Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2025, o 22:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 sie 2013, o 22:55 
Nowy

Mam kolejne pytanie, krótkie i treściwe:

Czy da się na atmedze32 dokonywać jednocześnie pomiarów ADC zarówno za pomocą końcówek single ended jak i przy wykorzystaniu pomiarów różnicowych?

Schemat układu jest kilka postów wyżej. Pomiar single ended jest na porcie PA4 a różnicowe to pary PA0-PA1 i PA2-PA3.

Skąd pytanie? Ano stąd iż:
1.Pomiar tylko na single ended na PA4(aku) działa bardzo ładnie, jednak gdy dorzucam do tego pomiar różnicowy PA0-PA1(silniki) to ten różnicowy już nie działa, odczytywana jest ciągle jedna wartość - 1020.
2. Gdy dorzucam parę PA2-PA3(serwa) do obecnych już dwóch pomiarów to ten pomiar działa i odczytywana jest wartość w przewidzianym w nocie zakresie. Pomiar aku działa ale pomiar silników nadal nie.
3. Wyłączam pomiar aku, oba pomiary różnicowe zaczynają działać.
4. Włączam aku, pomiar silników znów siada, zatem wyłączam pomiar silników, wtedy siada pomiar serw(podaje stała wartość 1020), a pomiar aku działą sobie dalej ładnie.
5. Zamieniam oba pomiary różnicowe na single ended, wszystkie 3 pomiary ładnie razem działają.

Ktoś ma pomysł o co chodzi??

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 sie 2013, o 00:12 
Moderator

keymaker napisał(a):
jednak gdy dorzucam do tego pomiar różnicowy PA0-PA1(silniki)

no właśnie ;) co to znaczy dorzucam ? ;)

kod panie kochanieńki kod źródłowy please ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Cytuj:
Ktoś ma pomysł o co chodzi??

wtedy będzie być może pomysł ;)

PostNapisane: 30 sie 2013, o 08:36 
Nowy

Swój projekt oparłem na przykładzie z drugiej książki, pt. projekt wielozadaniowy, ten z obsługą warstw na wyświetlaczu. Odpowiedni fragment kodu dorzucę wieczorem, ale teraz już powiem że nie ma tam przy ADC wielkiej filozofii. Ot inicjację ADC wrzuciłem do main.c, natomiast w pliku warstwy.c (tym w, w którym opisane są funkcje odpowiedzialne za wyświetlanie tekstu na lcd na każdej z warstw) tuż przed tymi warstwami dodałem pewnie wszystkim czytelnikom i widzom poradników na YT funkcję pomiar(kanał);. Dalej w tym pliku do funkcji powiązanej z main layer po prostu dodałem: wynik = pomiar ( PA4 ); i potem ten "wynik" wyświetlam na tej warstwie. Podobnie do kolejnej warstwy analogicznie wynik2 = pomiar ( 9 ); i wyświetlam, na kolejnej warstwie też to samo tyle że jako kanał podaje bodajże 13 (liczby 9 i 13 oczywiście są z noty, wybierają pomiar różnicowy ze wzmocnieniem 10x na odpowiednich parach pinów).

A pod dorzucaniem pomiaru rozumiem po prostu dodanie tej linijki wywołującej funkcję pomiar do funkcji powiązanej z warstwa czyli np. wynik = pomiar ( PA4 );. A gdy się pomiaru pozbywam to po prostu tą linijkę komentuję aby nie była wywoływana funkcja pomiar(kanał);.

PostNapisane: 30 sie 2013, o 20:40 
Nowy

Zamiast wklejać fragmenty swojego projektu przygotowałem na szybko prosty kod, który pokazuje napotkany problem:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Przetestowałem na nim wspomniane we wcześniejszym poście przypadki i niestety jest dokładanie tak samo. Czy zatem ktoś jakieś pomysły??

2 486 321 przypomnienie że kody wklejamy przy pomocy syntax=c - Różowy J.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1