Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 lut 2025, o 14:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 paź 2013, o 13:09 
Nowy

Witam jestem nowy tutaj i to jest moja pierwsza przygoda z kontrolerem AVR.

Po obejrzeniu poradnika odnośnie AVr-ów autorstwa Mirka postanowiłem przejść na mkAVR Calculator po poprzednim niepowodzeniu w PonyProg.

Więc do senna sprawy.
Wywalił mi się wsad z Atmega 162 i na forum elektrody uzyskałem pomoc w uzyskaniu nowego wsadu ale procedura była opisana właśnie na PonyProg.
Zrobiłem prosty interfejs na port LPT i za nic w świecie program nie widzi interfejsu.

W mkAVR na fejsie z Bascom-u procek jest widoczny i operatywny. Reset, odczyt i zapis fuse bitów działa i nie wyskakuje żaden błąd.
Ale jak ładuje już sam wsad i chce go zapisać to wyskakuje błąd w AvrDude.
Obrazek

I nie wiem co on oznacza. Z tego co wyczytałem to jest błąd z załadowaniem wsadu. Ale z jakiego powodu ?
Macie może jakieś pomysły co jest nie tak ?

PostNapisane: 2 paź 2013, o 13:28 
Użytkownik

Chyba plik hex jest zbyt wielki.
Ta atmega ma 16kb pamięci.
16kb=16384b
a ty chesz wgrać 16576b

PostNapisane: 2 paź 2013, o 13:48 
Moderator

tak jak kolega wyżej pisze - nawet masz w tym komunikacie w konsoli informację że coś jest nie tak ze wsadem

ale podejrzewam, że to może być wsad HEX od radu do pamięci FLASH i EEPROM i stąd to zamieszanie ... avrdude tego nie przełknie - trzeba je rozdzielić jak bliźniaki syjamskie ;)

PostNapisane: 2 paź 2013, o 13:58 
Nowy

Tak ten wsad jest HEX do FLASH i EEPROM razem.
A pytanie jest jakiś nie skomplikowany sposób rozdzielenia tego wsadu na FLASH i EEPROM ?
Jakiś program ?

PostNapisane: 2 paź 2013, o 14:31 
Moderator

to pony koci prog tworzy takie "twory" ... spróbuj to wczytać do niego i zapisać sam HEX bez pamięci flash a potem na odwrót sam wsad hex do eeproma

PostNapisane: 2 paź 2013, o 14:36 
Użytkownik

Kolego uruchom PONY wczytaj plik . Później
Plik/ zapisz plik flesh
następnie
plik/ zapisz plik eeprom
I gotowo. W wyniku tego działania będziesz miał oddzielnie flash i eeprom

P.s wiesz że to co robisz jest nielegalne chodzi mi o to co chcesz zaprogramować . Znaczy chcesz skopiować nielegalnie oprogramowanie które jest własnością firmy.

Ale jak już kombinujesz. To po zaprogramowaniu nie zapomnij o wyłączeniu połączenia z internetem przed włączeniem programu do obsługi tego interfejsu który programujesz . :D:D lub po blokuj hosting właściciela oprogramowania.

Pozdrawiam

Edit
O Mirek był szybszy :)

PostNapisane: 2 paź 2013, o 16:34 
Nowy

No wlasnie dopiero po zakupie i wywaleniu sie wsadu doszedlem do tego ze licencja to pirat.
Wywalilem 500 zl na allegro ,a sprzedajacy na aukcji dal zdjecia z certyfikatem ze oryginal i ze sprzedaje bo juz przestal zajmowac sie samochodami.Dalem sie naciagnac jak maly.
Fejs jest TYLKO dla moich potrzeb no i to chyba nie jest to az takie przestepstwo jak tylko dla swoich potrzeb.A ze sprzedajacym z allegro oczywiscie nie ma zadnego kontaktu i nawet juz taki uzytkownik nie istnieje.

A z innej strony firma legalnie rozprowadzajaca to oprogramowanie tez jest sobie sama po czesci winna ze ich oprogramowanie jest tak powszechnie piracone.Gdyby sobie nie zyczyli blisko 2 tys za kabel z licencja to wieksza ilosc ludzi by u nich kupowala oryginaly po powiedzmy 500 zl a nie 1800.
Ale to wcale nie tlumaczy faktu ze piractwo to przestepstwo.

