Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lis 2024, o 22:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 paź 2013, o 23:01 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

W wersji BOX dostajesz 32 i 64 bit.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 paź 2013, o 23:05 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Oczywiście ze legalny - sam mam na koncie napisanych klika programów komercyjnych i wiem co za szkody robią "piraci". Dają od razu dwie płyty. Kupowałem zaraz po ukazaniu się windowsa 8 - to była wersja za 200 ileś tam złotych - wymagana była instalacja innego legalnego Windowsa. To się tam jakoś nazywa ale nie chce mi się szukać. To była oferta ważna chyba do końca stycznia.

PostNapisane: 6 paź 2013, o 01:35 
Użytkownik

No to mnie jakos ms oszukuje zawsze dostawalem 1 plyte :/ i w box i oem.

Wysłane z Tapatalk2

PostNapisane: 6 paź 2013, o 05:43 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Chyba tak - zobacz: http://www.saturion.pl/product/167676/P ... grade.html
http://www.ceneo.pl/18132109

Dla niezdecydowanych:
".. Warto również odnotować, iż Microsoft za darmo udostępnił wersje Enterprise w postaci testowego buildu na 90 dni, z którego bez ograniczeń mogą korzystać prócz programistów, dla których został przeznaczony również zwykli użytkownicy. Wersja trial na okres 90 dni jest dostępna jako x86 i x64 po uprzednim wypełnieniu ankiety. ..." http://www.benchmark.pl/sterowniki/plik ... nload.html

PostNapisane: 6 paź 2013, o 10:15 
Użytkownik

majster napisał(a):
jutro zrobie ci fotke oryginalnego win 7 i win 8 nigdy nie dawali x64 i x86 w jednym pudle no ale ok

ciekawe bo zawsze były 64 i 32 razem ... owszem w oem maiłeś wybór i dostawałeś 1 płyte , ale przy zakupie Boxa np Pro ULtimate ... zawsze dostawałeś 2 płyty czy to w Vista , 7 czy 8

Obrazek

masz zawartość Win8Pro , nie moge znaleźć boxa 7 i Visty , ale są gdzieś jeszcze , tam tez są po 2 płyty 32 i 64bit

Obrazek

PostNapisane: 6 paź 2013, o 15:32 
Użytkownik

No sorki panowie .... mam 3x Win 7 i 2x Win 8 ale wszystkie OEM ... x64 i jest jedna plyta

dlaczego wybralem x64 ? bo mam procki Phenom Black Edidiot 4x 4,7 Mhz

sorki za zamieszanie od dzis kupuje wersje BOX :)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

stachn napisał(a):
Chyba tak - zobacz: http://www.saturion.pl/product/167676/P ... grade.html
http://www.ceneo.pl/18132109

Dla niezdecydowanych:
".. Warto również odnotować, iż Microsoft za darmo udostępnił wersje Enterprise w postaci testowego buildu na 90 dni, z którego bez ograniczeń mogą korzystać prócz programistów, dla których został przeznaczony również zwykli użytkownicy. Wersja trial na okres 90 dni jest dostępna jako x86 i x64 po uprzednim wypełnieniu ankiety. ..." http://www.benchmark.pl/sterowniki/plik ... nload.html

Te z 1 linku to same upgrady

PostNapisane: 6 paź 2013, o 16:25 
Użytkownik

majster napisał(a):
dlaczego wybralem x64 ? bo mam procki Phenom Black Edidiot 4x 4,7 Mhz

To ja się podączę, i zapytam:
Gdzie leży granica, powyżej której warto używać systemów 64-bitowych? Na kompie z porckiem AMD Athlon 2x2.9GHz lepiej wpakować system 32 czy 64 bitowy?

