Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lis 2024, o 19:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 paź 2013, o 09:04 
Użytkownik

Według mnie XP był bombowy tylko czasem były kłopoty. Teraz siedzę na win7 i mam wszystko co najlepsze było w XP i wyeliminowane są niedoróbki.
Blue screen to nie pamiętam jak wygląda.
Nie zamierzam przechodzić na win8.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 paź 2013, o 09:33 
Użytkownik

matrix napisał(a):
Według mnie XP był bombowy tylko czasem były kłopoty. Teraz siedzę na win7 i mam wszystko co najlepsze było w XP i wyeliminowane są niedoróbki.
Blue screen to nie pamiętam jak wygląda.
Nie zamierzam przechodzić na win8.

Zawodowo używam XP z powodu programów które niestety na WIN7 nie działają lub działają bardzo "specyficznie" a w win7 ratunkiem był tryb xpmode dla takich aplikacji, Win7 tak jak piszesz działa naprawdę dobrze i aby go popsuć to naprawdę trzeba się postarać. Natomiast Win8 zyskał w moich oczach ze względu na szybkość. Szybkość daje się zauważyć przy obróbce zdjęć (Adobe Lightroom) oraz wideo (Adobe Premiere Elements) wspomina o tym Mirek i to w sumie po jego wypowiedziach dokonałem aktualizacji. Ale w mojej branży jeszcze długo XP i WIN7 będą długo na topie.

PostNapisane: 20 paź 2013, o 10:21 
Użytkownik

Ja zainstalowałem ui siebie WIN8 ale nie dałem rady z niej korzystać. Reinstalka i teraz śmigam na WIN8. Brak problemów ze sterownikami, czy nie działającymi programami

PostNapisane: 20 paź 2013, o 10:23 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Juffre napisał(a):
Ja zainstalowałem ui siebie WIN8 ale nie dałem rady z niej korzystać. Reinstalka i teraz śmigam na WIN8.

Przeczytaj jeszcze raz bo sobie przeczysz ;-)

PostNapisane: 20 paź 2013, o 10:25 
Moderator

Jaglarz napisał(a):
Macie swoje wspaniałe Win8 ;-)

http://pclab.pl/news55149.html

Niestety masakra ... :( i jak się to słyszy no elektroniczny nóż się w kieszeni otwiera ...

tym bardziej, że Win8 to praktycznie to samo co Win 8.1

to co ... jak wypuszczą za chwilę Win 8.2 to też okaże się że jednak .... się rozmyślą i wsparcie dla Win 8.1 skończy się za rok ? :(

PostNapisane: 20 paź 2013, o 11:39 
Użytkownik

Trochę jestem zaskoczony cenami windowsa 8.1, wersja OEM jest o ~150zł droższa od Windowsa 8, a jako aktualizacja jest przecież darmowa. Czyli lepszą opcją jest kupić windowsa 8 i w razie czego zostać przy niej, jeśli komuś nie odpowiada 8.1. Bo chyba z wersji 8.1 nie ma możliwości downgradeu do wersji 8.

PostNapisane: 20 paź 2013, o 16:41 
Użytkownik

Bo win 8 to jakaś makabra. Od razu to zauważyłem jak popracowałem na nim u znajomej przez około godzinę. Żałosny i nie wspiera niemalże niczego. Do wszystkiego trzeba głęboko szukać. Jak dla mnie to totalna porażka Microsoftu.

Na obecną chwilę sądzę (moje osobiste zdanie) że najlepszym jak do tej pory jest WIN7 bo to połączenie szybkości i najlepszego z XP.

PostNapisane: 20 paź 2013, o 16:58 
Moderator

matrix napisał(a):
Bo win 8 to jakaś makabra

Zdecydowanie pozwolę się z tym niezgodzić - win8 działa po prostu ŚWIETNIE i szybko. Praktycznie wszystko da się uruchomić a nawet łatwiej niż na Win7

to o czym mowa pod koniec to o win 8.1 który znacznie pogorszył właściwości czystej 8-mki

