Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 sty 2025, o 22:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 maja 2013, o 22:47 
Użytkownik

Witam ;)
Jest to mój pierwszy projekt jaki przedstawiam na tym forum, przynoszący więcej zabawy niż pożytku.
Zasada działania jest banalna. Zauważyłem że jeżeli będziemy zmieniać stan portu z podpiętym buzzerem co np. 1ms, będzie on wydawał ciekawy dźwięk :) Idąc tym śladem korzystając z biblioteki napisanej przez użytkownika Janadamis topic3115.html dzięki której bez problemów podpiąłem pod uC klawiaturę PS/2, zrobiłem nieskomplikowane "pianino" którym chciałbym się podzielić. Zarówno kod jak i schemat są proste, i tłumaczenie nie jest raczej konieczne.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

ACHTUNG!

W pliku keyboard.h z biblioteki Janadamisa musimy ustawić coś takiego:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

No i oczywiście schemacik:

Obrazek

Jeżeli chcemy podpiąć klawiaturę pod inne porty należy zwrócić uwagę na definicje w bibliotece.
I tutaj mały przykład jak to działa (nie posiada to może niezwykłych walorów artystycznych, ale w imię nauki można posłuchać ;) i jeszcze jedno, głośność w górę, mam słabiutki mikrofon).
http://www9.zippyshare.com/v/56957246/file.html

Pozdrawiam i czekam na opinie ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 maja 2013, o 23:01 
Użytkownik

witaj,

mam takie małe pytanie. Jaki jest cel umieszczania czegoś takiego?

język c

PostNapisane: 17 maja 2013, o 23:08 
Użytkownik

@sz4t4n Już tłumaczę ;)
Prawie to samo otrzymalibyśmy oczywiście poprzez:

język c

Jednak jest z tym mały problem. Mianowicie możemy zwolnić klawisz podczas gdy PB1 będzie miało stan wysoki, i w rezultacie buzzer dalej będzie robił swoje. Włączenie i wyłączenie buzzera w tym samym powtórzeniu pętli temu zapobiega. Przecież to czy klawisz jest wciśnięty zostanie sprawdzone już gdy PB1 ma stan niski ;) Jeśli chcesz to sprawdź sam z diodą i microswitchem.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 17 maja 2013, o 23:26 
Użytkownik

No ok ale zerowanie portu odbywa się przez :

język c

a nie przez :

język c

PostNapisane: 17 maja 2013, o 23:32 
Użytkownik

Oh, w takim razie odpowiedź jest prosta ;) Jestem samoukiem, wieeelu rzeczy jeszcze nie wiem. Z mojej perspektywy, po prostu działa ;)

PostNapisane: 18 maja 2013, o 08:45 
Użytkownik

sz4t4n napisał(a):

Dziwne pytanie. Takie już jest zbójeckie prawo każdego forum. Dla jednego to ważne, dla drugiego nie. Na szczęście, nie ma jeszcze obowiązku czytania.

PostNapisane: 18 maja 2013, o 09:12 
Użytkownik

Chodziło mi o to, że jest to wg mnie błędny zapis. Chciałem aby autor napisał co chciał osiągnąć tą linijką kodu i być może pomóc mu jeżeli moja mała wiedza w temacie wystarczyłaby.

PostNapisane: 18 maja 2013, o 09:47 
Moderator

sz4t4n napisał(a):
Chodziło mi o to, że jest to wg mnie błędny zapis.

I BARDZO DOBRA - SŁUSZNA i DOKSZTAŁCAJĄCA UWAGA !!! ..... jeśli chodzi o mnie to takie podejście na tym forum należy ze wszech miar pochwalić a nie odpowiadać że jakieś zbójeckie prawo ;)

kacperu2 napisał(a):
Z mojej perspektywy, po prostu działa

w programowaniu szczególnie jeśli chodzi o TAKIE PODSTAWY nie ma mojej czy twojej perspektywy ..... jest tylko jedna perspektywa w tym przypadku języka C ... i przesunięć bitowych ... i jak się ich nie zrozumie to do tego czasu - programowanie w C będzie wydawało się KOSZMAREM niestety

mg101 napisał(a):
Dla jednego to ważne, dla drugiego nie.

