chomiken napisał(a):
Na pewno, zawsze można zmienić przyzwyczajenia, ale na pierwszy plan zawsze najpierw stawia się możliwość dostosowania programu do człowieka, a nie człowieka do programu
A moim zdaniem to jest nieco inaczej.
Nie chodzi o to żeby mieć te same przyzwyczajenia i żeby ktoś wymyślał tak aby wszystkie języki świata działały w ten sam sposób w kodzie
bo wszystkie musiałyby być Bascomem/Basicem np dla ciebie ...
zmiana języka to zawsze - i to bez dwóch zdań zmiana przyzwyczajeń .... jeśli ktoś tego nie rozumie to niestety nie zmieni języka, bo wydaje mu się, że to co oferuje jego obecny język jest najlepsze (tzn jeśli chodzi o te przyzwyczajenia) tymczasem nie masz porównania bo nie znasz jeszcze tych innych języków.
Więc myślę, że warto czasem chociaż na chwilę oderwać się od przyzwyczajeń i spróbować pomyśleć tak jak to narzuca inny język - nie ważne czy C czy Java czy PHP czy HTML
choćby było to męczarnią - na początku - ale dopiero potem będziesz w stanie ocenić co jest dla ciebie najbardziej wygodne. I wcale nie mówię że zaraz byłby to C - być może pozostałbyś przy Bascomie ... co za problem ...
Nie mniej jednak z praktyki wiem, że wiele osób, które próbują przejść z bascoma na C i kurczowo próbują się trzymać tych nawyków z Bascoma to tym trudniej im przejść na ten C i go zrozumieć.
A wiem to z autopsji
sam (wszędzie o tym piszę) aż 8 RAZY !!! podchodziłem do nauki C ... i 7 razy mnie odrzucało (a z PC'tów jestem pascalowcem) .... Więc nie mów że ciebie nie rozumiem
bo rozumiem...
ale dlatego podpowiadam - że dopiero gdy się zaparłem i odłożyłem swoje fochy do rzekomo dziwnych rzeczy w C ... i je zrozumiałem - to po niedługim czasie nawet na PC odechciewa mi się już Pascala i muszę przejść na coś C podobnego czyli albo na C# albo na C++
A i na naszym forum jest wiele wątków, gdzie gdy ktoś z uporem godnym podziwu wszystko w C próbuje zrozumieć przez pryzmat Bascoma - to jest UDRĘKA/MASAKRA/ i zgroza
.... oj ciężko ....
więc ani tobie nic nie zarzucam ani nie wmawiam ci że twój sposób jest jakiś tam gorszy od tego w C
... bo po co ? ... Chcesz to przejdziesz na C - nie chcesz to zostaniesz w Bascomie i też sobie pewnie poradzisz ...
www.youtube.com/mirekk36 ]