PostNapisane: 20 paź 2013, o 17:18 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Moja prywatna opinia laika jest taka:
Win 8.1 w chwili obecnej to totalna porażka - chyba ze ktoś komputera używa tylko i wyłącznie do gie i oglądania filmów.
Win 8- pierwsze wersje testowe nie podobały mi się kompletnie bo nie potrafiłem go sobie ustawić w/g siebie. Natomiast pierwsza wersja 90 dniowa która wyszła chyba rok temu ( chyba w grudniu) była już całkiem przyjemna i w miarę prosta w konfiguracji. Obecnie mam wersję Win 9 Pro zainstalowana jako 32 bitowa i jestem z niej bardzo zadowolony. Oczywiście skonfigurowałem ją sobie w/g własnych potrzeb i przyzwyczajeń. Problem większości użytkowników polega na tym, że nie potrafią go sobie odpowiednio skonfigurować. Zamiast poszukać informacji o możliwościach konfiguracji w sieci - a jest tego naprawdę sporo - to wolą narzekać jaki to on niedobry :D . No - ale każdy ma to co lubi. jedni wolą sobie pozmieniać inni lubią narzekać :D

Ale zamaczam - jest to moja prywatna opinia i nie dotyczy żadnej konkretnej osoby. Takie moje laickie przemyślania.

PostNapisane: 20 paź 2013, o 17:29 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):

Zdecydowanie pozwolę się z tym niezgodzić - win8 działa po prostu ŚWIETNIE i szybko. Praktycznie wszystko da się uruchomić a nawet łatwiej niż na Win7

to o czym mowa pod koniec to o win 8.1 który znacznie pogorszył właściwości czystej 8-mki

W 100 procentach się z tym zgadzam obróbka foto i wideo znacznie przyspieszyła i w moim przypadku export zdjęć z raw do jpg zajmuje 2 razy mniej czasu. Jedynie osobiście mam problem z niektórymi starszymi programami ale on już występował w win7 i dlatego używam dodatkowo maszyny wirtualnej z win xp. Więc win8 jak najbardziej ok i pierwszy raz nie musiałem ściągać sterowników do grafiki, drukarki, i paru drobiazgów bo sam to zrobił system przy instalacji, przesiadka z win7 odbyła się bezproblemowo a obawy o braku menu start okazał się bezpodstawne i kafelki dały się polubić ;).

Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 4

PostNapisane: 20 paź 2013, o 17:51 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja miałem problem z uruchomieniem jednego mojego programu pisanego w DELPHI 1 - czyli 8 bitowego ale jakoś go uruchomiłem. Nie pytajcie się jak bo nie pamiętam ale wiem że coś się win 8 buntował.

PostNapisane: 22 paź 2013, o 06:27 
Użytkownik

Win 8 a 8.1 ... co do 8 uzywam od samego poczatku gdy tylko wyszla i nie sprawia mi najmniejszych problemow szczerze polecam... wspiera wszystko. Natomiast aktualizacja do 8.1 wylozyla mi AVR-GCC i nie moge sobie poradzic by przywrocic go do zycia. Jezeli nikt nie bedzie wiedzial jak go wakrzesic to dzis mnie czeka format do 8 bo microsoft obiecal ze przy uzyciu punktu przyweacania bedzie mozna wrocic do 8 niestety 1 i jedyny punkt przywracania to aktualizacja 8.1 massakra. Na 8.1 wysypuje mi sie AVR-GCC eclips wywala blad przy probie kompilacji.

Wysłane z Tapatalk2 [url='http://tapatalk.com/m?id=10']now Free[/url]

PostNapisane: 22 paź 2013, o 07:10 
Moderator

majster napisał(a):
Na 8.1 wysypuje mi sie AVR-GCC eclips wywala blad przy probie kompilacji

Akurat to mi działało na kocim win 8.1 .... więc może tam coś innego u ciebie jeszcze zaszło - może samą javę zgwałciła ci ta aktualizacja i trzeba ją przeinstalować ....

ale co do tego że nie można było znaleźć punktu przywracania do win8 to się zgodzę - totalna masakra i ja już jestem po formacie i od nowa instalce staruszka win8 :lol:

PostNapisane: 22 paź 2013, o 07:27 

Testował ktoś, jakieś programy do kopi systemu? na win8/8.1? ghost itp.
Bo jak tak czytam, że Mirek jak mu coś nie działa formata robi, to mi się włos na głowie jeży i przypominają czasu win95/98.
Przywracanie z samego windowsa mnie nie interesuje, zżera za dużo zasobów no i jest słabo konfigurowalne.

PostNapisane: 22 paź 2013, o 07:34 
Użytkownik

Hmm wroce do domu i obadam jave. Jak java pomoze to bedzie wszystko smigalo.

PostNapisane: 22 paź 2013, o 08:00 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
Testował ktoś, jakieś programy do kopi systemu? na win8/8.1? ghost itp.
Bo jak tak czytam, że Mirek jak mu coś nie działa formata robi, to mi się włos na głowie jeży i przypominają czasu win95/98.
Przywracanie z samego windowsa mnie nie interesuje, zżera za dużo zasobów no i jest słabo konfigurowalne.

