Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 lis 2024, o 06:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: RGB LAMP IKEA
PostNapisane: 26 paź 2013, o 18:04 
Użytkownik

Witajcie,

ostatnio wpadłem na pomysł zrobienia sobie lampy RGB, mam na myśli taką mniejszą papierową z IKEI: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70221437/. Chciałbym dorzucić do niej diody RGB + płytkę sterownika (np. ATtiny).
Pytanie jest o diody, mianowicie zastanawiam nad wyborem :

- jedną, max dwie POWER LED RGB 3W http://www.sklep.atnel.pl/pl/p/LED-RGB-1W/49
- kilkanaście cyfrowych WS2812 http://www.sklep.atnel.pl/pl/p/Dioda-RGB-WS2812/80

Chodzi oczywiście o efekt, żeby był w miarę widoczny. Czy ktoś z was robił podobny projekt? Jakaś podpowiedź, opinia?

Z góry dzięki,
pozdrawiam,
Jacek Z.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 paź 2013, o 19:04 
Użytkownik

Osobiście nie, ale wujek google Ci podpowie jakis project na microchipie :)

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

PostNapisane: 26 paź 2013, o 19:06 
Użytkownik

Np. hackaday.com/2012/06/03/building-an-rgb-mood-lamp-using-an-ikea-mylonit

PostNapisane: 27 paź 2013, o 04:59 
Moderator

Lampka RGB to przede wszystkim pomysł na ciekawe efekty dla oka i powolne zmiany, które nie będą męczyły wzroku. Ciężko się jednak zgodzić z opinią , że tylko jeden rodzaj diod się do tego nadaje jak pisze kolega wyżej ;)

GwynBleidD napisał(a):
W tym projekcie wszystkie diody mają świecić tym samym kolorem w danym czasie, łączenie kilku diod cyfrowych przydaje się, gdy chcesz każdą sterować osobno... Tutaj będziesz musiał wysłać do każdej diody oddzielnie kolor, co zwiększy nakład pracy dla procka (niestety, magistrala nie jest przystosowana do sterowania typu broadcast)

A kto i gdzie powiedział, że w lampce RGB mają świecić tym samym kolorem w danym czasie ? To jakiś standard jest takich lampek ? ;) Poza tym już niedługo się kolega przekona że obsługa kilku, kilkunastu... BA! nawet kilkuset diod nie jest trudna i wcale nie aż tak obciążająca dla procka. Przy kilku/kilkudziesięciu diodach prawie żaden nakład pracy ... A tym bardziej jeśli się skorzysta też np z rejestrów PWM dedykowanych dla diod np WS2803 czy WS2801 działających po zwykłym SPI.

Możliwość sterowania każdej z osobna wręcz zdecydowanie powiększa możliwości uzyskania ciekawych efektów takiej lampki. Owszem zastosowanie pojedynczych diod LED większej mocy ma też swoje zalety bo mniej diod, a nawet jedna i już mamy dużą jasność ... Czyli teoretycznie szybciej nawet można taki projekt wykonać być może ...

Chyba wszystko zależy od tego co mamy pod ręką - ale w 99% zależy od pomysłu, ciekawego pomysłu:

PostNapisane: 27 paź 2013, o 11:37 
Użytkownik

Ja lubię szklane kulki np :P

oczywiście dioda RGB była zbyt kiepska sama w sobie ... wiec zastosowałem 4 ledy osobne

PostNapisane: 27 paź 2013, o 11:58 
Moderator

GwynBleidD napisał(a):
Mirku, wkradł Ci się w diodzie 3W w sklepie błąd, w tytule przedmiotu jest wpisane 1W

Poprawione - dzięki.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

SunRiver napisał(a):
Ja lubię szklane kulki np

No właśnie - tak jak mówiłem często liczy się sam pomysł na wykonanie, w ogóle wygląd, dodanie gadżetu itp ;) ... w tym przypadku ta kula wygląda rewelacyjnie ;)

