Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 lis 2024, o 18:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 paź 2013, o 16:57 
Nowy

Cześć.

Od jakiegoś czasu męczy mnie pewien temat. Zabawę z mikrokontrolerami zacząłem jakiś czas temu. Zrobiłem sobie kilka gadżetów, które ułatwiają codzienne życie - wyłącznik czasowy, miernik temperatury z wyświetlaczem segmentowym... Takie pierdółki, w wolnym czasie.

Znajomy, nazwę go roboczo "wujek Heniek", zobaczył i powiedział - ale fajne, też chcę taki wyłącznik przed domem, niech mi żarówka oświetla drogę do domu.
Wujek- nie ma sprawy, tu masz swój gadżet, podłącz do kontaktu, wkręć żarówkę i niech Ci droga lekką będzie.

Wujek Heniek prowadzi też firmę - mała działalność, w ciemnej uliczce, i mówi: Stary, chcę też taki gadżet do swojej firemki, ale tu już wiesz, rachuneczek/faktura, gwarancję bym chciał i wiesz, jakąś pewność, że klienta mi prąd nie porazi...

No i właśnie. Dochodzę do sedna sprawy. Co mówi o tym nasz ustawodawca? Jeżeli chciałbym Heńkowi opylić (kwestie księgowe pomijam, nie o tym) mikrokontrolerowy wyłącznik, to jakie testy musiałbym zrobić? Jakie zaświadczenia? Jak to wygląda? Co muszę a co wypada? Poczytałem o C, dyrektywach przeróżnych...

Czy ktoś z Was próbował wprowadzić na rynek urządzenie, które sam wymyślił i stworzył prototyp?

Naprowadźcie mnie proszę, od czytania kolejnych wykluczających się wzajemnie przepisów, ustaw i dyrektyw dostaję oczopląsu...

Z góry dzięki za każdą dobrą radę.

M.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 paź 2013, o 17:04 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

CE, a temat był już poruszanych wielokrotnie na forum.

PostNapisane: 9 paź 2013, o 17:05 
Użytkownik

Skoro tyle już czytałeś to pewnie przeczytałeś i ten temat:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic584309.html

swoją drogą mi też to od dłuższego czasu chłodziło po głowie.

PostNapisane: 9 paź 2013, o 17:11 
Moderator

A ja powiem krótko - jeśli to ma być w 2-3 egzemplarzach dla wujka Heńka to w ogóle nie masz co myśleć o certyfikatach bo jakbyś to wliczył w koszty to wujek Heniek zawału by dostał, zszedł i i tak by nie kupił ;)

Nawet jakby wujek Heniek napalił się i zechciał 100 takich wyłączników ... to i tak nadal i ty i wujek mielibyście w plecy. Chyba że postawisz wujkowi sprawę jasno ....

Panie wujek, słuchajcie no - chcecie certyfikaty i te sprawy - to ja wam zrobię wyłącznik za "sok jabłkowy" no może skrzynkę albo dwie soku ... a wy wujek idźcie sobie i zróbcie certyfikaty ;)

PostNapisane: 9 paź 2013, o 17:19 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
A ja powiem krótko - jeśli to ma być w 2-3 egzemplarzach dla wujka Heńka to w ogóle nie masz co myśleć o certyfikatach bo jakbyś to wliczył w koszty to wujek Heniek zawału by dostał, zszedł i i tak by nie kupił ;)

Nawet jakby wujek Heniek napalił się i zechciał 100 takich wyłączników ... to i tak nadal i ty i wujek mielibyście w plecy. Chyba że postawisz wujkowi sprawę jasno ....

Panie wujek, słuchajcie no - chcecie certyfikaty i te sprawy - to ja wam zrobię wyłącznik za "sok jabłkowy" no może skrzynkę albo dwie soku ... a wy wujek idźcie sobie i zróbcie certyfikaty ;)

Skoro mówisz o kosztach to mam rozumieć że chodzi o zlecenie zewnętrznemu laboratorium wykonania stosownych badań. Tylko czy wtedy zleceniodawca sam określa jakie normy ma spełniać urządzenie czy też już laboratorium się o to martwi?

Jak jest w przypadku kiedy robimy urządzenie na zlecenie (umowa o dzieło)? Wystawiamy przecież rachunek ale certyfikatu już nie ?

