Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 gru 2024, o 12:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dekodowanie RC5
PostNapisane: 24 wrz 2013, o 17:13 
Nowy

Witam, właściwie to zaczynam zabawę z mikrokontrolerami, ale trafilem na problem właśnie przy tym ćwiczeniu. Otóż posiadam pilot zakupiony u państwa w sklepie oraz plytke testową ATB również tej firmy. Na początku myślalem że program może nie działać dlatego, że pracuje na AVR Studio 6. Tam w preprocesorze ustawia się F_CPU. Jednak dla pewności w pliku ir_decode.h wstawiłem wartość 8000000 MHz -> #define ir_micro_s(num) ((num)*(8000000/1000000)/TIMER1_PRESCALER) i dalej nie działa.
Pliki ir_decode.h oraz ir_decode.c posiadam z płyty, gdzie kod został napisany przez Pana Mirka.
Nie wiem gdzie może być błąd...możę Fuse bity? hmm...szukałem na forum odpowiedzi, ale wszystkim właściwie to działa.
Przesyłam kod main.c

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Będę wdzięczny za pomoc gdyż naprawdę bardzo zależy mi, aby ten pilot zadziałał

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 wrz 2013, o 17:17 
Użytkownik

A ustawiłeś na Atmedze taktowanie 8Mhz za pomocą MKAVRCalculatora?

PostNapisane: 24 wrz 2013, o 17:18 
Nowy

Hmm...to znaczy w ustawieniach projektu dodałem tylko w symbols F_CPU=8000000...ale nie ustawiałem tego. Jak to zrobić jeśli mozna spytać?

PostNapisane: 24 wrz 2013, o 17:27 
Użytkownik

W samym projekcie nei zmieniasz fizycznie taktowania procesora jedynie ustawiasz to od strony programu. Aby fizycznie zmienić taktowanie to mkAVRCalculator

Tu masz filmik dokładnie opisujący co i jak:
http://mirekk36.blogspot.com/2013/05/mkavrcalculator-big-update.html

PostNapisane: 24 wrz 2013, o 18:06 
Moderator

Patricko napisał(a):
Hmm...to znaczy w ustawieniach projektu dodałem tylko w symbols F_CPU=8000000...ale nie ustawiałem tego. Jak to zrobić jeśli mozna spytać?

OD POCZĄTKU do końca sam sobie utrudniasz życie i robisz KOLEJNE MEGA BABOLE :(

chcesz to uruchomić łatwo i szybko ? chcesz wygodnie programować ?

to dlaczego (wiesz że robisz źle) ale mimo to tłuczesz w tym kocim ATMEL Studio , podczas gdy masz na DVD dołączonej do książki i ECLIPSA ale też LEKCJE VIDEO .... OGLĄDAŁEŚ 3-4 pierwsze ?

jeśli nie to twoja strata jeśli wolisz masochizm w czystej postaci na Atmel-kocim Studio

.........................

ja chętnie pomogę - ale jeśli przejdziesz chociaż na chwilę na tę platformę którą polecam do pierwszych przynajmniej testów czyli Eclipse .... a jak ci tu wyjdzie i będzie działać - to potem już znowu możesz się masochizować że tak powiem atmel studiem ;) ok ?

PostNapisane: 24 wrz 2013, o 18:15 
Nowy

No wiem wiem że Avr Studio troche lipne jest. W odpowiedzi na mój problem, rzeczywiście nie były dobrze ustawione fusebity i program mkAVRCalculator bardzo mi pomógł w tym.
I chyba przy znam Panu racje...czas przerzucić się na eclipse; ]
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc w tym temacie

PostNapisane: 7 paź 2013, o 15:22 
Nowy

Mam jedno pytanko jeszcze odnośnie tego tematu; )
Czy generalnie jest możliwość odbioru sygnału kiedy wcisnięte są 2 klawisze..np prog_up + vol_down. Tzn chodzi mi o sterowanie silnikami do samochodzika. Przykładowo kiedy mam wcisniete prog_up (jazda przod) i chce skrecic pojazdem trzymajac prog_up..to te kody chyba jakos sie miksują ale nie jestem pewien. Wiecie moze jak to wtedy wygląda podczas wcisniecia dwóch klawiszy?