Dla każdego powinno być ważne, że:

zerowanie portu

język c

jak napisał i SŁUSZNIE a na dodatek uprzejmie podpowiedział kolega sz4t4n robi się właśnie TAK ....

obowiązku czytania nie ma - ale za to miło jak ktoś czuwa, pomoże a nawet jeśli sam czuje się początkujący to stara się podpowiadać i tym samym uczyć się także.

mg101 napisał(a):
....Na szczęście, nie ma jeszcze obowiązku czytania

Ale jeśli już czytać to jednak warto ze zrozumieniem ? prawda ? ;)

PostNapisane: 18 maja 2013, o 10:15 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
I BARDZO DOBRA - SŁUSZNA i DOKSZTAŁCAJĄCA UWAGA !!! ..... jeśli chodzi o mnie to takie podejście na tym forum należy ze wszech miar pochwalić a nie odpowiadać że jakieś zbójeckie prawo ;)

Mirek. Zgadzam się z Tobą ale nie do końca. Dalej zorientowałem się, że kolega sz-4t-4n nie był złośliwy, tylko szczerze chciał pomóc. Ale w pierwszej chwili uwaga w stylu "po co się odzywasz" sugeruje, że autor posta "Buzzer jako... pianino?!" wyrwał się jak Filip z Konopi. Czytaj - nie dorósł jeszcze do poważnego traktowania. Uważam, że każdy ma takie zbójeckie prawo. Może się pytać, bez obawy o ośmieszenie. Zwłaszcza, gdy nikogo nie obraża. Chyba nie chcesz, żeby ludzie przy każdym problemie stosowali autocenzurę?

PostNapisane: 18 maja 2013, o 11:20 
Moderator

mg101 napisał(a):
po co się odzywasz

ale pokaż mi gdzieś taką uwagę ? .... no pokaż, toż pierwsza wypowiedź:

sz4t4n napisał(a):
witaj,

i ponieważ sam kolega sz4t4n nie czuje się jeszcze jakimś zaawansowanym to spytał jaki jest cel umieszczania czegoś takiego - podając przykład błędnego kodu ...

a ty - uważasz że co ? że on mówił po co jest sens umieszczania tego projektu? wątku? ...... oj oj ;) na prawdę kolega mg101 musi czytać ze zrozumieniem .... toż tu chodziło o poradę i to w dobrej wierze

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

mg101 napisał(a):
Uważam, że każdy ma takie zbójeckie prawo. Może się pytać, bez obawy o ośmieszenie. Zwłaszcza, gdy nikogo nie obraża. Chyba nie chcesz, żeby ludzie przy każdym problemie stosowali autocenzurę?

na prawdę nie wiem o czy ty teraz mówisz ? .... po to jest to forum żeby pytać - tylko kto tu w ogóle pytał w tym wątku ? czy przypadkiem tobie nie pomieszały się może jakieś dwa różne wątki ?

autor pokazał swój projekcik i fajnie ;)

inny kolega zwrócił uwagę, dopytał po co jest taki zapis PORTB |= (1<<PB1) bo wydał mu się niepoprawny ... i to tyle ..... za to ty jak sam piszesz opacznie zrozumiałeś chyba to wszystko hmmm ?

PostNapisane: 18 maja 2013, o 23:47 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

mg101 napisał(a):
Ale w pierwszej chwili uwaga w stylu "po co się odzywasz" sugeruje, że autor posta "Buzzer jako... pianino?!" wyrwał się jak Filip z Konopi. Czytaj - nie dorósł jeszcze do poważnego traktowania. Uważam, że każdy ma takie zbójeckie prawo. Może się pytać, bez obawy o ośmieszenie. Zwłaszcza, gdy nikogo nie obraża. Chyba nie chcesz, żeby ludzie przy każdym problemie stosowali autocenzurę?

Żeby zakończyć ten dziwny spór:

mg101 - nie zrozumiałeś intencji pytania.
Celem nie było ośmieszenie celowości umieszczenia tutaj mini projektu, tylko zapytanie o cel zastosowania
konkretnej linii kodu!!

Teraz rozumiesz?

Więc nie doszukuj się jakichś ukrytych intencji albo i przejawów agresji bo takie będą tu tępione.
To nie Elektroda - jak zawsze podkreśla właściciel i gospodarz tego forum.

PostNapisane: 19 maja 2013, o 09:16 
Użytkownik

Jaglarz napisał(a):
Więc nie doszukuj się jakichś ukrytych intencji albo i przejawów agresji bo takie będą tu tępione

Cieszę się. O to mi chodziło, a nie o to czy pianino jest ok.

PostNapisane: 29 wrz 2013, o 03:05 
Użytkownik

Podbijam jako pracę na pewien konkurs :)

PostNapisane: 29 wrz 2013, o 10:39 
Użytkownik

kacperu2 napisał(a):
I tutaj mały przykład jak to działa (nie posiada to może niezwykłych walorów artystycznych, ale w imię nauki można posłuchać ;)

Może Mirek skorzysta i wstawi do swojego kolejnego poradnika :P

Strefa czasowa: UTC + 1