Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 lis 2024, o 10:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sterowanie
PostNapisane: 15 sie 2013, o 10:35 
Użytkownik

Witam,
Jestem nowy, zaczynam dopiero swoją przygodę z up i z programowaniem w C...
Do tej pory zapoznałem się z kilkoma książkami dotyczącymi programowania, jednak każda opiera się na zasadzie działania Pascala - jakaś operacja wywołuje jakiś napis na ekranie... W żadnej książce nie spotkałem się z sytuacją gdzie było opisane działanie sprzętowe - że np mam przyciski , procesor i diody albo silnik i wciśnięcie odpowiedniego przycisku powoduje jakąś przypisaną reakcje przez silnik lub diody...

Ogólnie chcę stworzyć układ który będzie mniej/więcej działał następująco:

Układ posiada 2 przyciski , 2 krańcówki i silnik.
Po naciśnięciu przycisku nr1 silnik kręci się np w prawo do momentu zadziałania krańcówki 1, od tego momentu uklad odlicza jakieś 5 sekund po czym silnik zaczyna się kręcic w lewo do momentu zadziałania krańcówki 2 i na tym kończy swoją prace.

Po naciśnięciu przycisku nr2 odbywa się połowa tej operacji, tzn: silnik kreci się w prawo do momentu zadziałania krańcówki 1 i na tym kończy swoją pracę - aby przywrócić go do stanu "startu" należy nacisnąć przycisk nr 1.

myślę że taki pogram nie jest zbytnio skomplikowany, niestety nie wiem nawet jak mam się za niego zabrać :(
Uprzejmie proszę was o jakieś podpowiedzi, naprowadzenia, przykłady - wszystko co będzie pomocne

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Sterowanie
PostNapisane: 15 sie 2013, o 10:38 
Użytkownik

A ma kolega jakiegos avr i programator?

PostNapisane: 15 sie 2013, o 10:44 
Użytkownik

Pewnie :)
mam atmege8 programator usbasp , płytke stykową itd ogólnie wszystko jest ze sobą połączone -została tylko kwestia programowania

PostNapisane: 15 sie 2013, o 11:10 
Moderator

kaazik89 napisał(a):
Do tej pory zapoznałem się z kilkoma książkami dotyczącymi programowania, jednak każda opiera się na zasadzie działania Pascala - jakaś operacja wywołuje jakiś napis na ekranie... W żadnej książce nie spotkałem się z sytuacją gdzie było opisane działanie sprzętowe - że np mam przyciski , procesor i diody albo silnik i wciśnięcie odpowiedniego przycisku powoduje jakąś przypisaną reakcje przez silnik lub diody...

To na prawdę gorąco polecam ci tę książkę:

http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html

w niej masz takie podejście jakiego oczekujesz. A z twoich opisów to brałeś się raczej za książki o programowaniu na PC a nie na mikrokontrolery i stąd samo wyświetlanie czegoś na ekranie.

PostNapisane: 15 sie 2013, o 11:12 
Użytkownik

W takim razie faktycznie będę musiał ją chyba zamówić. A do tego czasu może jakaś podpowiedź jak i od czego zacząć?

PostNapisane: 15 sie 2013, o 11:20 
Moderator

kaazik89 napisał(a):
myślę że taki pogram nie jest zbytnio skomplikowany,

Najbardziej podoba mi się gdy ktoś mówi właśnie takie coś ;)

Z jednej strony masz rację - żaden program nie jest skomplikowany, no żaden - uwierz mi. Ale nie jest on skomplikowany tylko dla twórcy, bo już inny programista może mieć spore problemy z jego zrozumieniem. Poza tym wszystko zależy od pewnego stopnia doświaczenia ...

U ciebie jest o tyle problem że pewnie nie znasz podstaw programowania (tak wynika z wypowiedzi) i dlatego wydaje ci się, że ot tak można napisać tu na forum "JAKIŚ PROGRAM" oderwany od rzeczywistości czyli np od schematu.

