Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 gru 2024, o 07:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 paź 2013, o 13:11 
Użytkownik

Jak w temacie, chciałbym sobie wykonać panel do sterownika CO, ale potrzebuję do tego znaków graficznych pompy obiegu czynnika, wentylatora nadmuchu itp. Najlepsze byłyby jako zestaw znaków do photoshopa, w formie jak na poniższym obrazku:

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 paź 2013, o 11:23 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

Rozumiem że chcesz monochromatyczne ikony?
Ma to być symbol jak stosuje się na schematach czy coś ala rzeczywisty element (obrys).
Ja bym narysował je sam, ale rozumiem że nie umiesz i poszukujesz.
Robiąc kiedyś aplikacje SCADA rysowałem je Photoshopie i corelu.

Choć Corel / Ilustrator czyli programy do grafiki wektorowej najlepiej się nadają do takiego zadania.
Potem możesz sobie to wyeksportować już do photoshopa jeśli potrzebujesz.

Możesz to zrobić sam:

1) wyszukać w google w grafice jako hasło np: ico pump
2) tworzysz dwie warstwy w Photoshopie. Na jednej umieszczasz znalezioną grafikę a na drugiej sobie obrysowujesz.

LUB TAK NA SZYBKO NARYSOWAŁEM TOBIE W CORELU... JEŚLI TAKIE COŚ ODPOWIADA TO MOGE CIE NARYSOWAĆ.

Obrazek

PostNapisane: 7 paź 2013, o 17:21 
Użytkownik

Narysować bym narysował sam, ale troszkę czas goni bo chciałbym wykonać to w miarę szybko, więc nie bardzo mam czas na siedzenie i rysowanie od podstaw.
Już zrobiłem cały panel. Niedługo zaprezentuję gotowe urządzenie.

Obrazek

PostNapisane: 7 paź 2013, o 17:34 
Użytkownik

Z ciekawości jak montujesz przyciski coś w stylu klawiatury membranowej ?

PostNapisane: 7 paź 2013, o 17:50 
Nowy

bogdanc napisał(a):
Choć Corel / Ilustrator czyli programy do grafiki wektorowej najlepiej się nadają do takiego zadania.
Potem możesz sobie to wyeksportować już do photoshopa jeśli potrzebujesz.

Kolega bogdanc ma racje Corel jest idealny do tego celu. Gdyz bardzo łatwo mozna z programu w którym projektujemy PCB np: EAGLE wyeksportować odpowiednie warstwy z wymiarami właśnie do Corela. Wtedy maska idealnie pokrywa się z przyciskami i innymi otworami obudowy. Ja wykonałem w ten sposób swoja elewację. Nastepnie wydrukowałem ja drukarką laserową na foli srebrnej samoprzylepnej, moze być inny jasny kolor. Prubowałem na złotym ale nie zabardzo, najlepiej wyglada na srebrnym.
Obrazek
Całe sterowniki możesz zobaczyć na filmie.
http://www.youtube.com/watch?v=RM34TWLi-zg

PostNapisane: 7 paź 2013, o 18:22 
Użytkownik

slawo1 napisał(a):
Z ciekawości jak montujesz przyciski coś w stylu klawiatury membranowej ?

Na przedzie są dwie ścianki. Pierwsza to będzie tylko zalaminowany panel. Druga to będą przyciski i wszelkie mocowania.
Do końca nie wiem bo jeszcze nie byłem w miejscowym elektronicznym i pojęcia nie mam czym on tam dysponuje pod kątem mojego projektu.
Mam dwie opcje, albo mikroswitche z szerokim przyciskiem jak niżej na obrazku:

Obrazek

albo zwykły włącznik chwilowy z szerokim naciskiem. Jak zobaczę to będę wiedział.

slawo1 napisał(a):
Całe sterowniki możesz zobaczyć na filmie.
http://www.youtube.com/watch?v=RM34TWLi-zg

Jak się sprawują? Dokładniej do jakiego pieca (moc)? Udostępnisz jakiś algorytm? Mam pomysł na działanie bo piec mam prosty, ale chętnie poczytam o działaniu innych piecy które już się sprawdziły w praktyce.

PostNapisane: 7 paź 2013, o 18:24 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Te przyciski z obrazka świetnie się sprawdzą w tej roli.

Tak się robi nawet w komercyjnych rozwiązaniach.

