Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 31 gru 2024, o 16:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 wrz 2013, o 16:52 
Nowy

Witam
Od kilku dni staram się uruchomić pewien tajwański tani szmelc o nazwie HY_TFT320_262K ze sterownikiem (rzekomo) ili9320. Problem w tym, że cała dokumentacja i przykładowe programy, które do niego dostałem są w krzaczkach lub całkowicie nie dotyczą mojego modelu wyświetlacza. Stąd swoją wiedzę i większość kodu czerpię z odmętów internetu i staram się w ogóle wybudzić drania. Z marnym skutkiem.

Zacząłem od najprostszego podłączenia i kodu , ale nijak byłem w stanie nawet odczytać rejestru 0x0000 z numerem sterownika wyświetlacza. Następnie natrafiłem na wynalazek o nazwie FSMC i obecnie próbuje iść w tę stronę.

Oto kody:

Inicjalizacja portów:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Inicjalizacja FSMC:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Inicjalizacja wyswietlacza:
język c

Funkcje i makra do odczytywania/zapisywania do wyświetlacza:
język c

Piny podpięte jak w komentarzu w inicjalizacji portów.
Na podwyższy kod wyświetlacz nie reaguje w ogóle. W debugu widzę , że odczyt rejestru 0x0000 nadal nie działa. Po jakimś czasie program trafia do nieskończonej pętli w "wyjątku" Bus Fault w pliku stm32f4xx_it.c .

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie i mógłby mi wskazać błąd?
Czytałem również gdzieś na jakimś forum , że aby możliwe było w ogóle uruchomienie fsmc na stm32f4 discovery konieczne jest wylutowanie rezystora bodajże r50 na lini obsługującej usb. Czy to prawda? Wolałbym nie ingerować tak bardzo w płytkę.

Proszę o pomoc!

Proszę wybierać syntax=c z rozwijalnej listy a nie wpisywać ręcznie... Różowy J.
edit: zgodnie z rozkazem... z tymże różnicy jakby nie widać...

Widać różnicę, wpisałeś duże C, a w tym przypadku syntax nie działa - Różowy J.

Ostatnio edytowano 13 wrz 2013, o 16:24 przez Raven, łącznie edytowano 5 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 wrz 2013, o 19:30 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Po resecie odczekaj chwilkę potem zapisz do rejestru 0x0000 liczbę 1 co uruchomi oscylator odczekaj chwilkę i wtedy wykonaj dalsze czynności. Niestety w tym tygodniu nie mogę sprawdzić działania twojego kodu.

Na linii PD5 jest LED oraz wyjście /FAULT typu otwarty dren układu załączającego zasilanie USB. Jak nie przeciążysz tego wyjścia USB to nic nie stanie. Ten scalak jest załączany linią PC0. Jak zostawisz ją w spokoju to układ będzie wyłączony.

PostNapisane: 12 wrz 2013, o 08:33 
Nowy

Przede wszystkim dzięki za odpowiedź.

Dopisałem to co sugerowałeś ( zedytowałem też kod w pierwszym poście ) , ale niestety to nie to. Objawy dokładnie takie same. Brak odczytu z rejestru 0x0000 a potem lądowanie w Bus Fault.

EDIT:

Zmieniłem całkowicie inicjalizację FSMC i zaczęło działać - tj. jestem w stanie odczytać rejestr 0x0000 i faktycznie dostaję wartość 0x9320. Ale: nie wiedzieć czemu raz się to udaje , a raz nie . Dwa - inicjalizacja nie daje żadnego efektu. Obraz pozostaje biały mimo wywołania funkcji clear z kolorem 0x001F.

PostNapisane: 12 wrz 2013, o 19:27 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Popraw jeszcze reset. Masz stan wysoki. Ustaw stan wysoki odczekaj, ustaw stan niski odczekaj, stan wysoki i odczekaj.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 12 wrz 2013, o 19:55 
Nowy

To też nie to. Może jednak sprawa bardziej hardware'owa i gdzieś nie styka?

PostNapisane: 13 wrz 2013, o 16:20 
Nowy

Działa! Zrobiłem dzisiaj porządnie na płytce cały układ, a nie jak wcześniej "na pająka" i śmiga pięknie. Nie jestem co prawda super zadowolony z jakości wyświetlacza ( słaby kąt widoczności kolorów ) ale najważniejsze, że działa.
Krauser dzięki za pomoc. Leci zasłużone "pomógł" .

Kody w pierwszym poście zaktualizowałem , więc proszę się częstować jeśli ktoś jest w potrzebie.

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1