Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 lut 2025, o 22:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 kwi 2012, o 13:14 
Użytkownik

Witam,
posiadam płytkę startową Atnel. Chciałbym do niej podłączyć to serwo:
http://allegro.pl/serwo-tower-pro-micro ... 18681.html
W związku z tym ma kilka pytań.
Bez problemu mogę podłączyć to serwo do płytki, raczej w żaden sposób go nie spale, jeżeli podłącze w jakis niewłaściwy sposób?:D
Gdzie można znaleźć informacje jak takim serwem sterować oraz jak odbierać informacje ze sprzężenia zwrotnego? :)
Interesują mnie kody w C

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 kwi 2012, o 14:15 
Użytkownik

serwo ma 3 przewody ...

+5V , GND i Signal

jak podłączysz odwrotnie zasilanie to oczywiście zamordujesz elektronikę

sterowanie natomiast to podawanie odpowiedniego sygnału na wejście Signal serwa z PWM
serwo nic nie wysyła wiec nic z niego nie odbierzesz:)

PostNapisane: 16 kwi 2012, o 14:27 
Użytkownik

A w jaki sposób zmieniać kierunek obrotów?

PostNapisane: 16 kwi 2012, o 14:29 
Użytkownik

Kolega SunRiver pisał już co nieco o sterowaniu serwami, może nie w czystym C ale Arduino:

post890.html

Tutaj sporo informacji o serwach i ich sterowaniu.

http://www.societyofrobots.com/actuators_servos.shtml

PostNapisane: 16 kwi 2012, o 14:30 
Moderator

ruben napisał(a):
A w jaki sposób zmieniać kierunek obrotów?

No to zajrzyj do byle linku w google - i szybko się zorientujesz jak zmieniać kierunek obrotów ;) .... chodzi o sterowanie szerokością impulsu w granicach (o ile się nie mylę i pamiętam) od 1,5ms do 2,5ms

gdy 2ms to stoi po środku
gdy 1,5ms to skręcone w lewo
gdy 2,5ms to skręcone w prawo

czasy mogłem pomylić ale zasada jest dokładnie taka

ciężko coś spalić podłączając servo. Jak pisał SunRiver to tylko 3 przewody. DWA z nich to zasilanie a trzeci to sygnał do logiki serwa i może iść bezpośrednio z pinu procka.

PostNapisane: 16 kwi 2012, o 14:34 
Użytkownik

no w praktyce to wygląda tak:

Obrazek

a reszta to bajka :)

PostNapisane: 16 kwi 2012, o 15:31 
Użytkownik

Mam pomysł... można zaprzęgnąć takie serwo do pozycjonowania np. kolektorów słonecznych.
Kąt 120' .... praktyczny....ale napęd mechaniczny takiego serwa.... nie wiem czy da się zrobić w drugą stronę, duża przekładnia !

PostNapisane: 16 kwi 2012, o 15:47 
Użytkownik

oczywiście takie rozwiązanie stosuje w mojej balkonowej bateryjce
ale musisz pamiętać że serwa modelarskie są małe i do dużych i ciężkich rzeczy się nie nadają

PostNapisane: 16 kwi 2012, o 16:42 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
oczywiście takie rozwiązanie stosuje w mojej balkonowej bateryjce
ale musisz pamiętać że serwa modelarskie są małe i do dużych i ciężkich rzeczy się nie nadają

Miałem na myśli użyć serwo jako czujnik położenia sprzęgnięty mechanicznie z zestawem obrotowym (o dowolnej wadze kolektorów).
Przemyślałem to i będę utrzymywał moje założenia, że podstawą pozycjonowania kolektorów słonecznych będzie tylko zegar-kalendarz !
Wykluczam wszelkie czujniki "opto" i inne.
Przecież cały kosmos oparty jest na zegarze. Zbędne są jakiekolwiek czujniki wykrywania, światła itp.
Wystarczy napisać odpowiedni program zgodny z kalendarzem astronomicznym ! w sterowaniu kolektorów słonecznych (grzanie wody).
Wystarczający jest kąt obrotu w azymucie (120',.... full to 270') i w elewacji (70'). Taki system można też zastosować do kolektorów fotowoltaicznych. Tak myślę.

PostNapisane: 16 kwi 2012, o 16:57 
Użytkownik

a ja miałem na myśli że cała balkonowa bateryjka jest ustawiana przy pomocy serw modelarskich i ma 2 stopnie swobody.

tyle że moja nie śledzi światła jak ta tutaj :

http://www.youtube.com/watch?v=mFAsc1DcoFE

ale pozostałe aspekty działają na podobnej zasadzie i takiej mechanice :) temu nie musisz od razu atakować:)

PostNapisane: 16 kwi 2012, o 17:22 
Użytkownik

Zastosuj to realnie, do czego zmierzam... przedstawiłem założenia, to ma być jak PRALKA do użytku domowego.