PostNapisane: 27 paź 2013, o 13:17 
Użytkownik

Dzięki wielkie za zainteresowanie tematem i podpowiedzi odnośnie projektu. Co do samej lampki nie zalezy mi na dyskotece w środku.Chciałbym zwykłą lampkę, która będzie świeciła jednym światłem, z możliwością ustawiania koloru bądź włączenia programu automatycznej "tęczy". Zgadzam się z wypowiedzią kolegów GwynBleidD oraz Mirka. Lampka na jednej RGB POWER LED będzie ciekawa jak również wykonana na cyfrowych WS2803 czy WS2801. Cena nie gra roli w tym projekcie, wiec nie patrze pod kątem finansowym. Osobiście wykonałbym dwie lampki jedną taką drugą taką. Ciekawi mnie efekt każdej z osobna, wtedy dopiero mógłbym się wypowiedzieć która świeci ładniej, lepiej da się rozproszyć światło i napisać jakieś miłe dla oka efekty. Jednak muszę wybrać jedno rozwiązanie. Co do diod cyfrowych Mirku to czekam oczywiście na obszerniejszy temat i opis bo póki co widziałem sam filmik (Korekcja Gamma) i jestem pod wrażeniem tych małych inteligentych diod. Zastanawiam się też ilu watowe są te diody ? Można je w ogóle porównywać do jasności takiej POWER LED 3W? Jeżeli tak to ile musiałbym takich diod połączyć?

PostNapisane: 27 paź 2013, o 15:24 
Moderator

zlata_n napisał(a):
Zastanawiam się też ilu watowe są te diody ? Można je w ogóle porównywać do jasności takiej POWER LED 3W? Jeżeli tak to ile musiałbym takich diod połączyć?

Te diody pobierają stosunkowo niedużo prądu - podobnie jak typowe diody LED ok 10-20mA .... Ale spróbuj sobie spojrzeć gołym okiem w zapaloną diodę gdzie dasz na max'a PWM już nawet nie na wszystkie kolory ale chociażby na jeden. Nie da rady patrzeć i lepiej unikać wręcz tego bo można wzrok stracić. A gdy jarzy na maxa białym kolorem to po prostu .... ;) jednym słowem nieźle. Pewnie że taka jedna dioda daje mniej światła niż jedna dioda RGB 3W. To chyba zrozumiałe ... ale już taki pasek diod .... o matko ! ;)

ja na tych filmikach ustawiam i max PWM na jakieś 30-40% bo inaczej to w kamerze nic by nie było widać ;)

Tak tak - już niedługo będzie się działo i to ostro - jeśli chodzi o obsługę tych diod "Magic LED" ;) jestem w trakcie ostrych prac nad fajnymi bibliotekami do nich ;)

PostNapisane: 27 paź 2013, o 16:05 
Użytkownik

Zgadzam się z tobą Mirku, wystarczy 20mA i biała dioda i nie da rady w nią spojrzeć ... już przez to przechodziłem ;P, jednak rozumiesz o co chodzi, tutaj dioda będzie w środku w lampce więc światło będzie już słabsze. Nasuwają mi się różne koncepcje:

- jedna dioda POWER LED RGB 3W (na dole, środek lampy) - wtedy światło powinno ładnie się rozproszyć
- pasek (8 - diód cyfrowych pochylonych pod lekkim kątem ale też na środku aby nie było widać dokładnie mocnego punktu świecenia)
- 8-10 diod cyfrowych losowo poprzyczepianych przy materiale lampy (dookoła)(tutaj właśnie obawiam się, że będzie widać punktowość światła, więc ta opcja raczej odpada)

