Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 kwi 2026, o 19:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 paź 2013, o 13:42 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Wiesz co no nie wszystko się samo oczyści ;)

a jak chcesz zapytać o coś konkretnego to:

1. zrób zrzut ekranu tak żeby było widać te podkreślenia
2. żeby było widać console a w niej błędy

wtedy można coś pomóc

Tak, masz rację, już zamieszczam zrzut ekranu z tego projektu, który nie oczyszcza się operacją Clean.

Obrazek

GwynBleidD napisał(a):
Spróbuj utworzyć nowy workspace i zaimportować po bożemu te projekty, bo faktycznie Ci się mogły ustawienia jedne z drugimi pomieszać, gdy to kopiowałeś zamiast importować.

Gdy robię jak piszesz (już wcześniej o tym wspominałem), to wszystko jest dobrze i nie pojawiają się te błędy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 paź 2013, o 18:47 
Użytkownik

GwynBleidD napisał(a):
To dlaczego po prostu tego tak nie zostawisz? Skoro działa to po co dziury w całym szukać?

Nie, ja nie szukam dziury, nie mam na to czasu, jedynie chciałem to wyjaśnić, oczywiście, najbezpieczniej będzie po prostu importować.

Mam pytanie z innej beczki dotyczące lockbitów, w większości procków ustawia się w bajcie extended jego 2 najmłodsze bity LB1 i LB2, tzn pozostałe bity nie mają znaczenia, jeśli nie są przydzielone czemuś innemu np bootowi i się w ogóle je nie programuje ( pozostawia się o wartości 1).
Zatem dla pełnego dostępu bity LB1 i LB2 przyjmują wartość 11, czyli rozumiem cały bajt powinien mieć wartość: 0xff. Moje pytanie jest, to dlaczego, gdy czytam wartość lockbitów z procka podaje mi wartość 0x3f ?

PostNapisane: 26 paź 2013, o 23:16 
Użytkownik

No tak, coś mi pomyliło z tym baitem, jasne te 3 baity dotyczyły tylko fusebitów, ale lockbity znajdują się w oddzielnym, swoim bajcie.
Jeśli chciałbym w przyszłości ustawiać lockbity tak, żeby chronić soft w procku przed odczytem, to muszę nadać wartość tych bitów LB1 i LB2 zgodnie z notą procesora.

Wciąż jeszcze czytam podstawy języka C, ale myślę, że za tydzień przejdę już do rozdziału ćwiczeń praktycznych i wtedy pojawią się pytania i zagadnienia do samodzielnego rozwiązywania. W zanadrzu mam samodzielny projekt napisania kodu do przedwzmacniacza audio, nad którym niegdyś musiałem przerwać pracę z powodu trudności (w programie napisanym w Bascomie był jakiś błąd). Ten wzmacniacz był sterowany prockiem o architekturze 8051, a teraz zastosuję w zamian kość AVR. Płytka pozostanie ta sama, gdyż układ pinów jest dokładnie ta sam. Także ten projekt będzie dla mnie pierwszym wezwaniem napisania coś samodzielnego w języku C.

PostNapisane: 27 paź 2013, o 11:36 
Użytkownik

Zamieniam 89C4051 na Attiny4313. Oba poza jednakowym rozstawym pinów, mają też tą samą wartość flash memory, co mi zależało, żeby zmieścił się ten sam software. Zaletą jest attiny posiada wbudowy eeprom, a 89c4051 nie posiada.

PostNapisane: 27 paź 2013, o 14:08 
Użytkownik

Nie do konca mozesz tak porownywac objetosc programow po kompilacji, bo 51 ma inna liste instrukcji i inny kompilator :)

PostNapisane: 27 paź 2013, o 14:51 
Użytkownik

micky napisał(a):
Nie do konca mozesz tak porownywac objetosc programow po kompilacji, bo 51 ma inna liste instrukcji i inny kompilator :)
Wiem, że nie, ale starałem się dobrać kość najbardziej zbliżoną, która mogła pomieścić soft. Spróbuję tak napisać go, żeby jednak wlazł, jak nie, to wymyślę coś innego. Ale w każdym razie będzie to wprawka w naukę języka c, nieprawdaż?

PostNapisane: 27 paź 2013, o 15:29 
Moderator

rysiekm55 napisał(a):
nieprawdaż?

