Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 sty 2025, o 16:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Jaki język programowania dla PC wybrać do nauki?
C++ 44%  44%  [ 118 ]
C# 33%  33%  [ 89 ]
Java 8%  8%  [ 21 ]
Visual Basic 3%  3%  [ 7 ]
Python 3%  3%  [ 9 ]
Delphi 7%  7%  [ 18 ]
Inny 2%  2%  [ 5 ]
Liczba głosów : 267
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lis 2013, o 14:55 
Użytkownik

Chciałbym się pouczyć języka programowania do pisania aplikacji na PC współpracujących z AVR żeby np. odczytywać temperaturę, pomiar ADC z AVR lub też wysłać komendy do sterowanie serwem przez procesor, odczyt jakiś czujników np. przez rfm12.
Czyli zrobienie takiego windowsowego okienka z grafika, przyciskami itp. no tak bym to widział.

Zastanawiam się nad wyborem C# lub C++ jako logiczne jak mi się wydaje rozwinięcie języka C jakiego się uczę w przypadku AVR.
No ale oczywiście zdaję sobie sprawę z istnienia innych jak np. Java, Python.

Do C# przekonuje mnie np. widziane na forum Atnel`a rożnego rodzaju poradniki i mini kursy, a także gotowe programy. Z rozmów, czytania w Internecie wnioskuję że C# jest zdecydowanie łatwiejszy do nauki niż C++ ale pytanie czy nie jest to język mający ograniczenia pytam tak bo przejechałem się kiedyś na nauce Bascoma niby prostsze fajne ale na dłuższą metę same problemy zwłaszcza jak chcemy korzystać z jakiś peryferiów. Chociaż ja osobiście chcę programować hobbystycznie dla siebie więc może C# jest w zupełności wystarczający.

Zastanawiam się też nad literaturą od jakiej warto zacząć naukę Co byście mogli polecić?

No oczywiście myślę że super by było jakby Mirek wydał książkę o takiej tematyce i do tego wideo poradnik dla początkującego
np. taki Yellowbook o pisaniu aplikacji pod Windows komunikujących się z AVR :)

Ostatnio edytowano 7 lis 2013, o 22:02 przez Intre, łącznie edytowano 2 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lis 2013, o 15:33 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jestem w podobnym miejscu i również zastanawiam się nad kierunkiem. Dlatego będę śledził ten wątek. Leży u mnie na biurku Troelsen C# nabyty drogą kupna, ale na razie tylko leży i czeka na chwilę wolnego. Tak na marginesie wydaje mi się że cena całkiem przyjemna dlatego mimo braku wolnych mocy przerobowych skusiłem się na zakup: http://komputeks.pl/jezyk-2010-platforma-net-p-6363.html

PostNapisane: 7 lis 2013, o 15:43 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Co prawda znać wiele języków programowania nigdy nie zawadzi ale polecam tylko C++, C# i Delphi.

Mamy całe środowisko pracy które ułatwia programowanie a tworzenie części graficznej to prawie sama radość ;-)

PostNapisane: 7 lis 2013, o 16:25 
Użytkownik

C# , podobnie jak java działa na maszynie wirtualnej co w moim subiektywnym odczuciu jest wadą, dlatego korzystam na PC z c++.

PostNapisane: 7 lis 2013, o 18:46 
Użytkownik

To forum jest jakieś magiczne... :D
O czym się nie pomyśli to tutaj o tym piszą.
Wertując różne posty napotkałem ostatnio gdzieś w sąsiednim wątku (o tytule następnej książki Mirka), nawiązanie do Symfonii C++ w kontekście łatwo wpadającego tytułu i pozostającego po wsze czasy... i tak dziś nie mogąc spać w nocy między 2, a 5 zacząłem czytać tę książkę, kompilując pierwsze programy (gdyż się kiedyś napaliłem i mając trochę oszczędności zakupiłem ją).
No a tu dziś proszę powstaje taki wątek... :)

.. ten jak i wiele innych, szczególnie powstających dzięki Mirkowi, ale i nie tylko, wprost na zawołanie (albo czasem nawet zanim pojawi się myśl z tym związana, choć w mózgu się już zaczyna małe bulgotanie). Aż potem człowiek zamiast spać zachwyca się możliwościami jakie można osiągnąć dzięki tej ciągle zdobywanej wiedzy :)

Też chętnie pośledzę ten temat, (zresztą jak i całe forum) mam nadzieję że się wypowie jeszcze parę osób mających doświadczenie z tymi językami.

