Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 lis 2024, o 06:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 kwi 2012, o 14:08 
Użytkownik

witam!

Tym razem postanowiłem pójść kolejny krok dalej i zostały dodane dwa czujniki DS18B20 dla pomiaru temperatury wewnątrz i na zewnątrz domu, zmiany może i nie wielkie ale postanowiłem dać to jako osobny, gotowy i sprawdzony projekt iż pierwszy temat był raczej po-prostu pokazaniem jak działa taki mały prosty układzik RTC jak DS1307.

kod jest dobrze znany dla czytelników poprzedniego postu zostały tylko dodane procedury odczytu z ds18b20 oraz biblioteka :).

Zmiany nastąpiły też w rozmiarze LCD został zamieniony z 2x16 na 4x20 dla wygodniejszego użytkowania :).

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

I standardowo zdjęcie działającego układziku :)

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 kwi 2012, o 21:49 
Użytkownik

W projekcie sterownika kolektorów słonecznych, mam na uwadze tylko samo sterowanie mechanizmem w dwóch płaczszyznach tj. azymut i elewacja.
Zakładam posługiwać się tylko ZEGAREM-KALENDARZEM. Może opcja uzupełniająca to SOLAR, ale to jest w typowych zestawach, czemu nie....
Program ma uwzględniać położenie kolektorów na słońce z kalendarzem astronomicznym. To jest proste i nie wymaga żadnych czujników zewnętrznych.
Zestaw kolektorów ma wiedzieć, na podstawie zegara-kalendarza, jak się ustawić do słońca !
Takie mam założenia.

PostNapisane: 1 kwi 2012, o 22:02 
Użytkownik

to jaki problem ustawiać panele zależnie od godziny w danym położeniu? (uwzględniając miesiące ze względu na szybkość wschodu i zachodu słońca)

nie rozumiem teraz kolegi skoro proste(bo proste) to czemu do tej pory nie zobaczyliśmy projektu i po co pytanie o współpracę??

czy kolega aby nie che otrzymać gotowca?

PostNapisane: 1 kwi 2012, o 22:57 
Użytkownik

Gotowca nie oczekuję, oczekuję współpracy w tych założeniach.
Mam problemy jak wspomniałem. Obsługa zegara, kalendarza itp.
Jestem początkującym w C na bazie książki i zestawu ATB.
Uważam twój temat jako 50 % programu już. Może to być program w tobie znanym języku!
Czemu nie, jak jest już taka potrzeba by testować program na fizycznie wykonanym zestawie!
Miałem już oferty współpracy, ale.....puste ?
Proste, bo proste są założenia, trudniej z realizacją prostych założeń!

PostNapisane: 15 kwi 2012, o 17:03 
Użytkownik

Jako że to mój pierwszy wpis na tym forum - witam wszystkich bardzo serdecznie :)

elsat1 - chodzi Ci o TO i TO?
Może nie do końca zrozumiałem Twoją wypowiedź, bo jakoś nie dostrzegłem związku z propozycją kol. kierlan'a, ale sądząc z Twojego opisu szukasz czegoś właśnie w ten deseń..

Pozdrawiam

Dopisek (16.04 2012)
Piszę tu, gdyż jeszcze nie mam możliwości odpisać na PW :(
elsat1 - to jest wątek o projekcie kol.kierlan, a to co Ci zalinkowałem to propozycja rozwiązania Twoich założeń. Proponuję, abyś założył osobny wątek w którym wszystko opiszesz - raz, że takie "podpinanie" się pod inne projekty niczego Ci nie da, a dwa - jak wcześniej napisał kol.kierlan - widzę, że jednak oczekujesz gotowca (Twoja wiadomość do mnie na PW właśnie o tym świadczy)..
Ja też dopiero zaczynam własną przygodę z programowaniem, ale kieruję się zasadą - mierzyć zamiary na siły.. Skoro tak bardzo Ci zależy na owym sterowniku - po prostu napisz do autora linkowanego projektu (może przerobi swój program pod Twoje wymagania), lub po prostu zleć to komuś. A może jeszcze podesłać Ci jakieś dane firm lub osób zajmujących się programowaniem na zlecenie??!!

Pozdrawiam

PostNapisane: 17 kwi 2012, o 01:34 
Użytkownik

Rumcajs napisał(a):
Jako że to mój pierwszy wpis na tym forum - witam wszystkich bardzo serdecznie :)

elsat1 - chodzi Ci o TO i TO?
Może nie do końca zrozumiałem Twoją wypowiedź, bo jakoś nie dostrzegłem związku z propozycją kol. kierlan'a, ale sądząc z Twojego opisu szukasz czegoś właśnie w ten deseń..

Pozdrawiam

Dopisek (16.04 2012)
Piszę tu, gdyż jeszcze nie mam możliwości odpisać na PW :(
elsat1 - to jest wątek o projekcie kol.kierlan, a to co Ci zalinkowałem to propozycja rozwiązania Twoich założeń. Proponuję, abyś założył osobny wątek w którym wszystko opiszesz - raz, że takie "podpinanie" się pod inne projekty niczego Ci nie da, a dwa - jak wcześniej napisał kol.kierlan - widzę, że jednak oczekujesz gotowca (Twoja wiadomość do mnie na PW właśnie o tym świadczy)..
Ja też dopiero zaczynam własną przygodę z programowaniem, ale kieruję się zasadą - mierzyć zamiary na siły.. Skoro tak bardzo Ci zależy na owym sterowniku - po prostu napisz do autora linkowanego projektu (może przerobi swój program pod Twoje wymagania), lub po prostu zleć to komuś. A może jeszcze podesłać Ci jakieś dane firm lub osób zajmujących się programowaniem na zlecenie??!!

Pozdrawiam

Mam wrażenie , że to jakiś klan w tym temacie, dla tego , przepraszam i zamykam temat na forum. Udostępnię projekt i program w asemblerze
Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1