Witam serdecznie.
Planuję zrobić prosty czujnik odległości działający na zasadzie sonaru (interesują mnie niewielkie odległości, do metra).
Dysponuję nadajnikiem 40ST-16 40kHz oraz odbiornikiem 40SR-16 40kHz, lecz nie za bardzo wiem, jak się za to zabrać.
Czy dobrze mi się wydaje:
Odbiornik ma częstotliwość rezonansową ~40kHz i przy odbieraniu takiej fali dźwiękowej generuje sinusoidalne napięcie.
Na nadajnik należy podać sygnał o częstotliwości 40kHz (taką kwadratową sinusoidę).
Tak więc najpierw chciałem zaprogramować nadajnik.
Jak w temacie, testuję na atmedze 8.
Nóżki nadajnika podpiąłem pod piny PB0 i PD6.
Kod, który skleciłem:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Atmega pracuje na 1MHz, z moich ustawień timera przerwanie powinno wykonywać się z częstotliwością ~77kHz, zatem kwadratowa sinusoida sygnału nadajnika miałaby cżęstotliwość ~38,5kHz.
Zatem dobrze rozumiem, że podstawiony na nadajnik odbiornik powinien na nóżkach dawać sygnał sinusoidalny?
Jeżeli tak, to jakiego rzędu byłyby to napięcia i czy wystarczyłyby one, żeby badać je np komparatorem analogowym?
W internecie nie znalazłem za wiele wyczerpujących specyfikacji tego nadajnika i odbiornika, więc próbuję nieco po omacku.
Nakierowałby mnie ktoś nieco, jak to ugryźć?
Dziękuję za poświęcony czas.