PostNapisane: 7 lis 2013, o 19:47 
Użytkownik

Dziękuję za wpisy. W celu ułatwienia przy doradzaniu oraz zobrazowaniu zagadnienia zrobiłem mini ankietę.

Wojtek001 napisał(a):
C# , podobnie jak java działa na maszynie wirtualnej co w moim subiektywnym odczuciu jest wadą, dlatego korzystam na PC z c++.

Wojtku jeśli możesz rozwiń temat. Co to oznacza że maszyna wirtualna jest wadą? Czy nie da się zrobić aplikacji takiej powiedzmy *.exe która pracuje na każdym komputerze bez dodatkowych aplikacji zewnętrznych instalowanych z internetu? Pytanie czy w dobie gdy, każdy ma internet stanowi to taki duży problem? Albo przy wydawaniu aplikacji na DVD jako osobny instalator? Czy może jest wadą że nie wiem nie współgra to dobrze przy aplikacjach robionych do współpracy procesorami AVR?

Jaglarz napisał(a):
Co prawda znać wiele języków programowania nigdy nie zawadzi ale polecam tylko C++, C# i Delphi.

Mamy całe środowisko pracy które ułatwia programowanie a tworzenie części graficznej to prawie sama radość ;-)

No im więcej tym lepiej ale od czegoś trzeba zacząć, a wymieniłeś 3 języki no 3 się naraz uczyć to raczej ciężko - jaki w 1 kolejności wg. Ciebie dla kogoś kto w sumie zna tylko pisanie programów na mikrokontrolery. Chodzi o w miarę łatwy i przyjazny sposób wejść w świat pisania aplikacji na PC dla AVR.

Jeśli chodzi o C# to Ja się zastanawiam nad tą pozycją, nie pamiętam kto mi na "minichat" doradzał ją na początek:
http://techniczna.net.pl/index.php?action=det&k=83-246-2953-4

No piszą o niej w opiniach, że jest jak dla dzieci napisana więc może to dobry pomysł na sam początek? A potem jakąś bardziej fachową. Tylko jaką? Czy może jednak C++ lub inny język, czekam na dalsze wasze wpisy :)

PostNapisane: 7 lis 2013, o 20:19 
Użytkownik

Intre napisał(a):
Co to oznacza że maszyna wirtualna jest wadą? Czy nie da się zrobić aplikacji takiej powiedzmy *.exe która pracuje na każdym komputerze bez dodatkowych aplikacji zewnętrznych instalowanych z internetu?

Chodzi tutaj o to, że jeśli chcemy aby działały nam aplikacje java to musimy zainstalowac... Jave ;) A jeśli chcemy aby chodziły nam apki z C# to musimy mieć zainstalowany Framework, taka java tyle że od MS. Kiedyś może stanowiło to pewien problem, gdy developer posiadał cały arsenał do pisania aplikacji to wszystko mu chodziło, a jak chciał uruchomić aplikację u cioci na kompie to kiszka, aplikacja nie działała. Trzeba było instalować specjalnie frameworka aby odpalić program który wyświetli "hello world" :)

Dzisiaj tego problemu nie ma, frameworki są zintegrowane z windowsem, co najwyżej możemy je aktualizować (o ile nie robie tego sam windows update).

Jak zaczynałem przygodę z c# to pamiętam że wystartowałem bardzo szybko, wszystko wydawało się takie łatwe, a w dodatku InteliSense, no wciągnęło mnie ostro. Pierwsze kroki stawiałem z jakąś książka w stylu "C# w przykładach", były one banalne, ale uważam że to jest lepsza droga nauki niż dogłębne poznawanie mechanizmów i zasad rządzących dotnetem.

