Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lis 2024, o 20:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 paź 2013, o 10:11 
Użytkownik

Witam.
Przymierzam się do zakupu laptopa. Nie mogę się zdecydować na wersję systemu. Komputer będzie służył do programowania.
Jaki system mi polecacie. Bardziej opłaca sie wziąć Windows 8 czy może jednak sprawdzoną 7. Do tej pory pracowałem na 7
i byłem z niej zadowolony. Nie wiem czy WIN8 nie będzie stwarzał problemów przy konfiguracji np USBasp itp. ?
Proszę o rady

Pozdrawiam
Juffre

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 paź 2013, o 10:18 
Użytkownik

O ile znajdziesz gdzieś jeszcze nowy sprzęt z windowsem 7 to ja bym wybrał ta opcję. Większa pewność i dostępność sterowników, mniej kombinacji z instalacją nie podpisanych sterowników. Zwłaszcza że wykorzystujesz komputer do programowania a tutaj zyski z nowszego Windowsa nie maja kompletnie znaczenia. Jak dla mnie bierz śmiało 7.

PostNapisane: 2 paź 2013, o 10:23 
Użytkownik

A win 8 oferuje coś extra? W sensie jakieś narzędzia umilające prace?

PostNapisane: 2 paź 2013, o 10:36 
Użytkownik

Jak dla mnie nie. Może gdybym pracował z grafiką 3D czymś co mocno obciąża komputer to zauważyłbym różnice. Bardziej meni wkurza szukanie wszystkich opcji które gdzieś teraz są pochowane, problemy ze sterownikami np z drukarek.

PostNapisane: 2 paź 2013, o 10:47 
Użytkownik

@Wilu88
kiedys też ludzie nazekli na przesiadke xp vs vista lub 7
kwestia przyzwyczajenia miesiac lub 2 i po klopocie a tylko same korzyści

nie oplaca sie kupować laptopa kierując sie ze ma win7 lepiej aby mial dobry hardware lepsza grafika szybki dysk duzo pamieci ram
atmel studio czy eclipse potrafi niezle obciązyc system dla mnie priorytetem bylo by miec procesor z i3 lub cos podobnego
i do tego 16gb ramu dysk ssd i wcale nie korzystam z "grafiki 3d"

PostNapisane: 2 paź 2013, o 10:52 
Użytkownik

Lapka kupuję bez windowsa. Z uczelni mam do wyboru WIN 8.1, WIN 8 i WIN7.
Dlatego się zastanawiam co będzie dla mnie najlepsze.

PostNapisane: 2 paź 2013, o 11:35 
Moderator

Juffre napisał(a):
A win 8 oferuje coś extra? W sensie jakieś narzędzia umilające prace?

czy win8 oferuje coś extra ? .... narzędzia umilające pracę ? ... a czy to się aż tak liczy te narzędzia umilające pracę ?

powiem tak ... jak zapewne wiesz, tworzę sporo poradników wideo. Ostatnio wszystkie są w jakości HD, nie wiem czy wiesz co to oznacza ? ... dla mnie to oznaczało tyle gdy przeszedłem na HD, że nagle do obróbki miałem setki megabajtów , Ba! dziesiątki GIGABAJTÓW więcej do przemielenia w programach wszelkiej maści do obróbki wideo ale też chociażby do zwykłego kopiowania z dysku na dysk, z kamer itp ...

wcześniej używałem Win7 ... oczywiście to bardzo dobry i stabilny system bez dwóch zdań. Ale ...

ale odkąd (podkreślam) na tym samym komputerze przesiadłem się na Win8 .... oszczędzam na tą samą pracę KILKA GODZIN !!! na dobę ... wiesz jaka to różnica ? Wiesz ile można innych rzeczy zrobić w ciągu tych kilku dodatkowych godzin ? Czasem nawet wykorzystuję je żeby się przespać w końcu ;) ....

to nie żart - jedna z bodajże NAJWIĘKSZYCH zalet Win8 to mega większa szybkość kopiowania plików i dostępu do nich. Sam kiedyś byłem malkontentem i narzekałem na win8 - widać to nawet na tym forum. Ale tylko krowa nie zmienia zdania - ja zmieniłem jak w końcu przełamałem się i spróbowałem. Innych zalet w porównaniu do Win7 już nawet nie będę wymieniał - ale powiem, że w pracy podczas konfigurowania zestawów ATB oszczędzam też około godziny czasu na jeden dzień. TAK TAK - aż tak sobie to przeliczyłem ....

i śmiać mi się teraz chce z takich osób jak ja sam niedawno byłem, narzekających że a to nie ma Menu START, a to że mogą być problemy z USBASP .... Boże ;) gdyby były to jak myślisz co ja bym dopiero zrobił skoro tylko na tym programatorku działam ? ;) .... Nie dość że nie ma żadnych problemów to jeszcze działa to wydajniej i szybciej pod każdym względem ....

