Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 maja 2026, o 14:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 paź 2013, o 06:53 
Nowy

Witam!

Ostatnio wykonałem sobie ćwiczenie praktyczne:
8.3 Ściemniacz – płynna regulacja mocy 230V
z niebieskiej książki Mirka. Ćwiczenie dotyczyło ściemniacza z detekcją przejścia przez zero. Po wykonaniu ćwiczenia objawiła mi się pewna smutna rzeczywistość mojej instalacji w domu, która niestety w włącznikach jest 2 żyłowa.

Moje pytanie do szanownych forumowiczów, brzmi więc tak:

Czy da się taki ściemniacz wykonać dla takiej instalacji, można by powiedzieć iż byłby to ściemniacz włączony szeregowo z żarówką?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 paź 2013, o 07:27 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Tego typu ściemniacze działają właśnie dlatego, że element sterujący ( triak ) jest włączony szeregowo w obwód żarówki zamiast zwykłego włącznika. Reszta elektroniki to tylko sterowanie tym triakiem.

PostNapisane: 4 paź 2013, o 07:32 

Nie wiem, czy prawidłowo ale domyślam się w czym problem.
Kolega może mieć w puszcze po prostu tylko dwa kable, które są zwierane przełącznikiem, czyli nie ma przelotowo jak być powinno tylko wracają dwa kable z lampy i tyle. Teraz pytanie jak zasilić przez to układ sterownika.

PostNapisane: 4 paź 2013, o 07:56 
Nowy

Kolega "rezasurmar", ma rację w puszce są "dwa kable, które są zwierane przełącznikiem". Chciałbym tutaj pominąć problem zasilania układu, pytanie jest czysto teoretyczne. Załóżmy iż problemu zasilania nie ma. Tutaj bardziej obawiam się o kwestię samej detekcji zera. Jeśli mam tak wykonaną instalację jak mam to pomiar przejścia przez zero będę wykonywał już po "poszatkowaniu" sinusoidy przez triak. Tak więc wg. mnie będę miał problem z samą detekcją przejścia przez zero. Czy mam rację? I jak można sobie z tym poradzić?

Mogę tylko przypuszczać ale pewnie instalacja wygląda tak:
Obrazek

Oczywiście tam w puszce, która gdzieś pewnie jest "zakopana w ścianie", niebieski to N a czarny to L.

PostNapisane: 4 paź 2013, o 12:27 
Nowy

GwynBleidD, pytanie jest na razie czysto teoretyczne czy da się sterować tym oświetleniem za pomocą istniejącej instalacji, bez rozkuwania i szukania puszki. Wydaje mi się iż jest to realne gdyż widziałem mikroprocesorowe ściemniacze dostępne na rynku które działają właśnie kiedy są wpięte w taką instalację. Przykładem może być tutaj:
http://www.livolopolska.com/pl/componen ... l?Itemid=0

PostNapisane: 4 paź 2013, o 14:31 
Moderator

Myślę, że to rozwiązanie może być ... hmm ciekawe ? ...

http://rejestr.republika.pl/strony/avr_regulator.html

PostNapisane: 5 paź 2013, o 21:20 
Nowy

GwynBleidD, zapomnij proszę o problemie zasilania, tak jak wspomniałem wcześniej zakładamy iż ten problem nie istnieje. Powiedzmy iż układ jest zasilany zewnętrznym źródłem 5v i na tym KROPKA. Tutaj bardziej mi chodzi o samą detekcję zera przy połączeniu szeregowym z żarówka układu. Rozwiązanie opisane w Niebieskiej Książce z układem PC184 chyba się do tego nie nadaje.

PostNapisane: 5 paź 2013, o 21:27 
Moderator

peter_x napisał(a):
GwynBleidD, zapomnij proszę o problemie zasilania, tak jak wspomniałem wcześniej zakładamy iż ten problem nie istnieje. Powiedzmy iż układ jest zasilany zewnętrznym źródłem 5v i na tym KROPKA. Tutaj bardziej mi chodzi o samą detekcję zera przy połączeniu szeregowym z żarówka układu. Rozwiązanie opisane w Niebieskiej Książce z układem PC184 chyba się do tego nie nadaje.