PostNapisane: 7 lis 2013, o 20:57 

Powiem z punktu doświadczenia programistów u mnie w firmie, jak chcesz stracić pół roku na tworzenie prostego softu wizualizującego to bierz C++ ;), a tak serio C# w sumie mimo że nie przenośny to mimo wszystko z tego zestawienia wypada najlepiej, co za problem napisać program zgodny z starszym .netem, by ruszył nawet na winxp.
Po za tym Intre, chcesz pisać systemy operacyjne czy proste oprogramowanie do wizualizacji, obsługi baz danych itp. Sam do tej pory nie jestem zbytnio fanem C#, ale mimo wszystko najłatwiej w nim zacząć, nie jest tak "awaryjny" jak java, która mimo przenośności sprawia wiele problemów.
A z C do C# nie znowu taka daleka droga, a jak się nauczysz programować w C# to naprawdę potem czysta przyjemność tworzyć aplikacje współpracujące z mikrokontrolerami.

PostNapisane: 7 lis 2013, o 22:09 
Użytkownik

Potwierdzam to co napisał Rezasurmar. Moim pierwszym językiem programowania był C właśnie na AVR. Z początku jak zaczynałem to szło mi trochę trudno. Potem był C# i tutaj już poszło o wiele szybciej, dzięki temu że uczyłem się C. C# to praktycznie C, tylko z wieloma udogodnieniami. Co prawda dalej jestem na etapie początkującego w C#, ale mówię, poszło mi to dużo szybciej niż z C. Nawet biorąc pod uwagę to, że jestem początkujący, można dosyć szybko i przyjemnie zrobić całkiem fajną aplikację do współpracy z AVR, ale nie tylko ;). Także jeżeli umiesz trochę C, to nauka C# pójdzie Ci trochę łatwiej.

Wysłane z mojego Nexusa 7 przy użyciu Tapatalka ;)

PostNapisane: 7 lis 2013, o 23:05 
Użytkownik

a tam panowie chrzanicie .....
Agola , fortrana , ady niech się uczy a co ... ma mieć lepiej niż my :P

PostNapisane: 8 lis 2013, o 10:17 
Użytkownik

No ok to wiem że uczyć się C#, nawet się w tym utwierdziłem. Pozostaje kwestia literatury, może kursu on-line. W Internecie, księgarniach jest tego sporo ale może ktoś z was przeczytał bądź przerobił jakieś kursy odnoście C# i ma wyrobione zdanie co było ciekawe godne polecenia a co raczej średnie. Pytam tak przez analogię do nauki C ponieważ zanim trafiłem na książki Mirka, blog to zacząłem czytać inne które raczej mnie zrażały do nauki C niż zachęcały.

PostNapisane: 8 lis 2013, o 11:23 

Intre poszperaj po forum, był całkiem niedawno temat o książkach do C#

PostNapisane: 8 lis 2013, o 14:09 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jeśli spojrzysz na rynek to najlepiej uczyć się javy. C# ogranicza cię tylko do windowsa, natomiast C++ daje nieograniczone możliwości, natomiast Java jest gdzieś po środku. Pytanie, co chcesz programować?
Jeśli systemy wbudowane, gry, będziesz robił implementację algorytmów przetwarzających obraz, dźwięk, systemy sztucznej inteligencji, itp. to polecam C/C++.
Jeśli aplikacje webowe, aplikacje na telefony i tablety, to polecam javę.
Jeśli aplikacje okienkowe, to C#.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 8 lis 2013, o 21:20 
Użytkownik

GwynBleidD no to żeś teraz dał mi teraz do myślenia. Ale czytając i analizując wypowiedzi wcześniejsze oraz wyniki mini ankiety dokonałem dziś zakupu literatury do C#, o której wspomniałem wcześniej.