Ale to panie kochany elektronika a nie program na PC, więc troszkę sam sobie zaprzeczasz .... bo co można podpowiedzieć? chciałbyś przykładowy kod ? .... a jak masz podłączone przyciski, a jak masz podłączone silniki, a jaki prąd, a jak to czy siamto .... no przecież tak się nie da nawet jak by ktoś chciał

można co najwyżej podawać jakieś tam testowe przykłady migania diodą LED i ob sługi pojedynczych przycisków. Ale bez znajomości podstaw programowania w jakimś języku i tak mało ci to da - bo na jakiej podstawie przerobisz to później pod swoje nietypowe zastosowanie ?

Masz na naszym forum coś takiego jak "DZIAŁ RYBNY", przejrzyj tam tematy - sporo jest podpowiedzi jak migać diodami LED, obejrzyj też sobie chociażby to na początek:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/av ... aczac.html

książki nie musisz - kupować - możesz też próbować szukać przeróżnych kursów np języka C w internecie - toż jest ich ostatnio od groma w internecie, może i też tak uda ci się ruszyć. Wielu jednak ludzi mówi, że książka ta którą poleciłem - daje to, że masz wszystko po kolei wytłumaczone i od razu przykłady które działają i można zrozumieć - a przez to szybciej zacząć.

PostNapisane: 15 sie 2013, o 11:36 
Użytkownik

No w sumie ma Pan po części racje... tzn moja wiedza na temat programowania jest znikoma - dlatego próbowałem opierać sie na książkach , jedyne doświadczenie jakie mam w pisaniu programów to niestety tylko Pascal -niby podobny ale jednak nie to samo co C.
Nie no kodu od razu to bym nie chciał ,bo to mija się z celem - co mi da jakiś gotowiec jak ja to chce zrozumieć i sie tego nauczyć , rozumiem jakby był to jakiś jednorazowy projekt ale chce "to całe C" pojąć dla siebie :).
Co do działu rybnego to jeszcze tam nie byłem ale na pewno odwiedzę.

Najlepsze jest to ,że z poradników jak zacząć z Pana bloga właśnie korzystałem składając płytkę stykową z mikroprocesorem itd :)
i mogę powiedzieć tyle... jeżeli Pana książka jest napisana i informacje w niej są tak objaśnione jak w tych poradnikach to jednak ją chyba zakupie ;)

Ogólnie pomoc jaką chciałem otrzymać to informacje takie np jak się ustawia przyciski tzn jak się je definiuje w programie, jak zrobić to aby cały cykl działał po jednorazowym "pstryknięciu" przycisku a nie tylko jak się trzyma go cały czas wciśniętego...

Następną informacją jaka mnie interesuje to jak rozwiązać to odliczanie 5 sekund , jak rozwiązać taką sytuacje ze np krańcówka która powoduje zatrzymanie się cyklu ,czyli jest cały czas wciśnięta, to czy up nie będzie "myślał" że jeszcze nie nastąpił start cyklu a już jest jego koniec

PostNapisane: 15 sie 2013, o 12:11 
Użytkownik

Zdaje sobie sprawę że jeszcze długa droga mnie czeka... no ale kiedyś trzeba ją zacząć ;)
Sam przycisk mam już podłączony ,została kwestia zaprogramowania no ale dzięki Twojej podpowiedzi już wiem gdzie i jakich mniej/więcej informacji szukać :)

PostNapisane: 15 sie 2013, o 12:14 
Użytkownik

Może to wyglądać tak:

Obrazek

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Choć w sumie teraz doczytałem ze chodziło Ci o kliknięcie przycisku.. wiec kod będzie trochę inny, ale no ogólnie tak można to tez rozwiązać. To połowa tego co chciałeś uzyskać.

Schemacik i kod wstawiam tez w ramach własnej nauki, wiec mam nadzieje ze błędów nie zrobiłem ;)

Ja się uczę z Mirkowej niebieskiej książki, i leci do przodu. Blog tez bardzo pomocny.