A zaglądałeś tutaj?

post51893.html#p51893

wydaje mi się że spokojnie można w ten sposób robić detekcję zera - zresztą przecież widać na tym schemacie ;)

PostNapisane: 5 paź 2013, o 22:11 
Nowy

mirekk36, tak zaglądałem i bardzo dziękuję za podpowiedź. Ale chyba jestem masochistą bo z powodu braku elementów (w weekend mój ulubiony sklep jest zamknięty) bawię się właśnie układem zaczerpniętym z Twojej książki ale w podłączeniu szeregowym z żarówką. Wydedukowałem iż (z tym co mam) przejście przez zero mogę wykryć tylko wtedy kiedy obciążenie (triak) jest wyłączone. Staram się więc tak wypełniać sinusoidę aby w okolicach przejścia przez zero triak był wyłączony, otrzymując bardzo nieprzyjemne miganie :)

Pewnie to co robię to strasznie głupi pomysł z wielu powodów, ale co mam robić, mogę się tylko bawić tym co mam do poniedziałku :)

PostNapisane: 5 paź 2013, o 22:58 
Moderator

Ale można spróbować zrobić tak jak w tym artykule ze schematem. Czyli triaka włączać tylko na 95% wtedy będzie na nim spadek napięcia, który pozwoli na detekcję zera i zasilanie układu .. a żarówa i tak będzie świecić praktycznie pełną mocą ... Tzn pomysł ciekawy ale sam nie testowałem tego jeszcze.

PostNapisane: 6 paź 2013, o 12:49 
Użytkownik

Niestety nie masz wtedy izolacji galwanicznej

Wysłane z mojego GT-I9500 przy użyciu Tapatalk 4

PostNapisane: 2 sty 2015, o 22:11 
Użytkownik

Przepraszam za odkop, ale strona http://rejestr.republika.pl/strony/avr_regulator.html już nie działa. Czy czasem ktoś nie posiada schematu? Stronę można odnaleźć archiwach, ale niestety bez obrazków...

PostNapisane: 27 paź 2015, o 20:43 
Nowy

Witam serdecznie/
problem jest dość ciekawy , a mianowicie zasilanie przez żarówkę likwiduje prace detekcji układu 814 który traci napięcie w momencie załączenia triaka tak jak pisano wcześniej, przez co mikro-kontroler traci parametr wykrycia zera i żarówka zaczyna migać..
nie mogę przez to przebrnąć, jak wygląda sprawa z tym rezystorem??
ps, napotkałem się w sieci na taki układ:
http://www.iq-technologies.net/projects ... 12f629.gif
Obrazek
proszę wyjaśnienie na jakiej zasadzie układ wykrywa zero?? i jak załącza triaka jak nie posiada np. układu moc3020
pozdrawiam

PostNapisane: 27 paź 2015, o 22:23 
Użytkownik

kaczor_oo napisał(a):
Witam serdecznie/
problem jest dość ciekawy , a mianowicie zasilanie przez żarówkę likwiduje prace detekcji układu 814 który traci napięcie w momencie załączenia triaka tak jak pisano wcześniej, przez co mikro-kontroler traci parametr wykrycia zera i żarówka zaczyna migać..
nie mogę przez to przebrnąć, jak wygląda sprawa z tym rezystorem??
ps, napotkałem się w sieci na taki układ:
http://www.iq-technologies.net/projects ... 12f629.gif
Obrazek
proszę wyjaśnienie na jakiej zasadzie układ wykrywa zero?? i jak załącza triaka jak nie posiada np. układu moc3020
pozdrawiam

przesz opór R2 1M , tylko pomylony na obrazku opis odwrotnie faza - zero bo jest bez sensu jak na obrazku gnd brać z fazy a wykrywanie zera z neutralnego oraz a także położenia triaka i przycisk w ogóle herezja bezpośrednio po naciśnięciu na procek podaje faze , przycisk jednie z 5V można podać.
ogólnie ten układ wróży fajerwerki

Ostatnio edytowano 28 paź 2015, o 01:47 przez jaman7, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 27 paź 2015, o 23:07 
Moderator

jaman7 napisał(a):
ogóle herezja bezpośrednio po naciśnięciu na procek podaje faze