Trudno się z Tobą nie zgodzić na tle przytoczonych przez Ciebie argumentów jak i własnej wiedzy, że Windows ma konkurencję i nie jest już monopolistą. Przy czym myślę że jakbym się miał tym zajmować programowaniem komercyjnie, zawodowo to faktycznie C++ ale ja w zasadzie chcę dla siebie po Windowsem robić aplikacje okienkowe.
Dla mnie osobiście AVR, nauka programowania w C to po prostu hobby, sposób na spędzanie wolnego czasu taka odskocznia od codzienności z którą nie wiąże życia zawodowego.
Na początku czytając Twojego postu troszeczkę się zaniepokoiłem ale po przeczytaniu całego myślę że rozwiałeś moje obawy:
GwynBleidD napisał(a):
Jeśli masz na myśli komunikację przez UART ze swojego PC, C# się do tego nada, o ile masz Windowsa...

Czyli rozumiem w C# mając Widowsa temat UART ogarnę? Czy komunikację bluetooth w C# pod Windowsem?
Napisze jakie są wyobrażenia moich aplikacji i oczekiwania od C# w przykładach:
1-wszy np. 3 układy AVR w domu co mierzą temperaturę i niech one wysyłają do komputera jaka jest temperatura w każdym pokoju, czy to na zewnątrz no tam gdzie mierzą.
2- przykład zwykły kontakt w domu co włącza światło a w nim AVR z przekaźnikiem i bluetooth no i za pomocą mojej aplikacji włączam lub wyłączam to światło.
3- zrobię sobie wielokanałowy woltomierz na ADC niech po UART mi pokaże na ekranie zresztą widziałem taki projekt tu na forum, który zresztą mnie zainspirował do nauki pisania aplikacji na PC
4- jakiś inne np. mam 2 serwomechanizmy na nich kamera i steruję nimi przez komputer, albo robot z czujnikiem odległości, która jest obrazowana na komputerze

O takich zastosowaniach myślę na razie, rozumiem że w C# pod Windows`em uda mi się to oprogramować?

No inne platformy jak Android czy Apple to powiem tak nie moja bajka dla mnie to tam Windows 7/XP są wystarczające aż nadto, a jak już koniecznie będę chciał sobie sterować za pomocą tabletu bądź odczytywać dane to po prostu kupię taki z Windows :)

Co sądzisz o tym co napisałem? Starczy mi ten C# do moich pomysłów, zastosowań? :)

Ostatnio edytowano 8 lis 2013, o 22:24 przez Intre, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 lis 2013, o 21:51 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Cytuj:
Czyli rozumiem w C# mając Widowsa temat UART ogarnę?

Patrz na moje projekty - wszystko na razie pykam na UART - bo mi się podoba.

Następny też zresztą będzie z aplikacją na Win ;-)

PostNapisane: 8 lis 2013, o 22:56 
Użytkownik

GwynBleidD napisał(a):
Dla przykładu, chcesz zrobić apkę komunikującą się przez internet z Twoim urządzeniem... W C# tego nie oprogramujesz raczej, jeśli apka ma stać na jakimś serwerze...

... Zamarzy Ci się bezprzewodowa komunikacja z komputerem, weźmiesz więc do ręki bluetooth, a proszę bardzo... to taki bezprzewodowy UART... Ale jak już mamy bluetooth, a w 2 ręce smartfona z Androidem to chciałoby się to jakoś ożenić ze sobą... I tu C# polegnie... a C++ z Qt nie dość, że da radę, to jeszcze nakład pracy będzie dużo mniejszy, bo tylko nowe GUI musisz zrobić, reszta już jest i bezpośrednio możesz ją przenieść. W Pythonie się też da, nawet w Pythonie + Qt :)

Już nie róbmy z C# takiego upośledzonego narzędzia ;) , komunikację przez neta zrobimy bez problemu, TCP, UDP Http i robi się to naprawdę szybko. W platformie NET mamy również ASP gdzie możemy pisać aplikacje webowe w C#.

Co do drugiej części twojej wypowiedzi to nie wiem czy dobrze zrozumiałem, że chodzi ci o przenaszalność miedzy platformami. Fakt na androida apki nie przeniesiemy, ale na Windows Phone już tak (chodzi mi o sam kod c#, wiadomo gui inna sprawa).