PostNapisane: 6 paź 2013, o 17:33 
Użytkownik

@Gwin jak dobrze poszukasz na spark'u to powinieneś znaleźć WIN8.1 wersję angielską i w dodatku finalną :)

PostNapisane: 6 paź 2013, o 17:57 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jaki problem ?
".. Windows 8.1 to bezpłatna aktualizacja systemu Windows 8, która będzie dostępna w późniejszym okresie tego roku, ale już teraz możesz wypróbować wersję wstępną..." http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows-8/preview
Ale najpierw warto zapoznać się z tym : http://windows.microsoft.com/pl-pl/wind ... review-faq

PostNapisane: 6 paź 2013, o 18:00 
Użytkownik

Żaden ... ale skoro ściąga to może pobrać tą najaktualniejszą ;) . O wersji wstępnej mogę powiedzieć że jest bardzo wstępna w stosunku do finalnej ;)

PostNapisane: 6 paź 2013, o 18:39 
Użytkownik

Poprostu system 32 bit wygozysta tylko 1 rdzen procka a 64bit wszystkie rdzenie ot taka roznica. Oczywiscie ta najwazniejsza.

Wysłane z Tapatalk2 [url='http://tapatalk.com/m?id=10']now Free[/url]

PostNapisane: 6 paź 2013, o 19:43 
Użytkownik

majster napisał(a):
Poprostu system 32 bit wygozysta tylko 1 rdzen procka a 64bit wszystkie rdzenie ot taka roznica. Oczywiscie ta najwazniejsza.

A 64bity to nie przypadkiem głównie ponad 4GB RAMu? Przecież dwurdzeniowe Core Duo pojawiły się jak jeszcze nikt o 64 bitach nie myślał :)

PostNapisane: 6 paź 2013, o 19:55 
Użytkownik

@Gwyn Ja tez pobralem win8 z dreamspark. Za to lubie agh.
Pobralem wersje 64bit bo w mam 8gb ramu. Dobrze/zle zrobilem?

PostNapisane: 6 paź 2013, o 21:30 
Użytkownik

Ilość RAMu nie ma nic do rzeczy, ważne jaki procesor masz, 32 bity czy 64.

PostNapisane: 6 paź 2013, o 22:33 
Użytkownik

To idę szukać pakietu językowego ;) , tak na marginesie jak patrzyłem chyba w czwartek to jeszcze nie było wersji pl

edit:
Już się instaluje :D

PostNapisane: 8 paź 2013, o 21:53 
Użytkownik

32 bit nie wydoli i nie wykozysta mojego procka 4x 4,7 Ghz i 16 Gb ram dlatego wole x64

PostNapisane: 13 paź 2013, o 12:16 
Użytkownik

GwynBleidD napisał(a):
Jak poszukasz jeszcze lepiej, to znajdziesz 8.1 już po polsku I właśnie tą pobrałem.

Hej,
mam pytanie do osób, które pobierały Windowsa 8.1 z DreamSparka/MSDN

Spotkałem się chyba po raz pierwszy odkąd używam DreamSparka/MSDN, z takim błędem:
Cytuj:
The download cannot be completed. If a location selection is available for this product, select another location. If no location selection is available, the download may fail to complete because no Internet connection was found, the Internet connection was lost or a firewall or proxy server exists between the client station and hosting location. Please try again later.Error details.

Błąd wystąpił u mnie podczas pobrania:
Microsoft Windows 8.1 Professional 32/64-bit (Polish)
wersji:
DreamSpark - Windows 8.1 64-bit (Polish)