PostNapisane: 17 kwi 2012, o 14:50 
Użytkownik

Czyli, żeby podłączyć serwo wystarczy, że jego 3 wejścia podłącze do pinów na płytce od mikrokontrolera. Na jeden pin dam san wysoki, drugi będę modulował sygnał pwn a trzeci będzie miał stan niski i powinno działać?
Bo coś się nie rusza i nie wiem czy to źle podłączyłem czy kod błędny.

PostNapisane: 17 kwi 2012, o 15:04 
Moderator

ruben napisał(a):
Czyli, żeby podłączyć serwo wystarczy, że jego 3 wejścia podłącze do pinów na płytce od mikrokontrolera. Na jeden pin dam san wysoki, drugi będę modulował sygnał pwn a trzeci będzie miał stan niski i powinno działać?

ABSOLUTNIE NIE !!!! Oj panie kolego ;) trzeba czytać - przecież masz WYRAŹNIE napisane.

Jaki stan niski i jaki stan wysoki ????? Dwa przewody SERWA to Z A S I L A N I E !!!!!! CZYLI NORMALNE +5V ORAZ GND

NIGDY NIE PODŁĄCZAJ TYCH PINÓW DO MIKROKONTROLERA JEŚLI NIE CHCESZ GO UŚMIERCIĆ ;)

ruben napisał(a):
Bo coś się nie rusza i nie wiem czy to źle podłączyłem czy kod błędny.

No no - coś się rusza ;) ..... pewnie jakby ktoś ciebie tak torturował jak ty procka - pewnie też byś się coś tam ruszał ;)

Przecież pisałem także ja zdaje się wyżej - że tylko jeden przewód do sterowania podłączasz do pinu mikrokontrolera .... skąd ci do głowy przyszedł ten stan niski i wysoki ? ;) ..... Zasilanie - panie kolego zasilanie - a przecież zasilanie też masz wyprowadzone na listwach kołkowych w zestawie uruchomieniowym prawda ? ;)

no - to podłącz jak należy i zobacz czy procek nie zesmażony już jest ?

PostNapisane: 17 kwi 2012, o 15:14 
Użytkownik

Jestem bardzo początkujący :D Procek na szczęście ma się dobrze. O ile dobrze zlokalizowałem to VCC i GND znajdują sie na górze zestawu koło pokrętła od ostrości wyświetlacza LCD. jest tylko jeden problem jeżeli chodzi o te piny. Jak można zobaczyć na aukcji, której link dałem w pierwszym poście wszystkie 3 złącza są ze sobą połączone i ciężko mi będzie dostać każdym kabelkiem w inne miejsce na płytce ;) Chyba jedynym wyjściem będzie zakupienie jakiejś przedłużki do kabli tak, żeby każdy szedł osobno.

PostNapisane: 17 kwi 2012, o 15:54 
Moderator

Ok - rozumiem że początkujący - dlatego starałem się szybko odpowiedzieć żeby procek nie zginął w mękach ;)

A co do kabelków - no to niestety nie da radę bawić się w elektronikę nie mając pod ręką jakichś kabeków , kawałka lutownicy pod ręką, kombinereczek czy szczypiec itp itp

przecież możesz nawet w tym celu wykorzystać przewody połączeniowe które masz do zestawu. Wystarczy dwa z nich z jednej strony obciąć, pobielić cyną końcóweczki równo - i teraz już masz możliwość wpięcia się nimi z jednej strony (te pobielone końcówki) do dziurek zasilania w złączu serwa a środkowe tak samo możesz podłączyć Pan do pinu mikrokontrolera

no niestety trzeba pokombinować ;)

żadnych jakichś taki specjalizowanych przedłużek nie znajdziesz - nawet nie masz co marzyć o tym - to się robi z rzeczy, które się ma pod ręką

PostNapisane: 17 kwi 2012, o 16:29 
Użytkownik

niestety musisz , albo sobie zrobić złączkę , albo po prostu rozciąć kabelki innego wyjścia niema

PostNapisane: 10 maja 2012, o 14:45 
Użytkownik

Pojawił się u mnie nowy problem dotyczący serw, więc żeby nie tworzyć nowego, pokrewnego tematu będę kontynuował tutaj ;)
Serwami steruje sobie bazując na tych liniach kodu.
Kod:
  TCCR1A|=(1<<COM1A1)|(1<<COM1B1)|(1<<WGM11);       
  TCCR1B|=(1<<WGM13)|(1<<WGM12)|(1<<CS11)|(1<<CS10);

Wszystko ładnie działa. Mam podłączone 2 serwa i mogę nimi sterować odwołując się kolejno do OCR1A bądź OCR1B i wtedy poruszam któreś z nich.
Jednak potrzebowałbym podpiąć jeszcze 3 serwo. Nie wiem jednak co muszę teraz zrobić bo są tylko 2 kanały PWM.