Prawdaż i to bardzo doby cel ;)

PostNapisane: 27 paź 2013, o 16:34 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
rysiekm55 napisał(a):
nieprawdaż?

Prawdaż i to bardzo doby cel ;)

Dzięki kolego Mirek za miłe słowa i moralne wsparcie, szczególnie w dzień moich urodzin.

PostNapisane: 27 paź 2013, o 16:55 
Moderator

rysiekm55 napisał(a):
szczególnie w dzień moich urodzin

Łeee no to - STO LAT, STO LAT, STO LAT !!! ;) i duuuuużo zdrowia

PostNapisane: 27 paź 2013, o 17:30 
Użytkownik

Wszelkiej pomyślności!

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

PostNapisane: 27 paź 2013, o 19:03 
Użytkownik

Dziękuje bardzo za miłe życzenia, koledzy:)

PostNapisane: 31 paź 2013, o 20:07 
Użytkownik

Dziś czytałem z książki Mirka o wskaźnikach, zagadnienia, które uważa się najtrudniejsze w języku c. Prawie wszystko wydaje mi się, że zrozumiałem dzięki świetnemu opisowi autora książki. Jedynie pewną trudność sprawiło mi zrozumienie, choć nie jestem pewny czy do końca to rozumiem, tego przykładu z funkcją kopiującą obszary pamięci memcpy, która jako argumenty ma wskaźniki typu void (str 166-167). Mówi się w niej o niejawnym rzutowaniu typów. Na czym polega to niejawne rzutowanie?

PostNapisane: 31 paź 2013, o 22:10 
Użytkownik

squeez napisał(a):
Chodzi tu o to by funkcja była uniwersalna, dzięki niej możesz kopiować zmienne typu uint8_t, char, int czy też całe złożone struktury danych. Czyli bez względu na typ zmiennej funkcja zadziała (dzięki rzutowaniu na void), w innym przypadku musiały by istnieć funkcje do każdego z typów co było by mało komfortowe :)
Dzięki, ale to akurat wiedziałem, chodziło mi o dokładne wyjaśnienie tego niejawnego rzutowania, jak ono się odbywa i dlaczego nazywa się niejawne, i czym różni się od jawnego rzutowania?

PostNapisane: 31 paź 2013, o 22:29 
Moderator

niejawne rzutowanie:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

dlaczego niejawne ? no bo ty panie kochany nie musisz pisać tego tak:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

kompilator za ciebie to niejawnie zrobi - co oznacza że spokojnie poradzi sobie z takim rzutowaniem.

Ale będą sytuacje szczególnie przy wskaźnikach że za chiny nie poradzi sobie z niejawnym rzutowaniem np:

język c

dostaniesz warninga: warning: pointer targets in initialization differ in signedness [-Wpointer-sign]

wprawdzie - skoro warning to kompilacja - przeszła - kompilator COŚ tam sobie zrobił ale nie jest pewien czy aby na pewno to co programista miał na myśli dlatego wymiotuje warningiem i ew oczekuje żebyś zrobił jawne rzutowanie i wyraźnie mu powiedział co ma zrobić czyli:

język c

i spoko - wilk syty (czyli kompilator) i owca cała (czyli programista) :lol:

PostNapisane: 31 paź 2013, o 22:50 
Użytkownik

Dziekuję mistrzu, musze to dokladnie przeanalizować, bo to troche trudne dla mnie.

PostNapisane: 31 paź 2013, o 23:04 
Moderator

no ale powiedz konkretnie co trudne z tych przykładów po kolei co napisałem ?

PostNapisane: 31 paź 2013, o 23:08 
Użytkownik

Wybacz, ale jutro może, bo dziś musze niestety już iść sie myć i rano wstaje, ale jutro napiszę. Dzięki mocno za pomoc. Nigdy nie sądziłem, że będzie mógł pomagać mi w nauce jezyka c autor książki, to wielki zaszczyt.

PostNapisane: 1 lis 2013, o 20:33 
Użytkownik

Wracając do twojego wyjaśnienia nt jawnych i niejawnych rzutowań, kolego Mirek, to przeczytałem kilka razy i wydaje mi się, że zaczyna mi świtać. Ale pozwolisz dla pewności powtórzę, czy dobrze rozumiem:
Rozumiem, że to jest przykład niejawnego rzutowania, gdyż zmienne a i b są różnego typu i w operacji przypisania nadanie zmiennej b innego typu jest spowodowane przez rzutowanie tego typu na typ, który by wyszedł z przypisania zmiennej a.
język c
Zaś to jest rzutowanie jawne, gdyż przed zmienną a jest podany typ rzutowania:
język c

W niejawnym rzutowaniu kompilator za mnie zrobi tę operację nadania typu (uint8_t) i dlatego nie jest konieczne napisane przed zmienną a.

