Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 11:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 16:23 
Nowy

Posiadam netbooka Acer Aspire One D270 w nim jest karta wifi na Mini PCI-E - Broadcom BCM94313HMG2L dokładnie taka jak na tych aukcjach: http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... 94313hmg2l

Karta teoretycznie posiada wifi N 150 Mb/s, lecz u mnie pracuje z max prędkością do 65 Mb/s. Gdy się łączy z siecią na chwilkę wyskoczy 72 Mbps, potem gdy przypisze adres IP to dalej jest 65 Mb/s. Mój router to TP-LINK TL-WR842ND z wifi N 300 Mb/s ( MINO 2x2). Próbowałem już wszystkiego, w routerze wymuszenia kanału 40 MHz i włączenia tylko trybu wifi N, w konfiguracji karty wifi zmieniałem ustawienia, lecz bez skutku. Sterowniki zainstalowane najnowsze, system to Windows 7 Home Premium.
Ustawiania karty wifi:
Obrazek

Doszedłem do wniosku, że należy zmienić kartę wifi na taką która obsługuje wifi N (MIMO 2x2) 300 Mb/s.

Najlepiej odpowiadała by mi karta wifi 802.11 a/b/g/n 300 Mb/s (MIMO 2x2) chipset ATHEROS + Bluetooth.

Czy gdy mam kartę z Bluetooth to max przepustowość wifi będzie 300 Mb/s czy tylko 150 Mb/s ?

Jaką kartę polecacie ? Najlepiej, aby była na chipsecie Atheros.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 18:22 
Użytkownik

xxser napisał(a):
....Doszedłem do wniosku, że należy zmienić kartę wifi na taką która obsługuje wifi N (MIMO 2x2) 300 Mb/s.

Najlepiej odpowiadała by mi karta wifi 802.11 a/b/g/n 300 Mb/s (MIMO 2x2) chipset ATHEROS + Bluetooth.

Czy gdy mam kartę z Bluetooth to max przepustowość wifi będzie 300 Mb/s czy tylko 150 Mb/s ?

A co ma za przeproszeniem 'piernik do wiatraka'?
Bluetooth to tylko dodatek u z WiFi nie ma nic wspólnego.

Osiągnięta prędkość na WiFi to składowa wielu czynników, im mniej odbić, lepszy sygnał itd tym większa prędkość.
Na koniec i tak okazuje się że karta 300Mb/s nigdy nie połączy się nigdy z taką prędkością.

To tylko taka luźna obserwacja z mojej skromnej praktyki z WiFi :)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 5 wrz 2013, o 18:43 
Nowy

Sonix napisał(a):
xxser napisał(a):
....Doszedłem do wniosku, że należy zmienić kartę wifi na taką która obsługuje wifi N (MIMO 2x2) 300 Mb/s.

A co ma za przeproszeniem 'piernik do wiatraka'?
Bluetooth to tylko dodatek u z WiFi nie ma nic wspólnego.

Osiągnięta prędkość na WiFi to składowa wielu czynników, im mniej odbić, lepszy sygnał itd tym większa prędkość.
Na koniec i tak okazuje się że karta 300Mb/s nigdy nie połączy się nigdy z taką prędkością.

To tylko taka luźna obserwacja z mojej skromnej praktyki z WiFi :)

Czyli mam rozumieć, że np. mając kartę wifi z Wifi a/b/g/n obsługującą teoretycznie 300 Mb/s (MIMO 2x2) może ona mieć Bluetooth ? Nie spotkałem się z czymś takim jeszcze, albo wifi 150 Mb/s i Bluetooth, albo bez bluetooth i wifi 300 Mb/s, chyba że się mylę.

Sonix napisał(a):

Koleżanka ma netbooka Acer Aspire ONE D255E z kartą wifi 300 Mb/s. Gdy łączy się u mnie w sieci, to wszystko pięknie wygląda: gdy sieć nie jest obciążona to łącze ma przepustowość 150 Mb/s a gdy coś pobieramy to przepina się na 2 anteny dając dzięki temu 300 Mb/s. Zasięg też łapie lepiej niż mój netbook.
Sieć wifi działa na nie zakłóconym kanale, ponieważ mieszkam na wsi i eter jest czysty z wyjątkiem sieci mojego ISP. Testy robiłem 1 metr od routera.

PostNapisane: 5 wrz 2013, o 19:23 
Użytkownik

Xxser, Twój router pracuje na częstotliwości 2.4 - 2.4835GHz, z tego co wiem to by uzyskać na standardzie N prędkość teoretyczną 300Mb/s sieć musi pracować na częstotliwości 5GHz w innym przypadku sieć działa tylko z teoretyczną 150Mb/s

Poza tym, jaki masz internet, że jest Ci potrzebne te 300Mb/s?

PostNapisane: 5 wrz 2013, o 19:44 
Nowy

MeSSer napisał(a):
Xxser, Twój router pracuje na częstotliwości 2.4 - 2.4835GHz, z tego co wiem to by uzyskać na standardzie N prędkość teoretyczną 300Mb/s sieć musi pracować na częstotliwości 5GHz w innym przypadku sieć działa tylko z teoretyczną 150Mb/s

Poza tym, jaki masz internet, że jest Ci potrzebne te 300Mb/s?