Autor postu otrzymał pochwałę

Ostatnio edytowano 15 sie 2013, o 13:46 przez Atmegowiec, łącznie edytowano 6 razy

PostNapisane: 15 sie 2013, o 12:19 
Użytkownik

ooo kolego, dzięki za pomoc :) teraz będę tylko musiał rozkminić i dojść co do czego ;)

------------------------ [ Dodano po: 31 minutach ]

w przyszłym tygodniu książeczkę też zamawiam , mam nadzieje ze z jej pomocą całe C będzie dla mnie jasne :)

PostNapisane: 15 sie 2013, o 13:17 
Moderator

Atmegowiec ---> coś ty zrobił na tym schemacie z klawiszami ? :shock:

kaazik89 --> tak nigdy nie rób :( .... przypadkiem. To jest nieporozumienie :(

podłączenie klawisza to np w taki sposób:

Obrazek

Atmegowiec - zweryfikuj i popraw swoje podłączenia klawiszy bo to jest jak mówię totalnie nieporozumienie co przedstawiłeś na schemacie i może nawet doprowadzić do zwarcia zasilania :(

PostNapisane: 15 sie 2013, o 13:17 
Użytkownik

Ja ze swej strony mogę polecić jeszcze książkę "Język ANSI C" Kernighana i Ritchie'go - z góry jednak ostrzegam, to książka do poznania języka C, a nie do nauki programowania mikrokontrolerów.

PostNapisane: 15 sie 2013, o 13:47 
Użytkownik

Mirku, głupio mi...poprawiłem juz... myślałem o potencjometrach i tak podłączyłem... ;/ oczywisty błąd...

PostNapisane: 15 sie 2013, o 13:54 
Moderator

Atmegowiec napisał(a):
Mirku, głupio mi...poprawiłem juz... myślałem o potencjometrach i tak podłączyłem... ;/ oczywisty błąd...

A nie no to spoko jak pomyłka, czasem każdemu się zdarzy. Myślałem po prostu że może w ten sposób zawsze podłączasz klawisze.

PostNapisane: 15 sie 2013, o 22:40 
Użytkownik

Panie Mirku... fakt faktem ze nie zauważyłem tego błędu ,ale tej stronie schematu się nie przyglądałem , ponieważ mam już podłączone przyciski itd i doskonale wiem że wciśnięcie przycisku powinno dać połączenie z masą ,więc zero obaw :) bardziej interesowałem się tym sterownikiem silnika i samym kodem :)
Wiadomo ,każdemu może przydarzyć się pomyłka ale też nie można bezmyślnie wszystko kopiować więc i tak zanim wszystko podłącze to sprawdzę :)

Do PJS -> jeżeli po zapoznaniu z książką Pana Mirka będę miał jeszcze jakieś niejasności i niedosyt na pewno sięgnę po książkę poleconą przez Ciebie ;)

PostNapisane: 12 paź 2013, o 18:47 
Użytkownik

Witam ponownie...

Zakupiłem polecana książkę, i się z nią zapoznałem...

Do mikroprocesora wgrałem zaproponowany program i sprawa wygląda tak:

silnik kręci się non stop ... jeżeli wcisne przycisk to go rozłącza ale po cofnięciu przycisku znowu się kręci. Krańcówka działa w taki sposob ze jak bez wcisnienia przycisku wcisne krancówke praca przerywa się na te kilka sekund i potem wznawia się (jednak silnik kręci się znowu w tę samą strone a nie przeciwną) próbowałem dojść z ksiażką do tego co jest nie tak ale nie dałem rady... ogólnie mam problem z zrozumieniem przepisywania - "|= , &= ~ ...." rozumiem ze są przypisywane stany wysokie - jednak nie jestem w stanie zrozumieć po co tak się dzieje?

PostNapisane: 12 paź 2013, o 20:20 
Moderator

kaazik89 napisał(a):
ogólnie mam problem z zrozumieniem przepisywania - "|= , &= ~ ...." rozumiem ze są przypisywane stany wysokie - jednak nie jestem w stanie zrozumieć po co tak się dzieje?