Na chwilę obecną jestem nastawiony na jedną diodę POWER LED 3W, jednak cały czas chodzą mi po głowie te inteligentne... mam dylemat przez Ciebie Mirku !!!!! Czekam z niecierpliwością na twój artykuł o nich!! Kiedy mniej więcej można się go spodziewać ? Po głębszej analizie mógłbym zakupić kilka testowych tych WS-ów i sprawdzić ich działanie, podłączenie oraz napisać program testowy. Zdążyłem przeczytać tylko, że sterowanie ze strony mikrokontrolera sprowadza się jedynie do przesłania trzech bajtów do każdej z diod. Komunikacja w standardzie NZR. No faktycznie będzie sie działo ... i to ostro !! Ślinka cieknie bym powiedział. :D

PostNapisane: 27 paź 2013, o 16:54 
Moderator

Ale ja wcale nie mówię że tylko te Magic LED są fajne i sam mam zamiar kiedyś dokończyć także swoją wersję takiej lampki na tej diodzie 3W ..... tylko sam wiesz jak to jest - czasu brak ...

Oczywiście że z tą diodą będzie ona miała swój niepowtarzalny urok ;)

PostNapisane: 27 paź 2013, o 23:14 
Użytkownik

Zdecydowałem się wstępnie na POWER LED 3W, zobaczymy co z tego wyjdzie. Naskrobałem schemat. Wiem, że pewnie program zmieściby się do ATtiny posługując się programowymi PWM, ale z racji, że mam w domu ATmege8 wykorzystam z niej 3 sprzętowe PWM. Rezystory oczywiście 0.5W a co do tranzystorów posiadam BC337 oraz BD139 (które lepsze?). Dodam do diody RGB pewnie jeszcze jakiś mały radiator, bo po dłuższej pracy może się lekko grzać. Sterowanie będzie bardzo uproszczone do jednego micro-switcha, którym bedzie można przełączać się pomiędzy programami W->R->G->B->RAINBOW. Poproszę o wgląd w schemat i ewentualnie jakieś zastrzeżenia. Będę wdzięczny za opinie oraz jestem otwarty na propozycje i zmiany.

Z gory jeszcze raz dzięki za pomoc!

Obrazek

PostNapisane: 27 paź 2013, o 23:25 
Moderator

moim zdaniem to do 7805 będziesz musiał chyba przyczepić z 10 szt kaloryferów żeliwnych takich po 46 żeberek ... a i tak się może sfajczyć... Spłonie kulą ognistą

żaden z tranzystorów o których wspomniałeś się praktycznie nie nadaje - bo też zejdą śmiertelnie, chociaż no może te BD jakoś pociągną

tu warto by jakieś MOSFETY na duży prąd zastosować

a najlepiej to poszukać jakiegoś układu DRIVERA diod LED, który będzie ją sterował prądowo a nie napięciowo i wtedy byłoby najlepiej. Fakt taki driverek pewnie kosztuje troszkę - ale jest ich duży wybór i warto poszukać coś się znajdzie. W tme.pl jest tego pełno

PostNapisane: 28 paź 2013, o 07:45 
Użytkownik

Witam,
jeżeli chodzi o drivery do led to zajrzyj do maritexu. Oni tam mają naprawdę duży wybór w rozsądnych cenach, np MBIxx.

Pozdrawiam
R.L.

PostNapisane: 28 paź 2013, o 17:55 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
moim zdaniem to do 7805 będziesz musiał chyba przyczepić z 10 szt kaloryferów żeliwnych takich po 46 żeberek ... a i tak się może sfajczyć... Spłonie kulą ognistą