Nie mam na celu spierać się który język jest lepszy, bo nie o to chodzi(oczywistym jest że NET nie jest wieloplatformowy), tyle że c# często jest niedoceniany.

Chcemy wieloplatformowe centrum dowodzenia w c#? Proszę bardzo:
http://forum.atnel.pl/topic3664.html

PostNapisane: 9 lis 2013, o 16:31 
Użytkownik

Ok wszystko jasne, czyli po prostu źle zrozumiałem :)

PostNapisane: 10 lis 2013, o 21:53 
Użytkownik

GwynBleidD napisał(a):
A może chcesz wykorzystać protokół HTTP? Python + Django i wsio... (o PHP nawet nie myśl... uczy bardzo, bardzo, bardzo, bardzo złych nawyków).

Jak czytałem wcześniej w tym poście pisząc o C# miałeś na myśli, że ciężko hosting z obsługą .NET a C++ bez problemu. W takim razie nie wiem co ma do tego PHP? To język interpretowany a nie kompilowany, musi mieć serwer a np. taki apache2.

Czemu PHP uczy złych nawyków? Co masz na myśli? :) Pisałem w PHP wiele lat, jestem ciekawy po prostu.

Python + Django hihi

A słyszał o Yaws + PHP? :) Tam można się dopiero pobawić, jeżeli spodziewasz się dużego ruchu.
Czemu np. Facebook nie zrezygnował z PHP? Dlaczego postanowili stworzyć HipHop?

PostNapisane: 11 lis 2013, o 14:27 
Użytkownik

GwynBleidD napisał(a):
Facebook nie zrezygnował z PHP, bo po prostu im się nie opłacało przenosić kodu... Jednak mają własny interpreter PHP

Przecież napisałem o HipHop :P

GwynBleidD napisał(a):
No i posiada wyraźny podział poszczególnych warstw aplikacji webowej, co w PHP musisz zrobić ręcznie, jeśli nie używasz żadnego frameworka (a i te nie zawsze mają porządne oddzielenie)

Wszystko zależy od programisty, można pisać niechlujnie, nie robić podziału na warstwy ale to nie wina języka. Zobacz w takim C możesz też pisać bez użycia funkcji etc. :) to nie oznacza, że język jest zły bo ktoś źle go używa.

GwynBleidD napisał(a):
PHP uczy złych nawyków, gdyż w 90% wbudowane biblioteki są oparte na funkcjach i handlerach

Bo to nie jest język obiektowy a jedynie zorientowany obiektowo. Możesz pisać jak chcesz. Znów wszystko zależ od programisty.

GwynBleidD napisał(a):
, klas tam jest jak na lekarstwo, są niespójne (nazewnictwo, parametry i inne) i bardzo źle jest znaleźć coś, co Ci jest w danym momencie potrzebne...

Manual PHP jest czysty i przejrzysty, łatwo znaleźć to czego szukamy. Najważniejsze klasy do DOM, XML, DateTime, PDO (z resztą super sprawa do baz) etc.

GwynBleidD napisał(a):
PHP jest językiem interpretowanym, nie posiadającym cache kodu

90% frameworków ma cache i nie jest to problemem. Wszystko zależy znów od programisty.

GwynBleidD napisał(a):
ani kompilacji, python kompiluje kod przy jego pierwszym użyciu i używa skompilowanej binarki przy następnych użyciach (dopóki nie zmienisz kodu), jest to dużo wydajniejsze rozwiązanie.

PHP też można kompilować do binarnego kodu, aczkolwiek lepsze jest używanie cache.

GwynBleidD napisał(a):
W PHP kuleje obsługa daty i czasu...

http://us1.php.net/datetime

GwynBleidD napisał(a):
I znajdź inny serwis poza facebookiem, używający PHP. Powiem Ci, że facebook, aby osiągnąć taką wydajność potrzebuje więcej zasobów, niż gdyby używał czegoś lepszego do tego zadania.