Wg tego kto rysował ten schemat - to przyciskiem podaje GND a nie fazę ;)

ale też bym odwrócił fazę żeby nie było tak jak na tym schemacie ;)

PostNapisane: 5 gru 2015, o 12:52 
Nowy

Witam,

mam pytanie natury technicznej co do momentu załączania triaka. Przy wysterowaniu np. 50% podajemy na żarówkę maksymalną wartość prądu wynikającą z maksymalnego napięcia chwilowego w sieci. Czy takie "uderzenie" prądowe nie wpływa negatywnie na samą żarówkę? Czy nie lepiej, w jakiś inny sposób, załączać element wykonawczy w momencie detekcji zera tak aby prąd narastał powoli, "od zera"?

PostNapisane: 5 gru 2015, o 12:54 
Moderator

pion3k napisał(a):
Czy takie "uderzenie" prądowe nie wpływa negatywnie na samą żarówkę? Czy nie lepiej, w jakiś inny sposób, załączać element wykonawczy w momencie detekcji zera tak aby prąd narastał powoli, "od zera"?

A kto ci broni zrobić sobie ładnie rozjaśnianie od zera ? skoro już wiesz jak się tym posługiwać ?

PostNapisane: 5 gru 2015, o 13:14 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
pion3k napisał(a):
Czy takie "uderzenie" prądowe nie wpływa negatywnie na samą żarówkę? Czy nie lepiej, w jakiś inny sposób, załączać element wykonawczy w momencie detekcji zera tak aby prąd narastał powoli, "od zera"?

A kto ci broni zrobić sobie ładnie rozjaśnianie od zera ? skoro już wiesz jak się tym posługiwać ?

To ja rozumiem, ale przecież triak wyłącza się sam w momencie wygaśnięcia prądu przez niego płynącego, tj. przy wartości poniżej prądu podtrzymania. Więc np. jeśli chcę mieć 50% wysterowania i jednocześnie załączać w zerze, to teoretycznie powinienem wyłączyć triaka w połowie półokresu. Jak to zrobić jeśli fizycznie płynie przez niego wtedy (dla 50% największy) prąd?

PostNapisane: 5 gru 2015, o 13:24 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A po co tak kombinować skoro dla niego to żadna różnica? Owszem, stromość prądu jest duża ale nie uszkodzi to triaka. A jeżeli chodzi o skutki cieplne to nie ma różnicy bo jak policzysz rms to dla obu przypadków będzie taki sam

PostNapisane: 5 gru 2015, o 13:47 
Nowy

Nefarious19 napisał(a):
A po co tak kombinować skoro dla niego to żadna różnica? Owszem, stromość prądu jest duża ale nie uszkodzi to triaka. A jeżeli chodzi o skutki cieplne to nie ma różnicy bo jak policzysz rms to dla obu przypadków będzie taki sam

Nefarious19, nie miałem na myśli triaka tylko żarówkę. Chodziło mi o uderzenie prądu w obwodzie żarówki jeśli załączymy triaka w innym momencie niż w zerze.

PostNapisane: 5 gru 2015, o 14:56 
Użytkownik

Witam
Zapoznaj się tym schematem:
http://serwis.avt.pl/manuals/AVT3048.pdf
Ogólnie podobne do Twojego z tym że tego typu zasilanie testowałem i działa.
Zaletą takiego podłączenia zasilania ( stabilizacja GND względem Vcc - wiem brzmi dziwnie, ale nie wiem jak to ująć :) ) jest pewniejsze wysterowanie triaka.
Ja na wszelki wypadek do INT0 dodałem zenerkę 5V1.

Pozdr.

PostNapisane: 5 gru 2015, o 16:41 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Żarówce tym bardziej nic nie będzie... Udrrzenie prądu może być w pierwszej chwili kiedy żarnik jest nie rozgrzany. Później nagrzewa się i jego rezystancja wzrasta i ogranicza ten prąd. Więc więc pomyśl sobie czy w ciągu 5milisekund zdąży Ci ostygnąć żarnik? Chyba raczej nie... Więc już daj na luz i zrób ten układ ;)

Strefa czasowa: UTC + 1