Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 lut 2025, o 23:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: AVR a wi-fi
PostNapisane: 8 lis 2013, o 10:00 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Posiadam taki modem z aero2: "ZTE MF60 Router WiFi z modemem 3G". Zastanawiam się czy jest możliwość ustawienia połączenia za jego pośrednictwem z pomiędzy zestawem opartym na AVR a komputerem? Np. zamiast bluetootha ?. Oczywiście chodzi o wersję mobilną - do wykorzystania poza domem.

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: AVR a wi-fi
PostNapisane: 8 lis 2013, o 13:11 
Użytkownik

Nie wiem o co dokładnie kolega pyta, bo pytanie jest zawile zformułowane,
ale domyslam się że chce z komutera gdzieś w inernecie łączyc się do stronki www wygenerowanej na AVRze (z modułem ENC28J60) w twojej sieci lokalnej, a dodatkowo Aero jest twoim operatorem ISP.

W takich okolicznościach nie powinno byc problemu z takim połączeniem, ale ze względu na specyfikę Aero i budowy twojej sieci lokalnej muszą być spełnione następujące warunki:

- ustawione przekierowanie portów w ruterze na IP modulu ethernet w sieci lokalnej (było opisywane juz na forum) aby twój moduł był widoczy dla całego świata przez podanie twojego zewnętrznego adresu IP

- auto reconnect do sieci 3G w ruterze - ze względu na fakt, że aero rozłącza się co 60minut ruter musi wykonywac ponownie procedurę łączenia się do sieci 3G. Możliwość taka jest czasami dostęne ruterach, w których soft fabrycznie ma już taka opcje lub po wgranu alternatynego oprogramowani typu Gargoyle do rutera

- funkcja obsługi DynDNS w ruterze - skoro co 60 minut jest zrywane połączenie to za każdym razem modem dostaje nowy adres IP, a to własnie za jego pomocą łączyś sie do modułu, więc niekorzystnym jest przypisanie nowego jak jesteś gdzieś daleko. Problem można łatwo rozwiązać za pomocą takich serwisów jak no-ip i jemu podobnych dzieki czemu masz stały aktualny adres (np.: stachn.no-ip.org) przekierowujący cie na twój ruter

edit:
chyba jednak żle zrozumiałem intencje kolegi po sprawdzeniu tego modemu ZTE, więc prosze o ponowne zredagowanie pytania, ale mam nadziejęże moja odpowiedź rozwieje trochę wątpliwości

PostNapisane: 8 lis 2013, o 14:56 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Faktycznie nie do końca wyjaśniłem, o co mi chodzi. Otóż mam urządzenie ( nad którym jeszcze pracuję) oparte na ATmega 32 obsługujące czujnik i sterujące dalszą elektroniką. Ponieważ muszę to non-stop testować w terenie, a nie mam ochoty stać godzinami w otwartym teranie i patrzeć jak to działa - zrobiłem połączenie za pomocą bluetootha z komputerem. Oczywiście na komputerze korzystam z terminala. Jednak wiadomo, że bluetooth ma ograniczenie widoczności ( ok 300 m). To tak sobie wymyśliłem ze pięknie by było uzyskać połączenia za pomocą wi-fi bez Internetu. Ten modem umożliwia podłączenie 7 czy nawet 8 urządzeń. jakiekolwiek połączenie przewodem odpada. Tak samo zasilanie z sieci 240 - czujnik znajduje się na torze kolejowym a skrzynka z elektroniką obok zasilana z akumulatorów.

PostNapisane: 8 lis 2013, o 21:40 
Użytkownik

to ma wysylac dane po 3g czy po wifi?

PostNapisane: 8 lis 2013, o 23:27 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

po wifi w sieci lokalnej

PostNapisane: 9 lis 2013, o 10:55 
Użytkownik

Jakbym mial podobny problem to szukalbym routera wifi:
- na ktory mozna wgrac openwrt
- ktory ma porty RX/TX lub GPIO

PostNapisane: 9 lis 2013, o 11:11 

Sam ostatnio zrobiłem projekt na wizfi 220CON 17dbm na wyjściu antenka jaka chcesz, do tego możliwość pracy jako AP, client, podstawowe ustawienia przez www, możliwość zasilania z bateri łącznie z pomiarem na niej napięcia ustawieniami obniżonego poboru mocy itd.

PostNapisane: 9 lis 2013, o 22:47 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dzięki za info - zajmę się tym niebawem. Obecnie muszę jeszcze popracować nad innym zagadnieniem. Ale z tym to sobie chyba poradzę :) . Jedynie co mnie obecnie denerwuje to to, że miesza mi się Backom z C - a pisze w jednym i drugim.Dobrze że asemblera już nie pamiętam prawie wcale.

Strefa czasowa: UTC + 1