A choćby to forum :) PHP jest wszędzie i dominuje.

Owszem, potrzebuje więcej zasobów. Znacznie lepiej byłoby używać np. ASP czy Javy gdzie kod uruchamiany jest na maszynie użyszkodnika :P

Tak czy inaczej nie można mówić PHP jest ble, to jak dać nóż kucharzowi i mordercy, każdy inaczej go użyje ;)

PostNapisane: 11 lis 2013, o 15:07 
Użytkownik

no dobra to skoro już został poruszony temat plusów/minusów, przydatności, uniwersalności tych języków w naszych projektach to sprawdziłem ilość ogłoszeń pracy dla programistów i duża przewaga jest dla Javy, potem przeplata się C# i C++

PostNapisane: 11 lis 2013, o 16:00 
Moderator

Panowie - ale też ew Panie bo i płeć śliczna jest na naszym forum ;)

Ja bym proponował zakończyć próby przekonywania jeden drugiego - na siłę, który język jest lepszy ... Bo LEPSZEGO nie ma ....

każdy jest dobry w zależności od potrzeb ok ? ;)

PostNapisane: 11 lis 2013, o 16:50 
Użytkownik

A najlepiej nauczyc sie troche jednego, poznac troche drugi, potem trzeci i jak zobaczysz jakies zrodlo czy w delphi, c++, czy c# to i tak bedziesz umial zrobic po swojemu. Mirek bawi sie w delphi i wychodzi, Sun w C# i tez działa, ja troche w c++ i tez potrafie to co potrzebuje. Teraz probuje zrozumiec jave oraz dalvik-androida i narazie jest spoko:)

Wysłane z mojego GT-I9500 przy użyciu Tapatalk 4

PostNapisane: 11 lis 2013, o 18:56 
Użytkownik

Uczenie się każdego po trochu w mojej opinii jest bez sensu, jak się uczyć to przynajmniej tyle, żeby potrafić coś napisać, bo zrozumienie podstaw nic tak na prawde nie daje, mam na myśli dany język a nie programowanie jako takie.

PostNapisane: 12 lis 2013, o 20:40 
Użytkownik

Według mnie dobrym sposobem na poznanie drugiego języka jest przepisanie jakiegoś programu/algorytmu. Wystarczy zrozumieć podstawową składnię i zaraz można śmigać. Osobiście zauważyłem jak szybko opanowałem podstawy Scali(mam tu na myśli parę godzin) kiedy przepisywałem program z Javy bo jak znasz koncepcję programowania to tak szybko wchodzi.
Oczywiście nie piszę w Scali bo po co - do czego? ale miałem ochotę sprawdzić ten język i jestem mile, przyznam, zaskoczony :P I myślę że jest łatwy. Nie piszę tu o innych Javo pochodnych językach jak Android czy JavaFx2 bo to praktycznie to samo tylko API uczysz się innego.

PostNapisane: 13 lis 2013, o 03:26 
Użytkownik

ZgłebiaczTajników napisał(a):
Według mnie dobrym sposobem na poznanie drugiego języka jest przepisanie jakiegoś programu/algorytmu. Wystarczy zrozumieć podstawową składnię i zaraz można śmigać.

Może i dobrym sposobem, pod warunkiem, że jest to możliwe w drugim języku i będzie to dosyć zaawansowane.
Co do drugiej części wypowiedzi, akurat nie zgodzę się. Co z tego, że po znasz składnię w C# czy Javie? Tam musisz wiedzieć gdzie, w jakiej przestrzeni czego szukać :) więc siłą rzeczy musisz poznać więc niż "podstawową składnię" żeby "śmigać".

PostNapisane: 13 lis 2013, o 10:06 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Sama składnia to nie wiele, podstawą jest poznanie frameworków i bibliotek, oraz umiejętność ich stosowania.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 13 lis 2013, o 11:05 
Użytkownik

Właśnie to próbowałem przekazać ale chyba nie czytałeś mojego postu :P

PostNapisane: 13 lis 2013, o 21:09 
Użytkownik

I tak mam rację :D