Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 gru 2024, o 18:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 sie 2013, o 08:39 

Postanowiłem chwilę sie pobawić Arduino. Mam oryginalna płytkę Uno R3, IDE w wersji 1.05. Normalnie płytka jest wykrywana daje sie wgrać program poprzez AVR ISP mkII natomiast nie chce za pomoca bootloadera ładować programu. Tzn juz od pierwszego właczenia tego sie nie dało zrobić. być może skasowałem bootloader przy pierwszym programowaniu poprzez programator. Wgrałem więc bootloader poprzez polecenie "burn bootloader" z poziomu IDE, a następnie mkcalculatorem wpisałem mu fuse bity FF, DE, FD (zgodnie z zaleceniami z pliku boards.txt). Niestety nie da się dalej załadować programu - czasami wypisuje uwage że coś ma z synchronizacja z stk500, czasami ze port zajety lub tez po prostu wisi.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 sie 2013, o 14:04 
Użytkownik

Osobiście spróbował bym ze starszym IDE :)

wybierając burn bootloader bo to sprawdzony sposób :)

Pozdrawiam

PostNapisane: 30 sie 2013, o 14:09 

Dokładnie jak piszesz tez próbowałem.
Nie jest mi do szczęścia potrzebny ten bootloader tylko wkurza mnie że nie chce mnie to słuchać ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

teraz nie mam czasu ale w domu wieczorkiem to mam nadzieje rozgryzę.

PostNapisane: 30 sie 2013, o 17:29 
Użytkownik

wojtek to dlatego że używając ISP wykasowałeś bootloader ,

po prostu podłącz swoją płytkę wybierz ją w IDEE i wybierz swój programator i go tez podłącz oraz daj Burn bootloader
po tej operacji bootloader będzie działał

PostNapisane: 30 sie 2013, o 17:48 

SunRiver napisał(a):
wojtek to dlatego że używając ISP wykasowałeś bootloader

To wiem i o tym napisałem zaraz w pierwszym poście, tylko problem powstał, bo po poprawnym wgraniu bootloadera dalej nie mogłem ładować programu.
Problem o tyle rozwiązany, że bootloader już działa, a przyczyną jest to, że używałem portu USB z stacji dokującej, jak się przepiąłem bezpośrednio do laptopa to bootloader "ożył" - sprawdziłem to kilka razy na usb z stacji - nie działa (mimo że też wykrywany jest com18) natomiast na usb bezpośrednio z laptopa - ładuje aż miło.
Teraz tylko pytanie dlaczego? Pierwszy raz mam coś takiego żebym odczuł różnice między portami usb stacji i laptopa.

PostNapisane: 30 sie 2013, o 18:03 
Użytkownik

to trochę dziwne w sumie choc mam parę urządzeń które nie działają na dalekich comach powyżej 9
może o to chodzi , a może tez być że nie wydala prądowo port w stacji (czesto się zdarza) lub hub użyty w stacji ma
odmienne zdanie na temat podłączonych urządzeń , bo już mi się parę trafiło takich ze bezpośrednio działają , a przez HUB-a nie

PostNapisane: 30 sie 2013, o 18:45 

SunRiver napisał(a):
to trochę dziwne w sumie choc mam parę urządzeń które nie działają na dalekich comach powyżej 9

No dziwne ale jakbym tego nie sprawdził kilka razy pod rząd tobym nawet nie pisał

------------------------ [ Dodano po: 19 minutach ]

SunRiver napisał(a):
może o to chodzi , a może tez być że nie wydala prądowo port w stacji (czesto się zdarza)

To raczej nie bo na tym porcie działa podłaczony ATB, lub programator AVRISP mkII

Strefa czasowa: UTC + 1