Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 sty 2025, o 22:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 sie 2013, o 22:36 
Użytkownik

Siema, dopadłem rodka r680i, wymęczony z wyrwanymi gniazdami rca, dwu-piętrowe.
Chciałbym go uruchomić no ale nie wiem co do czego z tymi rca.
Obrazek
Wie ktoś może który pad do czego? który do białego i czerwonego? jeden wspólny sygnał w rca to ten w środku tak?
Ma ktoś manuala do tego wzmacniaka?
Jakie maksymalnie napięcie zasilania można podać? bo mam zasilacz 15,6V 200W(spada do 15,2V przy 50W) a jak jest z tym REM, mogę je spiąć z plusem?
A jak się mostkuje wyjścia dwóch kanałów to bez znaczenia który plus do minusa zewrzemy i który plus z minusem podłączymy do głośnika?

Z góry dzięki za odp. i sorry za newbie pytania ale nie znam się na audio...

edit:
Fota panelu(z neta):

Nie dość że zdjęcie za duże i "rozwala" układ strony to jeszcze narusza postanowienie:
http://forum.atnel.pl/topic44.html
usuwam - Różowy J.

I jak mostkuje CH5 i CH6 to przy rca podpinam sygnał do ch5 i ch6 czy do jednego z nich czy jak?

Ostatnio edytowano 26 sie 2013, o 11:41 przez Doctore, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 sie 2013, o 00:00 
Użytkownik

Po kolei:
1. zdjęcia wstawiamy za pomocą opcji dodaj obrazek
2. Wspólny to ten podłużny, lewy i prawy możesz dobrać doświadczalnie podłączając sygnał i sprawdzając który kanał gra
3. Maksymalne napięcie to zazwyczaj jest jakoś 16-18V, ale to najlepiej zajrzeć w jakiś dokument od niego
4. REM możesz spiąć z plusem. Normalnie ze stacyjki masz zasilanie dopiero przy przekręceniu kluczyka
5. Przy mostkowaniu ma znaczenie jak podłączysz, powinno być zaznaczone jakoś. Możesz sprawdzić sam, bo jeżeli ten wzmacniacz w ogóle ma możliwość mostkowania, to przy sąsiadujących kanałach powinno być normalnie zwarcie pomiędzy plusem jednego a minusem drugiego kanału - wtedy tych wyjść nie używasz, tylko podłączasz głośnik do dwóch pozostałych wyjść i masz mostek
6. Jak mostkujesz to podajesz sygnał na obydwa kanały, możesz użyć jakiegoś trójnika, ale sygnał musisz podać na oba wejścia.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 26 sie 2013, o 10:23 
Użytkownik

Dzięki za pomoc ale...
Uruchomiłem wzmacniak i jest green led, był problem z uruchomieniem nie grało, coś tam mi się udało i 30s grało, ale też chciałem zmostkwować ch5 i ch6(można) i zwarłem plus z minusem, po włączeniu zasilacz się włączał i wyłączał(red/green led) tak samo jak mój zasilacz(szarpał zabezpieczeniem przeciwprądowym i też było red/green led na zmiane).
A po przeczytaniu twojego postu i skapowaniu się że wszystkie masy wyjść są zwarte wiem że plusem jest plus ch5 i minusem plus ch6, tak wygląda mostkwowanie ch5/6 dla 260W.
Teraz po odpowiednim zmostkwoaniu(jak i na ch5 i ch6) nie mogę uruchomić zasilacza, czy mogłem spalić kości?(bezpieczniki nie padły).

PostNapisane: 26 sie 2013, o 11:40 
Użytkownik

Okazało się że woofer rozwalony...
A wzmacniak działa, podłączyłem głośnik od mini-wieży i gra, ale jakoś tak mocno basowo, why?
Co do woofera, da się to naprawić?:
Obrazek

Chciałem ten dłuższy pocynować ale w ogóle się to nie lutuje!
A umiem, nie wiem, czymś pokryte? miedź zaśniedziała?
Ten woofer to taki:
http://allegro.pl/tuba-basowa-subwoofer ... 52728.html
(ten niebieski)

PostNapisane: 26 sie 2013, o 12:38 
Użytkownik

Nic się nie mostkuje na wzmacniaczu, to już jest fabrycznie zmostkowane. Podlaczasz tylko głośnik w odpowiednie miejsce.