Tutaj się z Tobą kolego nie zgodzie. Mój router ma 2 anteny (MIMO 2x2), każda jedna antena daje 150 Mb/s (kanał 40 MHz). Jeżeli ustawimy kanał 20 MHz to router w standardzie MIMO 1x1 bedzie pracował z max prędkością 65 Mb/s a z dwiema antenami 130 Mb/s.

Nie chodzi tutaj o Internet, lecz chodzi o to, dlaczego karta wifi nie potrafi przełączyć się na kanał o szerokości 40 MHz. Jak wymusiłem w routerze standard N i kanał 40 MHz, to karta dalej pracowała na 65 Mb/s, z tego wynika ze na kanale o szerokości 20 MHz, lecz w routerze ustawione na sztywno 40 MHz! Jak rozkręcałem netbooka to karta ma 2 gniazda na antenę (czyli MIMO 2x2), a wykorzystuje tylko jedną antenę i to w kanale 20 MHz!

W dodatku czasem zrywa mi połączenie i zasięg tez kiepsko łapie. Gdzieś wyczytałem, że karty Broadcoma kiepsko współpracują z chipsetem Atheros a nawet się gryzą.

Edit: Zapomniałem dodać, że dobrą funkcją jest zmiana adresu MAC w sterownikach karty. Ta karta posiada tą funkcję, lecz nie da rady zmienić :/

Ostatnio edytowano 5 wrz 2013, o 20:17 przez xxser, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 5 wrz 2013, o 20:09 
Użytkownik

A teraz pytanko, skąd wiesz, że karta może pracować w trybie MIMO 2x2?
Z tego co wyczytałem ta karta wifi z chipem BCM4313 pracuje w MIMO 1x1:1
Cytuj:
1x1:1 - 150Mbps transmitting and receiving

A sugerowanie się ilością gniazd od anten jest tak jakby błędne, gdyż sam posiadam 2 złącza, ale karta leci na MIMO 1x1:1 ;)

PostNapisane: 5 wrz 2013, o 20:21 
Nowy

MeSSer napisał(a):
A teraz pytanko, skąd wiesz, że karta może pracować w trybie MIMO 2x2?
Z tego co wyczytałem ta karta wifi z chipem BCM4313 pracuje w MIMO 1x1:1
Cytuj:

A sugerowanie się ilością gniazd od anten jest tak jakby błędne, gdyż sam posiadam 2 złącza, ale karta leci na MIMO 1x1:1 ;)

No na 100% nie wiem, że może pracować w MIMO 2x2, lecz ma 2 złącza antenowe i dlatego chce ją wymienić na model który wykorzysta w pełni 2 anteny. Ta karta nie dość że korzysta z jednej anteny, to jeszcze "nie widzi" kanału 40 MHz.

Co powiesz o tej karcie: http://www.qca.qualcomm.com/networking/ ... roduct=112 ?

Cytuj:

Właśnie, max 150 a ja mam max 65 !

PostNapisane: 5 wrz 2013, o 20:27 
Użytkownik

xxser napisał(a):
Edit: Zapomniałem dodać, że dobrą funkcją jest zmiana adresu MAC w sterownikach karty. Ta karta posiada tą funkcję, lecz nie da rady zmienić :/

Nie wiem jaki masz system(z tego co wyczytałem na nim był oryginalnie win7 starter), ale od visty zmiana adresu MAC karty sieciowej nie jest już taka prosta :)

xxser napisał(a):
Co powiesz o tej karcie: http://www.qca.qualcomm.com/networking/ ... roduct=112 ?

No, ta karta obsługuj MIMO 2x2 więc powinno Ci śmigać na 300Mb/s lecz to tak jakby w idealnych warunkach.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

xxser napisał(a):

Czyli w MIMO 2x2 chciałbyś zobaczyć 600Mb/s? :D

To prędkość transmisji w obie strony czyli powinno być ok. 75Mb/s, a że pokazuje 65 to pewnie wina zakłóceń i tym podobnych rzeczy. (Niech ktoś się wypowie bo ja mogę teraz głupotę palnąć ;))

PostNapisane: 5 wrz 2013, o 20:38 
Nowy

MeSSer napisał(a):
xxser napisał(a):

Nie wiem jaki masz system(z tego co wyczytałem na nim był oryginalnie win7 starter), ale od visty zmiana adresu MAC karty sieciowej nie jest już taka prosta :)

System Windows 7 Home Premium 32 bit.

xxser napisał(a):

No, ta karta obsługuj MIMO 2x2 więc powinno Ci śmigać na 300Mb/s lecz to tak jakby w idealnych warunkach.

W idealnych, czyli metr od routera, bezposrednia widoczność.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

xxser napisał(a):

Czyli w MIMO 2x2 chciałbyś zobaczyć 600Mb/s? :D

Pisałem już 1 anteny przy 40 MHz daje 150 MB/s, a 2 anteny dają 300 MB/s (kanał 40 MHz, dlatego niektóre routery mają 3 anteny i na 2.4 GHz idzie 450 MB/s teoretycznie).