Co mam przez to rozumieć? Układ 7805 nie wytrzyma natężenia prądu? W innym moich projektach także używałem takiego podejścia na wejściu (stabilizowanie). Zakładając, że mam zasilacz 12V 1,2A i część wykonawcza będzie takowy prąd pobierać układ 7805 nie wytrzyma ? W nocie czytam " Io = 5mA to 1A" ? Będzie się grzał, rozumiem ale może być to aż tak niebezpieczne dla układu? Idąc tym tropem co lepiej? Zastosować zasilacz 5V? bez tego stabilizatora czy też z nim? a może jakieś inne rozwiązanie?
mirekk36 napisał(a):
a najlepiej to poszukać jakiegoś układu DRIVERA diod LED, który będzie ją sterował prądowo a nie napięciowo i wtedy byłoby najlepiej. Fakt taki driverek pewnie kosztuje troszkę - ale jest ich duży wybór i warto poszukać coś się znajdzie. W tme.pl jest tego pełno
Co do driverka, rozumiem że mogą być problemy z tymi tranzystorami bo to jednak "liche" pozycje. Przeglądając jednak projekty typu "lampka RGB" trafiałem na takie `wykonanie` wiec się tym powiedzmy "sugerowałem". Nie mam doświadczenia w LED DRIVER'ach, nie projektowałem jeszcze na nich. Mogę prosić szanowych kolegów z forum o pomoc? Zależy mi na czytelnym i prostym do zrozumienia schemacie(układzie). Przeglądając te DRIVER'y niestety trafiam na same "zawiłe" projekty, a niechciałbym robić z tego `sterownika domowego oświetlenia` tylko zwykłą lampkę podłogową.

PostNapisane: 28 paź 2013, o 18:32 
Moderator

zlata_n napisał(a):
a może jakieś inne rozwiązanie?

PEWNIE że inne rozwiązanie i WAŁKOWANE na forum już setki tysięcy razy - zrób że sobie przetworniczkę np na scalaczku:

LM2675

zajrzyj sobie do jego noty PDF, zobacz jakie to proste - a jak raz zrobisz - to zapomnisz o KALORYFERACH 7805 ;)

PostNapisane: 28 paź 2013, o 19:36 
Użytkownik

Albo zrob najprosciej jak uwazasz a potem zrob na sugerowanych rozwiazaniach z forum-wtedy poczujesz różnicę i sam ocenisz czy jest tego warta :)

PostNapisane: 28 paź 2013, o 19:55 
Użytkownik

Nie chodzi mi kompletnie o to aby nie dowierzać albo pytać o gotowe rozwiązanie. Wiem o tym, że na forum znajdują się ludzie o dużo większym doświadczeniu niż ja, dlatego pytam, ponieważ zależy mi na odpowiednim doborze elementów. Testy testami ale chciałbym, żeby raczej lampka nie była awaryjna. Przejrzałem troche tematów odnośnie zasilania układów POWER LED i faktycznie nasuwa się wniosek dobrego stabilizatora/zasilacza...który nie będzie się zbytnio grzał. Nadszedł czas aby przetestować przetworniczkę ATB ;) Temat zasilania rozwiązany. Pozostaje jeszcze ten LED DRIVER tak aby cieszyć się ładnymi kolorami diody 3W-towej. Czy kolega Lemosek lub GwynBleidD mógły podrzucić jakiś układ/schemat ? Może korzystaliście już z jakis LED DRIVERów przy projektach? Naprawdę ginę w tym gąszczu układów ... Doceniam to, że wybór jest duży ale ... samemu może mi zająć dużo czasu szukanie i dopasowanie jakiegoś DRIVERa do mikrokontrolera i diody. Nie napisałem wcześniej ale wolałbym wykonać wszystko na płytce uniwersalnej, tradycyjną metodą przewlekaną. Skusiłbym się na SMD ale nie potrafię wytrawiać płytek, a cena za wykonanie w firmie jest zbyt wysoka jak na taki skromny projekt. Tak mi się wydaje.

PS. Gdyby się okazało, że nie dam rady wymyśleć czegoś sam na DRIVERach to co myślicie o Power MOSFET IRF1010N?

PostNapisane: 30 paź 2013, o 10:23 
Użytkownik

Witam,
odpowiem na PW tutaj.
Jeżeli chodzi o drivery to jest bardzo dużo tego na rynku. Ja osobiście w prostych aplikacjach lubię poniższy scalak:
http://download.maritex.com.pl/pdfs/sc/8505.pdf
Jego aplikacja jest banalnie prosta - patrz ds. Za pomocą rezystora ustawiasz sobie prąd maksymalny w zależności od posiadanej diody. Natomiast na wejście EN podajesz najzwyklejszy sygnał PWM z procka. Ot cała filozofia.
Równie ważną rzeczą jest zapewnienie pewnego źródła zasilania. Jak już koledzy wspominali 7805 usmaży się :D. Proponuję użycie Mirkowej przetwornicy a problem będziesz miał z głowy.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania pisz.