Na szczęście teraz mam dysk SSD więc reinstalka idzie szybko, praktycznie wszystko mam na innych dyskach więc nic nie muszę kopiować ... tylko system od nowa no ale potem instalacje wszystkich apek ... no tu się traci czasu :(

więc też bym poznał wasze opinie o jakichś dobrych programach do kopiowania

ja myślę o czymś takim co się zwie "hdclone"

ale może są lepsze i wygodniejsze ?

PostNapisane: 22 paź 2013, o 08:04 

mirekk36 napisał(a):
Na szczęście teraz mam dysk SSD więc reinstalka idzie szybko, praktycznie wszystko mam na innych dyskach więc nic nie muszę kopiować ... tylko system od nowa no ale potem instalacje wszystkich apek ... no tu się traci czasu

No właśnie Mirku, reinstalka windowsa to pikuś w porównaniu do tej całej reszty którą trzeba zainstalować i skonfigurować potem. W sumie instalację windowsa robię tylko jak wymieniam komputer na nowy i to tylko w przypadku dużej zmiany sprzętu.
Bo w sumie jak zmieniałem ostatnio to nawet systemu nie musiałem reinstalować tylko sterowniki.

PS. Ja w sumie od samego początku używam ghosta i sprawdza się doskonale.

PostNapisane: 22 paź 2013, o 09:29 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja - jak już wcześniej napisałem - tez pokusiłem się na wersję 8.1. Ale właśnie był problem z Eclipse. Nie zastanawiałem sie długo i zrobiłem format c i ponowna instalka wersji 8. Ale co sie okazało - Eclipse sie nadal buntował. Jakiś cc.exe i starter.exe przestawały działać w trakcie kompilacji. Szybko okazało się że to wirus usadowiony w jawie - wykrył go awast a po skanowaniu przed uruchomieniem systemu wykrył sporo zawirusowanych plików. Wyczyściłem i teraz win 8 działa bezbłędnie. Tylko co ciekawe - niektóre programy napisane poprzednio nie chcą się kompilować pomimo opcji import do nowego obszaru roboczego. Ale wystarczy je przekopiować ( kopiuj/wklej) do nowego projektu i wszystko działa. Czarna magia i nie mam ochoty się nad tym męczyć abo to "rozgryźć".
Ale i tak win 8 był u mnie długo - prawie rok bez przeinstalowania. Tak zazwyczaj system u mnie nie wytrzymuje dłużej jak pół roku :D . Teraz jak pokuszę się na win 8.1 to chyba na drugim dysku.

PostNapisane: 22 paź 2013, o 09:38 

U mnie to 7 w sumie zainstalowana raz ok 2010roku albo i wcześniej nie pamiętam już dokładnie. Ot jeżeli się coś sypie przywracam system np. z przed miesiąca ghostem i tyle. Mam zrobione raz w miesiącu przyrostową kopię, lub jeżeli na dysku pojawi się powyż 1GB nowych danych (systemowych).

Ogólnie mając kilkadziesiąt różnych programów poinstalowanych, szlak by mnie trafił jak bym miał co pół roku instalować to od zera ;).

PostNapisane: 22 paź 2013, o 09:50 
Użytkownik

Obadam jave. Wirusow nie mam. Win 7 mialem 3 lata raz zainstalowane zmienialem plyty glowne procki bez formatow. Win 8 mam ok roku i chyba bedzie format przez win 8.1

PostNapisane: 22 paź 2013, o 10:13 

No to jest fajne jak się trzymamy jednego producenta "procesora", że w sumie wystarczy przepiąć dysk, zainstalować nowe sterowniki i chodzi bez jakichkolwiek reinstalek. Podobnie jak na linuxu, wystarczyło tylko przepiąć dysk i tyle ;).

PostNapisane: 22 paź 2013, o 17:30 
Użytkownik

Robie w eclipse Build i wyskakuje okienko:

avr-gcc.exe - Błąd aplikacji

Aplikacja nie została właściwie uruchomiona (0xc0000142). Kliknij przycisk OK, aby zakończyć aplikację.

Walcze od 1h 30 minut java nowa eclips nowy avr nowy nie mam pojecia chyba jednak format pozostaje :/

PostNapisane: 22 paź 2013, o 17:47 
Użytkownik

GwynBleidD napisał(a):
I tak przez tydzień używałem pięknej wersji 8.1, przyzwyczaiłem się do braku menu start, i tak nie używałem. Świetnie mi się go używało, ale coś wszystko było duże... No sprawdziłem rozdzielczość, okazuje się, że jest mniejsza, niż powinna. Diagnoza: brak sterowników do karty graficznej, no dziwne... Windows 7 sobie je sam zainstalował, 8 nie potrafi... No cóż, strona nvidii otwarta, pobieramy, instalujemy, restartujemy komputer i...