PostNapisane: 3 paź 2013, o 00:50 
Nowy

I rozdzieliłem pliki FLASH i EEPROM. Programowanie procka poszło bez problemów.
Zobaczymy czy kontroler zadziała jak go wlutuje w płytkę.
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie Fus bitów a konkretnie Lock bitów.
Mam zrzut z PonyProg i nie za bardzo jestem pewien czy pierwsza linijka w PonyProg gdzie jest BootLock 12,11,02 i Lock 2 i 1 odpowiada Lock bitom w mkAVR ?
I jeżeli w PonyProg jst zaznaczone BootLock 12, BootLock 11, Lock 2 i Lock 1 to w mkAVR muszę też zaznaczać odpowiednie opcje ?

@ mireff36 -Kolego stworzyłeś naprawdę fajny i przejrzysty program nawet dla takiego amatora programowania jak ja.

PostNapisane: 3 paź 2013, o 07:55 
Moderator

komand1306 napisał(a):
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie Fus bitów a konkretnie Lock bitów.
Mam zrzut z PonyProg i nie za bardzo jestem pewien czy pierwsza linijka w PonyProg gdzie jest BootLock 12,11,02 i Lock 2 i 1 odpowiada Lock bitom w mkAVR ?

Mam dla ciebie taką poradę ... skoro zaprogramowałeś fusebity i procek działa to powiedz po co ci programować Lockibty ... weź ty je zostaw w spokoju ;) wiesz do czego one są ? ..... no toż zabezpieczysz sobie procka przed możliwością odczytu wsadu jak już .... o to ci chodzi ? ;)

toż do niczego ci ich ustawienie nie jest już potrzebne

PostNapisane: 3 paź 2013, o 12:32 
Nowy

No i o to mi chodziło.
Jak nie jest to potrzebne to po co przy tym grzebać.

PostNapisane: 3 paź 2013, o 14:26 
Użytkownik

Co do tego czy działa to tego jeszcze kolega nam nie powiedział:
komand1306 napisał(a):
Zobaczymy czy kontroler zadziała jak go wlutuje w płytkę.

ale z tego co wiem to bez looków raz będzie działał raz nie. Bynajmniej ja tak miałem :p

komand1306 po co wylutowywałeś tego avr-ka przecież to w układzie zrobisz.

PostNapisane: 3 paź 2013, o 14:42 
Moderator

Mipsa napisał(a):
ale z tego co wiem to bez looków raz będzie działał raz nie. Bynajmniej ja tak miałem

Oj nie nie ... ;) to już są raczej lekucheńko dziwne teorie. Proponuję DOKŁADNIE poczytać co to są LockBity i do czego służą a od razu się wyjaśni ... także koledze

nie ma że raz działa a raz nie - co najwyżej wyciągnąłeś złe wnioski albo coś totalnie źle robiłeś. Więc muszę to sprostować żeby potem inni nie spotkali się z taką błędną opinią - ok?

PostNapisane: 3 paź 2013, o 15:00 
Użytkownik

Nie no Mirku ok :) prostuj prostuj jak musisz.
Ja tylko powiedziałem jakie ja miałem spostrzeżenie. Bo miałem do czynienie z tym interfejsem i widziałem co się działo jak nie założyłem looków. Bo program po połączeniu wczytuje prawie całą konfiguracje atmegi. I działy się cuda. ;) tzn. raz działał normalnie , następnym razem stwierdzał że coś mu nie pasuje i kasował całą atmege. itp.

PostNapisane: 3 paź 2013, o 15:45 
Moderator

Tzn absolutnie nie chcę się kłócić czy coś w tym stylu - tylko zrozum proszę, że LockBity odpowiedzialne są TYLKO i WYŁĄCZNIE za zabezpieczenia przed odczytem procesora. Nie mają NIC WSPÓLNEGO z jego prawidłowym czy też nieprawidłowym funkcjonowaniem. Poza tym piszesz że jakiś program wczytuje całą konfigurację atmegi. Co to znaczy? tzn ja rozumiem, że może jeszcze troszkę się w tym gubisz - spokojnie ja też kiedyś tak miałem ;) ale dlatego podpowiadam co i jak. Nie ma wczytywania całej konfiguracji Atmegi - można co najwyżej wczytać: Flash, Eeeprom, lub Fusebity, które odpowiadają za niektóre sprzętowe ustawienia procka. Ale tylko POD WARUNKIEM że procek właśnie nie jest zabezpieczony LockBitami. Bo jeśli jest to odczytywana z niego będzie sieczka a nie prawidłowe dane.

Rozumiesz ? dlatego tym bardziej irracjonalne wydaje się ostatnie twoje zdanie, że jakiś tam program raz coś czytał a raz niby stwierdzał że mu nie pasuje i kasował całą atmegę. Program SAM nic nie robi. Jak już tak piszesz to postaraj się napisać jaki program używasz - to też podpowiem jak go używać.... ok ?