Pozdrawiam
R.L.

PostNapisane: 1 lis 2013, o 17:51 
Użytkownik

Lemosek dzięki za odpowiedź, właśnie chodziło mi o jakiś mały sprytny układ do prostej aplikacji. Ten driver wydaje jest bardzo ciekawy, tylko musiałbym użyć numeru (DW8501) z max prądem wyjściowym 1.5A. Scalak co mi podałeś (DW8505) w nocie wyczytałem, że max prąd na wyjściu to 100mA a to trochę za mało na moją diodę RGB. Z noty LED wynika, że każdy kanał diody to 350mA. Idąc dalej tym tropem, zakładając 3 takie układy (kanały R,G,B) wyliczyłem sobie rezystor Rset i wyszedł ~ 1,8 [kOhm]. Czy ten rezystor musi być minimum 0,5W? czy wystarczy jakiś mały SMD?. Oraz pytanie co kondensatora? Rozumiem, że to ceramiczny SMD 2,2uF? Układ jak i mikrokontroler będę zasilał 5V z przetworniczki ATB-PWR3. Naniosłem zmiamy w schamcie. Mam prośbę o sprawdzenie czy wszystko jest OK? Jeśli tak to biorę się za projektowanie płytki PCB.

Obrazek

PostNapisane: 2 lis 2013, o 01:44 
Użytkownik

Bo tak narysowałem, chodziło mi tylko o szybkie sprawdzenie połączeń i elementów. Samo rysowanie i edycja biblioteki (symbol i obudowa) pozostało jeszcze do zrobienia. Co do rezystora nie znalazłem wzmianki w nocie więc zastosuję chyba SMD

PostNapisane: 2 lis 2013, o 08:59 
Użytkownik

Witam,
Odpisuję tak na szybko z tabletu bo niestety jestem poza domem.
Oto kilka uwag do schematu.
1. Zasilanie procesora 22u jakoś wydaje mi się trochę za duże. Ja zazwyczaj daje tantala 10u oraz 100n. Nie pracuje na atmelu (nie chce mi się otwierać ds )ale myśle, ze jak spojrzysz na pierwszy lepszy schemat Mirka to tam filtracja powinna być dobrze zrobiona. Chodzi mi tu np. o avcc.
2. Jedna z diod jest źle podłączona vdd zamienione z out. Ogólnie jakoś to nieczytelne, postaraj się zachować konsekwencje itp.
3. Rezystory mogą być smd ale dałbym 2k ze względu na niedokładność rezystorów itp. Oraz aby nie trzymać diody długotrwale w skrajnych warunkach. Przyrost jasności będzie niezauważalny a tak oszczędzisz diody.
4. Za przetwornica ten 100u nie jest potrzebny. Lepiej dać 3x10u tantal przy kazdej diodzie razem z 2.2u i 100n.
Ogólnie przypatrz się też jak wyglądają schematy Mirka. Porządnie zrobiony schemat z odpowiednio pogrupowanymi elementami itp. Jest bardzo pomocny przy tworzeniu samego pcb.

Tak na szybko tyle dostrzegłem. Jak coś to pytaj.

Pozdrawiam
R.L.

PostNapisane: 2 lis 2013, o 22:41 
Użytkownik

Ostatnie poprawki naniesione. Co do filtrowania zasilania to kondensator 22uF własnie Mirek stosuje w swoich układach. Za przetwornicą natomiast zmieniłem na 47uF. Układ DW8501 stworzony w Eagle'u (footprint + symbol). Połączenia wydają mi się już poprawne ale prosze jeszcze o sprawdzenie i zabieram się za PCB.

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1