Miałem dokładnie tak samo. Dodatkowy problem z 8.1 jaki u mnie wystąpił, to po instalacji najnowszych sterowników do płyty głównej zniknął mi sterownik SATA i nie wykrywało mi dysku. Najśmieszniejsze, że prosiło o dyskietkę z tym sterownikiem :D

Ale jak już się uporałem z tym problemem to potem było z górki. Większej różnicy w działaniu nie zauważyłem. Jedynie drażnią mnie kolory kafelek, które są automatycznie dobierane do koloru danej ikonki i nie można tego zmienić.

PostNapisane: 22 paź 2013, o 19:02 
Użytkownik

ale z avr-gcc sobie poradziles ?

PostNapisane: 23 paź 2013, o 06:25 
Użytkownik

Jestem po formacie. Jedyny sposob na wywalenie win 8.1 wiec sie zastanow czy warto testowac te beta drivery do grafy.

PostNapisane: 23 paź 2013, o 07:20 

majster napisał(a):
Jestem po formacie. Jedyny sposob na wywalenie win 8.1 wiec sie zastanow czy warto testowac te beta drivery do grafy.

Tzn, że co, że instalując zły sterownik (beta itp) np. do grafiki musimy robić formata? weź nie rozwalaj mnie. Co to czasy windowsa 95? jeżeli tak działa 8.1 to ja dziękuje. ;). Serio, serio, nie ma folderu system/config? czy czegoś w ten deseń z domyślnymi ustawieniami sterowników? nie ma trybu awaryjnego z uruchamianiem podstawowych sterowników vga itd.
Rozumiem, formaty na 95/98, ale od XP praktycznie nigdy złe sterowniki nie wymagały formatu dysku i czystej instalacji.

PostNapisane: 23 paź 2013, o 12:20 
Użytkownik

Pisze ze avr-gcc mi wywalilo i nie dziala na 8.1 wez mnie nie rozwalaj co to klatkers czy blokers ? Czytaj ze zrozumieniem caly temat a nie wyrywkowo to bedziesz wiedzial ze robilem formata bo no wlasnie bo ? Czytaj wyzej. Grafa to pikuj mnie wywalilo co ? No wlasnie co ? Czytaj wyzej ze zrozumieniem a nie wyjezdzasz z takimi tekstami jak malolat.

PostNapisane: 23 paź 2013, o 12:55 
Użytkownik

PANOWIE ..... REZ i MAJSTER ZA MAŁO K.... , K...... , Powtarzamy k...... , a bo jak się zdenerwuje zaraz ....

Dajcie na wstrzymanie co ..... zamiast skakać sobie do gardeł .... czego wymagacie od bety czy prerelase ??? ma prawo coś nie działać ..... dlatego nie lecę owczym pędem a czekam cierpliwie na oficjalne wydanie.

I ma by spokój bo obaj po warnie zaliczycie za te przepychanki ....
chcecie dyskutować o łyndołsie ... to na forum łyndołsowe marsz ...

a teraz grzecznie się przerosić i ma by spokój ....

PostNapisane: 23 paź 2013, o 13:20 

majster ależ ja wcale nie udeżałem do ciebie, tylko o system sie grzecznie pytam, no bo powiedz mi, za każdym razem jak ci coś nie będzie działać to robisz formata? pasuje ci taki system operacyjny? no mi nie.
Bez względu czy wywala ci avr-gcc, tapetkę na pulpicie czy nie wiadomo co. Zrozum, dla mnie instalowanie kilkudziesięciu programów z tego powodu, że z jednym coś się dzieje to jak by zburzyć dom, bo mi kolor ścian nie odpowiada, no weź ;).
Normalnie denerwujesz się jak kobita co ma PMSa.

PostNapisane: 23 paź 2013, o 13:56 
Użytkownik

Nie denerwuje sie walczylem 3 dni z avr i nie zwalczylem wiec potrzebny byl format by wrocic do win 8 mimo zapewnien microsoftu znaczy malegosoftu ze bede mogl przywocic system do 8 Przez punkt przywracania ale 1 i jedyny punkt to aktualizacja 8.1 bo reszta punktow zniknela. Na porzadna 8.1 trzeba bedzie poczekac kolo roku. Te 8.1 to millenium po win 98 niby lepszy ale tylko w tym by nie dzialalo :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1