Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 lis 2024, o 16:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 paź 2013, o 21:28 
Nowy

Witam,
Wpadł mi głowy pomysł zabezpieczenia programatora (również PC) przed uszkodzeniem. Poniżej zamieszczam schemat rozwiązania z zastosowaniem optoizolacji. I tu moja prośba czy to będzie działać?

Obrazek

R1, R3, R5, R7 – 100R
R2, R4, R6, R8 - 4k7
IC1, IC2, IC3, IC4 - LTV817S-C

Czy lepiej zastosować bufory?

PS.
Pomyliłem forum, może ktoś przerzucić wątek do Portal » Forum » ELEKTRONIKA » Mikrokontrolery AVR

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 paź 2013, o 18:33 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

ursum napisał(a):
czy to będzie działać?
Nie, bo w IC4 plus diody podłączyłeś do masy zamiast do plusa. Nie wiem po co również to połączenie mas. Skoro chcesz się odizolować to masy muszą być dwie. Programowany układ przy korzystaniu z tej optoizolacji musi mieć własne zasilanie. Użyte transoptory są wolne i dodatkowo rezystory przy kolektorach mają 4k7 co dodatkowo spowolni transmisję. Patrząc na wykres Response time vs. Load Resistance opóźnienie wprowadzone przez transoptor wyniesie 80us*2. Programując AVR z fabryki używa się częstotliwości 1MHz/4 = 250kHz i jest to dosyć wolno. Czas stanu niskiego lub wysokiego dla 250kHz wynosi 1/250kHz/2 = 2us i jak to się ma do opóźnienia wprowadzanego przez transoptor 160us? Przy minimalnych rezystancjach można zejść z opóźnieniem do 5us*2, ale to za mało. Najlepiej użyć inne transoptory np. 6N137 na 10MHz co pozwoli programować procesory AVR (Atmega i Attiny) z każdą częstotliwością.

PostNapisane: 24 paź 2013, o 19:11 

Jeśli miałby to być optoizolator USB to proponuję to http://www.circuitsathome.com/measurements/usb-isolator

PostNapisane: 25 paź 2013, o 09:49 

To źle zrozumiałem ideę. Dla mnie większą wartość ma laptop i dlatego jak podłączam jakieś uruchamiane układy przez usb to właśnie przez taką optoizolację.

PostNapisane: 26 paź 2013, o 09:55 

Wiesz ja zajmuję się układami, które wytwarzają również zdecydowanie większe napięcie niż +5V czy 1,8V za jakiego są zasilane, a jednocześnie mają na pokładzie układy programowalne również poprzez usb, czy też komunikują się do celów testowych poprzez usb czy rs - więc nauczony doświadczeniem wolę zabezpieczyć laptop wart ponad 4k - koszt takiej izolacji jest żaden do potencjalnych strat.

PostNapisane: 26 paź 2013, o 16:38 
Użytkownik

Popatrz na uklad Adum3160 lub plytke AVT1702

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Strefa czasowa: UTC + 1