Później jest ten przykład ze wskaźnikiem, gdzie w niejawnym rzutowaniu kompilator daje ostrzeżenie, choć kompilacja przebiegła pomyślnie.

PostNapisane: 1 lis 2013, o 21:03 
Moderator

Dobrze rozumiesz ale ...

rysiekm55 napisał(a):
Później jest ten przykład ze wskaźnikiem, gdzie w niejawnym rzutowaniu kompilator daje ostrzeżenie, choć kompilacja przebiegła pomyślnie

mały szczegół - co to znaczy "kompilacja przebiega pomyślnie" ?

czasem kompilator robiąc swoje rzutowanie zrobi to całkiem inaczej niż ty się tego spodziewasz - dlatego nie można powiedzieć że kompilacja przebiega pomyślnie ...

Ona fizycznie przebiega i się kończy - ale o pomyślności to decyduje działanie programu ;)

PostNapisane: 2 lis 2013, o 12:24 
Użytkownik

Tak masz rację. Wyraziłem się niezbyt precyzyjnie, z uwagi na to, że nie czuję tego jeszcze wszystkiego i musi upłynąć trochę czasu i mnóstwo praktyki, żeby nabrać wprawy.

PostNapisane: 5 lis 2013, o 07:02 
Użytkownik

Wczoraj robiłem pierwsze lekcje praktyczne, z migającą diodą i sterowaniem przyciskiem. Programy z książki musiałem modyfikować, gdyż pracowałem na Attiny2313, używałem inne porty, oraz z faktu mojego lenistwa, że nie chciało mi dołączać zewnętrzną diodę, w zamian zastosowałem kropkę z wyświetlacza cyfrowego. I wszystko pięknie działało.
Dziś zacznę robić następne zadanie dotyczącego multipleksowania z użyciem timerów procesora. Naprawdę fajna ta zabawa, na razie to łatwe ćwiczenia, ale potem będzie trudniej.

PostNapisane: 7 lis 2013, o 23:01 
Użytkownik

Wczoraj i dziś pracowałem nad przykładem z multipleksowaniem cyfr na ledowych wyświetlaczach cyfrowych (rozdz 4.5 książki). Swoje pierwsze ćwiczenia robię na zestawie uruchomieniowym ZL11--opis http://wydawnictwo.btc.pl/pdf/zl11avr.pdf, gdzie prockiem jest Attiny2313.
W związku z tym musiałem dokonać korekt portów w plikach d_led.c i d_led.h.
W moim przypadku anody wyświetlaczy sterują porty PD3 do PD6, a katody pełny port B.
Zatem zmieniłem odpowiednio definicje #define tych portów, a także w pliku nagłówkowym definicje
Kod:
#define    CA1    (1<<PD3)      // CA1 oznacza bit nr.3 portu D
#define    CA2    (1<<PD4)      // CA2 oznacza bit nr.4 portu D
#define    CA3    (1<<PD5)      // CA3 oznacza bit nr.5 portu D
#define    CA4    (1<<PD6)      // CA4 oznacza bit nr.6 portu D

Z uwagi na inne porty sterujące anodami musiałem także zmienić maskowanie w zmiennej ANODY_PORT
Kod:
ANODY_PORT = (ANODY_PORT & 0x87) | (~licznik & 0x78);
oraz zmienić przedział zmiany zmiennej licznik od 8 (a nie 1) do 64 ( a nie 8)
Poza portami wprowadziłem inne ustawienia dla timera0
Kod:
// ustawienie TIMER0
   TCCR0A |= (1<<WGM01);         // tryb CTC
   TCCR0B |= (1<<CS01)|(1<<CS00);      // preskaler = 64, dla kwarcu 4MHz
   OCR0A = 155;               // dodatkowy podział przez 155 (rej. przepełnienia)
   TIMSK |= (1<<OCIE0A);         // zezwolenie na przerwanie CompareMatch

a także nieco inny parametr dla obsługi przerwania:
Kod:
ISR(TIMER0_COMPA_vect)

A poza tym wszystko pozostało jak w książce i działa.
Mam jednak wątpliwość do jednej liniii kodu
Kod:
ANODY_PORT = (ANODY_PORT & 0xF0);   // wygaszenie wszystkich wyświetlaczy
. Wydaje mi się, że ona podaje zera na porty anod, czy to jednak wygasza?