Wiem, też że nie da się tych którzy zatwardziale biadolą nad tym Win8 jaki on zły, na siłę przekonywać - bo się nie przekona (sam wiem po sobie) ... będą biadolić dokąd sami nie sprawdzą ... a jak sprawdzą to będą sobie pluć potem w brodę - że wcześniej nie przeszli na Win8 ....

Ja też plułem sobie w brodę - ale u mnie to już czas przeszły ... i od prawie pół roku cieszę się zaletami Win8 i oszczędnością czasu pracy - bo tak to mogę śmiało przeliczyć

To jest moja opinia i porada w tym zakresie .... zamknąć oczy i brać TYLKO win8 ;)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

A dodam , że z mojego letargu malkontenctwa na Win8 wyrwał mnie nasz Mistrz SunRiver, za co mu i w tym miejscu serdecznie dziękuję ;) bo dzisiaj dłużej mogę odpoczywać albo robić 10 innych rzeczy jeszcze więcej ;)

PostNapisane: 2 paź 2013, o 11:38 
Nowy

Ja przesiadłem się z 7 na 8 i nie żałuję. System startuje szybciej, a do nowego wyglądu można się przyzwyczaić. Większych kłopotów z programami nie miałem.

PostNapisane: 2 paź 2013, o 11:58 
Użytkownik

Ja bym dodał ze swojej strony zastanowieniem się nad rozwiązaniem takim, kupić komputer z Windows 8 w wersji Pro - taka wersja oferuje tzw. downgrade do Windows 7 Pro, czyli cofnięcie się do starszej wersji systemu, daje to Tobie taką jakby gwarancję że w razie jakby Ci się nie spodobał Windows 8 z różnych względów czy to estetycznych czy problemu z działaniem jakieś aplikacji to możesz sobie w pełni zgodnie z licencjonowaniem Microsoft wgrać Windows 7 Pro.

Tutaj bardziej szczegółowe informacje:

http://www.microsoft.com/OEM/pl/licensing/sblicensing/Pages/what_to_do_downgrade_rights.aspx#fbid=58gI3WkvP2o

Generalnie sprowadza się to do tego że musisz zdobyć od kogoś nośnik Win 7 i kod a następnie zarejestrować go w Microsoft za pomocą rozmowy telefonicznej.

PostNapisane: 2 paź 2013, o 12:25 
Użytkownik

Zamieniłem Windows 7 na Windows 8 zaraz jak wyszedł. Jestem w 100% zadowolony a i tak szybki komputer przyspieszył dodatkowo :)

PostNapisane: 2 paź 2013, o 12:35 
Użytkownik

Świetnie, namówiliście mnie na 8. Teraz już tylko pytanie czy ma to być WIN 8 czy też może WIN 8.1.
Czy te systemy różnią się jakoś specjalnie?

PostNapisane: 2 paź 2013, o 12:58 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja testowałem win 8 od początku - jak tylko pojawiła się pierwsza wersja. Niestety - te wersje nie powinny się ukazać bo mogły zrazić niejednego potencjalnego klienta. Były fatalne. Ale wyszła pełna wersja testowa - ta już była OK. jak wgrałem i poustawiałem sobie tak jak chciałem(co zajęło mi chyba niecałą godzinę bo nie bardzo wiedziałem co da się zrobić) to od razu w pierwszych dniach byłem w sklepie po nowego Windowsa ( "nakładka" na win XP bo taniej w promocji). Teraz twierdze ze to jak na razie najlepszy system - a znam wszystkie począwszy od win 3.11. Tylko trzeba go sobie dostosować do własnych potrzeb - okna , skróty itp. Da się go uruchomić w kilka sekund z takimi uruchomionymi programami i plikami jakie były przy zamknięciu.

PostNapisane: 2 paź 2013, o 13:27 
Użytkownik

W takim razie polecasz 8.1 ? :)

EDIT:

Poczytałem co nie co i widzę że wersja 8.1 jest obecnie testowana.
Zdecyduję się więc na WIN8

PostNapisane: 2 paź 2013, o 16:24 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

win 8.1 w wersji testowej mam na płycie ale jeszcze nie zainstalowałem - chwilowo nie mam na to czasu. Na razie nie zanosi się na to abym go zainstalował lub w ogóle się nim zainteresował - chroniczny brak czasu :D . Chyba jest tylko w wersji angielskiej. Pierwsze wersje win 7 i win 8 tez były tylko w wersji ale lepiej się je konfigurowało niż z polską nakładką :D .