PostNapisane: 3 paź 2013, o 17:11 
Użytkownik

Rozumiem o czym piszesz :)
Ale jest jeszcze coś takiego jak bootloader :)
I dzięki niemu program w komputerze ma dostęp do całej zawartości atmegi jak sam zresztą zauważyłeś :)

A dokładnie działa to tak. Program sprawdza czy został podłączony interfejs do komputera jeśli tak. odczytuje eeprom Ft232 później wczytuje eeprom atmegi z której odczytuje nr. seryjny interfejsu. I porównuje go z bazą danych wewnętrzną (wpisaną w program ) jak i bazą online "czrną listą" Jeśli nr. seryjny znajduje się na liście czyści całą zawartość atmegi. Dodatkowo wczytuje niektóre komórki pamięci flash i "pewnie" wczytuje też wszyskie "fuski" razem z lookami. Ale tego nie jestem pewien.
Ale musi coś w tym być bo zauważyłem różne się zachowanie takiego interfejsu. Jak nie były założone loocki.
Raz poprawnie wykrywał interfejs i działał raz nie. Innym razem wykrył interfejs ale od razu go kasował tzn. atmege.
oczywiście po założeniu lookbitów problem znikał

PostNapisane: 3 paź 2013, o 17:39 
Nowy

No i lipa.
FT232 i atmega maja wpisane wsady niby wszystko cacy ale program nie widzi samochodu.
Wyskakuje okienko.
Port :Ok
Interface znaleziony:USB HEX ........
Nie podlonczono do samochodu.
A powinno byc
Linia K:Ok
Linia Can:Ok
Czy cos takiego.
A dlaczego wylutowywalem z plytki? Poniewaz atmega nie byla widoczna poprzez zadny programator .
Dopiero po wylutowaniu i podlonczeniu do mkAVR procek ozyl.
Teraz jest wlutowany i jest komunikacja z nim ale program nie widzi polaczenia z autkiem.Na plytce jest jeszcze jeden atmel ale wpisujac oznaczenie w alldata nie znajduje co to za procek.

PostNapisane: 3 paź 2013, o 17:43 
Moderator

Mipsa napisał(a):
A dokładnie działa to tak. Program sprawdza czy został podłączony interfejs do komputera jeśli tak. odczytuje eeprom Ft232 później wczytuje eeprom atmegi z której odczytuje nr. seryjny interfejsu. I porównuje go z bazą danych wewnętrzną (wpisaną w program ) jak i bazą online "czrną listą" Jeśli nr. seryjny znajduje się na liście czyści całą zawartość atmegi. Dodatkowo wczytuje niektóre komórki pamięci flash i "pewnie" wczytuje też wszyskie "fuski" razem z lookami. Ale tego nie jestem pewien.
Ale musi coś w tym być bo zauważyłem różne się zachowanie takiego interfejsu. Jak nie były założone loocki.
Raz poprawnie wykrywał interfejs i działał raz nie. Innym razem wykrył interfejs ale od razu go kasował tzn. atmege.
oczywiście po założeniu lookbitów problem znikał

No ale ty teraz piszesz o CAŁKIEM czymś innym ;) ... To jak się zachowa bootloader - zależy od bootloadera czy np skasuje Flash czy nie skasuje ... A sam komputer nie ma żadnego dostępu do pamięci procka i to żadnej jeśli tenże bootloader nie umożliwia takiej opcji ... Jeśli umożliwia no to chyba nie dziwne ... Więc ty mówisz o jakimś tam bliżej nie wiadomym bootloaderze i to troszkę tak - jakby istniał tylko jeden na świecie bootloader. Jak sobie sam napiszesz prosty bootloaderek, który będzie miał za zadanie tylko odczytać dane np przez RS232 i zaprogramować FLASH to nic po raz kolejny podkreślę nadal LockBity nie będą miały tu nic do rzeczy. Ale jeśli napiszesz go tak - że np będzie coś tam sprawdzał i w zależności od jakichś warunków miał kasować flash - to już jest twój program ....

więc nadal nie można tego mylić z faktem że Lockibity mają wpływ na jakieś tam kasowanie procka ...

Owszem - być może ty lepiej znasz ten wsad o którym pisze autor wątku - ja przyznaję że nie mam pojęcia ... być może tam jest jakiś bootloader - też nie mam pojęcia - a może nawet jest taki - o którym piszesz ... no to wtedy mógłbym to zrozumieć.

Tyle że trzeba było od początku napisać że chodzi ci o bootloader - a nie że Lockbity mogą skasować procka.

