Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2025, o 10:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 wrz 2013, o 08:22 

Mam następujący problem:
Potrzebuję połączyć laptop normalnie pracujący w stacji dokującej, komputer stacjonarny i RaspberryPi do jednego monitora, hmm dobrze by było również gdyby sie dało to samo zrobić z zestawem bezprzewodowym w postaci myszki i klawiaturyn nie mówiąc już o wyjsćiu audio na wzmacniacz. Mój monitor to IIYAMA PROLITE E2207WS-2 i ma on wejścia DVI i VGA z możliwością wyboru źródła więc tu mam możliwość pewną przełaczania sygnału z dwóch komputerów.
Czy ktoś z kolegów ma jakieś sugestie? Nie siedziałem do tej pory w takim temacie i nie mam kompletnie rozeznania co do możliwych rozwiązań w miarę cenowo do przyjęcie (tak myślę do 300zł)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2013, o 10:03 

Tak, też zrobiłem i znalazłem coś takiego http://allegro.pl/przelacznik-belkin-kv ... 93002.html
To wydaje mi sie wystarczające, bo:
1. Raspberry Pi podłączę bezpośrednioo do jednego wejścia monitora a klawiaturke i myszke to w razie konieczności dopnę jako przewodowe.
2. do drugiego wejścia podepną właśnie ten switch a przełacznikiem w monitorze będę wybierał albo switch albo RPi
3. Do switcha podepnę laptop i komputer stacjonarny oraz nadajnik myszy i klawiatury bezprzewodowej oraz dodatkowo wzmacniacz audio, chyba drukarke po usb też da rade.

Myślę ze to nie jest zły wybór.
Ma może ktoś inne pomysły?

PostNapisane: 10 wrz 2013, o 10:12 
Użytkownik

od paru lat używam przełączniki Edimax i są ok przynajmniej te na PS2. Wpisz w allegro "edimax przełącznik"

PostNapisane: 10 wrz 2013, o 10:19 

poczciwy napisał(a):
od paru lat używam przełączniki Edimax i są ok przynajmniej te na PS2. Wpisz w allegro "edimax przełącznik"

Dzięki ale ps2 mnie nie interesują, a widzę tez że nie ma dvi (ale to akurat nie jest niezbędne, mogę przejściówki zastosować)

PostNapisane: 10 wrz 2013, o 21:05 

Pewnie i lepsze ale jest tylko vga i mysz oraz klawiatura na ps2, to nie dla mnie.

PostNapisane: 11 wrz 2013, o 05:09 

:arrow: GwynBleidD dzięki za czas poświęcony na wyszukanie, zaraz biorę się do dokładnego analizowania :)

------------------------ [ Dodano po: 21 minutach ]

Ehh to jednak zbyt drogie rozwiązania są, które podałeś, więc albo kupię to co znalazłem na allegro albo jeszcze coś innego znajdę.

PostNapisane: 11 wrz 2013, o 11:11 

decyzja ostateczna to ATTEN CS-64US https://www1.elfa.se/data1/wwwroot/asse ... asheet.pdf

PostNapisane: 19 wrz 2013, o 17:48 

No muszę powiedzieć, że przełącznik jest super, nawet bez problemu obsługuje mój bezprzewodowy komplet klawiatury i myszy.

Strefa czasowa: UTC + 1