To prędkość transmisji w obie strony czyli powinno być ok. 75Mb/s, a że pokazuje 65 to pewnie wina zakłóceń i tym podobnych rzeczy. (Niech ktoś się wypowiem bo ja mogę teraz głupotę palnąć ;))

Zakłóceń żadnych nie ma, uwierz mi, chodzę na teleinformatyka, wiec wiem co to zakłócenia i te sprawy :D

A powiedź mi, bo gdzieś czytałem ze mając karte wifi 300 Mb/s to nie można miec w nią wbudowanego Bluetooth, bo 300 Mb/s wykorzystuje 2 anteny, a jak masz Bluetooth wbudowane to masz wifi max 150 Mb/s bo bluetooth zabiera jedną antene. Prawda to ?

Ps. Co powiesz o tej karcie: http://allegro.pl/atheros-ar5b22-bt-ace ... 60179.html ?
Bo tamtą co podałem to nie ma na Allegro.

PostNapisane: 5 wrz 2013, o 20:42 
Użytkownik

xxser napisał(a):
Zakłóceń żadnych nie ma, uwierz mi, chodzę na teleinformatyka, wiec wiem co to zakłócenia i te sprawy

Weź pod uwagę, że te anteny siedzą wewnątrz puszki z działającą elektroniką więc zawsze wystąpi jakiś zanik jakości/siły sygnału ;)
Cytuj:
A powiedź mi, bo gdzieś czytałem ze mając karte wifi 300 Mb/s to nie można miec w nią wbudowanego Bluetooth, bo 300 Mb/s wykorzystuje 2 anteny, a jak masz Bluetooth wbudowane to masz wifi max 150 Mb/s bo bluetooth zabiera jedną antene. Prawda to ?

Na to pytanie trudno mi opowiedzieć, gdyż nie miałem z tym styczności.

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

xxser napisał(a):
Ps. Co powiesz o tej karcie: http://allegro.pl/atheros-ar5b22-bt-ace ... 60179.html ?

Wydaje się być ok.

PostNapisane: 5 wrz 2013, o 20:49 
Nowy

MeSSer napisał(a):
xxser napisał(a):
Zakłóceń żadnych nie ma, uwierz mi, chodzę na teleinformatyka, wiec wiem co to zakłócenia i te sprawy

Weź pod uwagę, że te anteny siedzą wewnątrz puszki z działającą elektroniką więc zawsze wystąpi jakiś zanik jakości/siły sygnału ;)
Cytuj:

Na to pytanie trudno mi opowiedzieć, gdyż nie miałem z tym styczności.

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

xxser napisał(a):

Wydaje się być ok.

Wszystko wszystkim, lecz jak ja kupię tą karte, zamontuję a tutaj jej netbook nie wykryje, nie chodzi mi tutaj o software, lecz bardziej o hardware a dokładniej o płytę główną tego netbooka czy wykryje tą karte. Bo podobno takie laptopy potrafią czasem grymasić.

PostNapisane: 5 wrz 2013, o 20:51 
Użytkownik

xxser napisał(a):
Wszystko wszystkim, lecz jak ja kupię tą karte, zamontuję a tutaj jej netbook nie wykryje, nie chodzi mi tutaj o software, lecz bardziej o hardware a dokładniej o płytę główną tego netbooka czy wykryje tą karte. Bo podobno takie laptopy potrafią czasem grymasić.

Jeśli złącze się zgadza to nie powinno być problemów, chyba że producent uniemożliwi zmianę HW na inną, lecz mam Acer 5820TG i już miałem 3 różne karty WIFI i problemów nie miałem ;)

PostNapisane: 5 wrz 2013, o 20:57 
Nowy

MeSSer napisał(a):
xxser napisał(a):

Jeśli złącze się zgadza to nie powinno być problemów, chyba że producent uniemożliwi zmianę HW na inną, lecz mam Acer 5820TG i już miałem 3 różne karty WIFI i problemów nie miałem ;)

Dzięki kolego.
Czyli mówisz ze karta jest warta swojej ceny ? Bo mam zamiar ją kupić. Może się wstrzymać i poczekać, moze trafią się lepsze ? Jak sądzisz ? Czy kupić ją ?

PostNapisane: 5 wrz 2013, o 21:00 
Użytkownik

Decyzję o tym, czy jest warta zakupu pozostawiam już Tobie. :)

PostNapisane: 5 wrz 2013, o 21:06 
Nowy

Tak czy inaczej już ją kupiłem. Dzięki za udzielone rady. Należy się piwko i Kebab :D

PostNapisane: 5 wrz 2013, o 21:10 
Użytkownik

xxser napisał(a):
piwko i Kebab

Chętnie, ale niestety muszę odmówić, gdyż jestem na diecie :P

PostNapisane: 6 wrz 2013, o 16:34 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Panowie, koniec offtopa.