PostNapisane: 7 paź 2013, o 16:14 
Nowy

tzn pilot mam ze sklepu atnela. No generalnie chyba naprzemiennie to nie trybi (albo źle sprawdzam)...czyli nie jest tak ze te kody się "miksują jakoś" i powstaje jakiś nowy ciąg 0 i 1 ?
Eh...męczę się z tym i męczę. Może jest jakiś inny prosty sposób na obsługe dwóch klawiszy w RC5...chodźby jakieś koncepcyjne rozwiązanie programowe bardzo by mi pomogło

PostNapisane: 7 paź 2013, o 16:45 
Użytkownik

może złośliwe z mojej strony, ale kolega prosi o proste i koncepcyjne rozwiązanie
zatem proszę bardzo :

http://sunduino.elektroda.eu/wordpress/ ... #more-1502

zobacz tu...
Tak da się na ATB jak najbardziej :)

PostNapisane: 7 paź 2013, o 16:57 
Nowy

Czyli musze zainstalować specjalnie oprogramowanie do arduino aby sprawdzić jaki kod daje pilot po wcisnieciu dwóch klawiszy naraz? Bo generalnie biblioteki używam od Pana Mirka...to wtedy jak będę znać kod to w łatwy sposób pójdzie dalej..ale hm..musi też być jakiś inny sposób

PostNapisane: 7 paź 2013, o 17:04 
Użytkownik

Wyświetl sobie na terminalu albo na lcd wartość zmiennej:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
która przechowuje kod klawisza,
i będziesz wiedział jaki kod wysyła twój pilot po wciśnięciu wymienionych wyżej przycisków.

PostNapisane: 7 paź 2013, o 17:44 
Nowy

Sprawdzę to niedługo...ale wydaje mi się że ta metoda nie będzie trafiona. Bo jesli chce nacisnąć najpierw klawisz nr 1 i trzymając go wcisnąć klawisz nr 2....to chyba w command wyswietli się kod tylko klawisza nr 1 lub tylko klawisza nr 2. Nie wiem czy fizycznie jak wspominalem wczesniej jest mozliwe nadanie dwóch kodów z klawisza nr 1 i klawisza nr 2 jednocześnie. Ale oczywiscie pewnie mogę się mylić; ]

PostNapisane: 7 paź 2013, o 18:19 
Użytkownik

Trzeba to sprawdzić ja mogę jutro zobaczyć jak mój pilot na to zareaguje :) .

PostNapisane: 7 paź 2013, o 20:02 
Nowy

Wykonałem ten "test" na plycie ETB. Generalnie command zawsze jest kodem pierwszego wcisnietego klawisza. W przypadku jeśli trzymając klawisz nr 1 wcisniemy klawisz nr 2 to i tak ciągle będzie wykrywać klawisz nr 1. : (
No jak ogarnąć to, aby dało się wcisnąć 2 klawisze na pilocie ah...naprawde nikt nie wie?

PostNapisane: 7 paź 2013, o 20:10 
Użytkownik

Hmm. ciekawi mnie to bo w moim starym telewizorze Philipsa aby zakodować program trzeba było wcisnąć dwa przyciski naraz, pilot działa na RC5. Czyli na pewno jest jakiś sposób na odczytanie dwóch klawiszy.

PostNapisane: 7 paź 2013, o 20:37 
Użytkownik

jest oczywiście że jest :)

PostNapisane: 7 paź 2013, o 21:52 
Moderator

;) jest jest ale pilot RC5 nigdy nie .... hahaha (jak to określił jeden z kolegów) nie ZMIXUJE dwóch klawiszy ;)

Nie ma takiej opcji ....

A takie rzeczy o jakie pyta autor czyli że niby jechanie jednym klawiszem do przodu a drugim żeby w tym czasie skręcił ;) .... pewnie że da się zrobić i to bez żadnych ceregieli i bez żadnego miksowania klawiszy.

Jak odczytać kody z pilota RC5 ??? Odpalić sobie lekcję

11_RC5_decode

z Bluebooka i proszę bardzo jest analizator klawiszy RC5 ;)

Strefa czasowa: UTC + 1