Podejmowałem 3 próby i za każdym razem ten sam błąd występuje.
--------
Wcześniej pobierałem wersję Windows 8.1 N 64-bit (English), niestety wybrałem [N], przez niedopatrzenie i nie polecam tych wersji, bo nie było tam Windows Media Playera, przez co nie było tam też jakiegoś pliku (biblioteki chyba), który wykorzystuje ten program, co w konsekwencji rzutowało np. też na to że nie działał po zainstalowaniu Program Camtasia, bo też tego potrzebował, a żeby doinstalować WMP w obecnej chwili do Win 8.1. też nie mogłem tego zrobić, bo jak na razie albo tego nigdzie nie ma/albo nie potrafię tego odnaleźć. Próbowałem doinstalować wersję do Windowsa 8, ale wtedy 8.1 nie pozwalał.
--------
tak poza tym to pierwsze wrażenie pozytywne z Win 8.1 - na pewno bardzo różni się na PLUS od tego co reprezentował Win 8 sobą równo rok temu, kiedy wytrzymałem z nim tylko około miesiąca, w tamtym czasie by on jeszcze bardzo niedopracowany, a ja miałem go jeszcze przed pierwszymi poprawkami. Potem słyszałem że zostały wypuszczone jakieś poprawki, ale zrażony męczarniami przez ten czas który z nim spędziłem wcześniej, nie dawałem się przekonać na powrót do 8.
--------
Jedynie to co zauważyłem praktycznie od razu to, to że w zestawieniu Win 8.1 + MS Office 2013, nie działa skrót z OneNota - Win+S - służący do robienia zrzutów z wybranej części ekranu, bardzo przydatna funkcja, podobno ma to zostać naprawione w przyszłości, ale w chwili obecnej da się to zrobić dopisując inny skrót w - regedit - np. Win+A.

--------------------------------------
EDIT
Dosyć dziwna sprawa, bo teraz jeszcze postanowiłem zajrzeć do katalogu do którego pobierałem Windowsa i ku mojemu zaskoczeniu i błędu w Secure Download Manager (zrzut ekranu), jest pliczek ISO z Windowsem.
Obrazek
Przy wcześniejszych dwóch próbach głowy nie dam sobie uciąć, ale raczej w lokalizacji, do której był pobierany Windows przy wystąpieniu tego błędu, nie było pliku ISO.
No cóż to zabieram się do instalacji.

PostNapisane: 14 paź 2013, o 13:36 
Użytkownik

Prawdopodobnie jest bardzo duże obciążenie serwerów ..... bo towarzystwo się zwiedziało że już można zassać ;)
Drugi powód może być taki że masz słabą stabilność łącza i niestety przerywa lub nie dociąga jakiegoś fragmentu , zresztą jak widzisz tydzień temu nie było najmniejszych problemów ;)

PostNapisane: 14 paź 2013, o 15:44 
Użytkownik

Niestety moje łącze do demonów szybkości niestety nie należy i być może, mogło to mieć związek z tym, o czym mówisz Malutki_27, ale ostatecznie udało się pobrać i aktualnie już mam Win 8.1 64-bit PL. :)

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Co do mojej opinii o Win 8.1 to powiem tak:
-----------------------------------------
jak na razie względem 7 jestem pozytywnie zaskoczony. Tak jak już gdzieś tu wspominano kopiowanie plików działa szybciej, instalacja AutoCADa Mechanicala i Inventora też szybciuteńko... Stabilnie śmiga ;) i uruchamia się też szybciej niż 7. A i nawet menu Start "kafelkowe" z możliwością opisywania grup ikonek bardzo mi się podoba, dzięki temu mam czyściutko na pulpicie, a programy ładnie posegregowane i opisane - tego mi zawsze brakowało.

U Mirka na filmikach podobało mi się właśnie to jak miał na pulpicie opisane grupy ikon, świetna sprawa z tym bo przynajmniej panuje jakiś porządek, a nie wieli chaos jak się to wszystko razem dotychczas u mnie mieszało. Zawsze się zastanawiałem czy Mirek takie tapetki w Photoshopie tworzy, czy co on tam za triki stosuje...

A tu wreszcie Win 8.1 wprowadził coś takiego. Na całym ekranie (jakby drugi pulpit, ale taki uporządkowany) nie rozjedzie się to podczas podłączania zewnętrznego monitora, telewizora, jak to mogłoby się stać w przypadku zmiany rozdzielczości ekranu - w przypadku specjalnie tworzonych tapet. I przede wszystkim łatwo i szybko to edytować, dokładając kolejne programy, przerzucając je między grupami, wyrzucając z ekranu startowego te mniej używane, a pozostawiając te na których nam zależy.