PostNapisane: 3 paź 2013, o 17:55 
Użytkownik

czekaj czekaj teraz to ja sam musze zobaczyć czy ja tak napisałem. Czy po prostu źle się zrozumieliśmy.
a co do tego oprogramowanie to jest taj jak napisałem. ;)

Edit
No to tak jak myślałem źle się zrozumieliśmy ;)
Napisałem że program kasuje atmege bo mu looki nie pasują :) Oczywiście chodziło mi o program po stronie PC.
Ale dobra zostawmy już ten temat. On już i tak mnie kiedyś zatruł tak że siedziałem bardzo długi czas no obserwowaniu co i jak leci do tego interfejsu.

PostNapisane: 4 paź 2013, o 01:02 
Nowy

To co kolego Mipsa da się ożywić ten kabel po zonku z podłączonym netem czy już po prostu jest do wyrzucenia ?
A ten inny Atmel na plytce o oznaczeniu
F16V8BQL
15JU1220
Obrazek

co to za jaki ?

PostNapisane: 4 paź 2013, o 02:09 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Proszę bardzo- PAL, programowalne bramki logiczne http://www.atmel.com/Images/doc0364.pdf

On może być uszkodzony, ale nie jesteś w stanie sam go "odtworzyć".

PostNapisane: 4 paź 2013, o 09:30 
Użytkownik

Oczywiście że się da :) idziesz w dobrym kierunku. Najpierw programowanie atmegi i FT232 .
Tym układem ze zdjęcia na razie się nie przejmuj. Ale w razie czego mam gdzieś schemacik programatora do niego więc nie będzie problemu.

PostNapisane: 4 paź 2013, o 10:33 
Nowy

No FT 232 i atmege mam zaprogramowana ale dalej nie ma komunikacji z autem.
Wienc moze ten procek ze zdjecia jeszcze szwankuje.

PostNapisane: 4 paź 2013, o 10:39 
Użytkownik

A program rozpoznaje Ci interfejs. Jaki jest wynik testu interfejsu?

Ostatnio edytowano 4 paź 2013, o 10:50 przez Mipsa, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 4 paź 2013, o 10:52 
Użytkownik

Musiał bym poszukać w notatkach z przed 2 lat. Ale z tego co pamiętam. To w tle działa dodatkowe oprogramowanie odpowiedzialne za połączenie online z właścicielem oprogramowania.
Po zablokowaniu domeny i IP uniemożliwiamy mu kontakt.

PostNapisane: 4 paź 2013, o 11:27 
Nowy

W programie test jest tak
Obrazek
Wiadomo co pisze w miejscu kropek ;)

PostNapisane: 4 paź 2013, o 12:32 
Użytkownik

komand1306
Jednak coś nie pasuje w wsadami . Założyłeś te lookbity?

GwynBleidD
On nie sprawdza licencji. Online sprawdza tylko nr. seryjny interfejsu , czy jest na czarnej liście. Jeśli nie ma to Ok. Jeśli jest kasuje mikroprocesor.
Co do etc/hosts to tak jak pisałem kilka postów wyżej trzeba zablokować i po kłopocie. Nie pamiętam dokładnie jaki adres trzeba było zablokować. Przy wolnej chwili sprawdze

PostNapisane: 4 paź 2013, o 12:59 
Nowy

No nie założyłem. Mam zrzut ekranu z ustawień security bits z ponego i nie umię jakoś znaleść opisu jak to przełożyć na mkAVR.
Fusy są tak samo opisane ale lookbity już nie. Nie chce sobie procka zablokować.
W pony zaznaczone jest :
BootLock12
BootLock11
Lock2
Lock1
Googlowałem odnośnie opisu ale nic nie znalazłem.
Masz jakieś propozycje jak to w mkAVR ustawić ?

PostNapisane: 4 paź 2013, o 17:49 
Użytkownik

no to kiepsko goglowałeś ;)
atmega162

mi tam wyszło HEX = C9

ale lepiej niech ktoś potwierdzi

PostNapisane: 4 paź 2013, o 22:32 
Nowy

Tak, ale nie umiem znaleźć opisu z pony co te lockbity oznaczają, a wartości hex nie ma. Jest takie coś:

Obrazek

Gdyby był jakiś opis tego programu i poszczególne zagadnienia co oznaczają, to by szło bez problemu przełożyć je na mkAVR.
Zapewne dla wtajemniczonych to pestka, ale dla mnie to jeszcze magia.

PostNapisane: 5 paź 2013, o 00:30 
Nowy

Mi tam wyszlo na tej stronce w lockbitach CC

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1