Dla ścisłości wzmacniak służy do wzmacniania sygnału w światłowodzie, a wzmacniacz np do wzmacniania sygnału audio:) basowo pewnie przez ustawienia zwrotnicy na wzmacniaczu (tych gałek)

Wysłane z mojego GT-I9500 za pomocą Tapatalk 4

PostNapisane: 26 sie 2013, o 13:16 
Użytkownik

No dobra dzięki.
NO ale co z głośnikiem?
Ten drucik z czego jest wykonany? bo się mi wydaje że raczej nie z miedzi...

PostNapisane: 31 sie 2013, o 03:07 
Użytkownik

-rca- bialy lewy, czerwony prawy (zawsze). W lewym masz wiecej "informacji" niz w prawym.
-"wspolny" w srodku to masa sygnalu.
-"15,6V 200W" takie napiecie w samochodzie nie wystepuje. Uwazam ze ryzykujesz podpianac tak wysokie napiecie pod wzmacniacz. Dodatkowo 200W daje ponad 12A. Jezeli jest podejzenie uszkodzenia jakiegokolwiek urzadzenia, to przed podpieciem napiecia najpierw rutynowy pomiar polprzewodnikow i lini zasilania- jezeli nie ma zwarc lub zanizonego oporu to ograniczamy prad, w tym przypadku 200mA wydaje mi sie rozsadna wartoscia. Uwazam ze powinienes zaczac testy na malym zasilaczu transformatorowym 12V.
-Doczytaj na czym polega idea mostkowania. Nie wiem o jakim "zwieraniu" plusa do minusa piszesz. Majac 2 kanaly ktora maja mozliwosc pracy w mostku, wejscia podpinasz normalnie, a glosnik podpinasz do plusow tych wyjsc. Jezeli podepniesz w ten sposob 2 kanaly nie przystosowane do pracy w mostku w w/w sposob, to w glosniku uslyszysz roznice sygnalu.
-Gral "mocno basowo" bo obciete mial gorne pasmo. Pokretla (jak juz kolega napisal) z przodu sluza do ustwaiania czestotliwosci podzialu zwrotnicy.
-Ten przewod ktory Ci sie zerwal, zauwaz ze do terminala (jego 2gi koniec) jest przylutowany i powinien byc wykonany z miedzi. Laczy on cewke z terminalem. Przed lutowaniem posmaruj go topnikiem i jak bedziesz lutowal to jak najkrocej, bo wsiaknie cyne, przestanie byc elastyczny i straci zastosowanie w glosniku.

PostNapisane: 1 wrz 2013, o 17:53 
Użytkownik

Dzięki za info, wzmacniacz chodzi, wiem też jak mostkować i teraz okna drgają ;p
Mam też ogarnięte regulowane tych potencjometrów.
A że topnik mi się skończył i wgl. przez długi czas nikt nie odpowiadał to zrobiłem ścisk z blaszki alu i zacisnąłem jedno i drugie, blaszkę przykleiłem do membrany hotgluem i gra jak trzeba(pewnie parametry nieznacznie się zmieniły przez obciążenie membrany dodatkową wagą).

PostNapisane: 2 wrz 2013, o 21:43 
Użytkownik

Nie wszystkie wzmacniacze mają mostek składający się z plusa lewego i prawego kanału. U mnie np podlaczam minus i plus, bo dwa pozostałe styki są ze sobą zwarte w środku. Zależy to od budowy, trzeba sprawdzić w nocie - jak zawsze:)

Co oznacza, że w lewym jest więcej informacji? Przecież lewy to lewy, a prawy to prawy; w mostku one się po prostu sumują (biegun dodatni jest to biegun jednego kanału, a ujemny to biegun drugiego kanału tylko przesunięty w fazie o 180").

Wysłane z mojego GT-I9500 przy użyciu Tapatalk 4

PostNapisane: 6 wrz 2013, o 18:17 
Użytkownik

Yo, po prowizorce w wooferze z połączeniem plecionek blaszką, się zepsuło, podkleiłem i chodziło dalej, potem drugi raz się zepsuło.
Ostatnio robiłem zakupy w lispolu to się zaopatrzyłem w pastę lutowniczą i polutowałem plecionki.
Chociaż niezbyt dokładnie się to polutowało(chyba kwas lutowniczy by dał radę) ale trzyma wystarczająco.

Strefa czasowa: UTC + 1