Taki kawałek mojego menu Start (na zachętę niezdecydowanym), na razie kilka godzin po instalacji, więc jeszcze tu trochę pusto, ale powoli się zapełnia...
Obrazek
A tym czasem na Pulpicie poza koszem pusto, bo skróty od razu wywalam, gdyż jak widać na powyższym, można to fajniej zorganizować w menu Start.

I wyszukiwarka programów/plików jest pod skrótem Win+S, więc nie trzeba specjalnie w Start wchodzić, żeby np. jakiegoś programa wyszukać i odpalić. Tak się prezentuje:
Obrazek

PostNapisane: 18 paź 2013, o 16:44 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Zrobiłem aktualizację Windowsa 8 Pro na wersję 8.1 - tragedia. Prawie żaden interesujący program w tym MkAvrCalculator nie działa. Nie mam czasu przeglądać dlaczego - wolałem zrobić nową instalkę tym bardziej, że system już się kłaniał do "gruntownego czyszczenia" :lol:

PostNapisane: 18 paź 2013, o 20:26 
Moderator

stachn napisał(a):
Zrobiłem aktualizację Windowsa 8 Pro na wersję 8.1 - tragedia. Prawie żaden interesujący program w tym MkAvrCalculator nie działa. Nie mam czasu przeglądać dlaczego - wolałem zrobić nową instalkę tym bardziej, że system już się kłaniał do "gruntownego czyszczenia" :lol:

MkAvrCalc w Win 8.1 działa ;) spokojnie - tylko Delphi mi nie działało bo Win 8.1 wychlastał bezczelnie staruszka .DOTNET 1.1 :( ....

ja też dzisiaj już jestem po instalce na nowo Win8 niestety :( ... z uwagi tylko na Delphi muszę zostać przy Win8 zamiast Win 8.1

PostNapisane: 19 paź 2013, o 10:54 
Użytkownik

macie problemy w 8 i 8.1 wystarczy zainstalować . NET Framework 3.5 SP1 zawiera on .Net 2.0
który poniekąd jest zgodny z 1.1 i powinno hulać .. oczywiście może być konieczne ponowne zainstalowanie aplikacji korzystającej z .net 1.1 powinien sam migrować . na nowszy .net

PostNapisane: 19 paź 2013, o 11:46 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Prawdopodobnie wszystko by zadziałało pod win 8.1 ale prawdę powiedziawszy to bardziej mi zależało na ponownej instalacji. Za dużo już "popoprawiałem" i nie chciało mi się przywracać wszystkich opcji a nowe już nie chciały współpracować :D . teraz maj "jeszcze " czysty Windows i mogę dalej kombinować co tu polepszyć ( czytaj popsuć :lol: ). Ja na razie zatesniłem za "menu start" i wgrałem sobie takie cosik http://download.komputerswiat.pl/upieks ... ssic-shell. Ale może i takie coś w niedalekiej przyszłości wypróbuję http://download.komputerswiat.pl/upieks ... -startmenu. Obecnie muszę niestety nadal pracować nad programem do AVR - koniec zabawy :(

PostNapisane: 19 paź 2013, o 11:48 
Moderator

SunRiver napisał(a):
oczywiście może być konieczne ponowne zainstalowanie aplikacji korzystającej z .net 1.1 powinien sam migrować . na nowszy .net

Niestety Borland tak napisał swoje IDE w tej wersji BDS2006 że ni chu chu .... MUSI być zainstalowany nie tylko .net1.1 ale jeszcze do niego servicepak :( .... I powiem że jestem mega zdziwiony że gdy instalkę robi się na win8 z uprawnieniami administratora to ku mojemu zdumieniu przebiega ona tak bezpoleśnie jak kiedyś na WinXP (SZOK).... tymczasem nawet na Win7 miałem problemy aby zainstalować .net1.1 i trzeba było się do sztuczek uciekać ... a potem i tak np debugger źle działał...

