Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 lis 2024, o 08:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: PixelFactory
PostNapisane: 27 paź 2013, o 20:00 
Użytkownik

Cześć :)
Mam pewne zastrzeżenia co do programu PixelFactory :) Sprawa jest bardzo prosta, mianowicie chodzi o specyfikator const. Jak wiadomo, nowy Atmelowski Toolchain bardzo surowo traktuje wszelkie próby przechowywania czegoś w pamięci Flash i jak wiadomo, brak tegoż specyfikatora skutkuje niepowodzeniem kompilacji :D. PixelFactory, który jak wiadomo generuje fonty, które są przechowywane w pamięci Flash, generuje "błędne" pliki, które nie chcą się skompilować. I właśnie teraz okazało się, że pewien użytkownik moich bibliotek nie może ich skompilować, bo właśnie rodzą się takie problemy jak brak wyżej wymienionego specyfikatora :) W żadnym wypadku to nie jest czepianie się czy coś, jednak warto byłoby to poprawić :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 paź 2013, o 20:23 
Moderator

PawelGaj napisał(a):
W żadnym wypadku to nie jest czepianie się czy coś

Jeśli to jest prawdą to nie piszę się czegoś takiego:

PawelGaj napisał(a):
Mam pewne zastrzeżenia co do programu PixelFactory

Bo zastrzeżenia można mieć gdy np program ma ewidentne błędy i wydało się na niego kupę kasy a teraz nie działa albo coś. A TYM BARDZIEJ jeśli się nie zechciało poznać jego opcji i możliwości, których poznanie umożliwiłoby ci działanie bez takich problemów o jakich piszesz - dlatego zamiast zastrzeżeń - warto najpierw zawsze zapytać ? bo być może sam coś źle robię ...

bo już od samego początku w programie jest możliwość definiowania własnych profilów generowania plików źródłowych w taki sposób żeby można było ich używać nawet dla innych kompilatorów nawet na inne procki, które mają np w ogóle inne typy. Dlatego wystarczy wejść w Menu/Ustawienia i dodać do nowego profilu po prostu specyfikatory const, proszę bardzo:

Obrazek

następnie zapisać ten profil na dysk pod jakąś nazwą - ja wybrałem akurat taką jak na obrazku, i potem ? .. o matko ;) gdy wygenerujemy fonty to będą one zawierać właśnie te specyfikatory:

Obrazek

oczywiście pewnie jeszcze "tu i ówdzie" w programie pokazanym na DVD w książce będzie jeszcze trzeba sobie poprawić chociażby dodając const w argumentach do funkcji które posługują się takimi zmiennymi - no ale tu proszę - też czytelnik nie jest pozostawiony na pastwę losu bo już od dawna na blogu jest szereg informacji jak sobie z tym radzić:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/08/ec ... zytaj.html

wystarczy tylko chcieć, zajrzeć i ew jeśli coś jeszcze niezrozumiałe to dopytać i proszę - wszystko ŚMIGA gra i buczy :lol:

PostNapisane: 27 paź 2013, o 20:30 
Użytkownik

Owszem, wiem o możliwości generowania własnych profili, co więcej, nawet z tego korzystam :lol: . Niektórzy, mówię tutaj o początkujących, mogą nie wiedzieć że coś takiego istnieje, co więcej, mogą nie wiedzieć także, że należy takowe specyfikatory dodawać przed nazwę typu. I tak było też w przypadku użytkownika, któremu moje biblioteki nie chciały się skompilować :). Nie chcę się czepiać programu albo Ciebie Mirku, bo sam wiem, że napisanie takiego programu jest nie lada wyzwaniem. Jednakże, jeżeli już coś się pisze, to warto żeby było to jak najlepsze :).

PostNapisane: 27 paź 2013, o 20:54 
Moderator

PawelGaj napisał(a):
Niektórzy, mówię tutaj o początkujących, mogą nie wiedzieć że coś takiego istnieje, co więcej, mogą nie wiedzieć także, że należy takowe specyfikatory dodawać przed nazwę typu

Nie niektórzy, mnóstwo ludzi o tym jeszcze nie wie i co ? dowiedzą się tego z programu PixelFactory ? czy może np z II-go poprawionego wydania Bluebooka ? czy może z mojego bloga ? czy może z tego forum bo już wiele razy było to wałkowane ;) Zaiste mega dziwny pomysł że niby akurat PixelFactory miałby w tym pomóc

PawelGaj napisał(a):
Jednakże, jeżeli już coś się pisze, to warto żeby było to jak najlepsze

I co pomimo że PixelFactory może generować dane do FLASH z tym specyfikatorem const to nadal będziesz twierdził że ma tu jakąś wadę ? ... sorki ale coś zaprzeczasz sam sobie - albo na prawdę nie wiem o co ci chodzi teraz ;)

PostNapisane: 27 paź 2013, o 21:01 
Użytkownik

Mirku, chodziło mi o to, że trzeba się zgłębiać w czeluście tego programu aby właśnie potrafił dodawać te feralne specyfikatory przed nazwę typu bezpośrednio po uruchomieniu, bez grzebania w ustawieniach :). Ale jeżeli uważasz, że jest ok, to nie mam nic do gadania :P

PostNapisane: 27 paź 2013, o 21:23 
Moderator

PawelGaj napisał(a):
Mirku, chodziło mi o to, że trzeba się zgłębiać w czeluście tego programu aby właśnie potrafił dodawać te feralne specyfikatory przed nazwę typu bezpośrednio po uruchomieniu, bez grzebania w ustawieniach

No widzisz - czasem wystarczy dobrze sformułować pytanie/problem - zamiast zaczynać tak troszkę od tyłu ;)

Widzisz o tym już niejednokrotnie donoszą mi ludzie pisząc właśnie że trzeba przez profil ...

Ale ja wtedy zwykle odpisuję że ta sprawa czeka w poczekalni z uwagi na to że właśnie na razie jest proste rozwiązanie w postaci własnego profilu ... i tylko o to chodzi .... A za program i tak muszę się wziąć żeby dokończyć obsługę bitmap dla wyświetlaczy monochromatycznych bo ten temat rzeczywiście w nim leży .... o to już np apelował do mnie ostatnio kolega Antystatyczny ;) ale też rozumie mnie - że musimy z tym troszkę poczekać

Strefa czasowa: UTC + 1