Drugi problem jest taki, że w projekcie, który teraz tworzę posługuję się także bibliotekami dotyczącymi obsługi podczerwieni i wyświetlacza ledowego.
Jednak kod zaczyna się ze sobą gryźć. Biblioteka do podczerwieni także używa TCCR1B.
Próbowałem dlatego zmienić sterowanie serwami w ten sposób:
Kod:
TCCR2A|=(1<<COM2A1)|(1<<WGM21);
   TCCR2B|=(1<<WGM22)|(1<<CS22);

Ale nie działa, w ogóle nie jestem pewien czy za pomocą TCCR2B da rade sterować serwami. :roll:

Jak można rozwiązać te problemy?

PostNapisane: 10 maja 2012, o 14:56 
Użytkownik

hmmm dziwne trochę rzeczy piszesz z tego co wiem Atmega32 ma 4 kanały PWM sprzętowe , a na reszcie można zrobić programowe PWM
a zakładam że masz właśnie ATMega32

Sprzętowe masz na PINACH

Obrazek

PostNapisane: 10 maja 2012, o 15:10 
Użytkownik

mam atmega644PA, ale chyba się to pokrywa na obu mikrokontrolerach bo u siebie mam podłączone te dwa działające serwa do pinów PD4 i PD5 więc kolejne serwo wystarczy, że podłącze do ktoregoś ze wskazanych przez Ciebie pinów na schemacie i powinno działać. ;) Zaraz wypróbuje.
Jednak pozostaje jeszcze ten drugi problem. Jak uniknąć tego, że kod serwa gryzie się z kodem podczerwieni, która jest podłączona do pinu PD6? Ona również odwołuje się do TCCR1B.
Tak jak wyżej próbowałem przenieść serwa na TCCR2B, ale bezskutecznie.

PostNapisane: 10 maja 2012, o 15:24 
Użytkownik

atmega 644 ma 6 kanałów sprzętowego PWM

Obrazek

w sumie nie bawiłem się jeszcze serwami z IR , więc bez kodu wiele nie pomogę

PostNapisane: 11 maja 2012, o 22:22 
Użytkownik

Kod:

// ****** inicjalizacja *********
   DDRB &= ~KEY_PIN & ~KEY_PIN2 & ~KEY_PIN3;      // kierunek pinu PC6 - wejściowy
   PORTB |= KEY_PIN | KEY_PIN2 | KEY_PIN3;      // podciągnięcie pinu do VCC

//Configure TIMER1
  TCCR1A|=(1<<COM1A1)|(1<<COM1B1)|(1<<WGM11);        //NON Inverted PWM
  TCCR1B|=(1<<WGM13)|(1<<WGM12)|(1<<CS11)|(1<<CS10); //PRESCALER=64 MODE 14(FAST PWM)

DDRB |= (1<<PB3);
// ustawienia TIMER2 w Fast PWM
   TCCR0A |= (1<<WGM01)|(1<<WGM00);      // tryb Fast PWM
   TCCR0A |= (1<<COM0A1) | (1<<COM0A0);            // clear at TOP
   TCCR0B |= (1<<CS00) | (1<<CS01);               // preskaler = 64

ICR1=4999;  //fPWM=50Hz (Period = 20ms Standard).

DDRD|=(1<<PD4) | (1<<PD5);   //PWM Pins as Out

OCR1A=150;
   OCR1B=150;
   OCR0A=150;

To jest fragment odpowiedzialny za działanie serw. Serwa podpięte do pinów PD4 i PD5 działają. Jednak to podpięte do PB3 już nie. Co jest źle ustawione?

PostNapisane: 11 maja 2012, o 23:00 
Użytkownik

Praktycznie używam aparatury MX-12. Moje hobby to modelarstwo.
Serwomechanizmy (serwa), są tu nieodzowne. Cieszy mnie temat, który poruszacie.
Oczekuję coś nowego, co nie ma w typowych nadajnikach firmowych.

A może nasz moderator utworzy dział modelarstwo ? czego nie ?

PostNapisane: 13 maja 2012, o 08:10 
Użytkownik

Udało mi się uruchomić 3 serwo :D Podłączyłem go do pinu PB7. Powstał jednak kolejny problem.
Serwa podpięte do pinów PB5 i PB4 ładnie płynnie działają natomiast to podpięte do PB7 straszni się trzepie przy poruszaniu. Chciałbym jakoś to zniwelować.
Przypuszczam, że chodzi częstotliwość. W kodzie mam taką linijkę:
Kod:
ICR1=4999;  //fPWM=50Hz (Period = 20ms Standard).

gdy zmniejszę wartość ICR1 to serwa podpięte do PB5 i PB4 też się trzęsą przy ruszaniu.
Jaki będzie odpowiednik ICR1 dla timera współpracującego z PB7 bo nie mogę się doczytać w dokumentacji? ;)

PostNapisane: 1 mar 2013, o 20:55 
Użytkownik

A czy takie coś będzie działało? Trzy przyciski po naciśnięciu serwo obraca się w dane położenie?:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

bo jak próbuje to uruchomić to wszystkie przyciski kręcą w prawo

dodano:

ahhh już widzę gdzie mam błąd, zamiast:

PORTA |= 0xff;

powinno być:

PORTA &= ~0xff;

Strefa czasowa: UTC + 1