PostNapisane: 7 paź 2013, o 20:12 
Nowy

Piec jak piec zwykły Zebiec 15Kw z dołozonym przez mnie wentylatorem, bez podajnika paliwo na łopatę. Do tego zawór w moim przypadku trojdrożny ale zalecany jest czterodrożny, sterowany siłownikiem 24vDC sygnałem ze sterownika 0-10V. Pracuje teraz nad sterowaniem siłownikiem 3 położeniowym AC bo sa tańsze ale sterowanie nimi to masakra. Moj sterownik zaworu posiada: histerezę zadanej, dwie krzywe liczone z czujnika pogodowego, sterowanie z reki, dwa zakresy ograniczeń od dołu i od góry otwarcia zaworu min/max, obnizenie z pokojowego, korekte krzywej, przesuniecie krzywej grzania, test zaworu, fabryczne, pomiar temp zewnetrznej, pomiar CO wejscia na zawór i wyjścia, kąta otwarcia. Program jest w Bascomie na przerwaniach, C nie znam i nie mam czasu poznawać. Sterowniki chodzą 3 sezon bez awari. Na pokładzie kultowa ATMEGA8. Sterownik pomp zarzadza pompami CO, CWU i CCWU.W moim rozwiazaniu są trzy sterowniki dla tego aby uprościc obsługę.
Sterownik kotła kontroluje temperature z histerezą, identyfikuje sieć (przejście w zerze), od tego liczy czas do załączenia triaka. Do wentylatora musiałem wyliczyc tabelę z ktorej pobierane są dane zeby czasy załączenia dobrze współpracowały z konkretnym wentylatorem. Mozna to tez zrobić w sterowaniu grupowym, paczkami sinusoid wtedy sa falowania wentylatora. Dla mnie wystarczające jest sterowanie fazowe. Na wyjściu jest triak BT136 sterowany MOC3021. 5 stC przed dojsciem do zadanej uruchamia sie sterowanie precyzyjne aby nie przegrzewać.
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

PostNapisane: 7 paź 2013, o 20:33 
Użytkownik

Masz gdzieś temat na forum? Chętnie poczytam z dwóch powodów:
- sterownik do pieca a tego teraz potrzebuję
- napisany w bascomie a to znam

Jak dokładnie dobierasz temperaturę? Tylko na podstawie krzywej kocioł - temp. zewnętrzna - temp. wewnętrzna ?
Ile powinienem dać czujników żeby to w miarę dokładnie ogarnąć ? Mam regulację a raczej będę miał tylko na podstawie temperatura w pomieszczeniu vs .temperatura na piecu. A i do regulacji mam tylko klapkę nawiewu, ale przygotowany jestem na wentylator 12VDC.

PostNapisane: 7 paź 2013, o 21:05 
Nowy

Tematu z całości na forum nie mam. Sterowanie globalnie wyglada w ten sposób.
Kotłem steruje sterownik kotła, utrzymuje on stałą temperature w moim przypadku 60st. w okresie przejsciowym i 65st. w zimie. Utrzymywane jest to nadmuchem i wiadomo, w kotle musi byc paliwo.
Z tej wody 60 stC jest rozdział poprzez dwie pompy CO i CWU na bojler i na zawór 3 drogowy który reguluje temp wody zalezna od pogody wg. krzywej 0,8 lub 1,4. Na to wyliczenie ma wpływ temperatura pokojowa w postaci obniżenia. Tzn. sterownik wyliczył z temp zewnetrznej ze na dom ma isc 48stC a pokojowy stwierdził ze to jest za dużo i od tego odejmuje tyle ile trzeba zeby szło na dom.
Korekta ma tez wpływ na wyliczenie z krzywej mozna dodac lub odjac. Jezeli wyliczenie jest za niskie lub za wysokie to sobie go dorabiasz do strat budynku ,dodajesz lub odejmujesz. Działa to tak że posiadajac dwie krzywe mozesz z nich zrobic wiele. Mozesz tez zrezygnować z krzywych tylko z reki sobie ustawiasz tyle ile ci pasuje, nato ma wpływ tylko obnizenie z regulatora pokojowego . W moim przypadku pokojowy jest radiowy bo kabli nie chciało mi sie ciagnac.
Obrazek

PostNapisane: 7 paź 2013, o 21:10 
Użytkownik

Super, dzięki. Ja będę bazował tylko na regulacji dopływu powietrza bo innej opcji niestety nie mam. Więc cała regulacja niestety odbędzie się poprzez zmianę temperatury na piecu.
Z mojej strony na tym koniec dywagacji. Resztę dyskusji raczej poprowadzimy w odpowiednim temacie który założę w niedługim czasie i w odpowiednim dziale.
Dziękuję wszystkim za pomoc.

Strefa czasowa: UTC + 1