamborgini dla ciebie jest pomiar temperatury na DS'ach - bo nawet jak coś ci wyszło na przykładzie tych kodów to i tak KOMPLETNIE nie masz pojęcia o co chodzi w kodzie
więc nie pisz bzdur za przeproszeniem - że aby pisać takie programy to nie trzeba nauczyć się C
Powiem więcej - nie licz że ktoś w dziale rybnym napisałby ci w ogóle program - bo ty wprost mówisz że nie chcesz się uczyć programować - ty chcesz gotowca
a dział rybny jest PRZEDE WSZYSTKIM dla tych którzy chcą się uczyć, którzy ćwiczą ale jeszcze coś im nie wychodzi i dlatego zwracają się z prośbą do innych o pomoc w rozwiązaniu niewielkiego problemu przez napisanie kawałka kodu ... a nie całego gotowca
alvarofun napisał(a):
i zapewno 100 osób by już z tego co by tam było zapisane skorzystało, ale nie poco, może się jeszcze ktoś znajdzie kto zechce mi pocisnąć??? a nie pomóc
Nikt za ciebie i za innych nie będzie pisał całych programów - ty nadal nie rozumiesz że to elektronika a nie PC i że nawet tak nie da rady - no ale - jak widać po powyższych twoich tekstach - ty wszystko wiesz lepiej - więc dziwi tylko fakt po co w ogóle zwracasz się z pytaniami na forum?
sorrry ale sam osobiście tępię w dziale rybnym takie zapytania gdzie widać - że komuś w ogóle nie zależy na nauce - tylko wpadł żeby mu ktoś napisał kod bo np potrzebny jest do zadania w szkole, albo na sprzedaż ... itp
Możesz się obrażać do upadłego - ale możesz też zrozumieć - że my tu na tym forum wszyscy się uczymy wspólnie - ja także ...
i ktoś kto nie ma zamiaru się uczyć to nas nie zrozumie .....
ale możesz też - postarać się - chociaż na chwilę zmienić punkt widzenia - postarać się chociaż na chwilę pójść drogą tak jak każdy i zacząć - spróbować panie kolego - chociaż spróbować się zacząć uczyć a nie wkuwać (bo wkuć się nie da) ... tego języka. A gdy stwierdzisz - że ci to nie idzie - to nikt cię tu nie będzie krytykował - może wybierzesz sobie jakiś inny prostszy np Bascom ?
tam obsługa 1wire albo LCD jest niby prostsza ....
ale może zaczniesz w Arduino ... jak niektórzy ludzie na tym forum bo np od Arduino im jakoś łatwiej zacząć - czemu nie
Nie neguję także faktu - że i bez żadnej książki, bez żadnego kursu - a tylko na podstawie zebranych informacji w internecie - się nie nauczysz programować - jak ktoś chce to wszystko może .....
to TYLKO albo AŻ - kwestia czasu - jak masz go wystarczająco dużo to dasz radę - ja w to wierzę
ale proszę nie opowiadaj wtedy na tym forum takich rzeczy - że do napisania programu - nie musisz nauczyć się od razu programować bo nie wiesz nawet co piszesz.
KONIEC - decyduj się więc albo w jedną albo w drugą stronę idziesz
Alvarofun Tu masz przykład programu robionego twoją metodą z wykorzystaniem bibliotek Mirka z niebieskiej, do obsługi 1wire topic2118.html?hilit=%20atmega8%20termopara oraz obsługi LM35( u mnie przerobione na termoparę ) z książki Tomka Francuza lekko przerobione jedynie by nie używać float. No i jak widzisz da się, ale niestety trzeba przysiąść nad bibliotekami, by zrozumieć jak je wykorzystać, no i te totalne podstawy C trzeba mieć. Bez tego, ciężko będzie, nie wiem, czy istnieje jakiś soft gdzie można sobie wyklikać obsługę 1wire.
Hehehe, jaka pyskówka , nie pozostało mi więc nic innego jak iść doić kozy tzn uczyć się c od podstaw , jeszcze zobaczycie, przyjdziecie do mnie jak czegoś nie będziecie mogli zrozumieć
ale ja sie nie obrażam:), znalazłem kod na odczyt temperatury z ds i działa, więc zacząłem go analizować, gdzie jest tablica, gdzie jest tekst do wyświetlenia, itp. jak nie rozumiałem jakiegos polecenia to wpisywałem do na google i czytałem o tym, Wydawało mi się że to jest dobry sposób na naukę... Muszę kupić tego bluboka
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości