Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 lis 2024, o 18:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: CUBE 4x4x4
PostNapisane: 6 wrz 2013, o 10:07 
Moderator

arturf209 napisał(a):
W żadnym wypadku nie zamierzałem wytykać komuś błędów etc

Ale spokojnie - ja na prawdę się ani nie zdenerwowałem ani źle nie zrozumiałem - tylko że np coraz więcej maili nawet dostaję z takimi uwagami ;)

z jednej strony się cieszę bo rośnie świadomość po poradnikach - z drugiej zaś chciałbym takim postem dać odpowiedź także na te wszystkie maile a nie akurat odgryźć się (broń BOŻE) tobie czy koledze NIEBO! .... w ogóle to nie miało być na zasadzie "odgryźć się" tylko właśnie wyjaśnić - to co ty też słusznie chyba zresztą jako pierwszy napisałeś ;)

teraz jak dostanę kolejne maile gdy ktoś będzie mi zarzucał nawet w niewybredny sposób, że ja staram się czegoś uczyć a sam błędy robię to po prostu wkleję mu w odpowiedzi na maila ten link do tego postu i nie będę musiał już tyle pisać rozumiesz ? ;)

I nie mam na prawdę - jeszcze raz powtórzę ani do ciebie ani do kolegi NIEBO! ....

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 wrz 2013, o 11:06 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
REASUMUJĄC
miałeś na myśli rezasurmując pewnie :lol: , ale skoro się dowiaduję żeś nie jest wyrocznia i electroRoboKocimCop'em to wybaczam ;) Swoją drogą rzeczywiście ogarnąć tej wielkości schemat i dodatkowo jeszcze PCB tej kompaktowej wielkości z taką ilością elementów to już zadatki na electroRoboKocimCop'ka trza mieć! Za skromny jesteś ;) Nie próbowałem szukać przecież błędów, bo przecież ATB działa - i to jak! Twoje tłumaczenia uznaję za wyczerpujące :D

Spocznij :)

BTW zgadzam się w 100% że etykiety na małych schematach zaciemniają obraz i są zastosowane "bezpodstawnie".

Ale wróćmy już do KOSTKI, bo zrobił się spory OT, a pewnie tylko ja dostanę trójzębem, ale uważam, że te OT w wątkach są bardzo pouczające zazwyczaj i kocham to w tym forum!

PostNapisane: 6 wrz 2013, o 12:12 
Użytkownik

@NIEBO Chciałem przedstawić cały projekcik, ale to mi trochę zajmie bo przez najbliższe 2 tygodnie sesja. Więc podejrzewam że na początku października skończę płytkę i powinienem zacząć pisać program.

PostNapisane: 6 wrz 2013, o 13:04 
Użytkownik

SUPER, czekam zatem cierpliwie! Powodzenia na sesji! :)

PostNapisane: 9 wrz 2013, o 13:36 
Użytkownik

Panowie doszedłem do wniosku że może urozmaicić zadanie i zrobić połączenie z PC oraz może o jakiś mikrofonik który np będzie zmieniał stan LED w zależności od dźwięków z zewnątrz. Przy okazji nauczył bym się transmisji RS232 bo jeszcze nie budowałem nic z jej udziałem.

PostNapisane: 17 paź 2013, o 00:50 
Użytkownik

Panowie obiecałem że podzielę się z wami wynikami mojej pracy nad kostką.

Niestety zrobiłem kilka błędów przez co na razie zmuszony jestem przerwać pracę nad nią i uzbierać zaskórniaki na nową płytkę.

Moje błędy to:

1.Podłączenie anody diod do procesora co w efekcie skutkuje bardzo słabym światłem diod i niestety efekt jest bardzo mierny.
Powinienem podłączyć całość odwrotnie. Przynajmniej tak mi się wydaje.

2. Brak użycia rejestrów przesuwnych, co w efekcie prowadzi do trudniejszego programowania. Nie jest to bardzo duży problem ale następnym razem zrobię to na rejestrach. Co więcej z tego samego powodu zdecydowałem się na klawiaturę ADC z niebieskiej książki, która niestety nie jest dobrym rozwiązaniem ponieważ ( przynajmniej tak mi się wydaje) potencjometr wpływa na prąd od którego zależy spadek napięcia na rezystorach i co w efekcie czasami dawało dziwne rezultaty, nawet wtedy gdy ustawiałem potencjometr na minimum. Chciałem to jakoś naprawić ale w efekcie tylko zniszczyłem ścieżki.
Naprawię to zamieniając klawiaturę ADC na zwykłe przyciski bo i tak będę miał sporo wolnych pinów.

Jeżeli będę miał środki postaram się to zrobić do końca miesiąca.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1