Wraz z nową wersją Eagle 6.5 w katalogu ULP dostępne jest nowe narzędzie do prezentacji PCB w 3D, nosi ono nazwę
eagle_to_3d.ulp.
Jest to narzędzie firmy Simplified Solutions Inc. które generuje obraz 3D online. Użytkownicy posiadający starsze wersje mogą go pobrać z
http://www.simplifiedsolutionsinc.com/EagleTo3D/eagle_to_3d.ulp.
Zaletą tego narzędzia jest to że nie potrzeba instalować dodatkowego oprogramowania, odpada problem z modelami 3D – jak podaje producent tysiące elementów z bibliotek Eagle ma swoje odwzorowanie w modelach 3D, w przypadku braku jakiegoś modelu można po zarejestrowaniu się na stronie producenta za darmo korzystając z narzędzia IDF-to-3D ręcznie wybrać i wykorzystać gotowe biblioteki – nie sprawdzałem, nie wiem jak to działa
.
Wynikiem działania programu jest darmowy model w formacie PDF 3D, jeśli chcemy otrzymać plik w formacie 3D-STEP do dalszej obróbki w dowolnym programie CAD to musimy już za niego zapłacić
.
Jakość generowanych plików PDF 3D jest...., sami oceńcie
Tyle słowem wstępu, do działa...
Uruchamiamy jakiś przykładowy projekt, niech będzie to jak zwykle
Arduino_MEGA2560, następnie w edytorze PCB wyrysowujemy wszystkie poligony poleceniem
RATSNETS, a następnie uruchamiamy program
eagle_to_3d.ulp i pokazuje nam się takie oto okienko
I tak, w lewym dolnym rogu pozostawiamy włączoną opcję odwzorowywania modeli 3D (Enable 3D Mapping...), a w prawym rogu możemy zmienić grubość PCB w mm (Board Thickness...) i to wszystkie ustawienia.
Kliknięciem na przycisk
Generate 3D Data rozpoczyna się proces tworzenia modelu 3D.
Po kilkunastu sekundach pojawia nam się kolejne okienko z wygenerowany podglądem naszej płytki
w którym mam do wyboru cztery opcje, licząc od góry:
1. Możemy ręcznie wybrać i uzupełnić brakujące modele elementów z pośród udostępnionych przez Simplified Solutions Inc. i zakończyć proces generacji modelu 3D za pomocą narzędzia IDF-to-3D - po wcześniejszym zarejestrowaniu - o czym wcześniej pisałem
2. Możemy pobrać wygenerowany model 3D w postaci pliku *.pdf
3. Możemy pobrać wygenerowany model 3D w postaci pliku *.stp/ste - po wcześniejszym zarejestrowaniu i uiszczeniu opłaty
4. Możemy zlecić wykonanie prototypu – na jakich zasadach tego nie wiem, nie sprawdzałem, usługa wymaga rejestracji
Wybieranym zatem opcję nr 2 i po chwili możemy się cieszyć modelem 3D który wygląda tak
Model można obracać w każdej płaszczyźnie, powiększać, ustawiać różne widoki, zmieniać tryb renderingu, zmienić ustawienia światła i zmienić kolor tła.