PostNapisane: 2 paź 2013, o 17:11 
Użytkownik

W8.1 to tak jakby SP dla win8. MS trochę zmienił podejście do dystrybucji i nazewnictwa. W8.1 oficjalnie wchodzi do sprzedaży 18 października (dla posiadaczy win8 update będzie darmowy), więc jak teraz postawisz win8 to i tak ci się zaktualizuje do 8.1 pod koniec miesiąca.

PostNapisane: 2 paź 2013, o 19:13 
Użytkownik

Fajny Windows 8, ale nie chce mi działać np oscyloskop na usb, drukarka nie działa jako skaner i kilka innych rzeczy. Generalnie ja poczekam na lepsze wsparcie ze strony programów, tymczasem zainstalowałem Windows 7 i cieszę się, że nie muszę za każdym razem wymuszać instalacji niepodpisanych sterowników. Oczywiście to kwestia czasu wszystko i jakbym miał nowy komputer kupić, to oczywiście Windows 8:)

Wysłane z mojego GT-I9500 przy użyciu Tapatalk 4

PostNapisane: 2 paź 2013, o 19:34 
Użytkownik

O dziwo niema kłopotu z wymuszaniem podpisów jak to ma miejsce w W7 i ładnie działa wszystko nawet takie dziwolągi jak karta pomiarowa Agilenta .... a na w7 nie bardzo chciała

PostNapisane: 2 paź 2013, o 20:31 
Moderator

SunRiver napisał(a):
O dziwo niema kłopotu z wymuszaniem podpisów jak to ma miejsce w W7

Dokładnie, to pod tym względem - więcej kłopotów było pod Win7 ... zatem to kolejny kamyczek na korzyść Win8

PostNapisane: 2 paź 2013, o 20:52 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
SunRiver napisał(a):

Dokładnie, to pod tym względem - więcej kłopotów było pod Win7 ... zatem to kolejny kamyczek na korzyść Win8

No muszę Mirku się z Tobą nie zgodzić pracuję w serwisie kserokopiarek i Windows 8 i wsparcie ze sterownikami jest tragiczne. Urządzenia wychodzące po 6-7 lat temu zatrzymały się ze wsparciem na Win7 (a neistety na polskim rynku taki sprzęt to standard) i neistety nie zawsze pomaga instalacja sterów z wina 7 na 8. Poza tym standardowo wyłączona opcja umożliwiająca instalację sterowników nie podpisanych skutkuje tym ze co chwile mam telefony jak instalować sterownik, który na win7 instaluje się od strzała. Oczywiście jeśli mówimy o w miarę nowym sprzęcie lub popularnym to sterowniki wyszukują się same i działa to dużo lepiej niż na win 7 i tu nie będę dyskutować.

PostNapisane: 2 paź 2013, o 21:31 
Użytkownik

Szczerze ?

Nie czytałem wszystkich wypowiedzi ... ale

Z win 8 można żyć ... dlaczego ?

zobacz na zjadanie ramu przez czystego (świeżego) win8 a win 7

da się przyzwyczaić do tego nowego pulpitu kafelkowego ... z którego możesz wejść do normalnego pulpitu ...

sam używam win 8 a żona win 7 idzie się przyzwyczaić ...

najważniejsze jest to że (strzelam nie pamiętam to tak dla porównania)

WIN 7 na czystej instalacji zjada koło 800 Mb ram
WIN 8 na czystej instalacji zjada koło 300 Mb ram

nie każdy ma 16Gb RAM (mam i mnie to rybka) ale niektórym na RAMie zależy dlatego polecam WIN 8

szybciej wstaje, szybciej pracuje, ba on jest na jądrze linuxa ...

generalnie google nie gryzie poszukaj ... zasoby RAM

a tak na szybko proszę bardzo

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Win ... 37176.html

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Wilu88 napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
SunRiver napisał(a):

No muszę Mirku się z Tobą nie zgodzić pracuję w serwisie kserokopiarek i Windows 8 i wsparcie ze sterownikami jest tragiczne. Urządzenia wychodzące po 6-7 lat temu zatrzymały się ze wsparciem na Win7 (a neistety na polskim rynku taki sprzęt to standard) i neistety nie zawsze pomaga instalacja sterów z wina 7 na 8. Poza tym standardowo wyłączona opcja umożliwiająca instalację sterowników nie podpisanych skutkuje tym ze co chwile mam telefony jak instalować sterownik, który na win7 instaluje się od strzała. Oczywiście jeśli mówimy o w miarę nowym sprzęcie lub popularnym to sterowniki wyszukują się same i działa to dużo lepiej niż na win 7 i tu nie będę dyskutować.