Mam wrażenie, że zamiast poćwiczyć więcej podstaw - zacząć od migania diodami LED to ty uparcie od razu rzucasz się na za głęboką wodę i dziwisz się że nie rozumiesz tego czy owego

Już w pierwszych ćwiczeniach z diodą LED masz te operatory i w kolejnych także .... Wydaje mi się, że za książkę zabrałeś się na OGROMNE WYRYWKI czytając tylko te rozdziały, które wg ciebie - tobie są potrzebne a to jest NAJWIĘKSZY błąd bo nie znając podstaw nawet nie jesteś w stanie ocenić czego potrzebujesz - ....

dlatego zamiast pisać o silnikach - spróbuj prostsze ćwiczenia z pojedynczą diodą i klawiszem i do nich zadawaj konkretne pytania to pomożemy - bo z tego co napisałeś to można tylko zrozumieć - że coś tam NIEŹLE NAMIESZAŁEŚ ale nawet nie wiadomo co - a pytasz o poradę ?

PostNapisane: 12 paź 2013, o 20:33 
Użytkownik

kaazik89, skoro masz książkę to otwórz sobie na stronach 118 - 122 tam masz świetnie wytłumaczone zagadnienia przesunięć bitowych i operatorów z tym związanych, ale...
tam są pominięte opisy działania operatorów (and or not) które z kolei są opisane na stronach 100 - 101 i znowu...żeby wiedzieć jak przesunięcia bitowe działają od strony bitowej trzeba się cofnąć do strony 96 - 97 i tak dalej i tak dalej... Przez co lepiej będzie jeśli poprostu przeczytasz książkę od deski do deski ;)
Strony podawałem ze starego wydania więc zakładając że masz nowe, to nawet sobie nie sciagniesz na szybko ;)

Ostatnio edytowano 14 paź 2013, o 07:28 przez MrWeb123, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 13 paź 2013, o 10:05 
Użytkownik

kaazik89 napisał(a):
Witam ponownie...

Zakupiłem polecana książkę, i się z nią zapoznałem...

Do mikroprocesora wgrałem zaproponowany program i sprawa wygląda tak:

silnik kręci się non stop ... jeżeli wcisne przycisk to go rozłącza ale po cofnięciu przycisku znowu się kręci. Krańcówka działa w taki sposob ze jak bez wcisnienia przycisku wcisne krancówke praca przerywa się na te kilka sekund i potem wznawia się (jednak silnik kręci się znowu w tę samą strone a nie przeciwną) próbowałem dojść z ksiażką do tego co jest nie tak ale nie dałem rady... ogólnie mam problem z zrozumieniem przepisywania - "|= , &= ~ ...." rozumiem ze są przypisywane stany wysokie - jednak nie jestem w stanie zrozumieć po co tak się dzieje?

zainteresuj sie bascomem dla avr swietna sprawa skoro używałeś do tej pory pascala to przejscie na basic jest łatwe, w internecie jest polski
help do niego tam sprawa operatorów bitowych jest dziecinnie prosta
http://tnij.org/bascom_avr

PostNapisane: 13 paź 2013, o 12:11 
Moderator

DominikN napisał(a):
zainteresuj sie bascomem dla avr swietna sprawa skoro używałeś do tej pory pascala to przejscie na basic jest łatwe, w internecie jest polski
help do niego tam sprawa operatorów bitowych jest dziecinnie prosta

tobie się przypadkiem nie pomyliły działy ? rozmawiamy tu o C dla AVR a nie o bascomie ... a jeśli już chcesz coś podpowiedzieć to nie pokazuj że coś jest dziecinie proste podając link do googla. Bo to jest dziecinne podejście do sprawy i nie w stylu tego forum mam nadzieję, że to po raz ostatni .

