Witam
Od kilku dni staram się uruchomić pewien tajwański tani szmelc o nazwie HY_TFT320_262K ze sterownikiem (rzekomo) ili9320. Problem w tym, że cała dokumentacja i przykładowe programy, które do niego dostałem są w krzaczkach lub całkowicie nie dotyczą mojego modelu wyświetlacza. Stąd swoją wiedzę i większość kodu czerpię z odmętów internetu i staram się w ogóle wybudzić drania. Z marnym skutkiem.
Zacząłem od najprostszego podłączenia i kodu , ale nijak byłem w stanie nawet odczytać rejestru 0x0000 z numerem sterownika wyświetlacza. Następnie natrafiłem na wynalazek o nazwie FSMC i obecnie próbuje iść w tę stronę.
Oto kody:
Inicjalizacja portów:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Inicjalizacja FSMC:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Inicjalizacja wyswietlacza:
język c
Funkcje i makra do odczytywania/zapisywania do wyświetlacza:
język c
Piny podpięte jak w komentarzu w inicjalizacji portów.
Na podwyższy kod wyświetlacz nie reaguje w ogóle. W debugu widzę , że odczyt rejestru 0x0000 nadal nie działa. Po jakimś czasie program trafia do nieskończonej pętli w "wyjątku" Bus Fault w pliku stm32f4xx_it.c .
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie i mógłby mi wskazać błąd?
Czytałem również gdzieś na jakimś forum , że aby możliwe było w ogóle uruchomienie fsmc na stm32f4 discovery konieczne jest wylutowanie rezystora bodajże r50 na lini obsługującej usb. Czy to prawda? Wolałbym nie ingerować tak bardzo w płytkę.
Proszę o pomoc!
Proszę wybierać syntax=c z rozwijalnej listy a nie wpisywać ręcznie... Różowy J.edit: zgodnie z rozkazem... z tymże różnicy jakby nie widać...
Widać różnicę, wpisałeś duże C, a w tym przypadku syntax nie działa - Różowy J.