Sorry naucz się obsługi WIN 7 i WIN 8 w obu możesz włączyć uruchom jako administaor i w trybie zgodności z XP lub WIN7
stary sprzęt też ma wsparcie w WIN8

PostNapisane: 2 paź 2013, o 21:35 
Użytkownik

@Wilu88 tak z ciekawości, a po co komu sterowniki do kserokopiarki ?

PostNapisane: 2 paź 2013, o 21:40 
Użytkownik

Nie mówię tylko o kserokopiarkach ale także o drukarkach.

Cytuj:
Sorry naucz się obsługi WIN 7 i WIN 8 w obu możesz włączyć uruchom jako administaor i w trybie zgodności z XP lub WIN7

Mi tego nie musisz mówić ,ale mów to klientom, zwykłym użytkownikom, którzy nie widzą o takiej opcji. A później dzwonią do Ciebie z pretensjami że to twoja wina że im urządzenie nie działa. I w żadnym wypadku nie neguje że WIN 8 jet lepiej zoptymalizowany mniej pozera zasoby, czy tak jak pisze Mirek szybciej kopiuje pliki. Denerwuje mnie tylko gorsze wsparcie i nie jest to tylko Microsoftu ale także producentów urządzeń. Pewnie się to zmieni za jakiś czas ale piszę z aktualnych doświadczeń.

PostNapisane: 2 paź 2013, o 21:41 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Przecież to oczywiste, że nowy system wymaga nowszego sprzętu i odwrotnie. No bo kto by kupił nowy sprzęt jak stary działał by idealnie na nowym systemie?. I odwrotnie. Przecież nowy system jest po to, aby nie było zastoju na rynku zbytu. Rynek by się nasycił systemem i mało kto by kupił nowy. To samo ze sprzętem – po co kupować nowy jak stary działa idealnie? ‘ To niestety jest brutalne prawo rynku.
Tak samo jak kiedyś nikomu nie zależało na tępieniu pirackich systemów Windowa i Offisa . Kto by szefa naciągał w pracy na nowe oprogramowanie którego się nie zna? Wręcz odwrotnie. Ech co to gadać – sami pomyślcie.

Co do sterowników - mam różny stary sprzęt i jakoś wszystko chodzi - nawet taki zabytek jak DSO-220 USB.
Jedna uwaga - mam Windowsa 8 32-bitowego bo z 64 bitowym miałem problemy i zrezygnowałem po kilku dniach z niego. Ale nie próbowałem go ustawiać.

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

Niestety co do kserokopiarki - w pracy miałem taką sieciową kserokopiaro/drukarko/faxi i niestety nawet pod win 7 miałem problem ja normalnie zainstalować. Udało mi się tylko takim niepublikowanym i bardzo dziwnym sposobem. ale pod win 7 - 64 bity to już niestety nie udało mi się. Nie pamiętaj jej nazwy niestety.

PostNapisane: 2 paź 2013, o 22:16 
Moderator

Wilu88 napisał(a):
No muszę Mirku się z Tobą nie zgodzić pracuję w serwisie kserokopiarek i Windows 8 i wsparcie ze sterownikami jest tragiczne. Urządzenia wychodzące po 6-7 lat temu zatrzymały się ze wsparciem na Win7 (a neistety na polskim rynku taki sprzęt to standard) i neistety nie zawsze pomaga instalacja sterów z wina 7 na 8. Poza tym standardowo wyłączona opcja umożliwiająca instalację sterowników nie podpisanych skutkuje tym ze co chwile mam telefony jak instalować sterownik, który na win7 instaluje się od strzała. Oczywiście jeśli mówimy o w miarę nowym sprzęcie lub popularnym to sterowniki wyszukują się same i działa to dużo lepiej niż na win 7 i tu nie będę dyskutować

Ależ ja nie chcę generalizować - tyle że ty mówisz o typowych problemach przejściowych ... no takie coś ZAWSZE będzie .... nie da się tego uniknąć. Jak ktoś ma urządzenie za 100k $ to wiadomo ze zostanie przy Win7 skoro tu działają mu sterowniki

ale piszemy o zwykłym kompie, laptopie domowym albo w małej firmie ;) tak mi się wydaje ...

