Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lis 2024, o 21:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 wrz 2013, o 22:07 
Użytkownik

Wraz z nową wersją Eagle 6.5 w katalogu ULP dostępne jest nowe narzędzie do prezentacji PCB w 3D, nosi ono nazwę eagle_to_3d.ulp.
Jest to narzędzie firmy Simplified Solutions Inc. które generuje obraz 3D online. Użytkownicy posiadający starsze wersje mogą go pobrać z http://www.simplifiedsolutionsinc.com/EagleTo3D/eagle_to_3d.ulp.
Zaletą tego narzędzia jest to że nie potrzeba instalować dodatkowego oprogramowania, odpada problem z modelami 3D – jak podaje producent tysiące elementów z bibliotek Eagle ma swoje odwzorowanie w modelach 3D, w przypadku braku jakiegoś modelu można po zarejestrowaniu się na stronie producenta za darmo korzystając z narzędzia IDF-to-3D ręcznie wybrać i wykorzystać gotowe biblioteki – nie sprawdzałem, nie wiem jak to działa ;) .
Wynikiem działania programu jest darmowy model w formacie PDF 3D, jeśli chcemy otrzymać plik w formacie 3D-STEP do dalszej obróbki w dowolnym programie CAD to musimy już za niego zapłacić :( .
Jakość generowanych plików PDF 3D jest...., sami oceńcie ;)

Tyle słowem wstępu, do działa...
Uruchamiamy jakiś przykładowy projekt, niech będzie to jak zwykle Arduino_MEGA2560, następnie w edytorze PCB wyrysowujemy wszystkie poligony poleceniem RATSNETS, a następnie uruchamiamy program eagle_to_3d.ulp i pokazuje nam się takie oto okienko

Obrazek

I tak, w lewym dolnym rogu pozostawiamy włączoną opcję odwzorowywania modeli 3D (Enable 3D Mapping...), a w prawym rogu możemy zmienić grubość PCB w mm (Board Thickness...) i to wszystkie ustawienia.
Kliknięciem na przycisk Generate 3D Data rozpoczyna się proces tworzenia modelu 3D.
Po kilkunastu sekundach pojawia nam się kolejne okienko z wygenerowany podglądem naszej płytki

Obrazek

w którym mam do wyboru cztery opcje, licząc od góry:

1. Możemy ręcznie wybrać i uzupełnić brakujące modele elementów z pośród udostępnionych przez Simplified Solutions Inc. i zakończyć proces generacji modelu 3D za pomocą narzędzia IDF-to-3D - po wcześniejszym zarejestrowaniu - o czym wcześniej pisałem
2. Możemy pobrać wygenerowany model 3D w postaci pliku *.pdf
3. Możemy pobrać wygenerowany model 3D w postaci pliku *.stp/ste - po wcześniejszym zarejestrowaniu i uiszczeniu opłaty
4. Możemy zlecić wykonanie prototypu – na jakich zasadach tego nie wiem, nie sprawdzałem, usługa wymaga rejestracji

Wybieranym zatem opcję nr 2 i po chwili możemy się cieszyć modelem 3D który wygląda tak

Obrazek

Model można obracać w każdej płaszczyźnie, powiększać, ustawiać różne widoki, zmieniać tryb renderingu, zmienić ustawienia światła i zmienić kolor tła.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 wrz 2013, o 22:17 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Jakością renderingu nie powala ale dobre i to. ;-)

PostNapisane: 19 wrz 2013, o 22:58 
Moderator

kolega phill2k - zawsze wyśledzi widzę dla nas jakieś nowości i ciekawostki z Eagla ;) Super!

PostNapisane: 20 wrz 2013, o 16:12 
Użytkownik

Na minus:
- strasznie wolno renderuje
- jakość rzeczywiście nie powala
- pomimo zadeklarowanych wielu elementów nie ma tak prostych jak ARK2 czy przekaźnik 3052 czyli popularny RM81 (82)
Na plus:
- dobrze że w ogóle coś powstało co jest proste w obsłudze i nie wymaga zewnętrznych programów

PostNapisane: 23 wrz 2013, o 10:16 

No jest ok ale żeby płacic 99EU :shock: za model step z przykładowego projektu eagla Arduino, to lekka przesada. Zrobiłem próbę i taka cena wyszła, początkowo sądziłem że to za narzędzie do ściągnięcia na dysk - ale nie to się płaci za każdy wygenerowany step.
Należy poprzestać na pdf.

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1