PostNapisane: 7 lis 2013, o 23:38 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

rysiekm55 napisał(a):
Wydaje mi się, że ona podaje zera na porty anod, czy to jednak wygasza?

Podaje zera.
Czytelniej korzystać z takiego zapisu:
język c

PostNapisane: 8 lis 2013, o 07:10 
Użytkownik

To wiem, że podaje zera, ale czy zerami wygasza sie te wyświetlacze? Skoro one są sterowane tranzystorami, jesli na ich bazy podaje sie zero, to na anody wyświetlaczy podaje sie plus +5V, nieprawdaż?

PostNapisane: 8 lis 2013, o 22:07 
Użytkownik

Krauser napisał(a):
rysiekm55 napisał(a):
Wydaje mi się, że ona podaje zera na porty anod, czy to jednak wygasza?

Podaje zera.
Czytelniej korzystać z takiego zapisu:
język c

Nie rozumiem, kolego Krauser co ma powyższy zapis wspólnego z tym, o czym wcześniej wspominałem czyli:
Kod:
ANODY_PORT = (ANODY_PORT & 0xF0);   // wygaszenie wszystkich wyświetlaczy

Chodziło mi o to, że skoro zdefiniowane bity sterujące anody poprzez tranzystory pnp są najmłodszymi bitami portu D, to przecież iloczyn logiczny zeruje te 4 młodsze bity portu D, a zera z tych portów podane na bazy tranzystorów, powodują, że anody LED wyświetlaczy są więc wysterowane napięciem +5V, a nie jak pisze w komentarzu, że są zgaszone.

PostNapisane: 9 lis 2013, o 18:33 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Z zapisem chodziło mi o to, że 0b10000111 jest czytelniejsze niż 0x87, bo od razu widać które bity są 0. A odnośnie linijki kodu, która wygasza wyświetlacze to masz rację. Popraw sobie.

PostNapisane: 9 lis 2013, o 19:16 
Użytkownik

No masz rację Krauser zapis binarny jest bardziej czytelny niż ten mój podany heksagonalnie. Nie zauważyłem, że chodziło ci jasność zapisu, a nie że tam był błąd odnośnie wygaszania wyświetlaczy.

PostNapisane: 9 lis 2013, o 19:49 
Użytkownik

Heksadecymalnie chyba xd

PostNapisane: 9 lis 2013, o 20:56 
Użytkownik

arturf209 napisał(a):
Heksadecymalnie chyba xd
Tak masz rację, sorry za przejęzyczenie.
Ale wracając do tego błędu, o którym wcześnie pisałem. Przed chwilą zajrzałem do erraty do książki, ale tej pierwszej, to rzeczywiście było tam już poprawione na
Kod:
ANODY_PORT = (ANODY_PORT | 0x0F);   // wygaszenie wszystkich wyświetlaczy
.
Zatem moje pytanie jest następujące, dlaczego na płycie dołączonej do nowej książki, o której się mówiło się, że jest uzupełniona i poprawiona, znalazł się ten błąd? Dlaczego materiał na płycie DVD nie został jednak zweryfikowany? Może to był mały wypadek przy pracy, i sorry, że niepotrzebnie zbyt dużo piszę o tym.

PostNapisane: 9 lis 2013, o 22:18 
Moderator

rysiekm55 napisał(a):
Zatem moje pytanie jest następujące, dlaczego na płycie dołączonej do nowej książki, o której się mówiło się, że jest uzupełniona i poprawiona, znalazł się ten błąd? Dlaczego materiał na płycie DVD nie został jednak zweryfikowany? Może to był mały wypadek przy pracy, i sorry, że niepotrzebnie zbyt dużo piszę o tym

To może sprecyzuj gdzie widzisz ten błąd ? dlaczego wg ciebie nie został zweryfikowany ... ? Pisać zawsze warto - ale proponowałbym zawsze najpierw się dopytać niż od razu mówić o błędzie ok ? Bo to że czasem czegoś nie zrozumiesz - nie oznacza, że mamy do czynienia z błędem w książce

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1