Ja też np nie mogłem znaleźć sterowników do swojej starej drukarki HP2600n .... ale po jakichś szukaniach trickach w końcu zassało - na pewno jednak nie byłoby to powodem żebym nie szedł w stronę Win8 ... trudno kupiłbym inną drukarę i tak trzeba będzie kiedyś wymienić ;) Tak samo trzeba było wymienić niektóre karty graficzne ... no ale cóż z tego

Tu jak ktoś kupuje laptoka to ma od razu wszystko Win8 Ready ... i Qniec - działa - co najwyżej może się okazać że w domciu właśnie np jakaś stara drukara czy skaner odmówi posłuszeństwa ... ale to już każdy sobie sam odpowie co jest ważniejsze - czy mieć stary skaner i dalej wolno pracować - to też przecież dopuszczalny scenariusz - czy woli jednak wydać kaskę na nowy skaner i mieć komfortową pracę na nowszym i zdecydowanie lepszym systemie.

To wszystko to zawsze kwestia adpatacji .... Najgorzej mają duże firmy, korporacje i np banki ... gdzie wymiana systemu to jak trzęsienie ziemi ;)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

stachn napisał(a):
Jedna uwaga - mam Windowsa 8 32-bitowego bo z 64 bitowym miałem problemy i zrezygnowałem po kilku dniach z niego. Ale nie próbowałem go ustawiać.

A ja się zaparłem i wszędzie postanowiłem używać 64-bit ... też da się ... wszystko tu poodpalać ... da się ... powoli bo powoli ale się da.

PostNapisane: 2 paź 2013, o 22:39 
Użytkownik

U mnie wchodzi w grę system tylko 64-bitowy. Lapek do użytku domowego. Nauka/programowanie. Skoro da się ogarnąć sterowniki do USBasp to jest spoko.

PostNapisane: 2 paź 2013, o 22:47 
Moderator

Juffre napisał(a):
Skoro da się ogarnąć sterowniki do USBasp to jest spoko

jest sobie taki pewien blog ;) a na nim:

http://mirekk36.blogspot.com/2013/03/us ... lacja.html

PostNapisane: 2 paź 2013, o 22:54 
Użytkownik

Właśnie trafiłem na ten poradnik. Wielkie dzięki za niego!!!

PostNapisane: 5 paź 2013, o 22:39 
Użytkownik

Mirku ja również używam WIN 8 64 bit od dnia ukazania się w sklepie. Nie używam piracka tak jak kolega pisze:

stachn napisał(a):

Z win 8 nie ma żadnego problemu nawet z tym 64 bit bo jak nie ma softu na x64 to instalujesz na x86 i też śmiga aż miło popatrzeć.

Jedyne co Mirku chciałbym nadmienić co do twojego linku bloga ... tak mnie nie ruszyło :(

Ale ... jest rozwiązanie z linii komend wchodzi się w tryb serwisowy i przy ponownym uruchomieniu klika się cyferkę i wymuszanie podpisów wyłączone aż miło popatrzeć :)

Jeżeli mogę to taki mały offtop ale pomocny :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak wyłączyć sprawdzanie podpisu sterowników w Windows 8?

1. Pierwszym krokiem będzie otworzenie panelu Uruchom przez skrót Win+R, w którym wpisujemy następującą treść: shutdown.exe /r /o /f /t 00 i wciskamy Enter.uruchom
Obrazek

2. W tym momencie system powinien się wyłączyć, a następnie uruchamiać się ponownie i wejść w opcje. Wybieramy opcję Rozwiąż problemy
Obrazek

3. Następnie interesuje nas zakładka Opcje zaawansowane
Obrazek

4. Otwieramy Ustawienia uruchamiania
Obrazek

5. Teraz zgodnie z instrukcją na ekranie wybieramy Uruchom ponownie
Obrazek

6. Następnie na ekranie pojawi się lista dostępnych opcji. Nas interesuje pozycja 7, zatem naciskamy na klawiaturze F7. System uruchomi się ponownie.

PostNapisane: 5 paź 2013, o 22:47 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Może kiedyś wrócę do wersji 64 bitowej. Cale szczęście ze dają do razu DVD z obiema wersjami

PostNapisane: 5 paź 2013, o 22:58 
Użytkownik

stachn napisał(a):
Może kiedyś wrócę do wersji 64 bitowej. Cale szczęście ze dają do razu DVD z obiema wersjami

Ciekawe gdzie dają DVD z obiema wersjami ?
Mówisz o kupionym kopie z "legalnym win" ?:) nagranym na plycie ?

jutro zrobie ci fotke oryginalnego win 7 i win 8 nigdy nie dawali x64 i x86 w jednym pudle no ale ok :)

nie wnikam w czyjąś legalność ale ...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1