cocaine2012 napisał(a):
Witam
Mam problem z uruchomieniem LCD wyświetleniem chociażby tekstu na płytce startowej ZL2AVR nie wiem jak w programie main.c wprowadzić ustawienia wyświetlacza np. d4-d7 enable rw itd. Sa 3 pliki main.c , lcd4478.h i lcd4478.c czy we wszystkich tych plikach mam coś poustawiać jeśli chce wykorzystać inne piny i porty niż w książce ?
pozdrawiam
Wiesz, hmmm masz książkę, ale wygląda na to, że w ogóle nic w niej nie czytałeś o LCD
.... szkoda - bo tam masz wszystko ślicznie opisane..... W tym także jak korzystać z tych bibliotek do LCD.... Co ważniejsze na przykładzie pisania bibliotek do LCD pokazuję jak korzystać fajnie z plików nagłówkowych i konfiguracyjnych. Sporo ludzi napisało mi że dzięki tej książce właśnie zrozumieli i nauczyli się do czego są te pliki .... po takich praktycznych przykładach .... jest tylko jedno małe ale...
.... ale trzeba książkę przeczytać, albo inaczej - czytać po kolei i ćwiczyć razem ze mną każdą lekcję.
wszystko co cię interesuje ustawia się w jednym pliku nagłówkowym lcd44780.h - i polecam ci jednak przeczytać o tym - a nie tak w ciemno testy robić
aha no i zassaj sobie aktualizację do plików biblioteki LCD - bo pewnie tego też jeszcze nie zrobiłeś, link poniżej - zresztą na tym forum:
topic27.html
www.youtube.com/mirekk36 ]