PostNapisane: 9 paź 2013, o 17:35 
Nowy

Ja z tym wujkiem Heńkiem to może tak za bardzo obrazkowo... Sąsiad do firmy chce światełko na 12V z czasowym wyłącznikiem, który zrealizuję Atmegą i prostym układem tranzystorowym. Sterownik na 5V, listwa na 12V. Więcej grzechów nie pamiętam. Za sok jabłkowy owszem można, ale chciałbym raz "po Bożemu". Inżynierem mechatronikiem jestem, fuszerki odstawić nie chcę, do wyłącznika się przyłożyłem. I nie chciałbym, aby właśnie kiedyś zapukał inny sąsiad "konkurencja" z policjantem i powiedział: ten wyłącznik nie ma CE, badań albo Bóg wie czego jeszcze! Panie policjancie, aresztuj go bo kryminalista! :)

W sieci owszem wiele wypowiedzi, wątek na "e" (Wojtek001) czytałem, ale ile głów, tylu specjalistów i jeden twierdzi, że trzeba, inny że nietrzeba, ieszcze inny że można a siódmy, że nie wypada. A koniec końcem każdy każdemu chce przywalić i udowodnić niekompetencję, i taki pożytek :) Część z nich to filozofowie teoretycy i takie właśnie opinie chciałbym odsiać:)

Na wypowiedź Mirka pośrednio liczyłem, mając na uwadze zestawy uruchomieniowe, które właśnie legalnie "opycha" i chyba kiedyś taką pigułę przełknąć musiał.
Przyglądam się również innym wątkom, wypowiadacie się z pozycji ludzi w temacie, domyślam się, że niektórzy działacie w tej branży i również pchacie na rynek rodzime komponenty/moduły/urządzenia.

Chciałbym mieć możliwość analizy ryzyka, jakie byłbym skłonny ponieść. Nie zbadam za kilka "koła" urządzenia, ale wiem też, że 12V i kilka miliamperów krzywdy nie zrobi. A przecież języka nikt pod obudowę pchać nie będzie :)

PostNapisane: 9 paź 2013, o 17:44 
Użytkownik

GwynBleidD napisał(a):
.......Tak to wygląda z mojej perspektywy, nic nigdy nie certyfikowałem, ale wiele o tym słyszałem, bo mam zamiar sprzedawać urządzenia, jednak nie na 230V (obejście takie, że zasilacz wtyczkowy do każdego urządzenia jest kupowany, nie robię go sam :) I na niego certyfikat jest, a jeśli nie spełnia wymogów to ścigajcie właściwego producenta, ja go tylko dystrybuuję jako gratis do mego urządzenia.

To że zasilacz posiada deklarację zgodności 'CE' nie oznacza że jesteś 'kryty'.
Jeżeli zasilacz stanowi element zestawu, nawet jako 'gratis', odpowiedzialność ponosisz za cały zestaw.

Podobnie jest z komputerami, to że poskładasz 'blaszaka' z elementów na których jest CE, nie oznacza że automatycznie zestaw komputerowy posiada CE - to tak w skrócie :)

Podstawowe badania odnośnie norm bezpieczeństwa i EMC to koszt około 8000 PLN netto w IASE we Wrocławiu (cena dużo zależy od tego ile czasu spędzisz w laboratorium)

PostNapisane: 9 paź 2013, o 18:17 
Moderator

majjki napisał(a):
Nie zbadam za kilka "koła" urządzenia

Dokładnie kilka ... panie kolego ... hmmm żeby było kilka - to byłoby różowo i radośnie .... ale jeśli chodzi o ten niewinny wyłącznik jak go nazwałeś to zaczynaj liczyć od słowa "kilkanaście-" wtedy będzie ci łatwiej ocenić o co chodzi

majjki napisał(a):
ale wiem też, że 12V i kilka miliamperów krzywdy nie zrobi. A przecież języka nikt pod obudowę pchać nie będzie

No i to zdanie pokazuje niestety najlepiej jak większość ludzi do tego podchodzi :( ... Ale nie martw się, ja kiedyś jak byłem w tym punkcie co ty to też podobnie myślałem ... aż laboratoria certyfikujące wybiły mi to raz na zawsze ze łba rozumiesz ?

Ci co piszą gdzieś tam na forach że nie trzeba certyfikatów jak się sprzedaje takie urządzenia to niestety chorzy ludzie :( i ciężko to nawet komentować albo dyskutować czy polemizować

krótka sprawa - NAJPROSTSZY podział ... urządzenia zasilane niskim napięciem (tu badania jak napisał wyżej kolega od hmm 7-8 tys PLN w zwyż ....)

ale te które mają jakąkolwiek styczność z 230V ... to niestety włącz sobie co najmniej mnożnik x2

tylko proszę nie zadawaj dalej pytań typu .... no ale u mnie nie będzie styczności z 230V bo trafo będzie w obudowie ... To nic, to nic że będzie np przekaźnik czy inne tam dyrdymały ... zrozum - jak klient twojego urządzenia ma podłączyć do do instalacji 230V to QNIEC .... no chyba że to urządzenie na niskie napięcie a ty sam zasilacza nie robisz tylko sprzedajesz oddzielny zasilacz za który certyfikatami odpowiada jego producent a nie ty jako sprzedawca/pośrednik

dlatego ja sobie (jak mówiłem) wybiłem ze łba przynajmniej na tym etapie wysokie napięcie ....

A niskie jak widzisz też kosztuje ...

więc OSTATECZNIE jeszcze raz - jak masz zamiar zrobić coś i sprzedawać kilka, kilkadziesiąt egzemplarzy miesięcznie i za niewielkie pieniądze - to chyba sam rozumiesz ....

Strefa czasowa: UTC + 1