Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 lut 2025, o 20:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 paź 2013, o 21:40 
Nowy

Witam serdecznie, właśnie bawię się rozdziałem dotyczącym przetworników ADC, po przeczytaniu na szybko zmajstrowałem układ mający pokazać "czy mi to w ogóle żyje":

Zatem podpiąłem sobie potencjometr w taki sposób, że mogę sobie regulować napięcie na nim od 0 dla skrajnego lewego przekręcenia do 5V dla skrajnego prawego - sprawdzone miernikiem.
Podłączyłem odpowiedni potencjał do mikrokontrolera.

Jako urządzenie wyjścia wykorzystałem dwumiejscowy, siedmiosegmentowy wyświetlacz ledowy, wyświetlacz zaprogramowałem i podłączyłem tak, że sterują nim tylko dwie zmienne zn0 i zn1 odpowiadające za odpowiednio wyświetlany prawy i lewy znak (wyświetlacz sprawdzany, wiernie wyświetla liczby).

W zamyśle na wyświetlaczu powinna się wyświetlać liczba od 0 do 99 reprezentująca napięcie na potencjometrze od 0V do 5V i ku uciesze - w miarę jak przekręcam gałkę potencjometru w prawo, tak zwiększa się liczba na wyświetlaczu. I tak aż do liczby 63, gdzie po dalszym przekręcaniu wyświetlacz się zeruje i dalej leci do 35, dla której to wartości na potencjometrze jest napięcie 5V.

Niby by się zgadzało - na wyświetlaczu liczba 63 - miernik wskazuje napięcie na potencjometrze 3,10V, czyli 62% z 5V, jednak dla powiedzmy - 4,25V na potencjometrze - wyświetlacz wskazuje liczbę 22.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Pominąłem kod sterujący wyświetlaczem - myślę, że nie jest on tutaj istotny. Wyświetlacz wiernie wyświetla zawartość zmiennej "liczba" jeżeli jest ona w przedziale 0-99.

Zupełnie jakby atmega8 nie chciała mi mierzyć napięcia większego niż te 3,10V.

Chyba jestem zbyt głupi, żeby wymyślić, dlaczego tak jest.
Co o tym myślicie?

Ostatnio edytowano 5 paź 2013, o 22:29 przez yeo1725, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 paź 2013, o 21:46 
Moderator

Proponuję ci jednak obejrzeć ten mały cykl poradników do książki:

http://www.youtube.com/playlist?list=PL ... 5hRnig_f23

a zrozumiesz bardzo dużo ;) gwarantuję

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1