a pod czystym Win8 śmiga mi BDS2006 jak nigdy wcześniej aż miło .... Niestety w kocim nowszym Win 8.1 Mekersoft postanowił na chama i bezczelnie wywalić z zainstalowanych programów .net 1.1 i co więcej już nie dopuszcza do jego instalacji nawet za pomocą sztuczek z Win7

dlatego muszę zostać przynajmniej na razie przy STARYM SZROCIE :lol: Win8 :lol: ... starym szrocie

PostNapisane: 19 paź 2013, o 13:17 
Użytkownik

no cóż może tu winę nie ponosi windows , a borland .... który lewa rozwój rynku i nowe technologie ...
bo przecież .net się sporo rozwinął , a tymczasem borland stoi w miejscu ....

PostNapisane: 19 paź 2013, o 14:07 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wprawdzie miałem krótko zainstalowaną wersję 8.1 ale zdążyłem zauważyć, że nic nowego nie wniosła " poza stratami oczywiście". wysunęli na pierwszy plan to , co było dotychczas w wersji 8.0 ale poniekąd ukryte. Zawiodłem się widokiem nowej wersji - ale nie zagłębiłem się w szczegóły ( nie miałem na to czasu). Teraz mam ponownie wersję 8.0 z ustawianiami podobnymi do XP czy Windows 7. Nawet menu Start jest całkiem podobne.

PostNapisane: 19 paź 2013, o 19:01 
Moderator

stachn napisał(a):
wersję 8.1 ale zdążyłem zauważyć, że nic nowego nie wniosła

dokładnie, jak się poczyta na necie opisy nowości to poza dodanym ale takim kocim Menu START, (jakieś takieś tekstowe tylko - jakby od niechcenia pierdyknięte) to reszta usprawnień dotyczy głównie kocich kafelków porąbanych ;) ....

no owszem można sobie przełączyć bootowanie od razu na pulpit ale akurat to najmniejszy problem

najgorzej że kurna wyżynają w pień niektóre zainstalowane rzeczy - to jest masakra :(

jak ktoś będzie miał sobie zrobić upgrejd do Win 8.1 to polecam zrobić dobrą kopię dysku ;)

PostNapisane: 19 paź 2013, o 19:37 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dokładnie tak :D . Tak mi się wydawało że to szajs - no ale ponoć o gustach się nie dyskutuje. Ja w tej chwili zdecydowałem się na takie menu strat w win8

Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

Poza tym mam taką zasadę , że na partycji systemowej nie trzymam żadnych ważniejszych plików. No i zawsze mogę odpalić kompa z linuksa który jest na drugim dysku ;)

PostNapisane: 20 paź 2013, o 08:42 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Macie swoje wspaniałe Win8 ;-)

http://pclab.pl/news55149.html

PostNapisane: 20 paź 2013, o 09:00 
Użytkownik

Jaglarz napisał(a):
Macie swoje wspaniałe Win8 ;-)

http://pclab.pl/news55149.html

Tutaj chodzi tylko o kasę... krótszy okres spowoduje, że standardowy Kowalski prawdopodobnie kupi nowy komp albo przynajmniej upgrade jeśli jego sprzęt będzie kompatybilny (zawsze ktoś zarobi, niekoniecznie wspomniany Kowalski....) Moim zdaniem Microsoft strzelił sobie w kolano wydając 8.1... wiele nowego to nie wniosło a spowodowało niedziałanie sporej liczby aplikacji zwłaszcza starszego typu i nietypowych nie wspominając iż spora część programów z mojej głównej branży rachunkowo-księgowej przestała działać a brak XPMode znanego z win7 powoduje że znów trzeba wydać kasę na nowe oprogramowanie i szkolenia. a wiec... kasa...kasa...kasa...

a co do win8 ...osobiście byłem sceptyczny wobec win8 ale jestem mile zaskoczony a brak menu start wcale nie przeszkadza i kafelki nawet się spodobały ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1