Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 sty 2025, o 02:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 paź 2013, o 20:02 
Użytkownik

Witam.
Projektuję komputerek pokładowy do auta i mam prośbę - sprawdzicie i ocenicie PCB oraz schemat?

Ponadto niech mi ktoś powie, czy firma merkar wykona mi taką płytkę? nie za małe wielkości ścieżek?

ObrazekObrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 paź 2013, o 20:20 
Użytkownik

Takie ścieżki to idzie w domu zrobić więc sądze, że profesjonalna firma nie będzie mieć z nimi problemu.

PostNapisane: 2 paź 2013, o 20:35 
Moderator

Merkar zaleca tylko żeby ścieżki nie były cieńsze niż 8 milsów a nie podejrzewam z tego rysunku żebyś miał cieńsze ;) Tak samo średnice przelotek - minimalne dla Merkar to 0,4mm - tych chyba też nie przekraczasz w dół

Jedyne czego mi brakuje na tym schemacie to prawidłowego prowadzenia zasilania - a to może się zemścić w instalacji auta i to srogo :(

PostNapisane: 2 paź 2013, o 23:54 
Użytkownik

Jedyna rzecz do jakiej mógłbym się przyczepić to to, że na PCB na górnym środku jedna ze ścieżek poprowadzona jest do przelotki pod prawidłowym kontem, ale przez to jest zbyt blisko przelotki obok (4 od prawej w listwie goldpin). Dla pewności dodałbym kondensator przy VDD pcf.

POZDR!!

PostNapisane: 3 paź 2013, o 05:25 

Wykonać, wykona ale trzeba powiedzieć, że masz trochę nieoptymalnie zrobioną tą płytkę, sam prosisz się o przypadkowe zwarcia. W kilku miejscach niepotrzebnie prowadzisz ścieżki między padami, wyprowadzasz z padów od razu pod kątem ścieżki przez co zbliżają się niebezpiecznie do sąsiednich. Prowadzenie mas i zasilania - no trochę słabe. Trochę za dużo złamałeś taką dobrą zasadę, że na obu warstwach staramy się prowadzić ścieżki w różnych kierunkach (pion i poziom) to spowodowało dość chaotyczne prowadzenie ścieżek.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

A dokąd idzie ścieżka z padu chyba 31 atmegi? (niebieska)

PostNapisane: 3 paź 2013, o 13:10 
Użytkownik

wojtek napisał(a):

Do GND :)

wojtek napisał(a):
Trochę za dużo złamałeś taką dobrą zasadę, że na obu warstwach staramy się prowadzić ścieżki w różnych kierunkach (pion i poziom) to spowodowało dość chaotyczne prowadzenie ścieżek.

Faktycznie, a to dlatego, że nie chciałem za dużo przelotek robić.

MrMeriones napisał(a):
jest zbyt blisko przelotki obok

Faktycznie - poprawione :)

Cytuj:
Dlaczego nie ma zenerki (na wszelki wypadek) przy pomiarze zasilania na akumulatorze?

Wystarczy w sumie jak dołożę ją między ADC a GND nie?:)

Juffre napisał(a):
Takie ścieżki to idzie w domu zrobić więc sądze, że profesjonalna firma nie będzie mieć z nimi problemu.

Planowo chciałem robić w domu, ale nigdy nie robiłem w domu płytek, a tym bardziej dwustronnych, więc raczej zamówię :)

Orientujecie się może ile może kosztować wykonanie pojedynczej płytki w merkar?

PostNapisane: 3 paź 2013, o 18:54 

mikandrzej napisał(a):
wojtek napisał(a):

Do GND :)

Hmm na pcb to wyglądało jakby się z niczym nie łączyło, no chyba, że idealnie pod "czerwoną" ścieżką to idzie i na jpgu tego nie widać. To masz jeszcze jakieś wypełnienia z GND niewidoczne na obrazku?

PostNapisane: 3 paź 2013, o 19:29 
Użytkownik

Po prawej stronie masz goldpiny 2x5. Jak rozumiem jest to ISP?
Poprowadziłeś ścieżkę po stronie top i dałeś przelotkę do bottom. Jeśli jest to złącze pod kande to na pinie RST dałeś ścieżkę na stronie top i potem przelotką na bottom. Żeby nie robić przelotki daj ścieżkę prowadząc ją między MOSI---VCC i wtedy poprowadzisz ścieżkę bez przelotki. Jest to mała uwaga, ale przynajmniej jedna przelotka mniej ;). Posprawdzaj jeszcze gdzie można zminimalizować robienie przelotek ;) Ja osobiście nienawidzę ich lutować :P

A czemu poligonu masy nie zrobiłeś?

PostNapisane: 3 paź 2013, o 21:15 
Użytkownik

Poligon = więcej przelotek:) w sumie można zrobić, chociaż i tak boję się jak ja to polutuje:D

Powiedzcie mi czy jak np wlasnie mam sciezke doprowadzona do nozki np goldpinu pod KANDA, to da rade w ogole to polutowac jezeli sciezka idzie po stronie TOP, czyli od razu pod gniazdem?

Wysłane z mojego GT-I9500 przy użyciu Tapatalk 4

PostNapisane: 3 paź 2013, o 21:18 

mikandrzej napisał(a):
owiedzcie mi czy jak np wlasnie mam sciezke doprowadzona do nozki np goldpinu pod KANDA, to da rade w ogole to polutowac jezeli sciezka idzie po stronie TOP, czyli od razu pod gniazdem?

Druk masz dwustronny i bedzie robiony w firmie więc w przelotkach i padach będzie metalizacja, nie ma więc problemu z lutowaniem.

Strefa czasowa: UTC + 1