PostNapisane: 15 paź 2013, o 23:45 
Użytkownik

Panowie... tak jak Pan Mirek mówił zaczynam od początku... tzn napisalem program migającej diody i działa:)
Napisałem program diody która zapala sie i gaśnie po wciśnięciu przycisku - i tu mam problem bo nie działa...
Program ten w książce jest napisany na atmege32 ,ja mam atmege8 i zarówno w 1 jak i 2 programie porty dostosowałem do procesora który posiadam...
Mogę prosić o podpowiedź co źle robie? nizej podaje kod.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ok, poradziłem sobie z tym problemem, już działa ;)
To przerabiam dalej...

Kod wstawiamy przy pomocy syntax=c - Różowy J.

Ostatnio edytowano 16 paź 2013, o 00:01 przez kaazik89, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 paź 2013, o 23:56 
Moderator

tak - sprawdź czy wszystko podłączyłeś do dobrych pinów procka u siebie

PostNapisane: 16 paź 2013, o 00:02 
Użytkownik

wszystko było ok... tylko zła konfiguracja procesora w projekcie - było ustawione na atmege 32

PostNapisane: 18 paź 2013, o 00:19 
Użytkownik

Więc tak... napisałem dwa osobne programy :)

Pierwszy program działa tak:

po wcisnieciu przycisku silnik kreci się w prawo do momentu zadziałania krancówki i stop,

drugi program działa tak:

po wcisnieciu drugiego przycisku silnik kreci sie w prawo do momentu zadziałania krancówki, zatrzymuje się na 5 sekund i następnie kręci się w lewo do zadziałania drugiej krancówki.

I problem jaki mam teraz pojawił się po scaleniu w jeden tych 2 programów... tzn ta części programu którą opisałem wyzej jako piewszy działa tak jak program drugi - krańcówka nie zatrzymuje całej operacji.

Pętle główną zapisałem tak:

język c

jak można rozwiazac ten problem? osobno te programy działają w 100 %

PostNapisane: 18 paź 2013, o 22:13 
Użytkownik

dodałem ,i niestety jest dalej to samo:(

a dodatkowo jeżeli dodam to przed delay ale w nawiasie{ } to nic sie nie zmienia ,a jak przed nawiasem to swiruje cały program

PostNapisane: 20 paź 2013, o 09:19 
Użytkownik

Panowie , jest jeszcze jakas możlowosc rozwiazania tego problemu;/??

PostNapisane: 23 paź 2013, o 19:47 
Użytkownik

czy pomoże mi ktoś na tym forum?

PostNapisane: 23 paź 2013, o 20:20 
Moderator

Pokaż kod źródłowy ale sformatuj go poprawnie a nie wszystko jakoś tak po rozstrzelane że ciężko cokolwiek analizować - zresztą to tylko fragment ...

Naprawdę dziwię się jak można się dziwić że nikt nie pomaga jeśli się precyzyjnie nie wyjaśnia o co chodzi ...

jedyne co wiem z ostatniego postu to że masz czy tam miałeś jakieś dwa programy, że coś tam scalałeś w jedno, a teraz że coś tam coś tam no i że nie działa ... a co ? o co chodzi ? co to za funkcje ... co za argumenty

no naprawdę kolega niech nie żartuje tylko weźmie się w garść i zamiast pisać wypracowanie prozą co tam ma się dziać to pokaże w końcu kod jaki ma ... i zada konkretne pytania do niego - bo ciężko jest zgadywać i wciąż dopytywać co jest w środku

PostNapisane: 23 paź 2013, o 21:21 
Użytkownik

więc tak... mój kod w całości :
język c

I problem polega na tym, że obojętnie czy wciśnie sie przyciska a lub b program wykonuje zawsze całą operacje ( gdzie po wciśnięciu przycisku a powinien kręcić silnikiem do zadziałania krańcówki "otwarte" i zakończyć prace )

PostNapisane: 24 paź 2013, o 03:38 
Moderator

1. powiedz mi jaki SENS mają te dwie funkcje w programie

przycisk_a()
przycisk_b()

toż to totalne nieporozumienie - wystarczy jedna o nazwie przycisk()

2. Wyłączyłeś w procku fusebit JTAG jeśli to ATmega16 albo większy ?

3. pokaż schemat jak to w ogóle wygląda

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1